21 februari, 2020

10 bijzondere bezienswaardigheden in Cambodja

Wanneer men het over de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja heeft, denkt men automatisch aan Angkor Wat. Logisch, want de helft van de toeristen bezoekt het land enkel en alleen om dit tempelcomplex te zien. Maar Cambodja heeft nog zoveel meer te bieden en daarom zet ik voor jou de tien mooiste bezienswaardigheden van Cambodja op een rijtje.

Rondreis door Cambodja? Plan al vooruit!

Plan je een korte of lange (rond)reis door Cambodja? Plan dan al een beetje vooruit. Zo ben je er zeker van dat tours niet volzet zijn en dat je kan doen wat je wil. Als je via GetYourGuide boekt, kan je in de meeste gevallen tot 24u op voorhand gratis annuleren. Kijk ook eens naar de mooie reispakketten van Asia Direct. Vluchten zitten bij hen niet inbegrepen, maar daardoor kunnen zij ook erg mooie prijzen geven.

 

Checkoutsam cambodja bezienswaardigheden

1. Angkor Wat en Angkor Thom

Ik kan moeilijk anders dan beginnen met dit wereldberoemde UNESCO-erfgoed. Angkor Wat is het nationale symbool van Cambodja in die mate dat je het zelfs op de vlag kunt terugvinden. Angkor is bovendien meer dan alleen maar Angkor Wat want je vindt hier 71 andere tempels en gebouwen. Daarvan mag je Bayon met haar 54 torens met in totaal 216 gezichten op zeker niet missen. Ta Prohm, de met bomen begroeide tempel die beroemd is geworden dankzij Lara Croft: Tomb Raider is ook absoluut een van de hoogtepunten van Angkor. En dan heb ik het nog niet eens over Banteay Srei en Beng Mealea, die net iets buiten Angkor liggen. Hoe je het ook draait of keert, je bezoek aan Cambodja is niet compleet zonder enkele dagen in dit weergaloos tempelcomplex te hebben doorgebracht.

Cambodja bezienswaardigheden Angkor wat

Dé bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk Angkor Wat. En hoe kan dat ook anders? Wat een prachtig domein!

2. The Killing Fields

Pol Pot was de Hitler van Cambodja en is verantwoordelijk voor de dood van bijna drie miljoen Cambodjanen tussen 1975 en 1979. Eerst werden vele slachtoffers door zijn onderdanen van de Rode Khmer ondervraagd en gemarteld in S-21, een ooit vredige school. Onder andere intellectuelen, dokters en professors ondergingen hier de vreselijkste martelingen. De weinigen die het overleefden werden naar The Killing Fields getransporteerd waar ze genadeloos om het leven werden gebracht. Vele schedels van de slachtoffers worden hier nog altijd tentoon gesteld. Het is een plek die je bij de keel grijpt en nooit meer zal loslaten. Het is daarom geen gemakkelijke plek om te bezoeken, maar toch mag je dit niet missen.

killing fields cambodja bezienswaardigheden

Tegen deze palen werden duizenden mensen neergeschoten door de rode Khmer.

3. Preah Vihear

Deze Khmer Tempel bevindt zich op een 525 meter hoge klif in het Dângrêk gebergte en is een stuk minder eenvoudig te bereiken dan Angkor Wat, maar het is de reis meer dan waard. Qua ligging is het zonder twijfel de indrukwekkendste Khmer tempel van het land. Omdat het op de grens met Thailand ligt is het niet verwonderlijk dat hierom gevochten werd en verscheidene soldaten kwamen in 2009 nog om het leven. Sindsdien zijn de gemoederen bedaard waardoor het weer veilig is om naar Preah Vihear af te reizen. Het is eens wat anders dan de Angkor tempels!

preah vihear cambodja dingen om te doen

Preah Vihear is een pak minder bekend, maar daardoor ook veel minder toeristisch.

4. Tonlé Sap

Tonlé Sap is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië en is van cruciaal belang voor Cambodja. De grootte van het meer verandert drastisch met de seizoenen. Van november tot mei, het droogseizoen, loopt het meer als het ware leeg in de Mekong. Maar dit verandert tijdens de hevige regenval van juni tot oktober wanneer hier een gigantisch meer ontstaat. Om je een idee te geven: het meer wordt dan tien keer zo groot en beslaat dan 7,5% van de totale oppervlakte van het land! Bovendien leven hier verschillende Vietnamese een Cham minderheidsgroepen in drijvende dorpjes rond het meer. Wanneer je een boottochtje maakt word je keihard met de schrijnende armoede van Cambodja geconfronteerd en begrijp je waarom de gemiddelde levensverwachting slechts 58 jaar is. Een echte oogopener die nodig is om dit prachtige land te begrijpen.

paalwoningen tonle sap meer cambodja bezienswaardigheden

De paalwoningen van het Tonle Sap meer. Een bijzondere bezienswaardigheid van Cambodja!

5. Koh Ker

Van 928 tot 944 was Koh Ker de hoofdstad van het Khmer rijk en tijdens deze korte periode werden enkele spectaculaire gebouwen en immense standbeelden gebouwd. Blikvanger hier is Prasat Thom, een 30 meter hoge tempelpiramide die boven de jungle uittorent. Waar het vroeger nog bijna onmogelijk was tot bij deze prachtige tempel te komen, kan je nu gelukkig eenvoudiger een van de hoogtepunten van Cambodja bereiken.

prasat thom koh ker

De indrukwekkende Prasat Thom tempel torende ooit hoog uit boven de toenmalige hoofdstad van Cambodja.

6. Koh Rong

Koh Rong kan gerust wedijveren met de meer bekende stranden van buurland Thailand. Prachtige witte zandstranden en turquoise-groene waters maken dit een van de mooiste eilanden van de Golf van Thailand. Wanneer het donker wordt speelt hier zich een bijzonder tafereel af wanneer het plankton oplicht in het water en voor prachtige fluorescerende verlichting zorgt. Het eiland is ook nog eens voorzien met ongerepte natuur en je kan hier heerlijk snorkelen en duiken. Oh ja, bovendien is het hier nog relatief vredig en toeristisch nog niet echt ontwikkeld. Moeten we nog meer zeggen?

koh rong cambodja stranden

Paradijselijke stranden vind je in Cambodja in overvloed! Een topfavoriet voor veel toeristen is Koh Rong. Aards paradijs!

7. Kratie

Omdat het bezet werd door de Rode Khmer werd Kratie niet verwoest door hen. Daarom zijn de prachtige Franse koloniale gebouwen die zich langs de rivier uitstrekken gelukkig gespaard gebleven. Hier kan je nog genieten van het (bijna) authentieke Cambodjaanse plattelandsleven en daarbovenop kan je hier een glimp opvangen van de Irrawady dolfijnen die in de Mekong leven! Er blijven nog maar tussen de 66 en 83 van hen over en hun aantallen nemen elk jaar af.

kratie cambodja

En Kratie zou geen Cambodjaanse stad zijn als je er ook niet enkele mooie Khmer tempels tegen het lijf loopt!

8. Mondulkiri

Rollende heuvels, jungles, watervallen en valleien. Mondulkiri heeft misschien wel de beste natuur van het land en is daarom een van de hoogtepunten van Cambodja. Er leven hier heel wat bedreigde diersoorten zoals luipaarden, waterbuffels en olifanten. De Bunong minderheidsgroep leeft hier in traditionele dorpjes en ze begroeten je altijd met een glimlach. Voor de beste trektochten van Cambodja moet je in Mondulkiri zijn. Qua natuur behoort dit gebied in ieder geval tot de mooiste bezienswaardigheden van Cambodja.

mondulkiri cambodja bezienswaardigheden

Als je graag de Cambodjaanse jungle intrekt, kennismaakt met een olifant of in fris water plonst, dan moet je naar Mondulkiri!

9. De Zilveren Pagode, Phnom Penh

De Zilveren Pagode ligt vlak naast het Koninklijk Paleis waardoor je deze trekpleisters gemakkelijk kunt combineren. In de Zilveren Pagode vind je vele nationale schatten zoals gouden en van juwelen voorziene Boeddhabeelden. Pronkstuk van de verzameling zijn de ‘Emerald Buddha of Cambodia’, een klein Boeddhabeeld uit de zeventiende eeuw en een levensgrote gouden Boeddha versierd met 9584 diamanten.

zilveren pagode cambodja phnom penh

De zilveren pagode in de hoofdstad van Cambodja; Phnom Penh.

10. Koh Tonsay

Het toerisme ontwikkelt zich steeds meer in Zuidoost-Azië en zo ook in Cambodja. Dat maakt het steeds moeilijker om plekken te vinden waar je kunt ontsnappen aan alles en iedereen. Gelukkig is er nog Koh Tonsay, waar je perfect enkele dagen (of weken) in een hangmat kunt relaxen of lekker zwemmen in de oceaan. Je kan perfect in een dag rond het eiland wandelen, dat de vorm heeft van een konijn. De afwezigheid van televisie, wifi en air conditioning maken van Koh Tonsay een van de laatste onontgonnen paradijselijke eilanden van Zuidoost-Azië.

koh tonsay cambodja bezienswaardigheden

Wil je even ontsnappen van al het toerisme in Cambodja? Zak dan af naar Koh Tonsay. Een paradijselijk eiland zonder te veel bezoekers.

Er zijn nog zoveel andere bezienswaardigheden in Cambodja die van dit land de perfecte reisbestemming maken. Het is, met uitgezondering van Angkor Wat, bij lange na niet zo toeristisch als Thailand waardoor het een meer authentiek gevoel heeft. Jammer genoeg hebben de inwoners ook heel veel ellende meegemaakt, waardoor je ook met schrijnende armoede wordt geconfronteerd. Dit heeft de ziel van de bevolking echter niet aangetast want Cambodjanen zijn fantastische mensen. Toerisme ontwikkelt zich steeds meer waardoor het enkel maar beter kan gaan voor hen. Als er een volk is op aarde dit dit verdiend heeft, zijn het de Cambodjanen wel.

Tours en excursies in Cambodja

Benieuwd naar daguitstapjes in Cambodja en hoeveel ze kosten? Kijk eens naar deze toppers:

» Alle tours en excursies in Cambodja

Reizen naar Cambodja

Cambodja is een prachtig land, de bevolking is ontzettend vriendelijk, de dingen om te doen zijn prachtig en bijna ontelbaar en het kost allemaal zo goed als niets! Voldoende redenen om naar dit prachtige land af te zakken dus.
Benieuwd naar wat dit land allemaal te bieden heeft? Boek een reis met een avontuurlijk reisbureau.
Kijk zeker eens naar Asia Direct. Zij bieden al rondreizen aan voor €120. Dat is natuurlijk wel zonder vluchten, maar daardoor kunnen zij ook heel mooie deals maken én zo kan je ook helemaal zelf beslissen wanneer je op reis wil vertrekken.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam