4.9/5 - (7 stemmen)

De 2 vuurtorens van Schiermonnikoog

Niets is zo kenmerkend voor de Nederlandse waddeneilanden als de prachtige vuurtorens die erop pronken. Deze langwerpige torens zijn fel gekleurd en hielpen zeelui door de zandbanken van de wadden navigeren toen er nog geen geavanceerde technieken bestonden. Tegenwoordig zijn ze minder noodzakelijk, maar toch worden de meesten nog steeds gebruikt!
Schiermonnikoog heeft twee prachtige exemplaren die je absoluut moet ontdekken!

4.9/5 - (7 stemmen)
fietsroute schiermonnikoog mist

Zelf tijdens hevige mist zie je de vuurtorens nog boven het landschap uittorenen!

De vuurtorens van Schiermonnikoog

Niet één maar twee prachtige vuurtorens sieren de skyline van Schiermonnikoog. Beide torens werden in 1853 opgericht en lang werkten ze samen om zeemannen van overal ter wereld door dit gevaarlijke gebied te loodsen. Die functie is nu al lang verleden tijd, maar beide bouwwerken bieden nog steeds een prachtige inkijk in de historie van het eiland. Als de geschiedenis je niet of weinig interesseert kan je ook gewoon genieten van het mooie uitzicht op de torens. Vanuit bijna overal op Schiermonnikoog zie je er wel eentje omhoog torenen. En dat maakt het eiland alleen nog maar mooier!

De rode vuurtoren van Schiermonnikoog: De Noordertoren

De best onderhouden toren, en tegelijkertijd ook de enige die nog werkt is de Noordertoren van Schiermonnikoog. De langgerekte minaret is mijn persoonlijke lieveling. De vrolijke kleur, maar ook de mooie omgeving waarin hij staat maken het een prachtige bezienswaardigheid.
Dit bakstenen bouwwerk is 37 meter hoog en geeft daardoor de beste uitzichten over het hele eiland. Spijtig genoeg kan je dit mooie monument niet bezoeken, aangezien het gebouw 24u per dag bemand is. Tegenwoordig is dat niet meer door vuurtorenwachters, maar wel door weermannen en -vrouwen. Met geavanceerde technieken zorgen zij ervoor dat het weerbericht voor de kustwateren naderende schepen bereikt zodat ze niet in stormen terechtkomen.

Deze vuurtoren zie je vanaf het hele eiland -tenzij er plots mist opkomt-, en dat heeft vast ook te maken met zijn felle rode kleurtje. Vanuit de duinen of vanop het strand kan je erg mooie foto’s maken van dit rijksmonument. Zeker doen dus!

Enkele cijfers van de Noordertoren:

  • De toren werd gebouwd tussen 1853 en 1854 en mocht dienst doen als het ‘buitenlicht’.
  • Om 37 meter omhoog te klimmen moesten de vuurtorenwachters maarliefst 153 tredes beklimmen! Een serieuze workout dus!
  • Het vuurtorenlicht schijnt 55,5 meter boven het zeeniveau zodat zelfs piraten met een ooglapje het licht kunnen opmerken.
  • Het licht kan worden opgemerkt tot 28 zeemijlen in de verte. In kilometers berekend is dat net geen 52 kilometer.
vuurtoren schiermonnikoog noordertoren

De Noordertoren van Schiermonnikoog. Omringd door strand en prachtige duinen.

De witte vuurtoren van Schiermonnikoog: De zuidertoren (of de watertoren)

De witte vuurtoren wordt minder goed onderhouden. De witte verf bladdert duidelijk af, en het felle wit is ondertussen al vervaagd naar een minder mooi beige. Algen dalen traag af vanaf de top, maar net dat vind ik er zo mooi aan. Heerlijk toch, hoe de natuur alles traag terug overneemt? Het broertje van de Noordertoren is in mijn ogen bijna even indrukwekkend. 

In 1910 kreeg de Noordertoren een ronddraaiend licht, waardoor dit gebouw eigenlijk overbodig werd. Vijftig jaar later werd dit bouwwerk toch weer in gebruik genomen. Dit keer als watertoren. Maar in 1992 werd de toren alweer verlaten… Tegenwoordig wordt het dak van de toren gebruikt als antennemast van telecommaatschappij KPN. Zo krijgen de mensen van Schiermonnikoog TV-programma’s van over de hele wereld te zien! Dat is ook belangrijk, toch?
Op het koperen dak van deze vuurtoren zie je naast antennes ook een figuurtje van een ‘Schiere monnik’ staan. De oorspronkelijke bewoners van dit mooie eiland.

Enkele cijfers van de Zuidertoren:

  • Deze toren werd ook tussen 1853 en 1854 gebouwd en deed dienst als het ‘binnenlicht’
  • Deze toren is een pak kleiner dan zijn noordelijke broertje. Van top tot teen meet hij iets meer dan 29 meter.
witte vuurtoren schiermonnikoog watertoren

De witte vuurtoren van Schiermonnikoog, ook wel de watertoren of Zuidertoren genoemd.

De geschiedenis van beide torens

De Nederlandse koning Willem III vroeg in 1853 aan Schiermonnikoog om twee vuurtorens te bouwen. Vroeger werden er telkens twee van deze gebouwen neergepoot, omdat er tot dan toe alleen maar stilstaande lichttoestellen waren uitgevonden. Daardoor konden boten hun exacte positie niet bepalen, en moest er ook een tweede vuurtoren worden gebouwd. De beide vuurtorens stonden mooi op één lijn, en zo konden stoere zeebonken hun schip eenvoudig door de Waddenzee loodsen.

Slimme uitvinders maakten twee vuurtorens al snel overbodig, want in 1910 kreeg de rode Noordertoren een ronddraaiend licht, waardoor de functie van ‘binnenlicht’ overbodig werd. Gevolg: adieu witte vuurtoren!

Vele jaren later mocht de Zuidertoren nog even dienst doen als watertoren en waterfilteraar, maar ook die functie werd overbodig en dus kocht KPN de toren dan maar op. Veel betaalden ze daar niet voor, want het gebouw werd voor een symbolische gulden overgenomen om er een antennemast van te maken.

De rode Noordertoren daarentegen, mocht nog lang dienst doen als vuurtoren. Tot op de dag van vandaag draait er ’s avonds en ’s nachts een fel, wit licht vanuit de top van dit gebouw. Voor de rest wordt het gebouw nu gebruikt voor allerhande weersvoorspellingen.

vuurtoren van schiermonnikoog

De omgeving rond de rode vuurtoren is een stuk mooier. Maar gelukkig wordt de witte vuurtoren in de toekomst ook opgefrist!

Kan je een vuurtoren op Schiermonnikoog beklimmen?

Helaas kan je geen enkele van de twee vuurtorens beklimmen. De Noordertoren is altijd bemand, en de Zuidertoren is vanbinnen helemaal in verval geraakt. Spijtig! Want het zou een geweldige bezienswaardigheid zijn. Stel je het uitzicht maar eens voor dat je van hier zou krijgen!

Kan je in een vuurtoren van Schiermonnikoog slapen?

Helaas geldt hier hetzelfde antwoord: njet!

Als je toch graag eens in een vuurtoren wilt slapen, dan hoef je daarvoor gelukkig niet te ver te gaan. Vlakbij Schiermonnikoog vind je Harlingen. In dit kleine stadje vind je een moderne, mooie vuurtoren die helemaal is omgebouwd tot een hotel. Je huurt meteen alle drie verdiepingen, en het uitzicht vanop elke etage is fenomenaal!

Als je liever wat verder op vakantie gaat, kan je ook een nachtje boeken in een vuurtoren op Ijsland, Noorwegen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Keuze genoeg!

vuurtorens schiermonnikoog

De ene vuurtoren is al wat beter bewaard dan de andere, maar beiden hebben ze wel hun charmes!

Mijn eilandbezoek kwam er in samenwerking met Merk Frysland en Wadden.nl

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (7 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam