21 februari, 2020

5 Prachtige bezienswaardigheden in Luxemburg

Luxemburg mag dan wel klein zijn, er is meer dan genoeg te doen om natuur- en cultuurliefhebbers een weekendje (of langer!) te plezieren. In het Groothertogdom Luxemburg staan tientallen statige kastelen, maar je vindt er ook prachtige dorpjes en een adembenemend mooie natuur.
Steek je binnenkort de grens over? Vergeet dan zeker niet om deze bezienswaardigheden even te bezoeken.

bezienswaardigheden luxemburg

Kasteel Vianden

Drie kwartier van de hoofdstad (Luxemburg stad) vind je het bekendste kasteel van Luxemburg: Kasteel Vianden.
Op de plek waar ooit een Romeinse vesting stond, werd vervolgens een Karolingisch kasteel geplaatst en nog later werd het ingepalmd en verfraaid met romaanse en gotische kenmerken. Zoals dat gaat bij kastelen, wisselde de macht ook verscheidene malen tot het na veel overdrachten uiteindelijk staatsbezit werd.
Sindsdien kan je het statige fort ook bezoeken. Voor €7 (en €2 voor een audio guide) mag je de koninklijke vertrekken betreden.
Binnenin vind je een wapenzaal en enkele kamers aangekleed met historische voorwerpen (vooral de keuken vond ik heel leuk!). In mijn ogen is het vooral de buitenkant van het kasteel dat heel indrukwekkend is. Het gigantische fort torent boven de hele stad en zorgt daardoor voor een bijzondere skyline.

kasteel vianden bezienswaardigheden Luxemburg

Het Vianden kasteel ligt in de Luxemburgse Ardennen. Vooral de buitenkant vond ik leuk om te zien.

De kazematten

Luxemburg was in zijn lange historie gegeerd goed! De fraaie hoofdstad werd verscheidene malen overgenomen door vreemde heerschappijen en zij zorgden ervoor dat het een van de sterkste vestingen ter wereld werd. Met behulp van een ijzersterke verdediging (24 forten en nog veel meer andere versterkingen!) was de kous nog niet af. Onder al deze militaire bouwwerken werden ook nog eens 23 km aan gangen uitgegraven: de zogenaamde kazematten. Hierin konden duizenden soldaten zich verschuilen bij mogelijke aanvallen (mét paarden welteverstaan). Er werd hier trouwens aan alles gedacht. Mochten er lange perioden van oorlog uitbreken, dan was dat geen bijzonder groot probleem. In de kazematten bevonden zich immers ook bakkerijen, slagerijen, smidses, … Eigenlijk zou je het nog het best kunnen omschrijven als een ondergrondse stad.

Spijtig genoeg werden de meeste forten en versterkingen die boven de kazematten stonden afgebroken omwille van het neutraal statuut van Luxemburg in WO I. De kazematten bleven echter wel bestaan en geven nu een unieke inkijk in de rijke geschiedenis van Luxemburg. Onderweg zal je versteld staan van de uitgestrektheid van deze ondergrondse gangen. In het donkere labyrinth zie je ook heel veel gaten vanwaar kanonnen en ander oorlogstuig kon worden afgevuurd. Bereid je voor op héél veel trappen en ook af en toe gebukt lopen. Gelukkig krijg je voor al deze moeite een prachtig uitzicht over Luxemburg in de plaats!

kazematten luxemburg bezienswaardigheden

De kazematten van Luxemburg hebben een indrukwekkende geschiedenis. Ongelooflijk dat mensen dit ooit manueel allemaal hebben uitgegraven!

bock kazematten luxemburg dingen om te doen

Er zijn twee kazematten die je kan bezoeken in Luxemburg: de Bockkazematten (foto) en de Petruskazematten

De Kathedraal van Luxemburg

Pal in het centrum staat een van de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg: de Notre Dame.
Alleen al de buitenkant is indrukwekkend. De torens van de kathedraal lijken zo scherp dat het lijkt alsof ze een gat in de lucht gaan prikken. Hoewel de buitenkant al imposant is, is het vooral de binnenkant die met alle aandacht gaat lopen.
De zonnestralen die op de gigantische glas in loodramen vallen, zorgen ervoor dat de binnenkant veranderd in een kleurrijk schilderwerk. Aan de zijkanten van deze grote dom vind je prachtig uitgesneden houtwerken en aan de achterkant staat een indrukwekkend orgel. Bovendien staat dit gebouw op wandelafstand van de Vallée de la Pétrusse, nog zo’n prachtige highlight van Luxemburg.

kathedraal van Luxemburg

De kathedraal van Luxemburg van buitenaf gezien.

notre dame luxemburg bezienswaardigheden

Het fijne houtsnijwerk en de vele glas in loodramen zijn adembenemend mooi. Vooral het raam aan de voorkant van de kerk is indrukwekkend!

Vallée de la Pétrusse

De Vallée de la Pétrusse is een gigantisch stadspark dat het centrum van de hoofdstad in twee delen opsplitst. Diep in een vallei ligt deze groene oase van rust terwijl slechts enkele tientallen meters hoger het drukke stadsleven gewoon verder raast.
In het park vind je heel wat groen, maar ook een leuke speeltuin voor kinderen en enkele historische bezienswaardigheden (je kan de kazematten van hier bijvoorbeeld heel goed zien). Boven het park torent de indrukwekkende Passerelle: een Romeinse aquaduct van maar liefst 290 meter lang die de vallei en de Pétrusserivier overspant.
Als je de straat oversteekt vanuit de Notre Dame kathedraal, dan krijg je een erg mooi uitzicht over de Vallée de la Pétrusse en de rondomliggende gebouwen. Sowieso is het eigenlijk onmogelijk om dit park te missen, want het palmt zowat de helft van Luxemburg stad in.

vallée de la pétrusse luxemburg

Eén van de opmerkelijkste bezienswaardigheden in Luxemburg stad. Zeg nu zelf: dit stadspark ziet er toch prachtig uit?

De Luxemburgse Ardennen (Éislek)

De Belgische Ardennen grenzen aan die van Luxemburg. Net zoals in België zullen wandelliefhebbers hier een frisse neus kunnen ophalen terwijl ze door prachtige omgevingen wandelen. De bomen groeien hier knus tegen elkaar aan en werpen zo een gigantisch schaduwoppervlak over de weidse heuvellandschappen van Luxemburg. Daardoor is het hier vooral tijdens de zomer zalig verkennen. Niet alleen wandelaars, maar ook fietsers kunnen hier trouwens terecht.

De Éislek regio heeft naast de uitgebreide natuur ook heel wat prachtige kastelen (en veel ruïnes) op zijn grondvesten staan. Het bekendste daarvan is trouwens het Vianden kasteel. In de Luxemburgse Ardennen vind je natuurlijk ook enkele beschermde natuurparken. Hier kan je wildlife proberen spotten of gewoon genieten van de onbezoedelde natuur. Wil je graag wat afwisseling? In deze regio staan ook meteen enkele van de schattigste en mooiste dorpjes van Luxemburg!

luxemburgse ardennen eislek

De Éislek regio (de Luxemburgse Ardennen) staat vooral bekend om de mooie natuur, maar ook de gezellige dorpjes zijn een tussenstop waard.

Larochette

Zowat elke stad of elk dorpje in Luxemburg ziet er schattig uit, maar Larochette is volgens mij toch één van de leukste plekjes. Hoog boven deze kleine stad torenen twee kastelen uit die stilletjes aan worden overgenomen door de bossen die de rest van de stad omringen.
Hoewel de stad tal van mooie en historische bezienswaardigheden heeft, vind ik toch vooral het uitzicht van de stad indrukwekkend. Dus: zet jezelf neer op één van de terrasjes met een lekker drankje en geniet met volle teugen van het mooie landschap. Je moet niet altijd ver van huis op vakantie gaan om mooie dingen te ontdekken!

Luxemburg Larochette

Natuur en stad versmelten prachtig samen in Larochette.

Citytrip naar Luxemburg

Een citytrip hoeft niet altijd ver weg te zijn. Luxemburg is nog lang niet platgelopen door de massa’s en er hangt overal nog een erg authentiek sfeertje. Bovendien hoef je niet ver te rijden, want Luxemburg ligt vlakbij België én het is erg klein zodat je overal in no-time naartoe rijdt. Het is trouwens ook erg makkelijk om met het openbaar vervoer naar Luxemburg te pendelen. Met de NMBS of via Eurail kan je voordelige tickets boeken van overal in België naar Luxemburg.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!