6x Bezienswaardigheden in Meknes en omgeving + 5 prachtige riads

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

Meknes is één van de vier koningssteden van Marokko. De meest centraal gelegen stad is ook de kleinste van de koningssteden en heeft daardoor heel wat minder bezienswaardigheden dan zijn broertjes en zusjes. Toch wordt een stad niet zomaar het 'Versailles van Marokko' genoemd!
De omwalde stad blaakt van prachtige pleintjes, verscholen schatten en uitzonderlijke bezienswaardigheden. Ik zou zelfs durven zeggen dat de Souk van Meknes de mooiste is die ik in Marokko tegenkwam!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

bezienswaardigheden meknes

 

1. De Souk van Meknes

Naast het grote, centrale plein van Mèknes staat een groot gebouw met daarvoor enkele restaurants en marktkramers. Laat je niet afschrikken door al deze opdringerige verkopers en baan je een weg naar de prachtige Souk van Meknes.
Binnenin het gebouw vind je een prachtig kleurenpalet, een indrukwekkende mix van geuren en parfums en een kleine overdosis aan prikkels voor je ogen.
In het ene gangpad zie je een overschot aan kruiden en gedroogd fruit, en in het volgende hangen verse kadavers en afgehakte dierenhoofden te bengelen.
Een Marokkaanse Souk is een beetje zoals een museum van Marokkaanse gewoontes en lekkernijen. Je kan een rondreis door Marokko dan ook niet afronden zonder even in zo’n Souk te hebben rondgesnuffeld.

souk meknes

De Souk van Meknes biedt kruiden, gedroogd fruit, kakelverse kip en ander vlees en allerhande prularia aan. Maar bovenal… Een overdosis voor alle zintuigen!

2. Sahrij Swani of Het Norias Bassin

Het Norias Bassin is een eindje stappen van de medina van Meknes, maar als je aan de drukte van deze bezige stad wilt ontsnappen moet je dat er wel voor overhebben!
Vlak naast de koninklijke stallen ligt een gigantisch waterbassin. Spijtig genoeg mag zwemmen of watersporten hier niet, maar dat is misschien ook maar goed. De rustige sfeer die hier hangt is heerlijk om even in te vertoeven.

Aan het bassin komen vooral locals even ontspannen. Kinderen lopen en fietsen tot ze uitgeput zijn en worden dan getrakteerd op een pakje popcorn, terwijl de ouderen op de schaduwrijke bankjes zitten bijkletsen of rustig genieten van deze oase in Meknes.

Sahrij Swani of Norias Bassin

Het Sahrij Swani of het Norias Bassin is vooral populair onder locals die even een rustig plekje in Meknes willen opzoeken.

3. Bab Mansour en andere toegangspoorten

Vanuit het centraal gelegen El-Hedim plein kan je de Bab Mansour niet missen. Deze gigantische toegangspoort is prachtig gedecoreerd in het mooiste wat de islamarchitectuur kan bieden.
De overige poorten die je in Meknes terug vindt zijn verrassend sober in vergelijking met de Bab Mansour, maar dit was vroeger dan ook de centrale toegangspoort tot de volledig ommuurde stad…

bezienswaardigheden in Meknes, Bab Mansour

De Bab-Mansour stadspoort is voor velen één van de mooiste toegangspoorten van Noord-Afrika.

4. Daguitstap naar Volubilis en Moulay Idriss

Een bezoek aan Meknes is niet compleet als je het mythische Volubilis en het prachtige Moulay Idriss niet gaat bezoeken.
Op ongeveer een half uurtje rijden van Meknes zie je Volubilis en Moulay Idriss al opdoemen. Vanuit Meknes regel je het best zelf je uitstap. Dat doe je door de eigenaar van een grand taxi (de oudere Mercedessen) aan te spreken. Wij betaalden 300 dirham (+/- €30) om heen en terug te rijden. In totaal kunnen er maximum zes personen in de grand taxi.

De taxi chauffeur geeft je genoeg tijd om beide bezienswaardigheden te ontdekken en wacht je vervolgens op om dan samen terug te rijden langs de prachtige route naar Meknes.

Natuurlijk kan je ook voor autohuur in Marokko kiezen. Wees wel voorbereid, want Marokkanen lappen de verkeersregels graag aan hun been.

Volubilis was een nederzetting van Romeinse oorsprong en ook tegenwoordig is deze archeologische site nog erg goed bewaard gebleven. Deze plek was het bestuurlijk centrum voor alle zaken die in Noord-Afrika moesten afgehandeld worden door de Romeinen.
Van hieruit werden ook heel wat wilde dieren naar Europa verscheept, om daar dienst te doen als vertier in o.a. het Circus Maximus.
Nu vind je er nog enkele mooie triomfbogen, zuilen en andere overblijfselen terug. Wie zich wat dieper in Volubilis wil verdiepen, kan terecht in het museum.

Moulay Idriss is voor mij zelfs mooier dan Meknes. Dit kleine dorpje werd lange tijd geleden gesticht door de Berbers. Dat zie je aan de typische appelblauwzeegroene kleur die de muren van deze nederzetting hebben meegekregen.
Wandel door de wirwar van kleine straatjes en steegjes tot je uiteindelijk uitkomt bij het prachtige uitzichtpunt boven Moulay Idriss. Onderweg kom je fiere bewoners en hun ezels tegen, maar ook heel wat mooie minaretten en moskeetjes.
Vind je je weg niet meer terug? Doe dan beroep op een van de ‘behulpzame’ inwoners. Voor 30 à 50 dirham tonen zij jou zonder morren de weg terug.

volubilis bezienswaardigheden meknes

Volubilis, een Romeinse nederzetting die tot de verbeelding doet spreken!

bezienswaardigheden Meknes - Moulay Idriss

Moulay Idriss is een pareltje! Als ik eerlijk ben, vond ik het zelfs mooier en aangenamer dan Meknes!

5. Prison de Kara (Gevangenis van Kara)

Eens je achter de stadspoorten van Meknes bent geraakt, valt de Prison de Kara je misschien niet meteen op. Maar dat is ook meer dan logisch!
Deze gigantische gevangenis ligt immers volledig ondergronds. Het enige wat doet vermoeden dat er iets ondergronds te bezichtigen is, zijn de vele lichtgaten die werden gemaakt op het bovenliggende pleintje.

Sultan Moulay Ismail regeerde met een ijzeren hand! Iedereen die tegen zijn ideeën was, en voornamelijk dan de christenen, Portugezen en Spanjaarden, werden zonder pardon opgesloten in deze kille en donkere onderaardse gevangenis.

prison de kara

De gevangenis van Kara is gigantisch groot en ligt volledig ondergronds! Gelukkig kan jij na je bezoek wel nog steeds naar boven!

6. Mausoleum van Moulay Ismail

Volgens velen is het Mausoleum dé mooiste bezienswaardigheid van Meknes.

Het mausoleum van Moulay Ismail is een religieus bouwwerk dat ook voor niet-moslims toegankelijk is. Naast het prachtige interieur, vind je hier natuurlijk ook de grafkamer van sultan Moulay Ismail. Een sultan die ervoor zorgde dat Meknes uit de handen van de Romeinen bleef.

mausoleum van Moulay Ismail

Het interieur van het Mausoleum van Moulay Ismail ziet er adembenemend mooi uit, toch?

5x Riads in Meknes

Weet je al wat een riad is? Het is een soort van Marokkaanse B&B. Vaak zijn ze prachtig versierd en ze ademen dan ook luxe uit! Het zal je verbazen, maar zo’n riad hoeft geen fortuin te kosten. Hier zijn alvast vier van deze prachtige accommodaties in Meknes en één luxe hotelletje.

Riad Hiba

Riad Hiba is een echte lust voor het oog. In het hele pand vind je opvallende details en de muren en mooie vloeren zijn bijna altijd bedekt met traditionele tapijten en decoratie. Zelfs de ingang is uitnodigend met tegels in honderden tinten groen. Elke tweepersoonskamer heeft een typisch Marrokkaanse naam in een aansluitende stijl. Het pand heeft een eigen restaurant en een schitterend hammam waar je op het eind van de dag kan ontspannen.

In de omgeving van de accommodatie vind je heel wat populaire bezienswaardigheden van Meknes. Maar in de buurt kan je evengoed genieten van de vele markten en gezellige restaurantjes waar je van de typische keuken kan proeven. En mocht je je lief willen overtuigen om in juni of juli van een EK- of WK-jaar op citytrip naar deze stad te gaan dan kan je hier ook naar de belangrijkste matchen kijken. Je betaalt hier voor één nacht gemiddeld €47 per twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Meknes Riad Hiba

© Riad Hiba

Riad Ritaj

Riad Ritaj is nog zo’n oogverblindende riad in Meknes waar glamour en grandioze tradities hoogtij vieren. Het lijkt wel of hier fantasieën werkelijkheid werden. Van zodra je het pand betreedt, ontdek je al snel waarom: een fontein met prachtige tegels, indrukwekkende zuilen en gigantische kroonluchters. De fabelachtige ontwerpen gaan door in de kamers waar traditionele patronen en materialen van elke ruimte een genot maken. Ook deze riad heeft een eigen restaurant en knus terras.

Buiten de perfecte ligging in de oude binnenstad dichtbij de vele trekpleisters, biedt Riad Ritaj haar gasten heel wat extra faciliteiten. Er is een animatieteam aanwezig die voor de nodige entertainment zorgt waardoor je je geen moment verveelt. Op aanvraag doet iemand van het personeel ook boodschappen voor je. Je kan trouwens ook heel wat leuke activiteiten volgen in de omgeving, zoals golfen. Een kamer in deze accommodatie kost €51 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Riad Ritaj

© Riad Ritaj

Riad d’Or

Deze glorieuze accommodatie werd opgericht in de jaren 1790. Intussen is het pand gerestaureerd en gerenoveerd zodat je er in alle pracht en praal kan overnachten. Er werden enkele originele elementen behouden zodat je een beeld kan vormen hoe het huis er vroeg uitzag. Dankzij de moderne voorzieningen verblijf je hier in alle comfort terwijl je toch het charmante gevoel van het verleden kan opsnuiven. Kom tot rust in de hammam of in de lounge, bestel iets lekkers in het restaurant en geniet elke ochtend van een stevig ontbijt.

Kiezen voor Riad d’Or is kiezen voor een uniek verblijf in een idyllische UNESCO wereldstad. De vele bezienswaardigheden zijn alvast de moeite waard als je van geschiedenis en architectuur houdt. In dat geval zullen Heri es-Souani en de Borj Belkari-toren je zeker bekoren. Breng een bezoek aan de Grande Moskee –vergeet wel niet dat je binnen geen kijkje mag nemen als je geen moslim bent– maar ook de buitenkant is een fotootje waard. Logeren in deze accommodatie kost zo’n €55 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Riad d'Or Meknes bezienswaardigheden

© Riad d’Or

Riad Yacout

De geraffineerde Riad Yacout dateert al uit de negentiende eeuw. Het is een fantastische plek om in een uitzonderlijke omgeving je batterijen op te laden. Je kan je aan kamers met fraai textiel, enorme spiegels en andere leuke elementen verwachten. De accommodatie heeft een zwembad, een lounge, een dakterras, een hammam en een huisrestaurant. Kom na een drukke dag sightseeing helemaal tot rust met een kopje Marrokkaanse muntthee.

Vanop het terras zie je pas echt in welke buitengewone omgeving je hier verblijft. Je kijkt er uit over de oude stadsmuren van Moulay Ismail. Deze riad in Meknes ligt dan ook in het midden van de wondermooie medina. Het is slechts twee minuten wandelen naar de Bab Mansour-poort, het El Hedim-plein en het mausoleum. Kamers in dit gezellige gebouw zijn beschikbaar vanaf €59 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Riad Yacout

© Riad Yacout

Zaki Suites Hotel & Spa

Zaki Suites Hotel & Spa is een moderne viersterrenaccommodatie waar je alles hebt wat je maar kan wensen. De kamers zijn westers ingericht, maar hier en daar vind je wel enkele Marrokkaanse details om je in de juiste sfeer te brengen. Elke suite heeft een eigen balkon waarvan je kan uitkijken over de tropische tuin. In het complex zijn er maar liefst drie restaurants waar je kan genieten van de Franse, Italiaanse of lokale keuken. Je kan dus elke avond wat anders eten!

Dit hotel in Meknes ligt niet in het centrum, maar er is wel een pendelbusje die je naar de medina kan brengen. Als je van plan bent een bezoek te brengen aan enkele monumenten en gebouwen, bewonder dan zeker het paleis Dar El Makhzen en de archeologische site van Volubilis. Maar ook in de accommodatie valt er heel wat te beleven: van biljarten tot dansen in de nachtclub. Overnachten in dit hotel kost je gemiddeld €107 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Zaki Suites Hotel & Spa

© Zaki Suites Hotel & Spa

Excursies vanuit/in Meknes

Meknes is de minst druk bezochte koningsstad. Toch hoeft dat niet te zeggen dat er niks te zien is. Hierboven las je al enkele interessante bezienswaardigheden in en even uit Meknes. Meer inspiratie nodig, of ben je van plan om een excursie te boeken? Kijk ook hier eens:

Vakantie naar Marokko

Ben je overtuigd door mijn reisverslagen van Marokko of wil je kijken wat reisorganisaties aanbieden naar dit magische land?

Video: De mooiste plekjes van Meknes

Wil je alvast een eerste indruk krijgen van Meknes? In deze video krijg je een duidelijk beeld over deze minder toeristische stad van Marokko. Veel kijkplezier!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>