Alcatraz bezoeken

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 11 juni, 2021

Alcatraz is allicht de bekendste gevangenis ter wereld. Ze is misschien bijna even bekend als die andere blikvanger van San Francisco, de Golden Gate Bridge. Gelukkig hoeft het bekijken niet enkel vanop afstand, want er is een tour waar je dit gevangeniseiland helemaal bezoekt. Zo kan je met je eigen ogen zien waar wereldbekende misdadigers zoals Al Capone wegkwijnden achter de tralies.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (10 votes)

Toegangstickets voor Alcatraz

Alcatraz is één van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de Verenigde Staten. Soms zijn tickets al weken op voorhand uitverkocht. Daarom raad ik aan om je tickets zo snel mogelijk te kopen, eens je weet dat je zal gaan.
Let er ook op dat je niet overal tickets kan kopen! Sommige tour operators varen immers alleen maar rond het eiland. Als je het eiland zelf ook wil bezoeken, dan kan je alleen bij officiële kaartjesverkopers van Alcatraz Island terecht: TicketBar is in België en Nederland de enige officiële partners.
Hieronder zie je ook al enkele combi-tours die rond het eiland varen of het eiland bezoeken in combinatie met een andere activiteit.

san francisco Alcatraz

Van bovenaan de steile straten in San Francisco kan je het gevangeniseiland overal wel zien liggen!

Korte geschiedenis Alcatraz

Op twee kilometer van de kust van San Francisco ligt het beruchtste gevangeniseiland van de wereld: Alcatraz. Wat velen niet weten is dat het oorspronkelijk eerst een militair fort was (van 1850 tot 1907) en dan een militaire gevangenis (van 1907 tot 1933). Pas in 1934 werd het gebruikt als gevangenis vanwege de afgelegen locatie en omdat de sterke waterstromingen ontsnappen (bijna) onmogelijk maakten.
Toch werd Alcatraz al gesloten in 1963. De voornaamste reden was dat dit gevangeniseiland te duur was om te onderhouden. In vergelijking met een ‘normale’ gevangenis, kostte het hier drie keer zoveel om een inmate vast te houden. De andere reden van de vroegtijdige sluiting was het zoute water die de gebouwen zwaar geërodeerd had. In 29 jaar tijd kreeg Alcatraz maarliefst 1576 gevangenen over de vloer.
Tegenwoordig worden er geen gevangenen meer vastgehouden, maar nu kan iedereen met een geldig ticket wel over de duistere geschiedenis van deze plek horen.

alcatraz cruises boten

De enige boten die naar Alcatraz varen zijn deze: de Alcatraz cruises boot.

Alcatraz bezoeken

Wil je Alcatraz bezoeken? Dan moet je goed opletten dat je tickets voor Alcatraz bij de juiste organisatie aanschaft! TicketBar werkt samen met Alcatraz cruises en dat is de enige maatschappij waarbij je ook echt naar het eiland gaat. De andere tours varen alleen maar langs het eiland en gaan er dus niet op.

alcatraz tickets op voorhand boeken

Zelf op het eiland staat een wachtrij! Tickets op voorhand kopen is dus echt aangeraden.

Tickets Alcatraz

Ik raad iedereen aan om kaartjes genoeg op voorhand te reserveren wil je Alcatraz bezoeken. Tickets voor Alcatraz worden negentig dagen op voorhand beschikbaar gesteld. Genoeg tijd, zou je denken. Maar de toegangsbewijsjes vliegen al snel de deur uit! Wees er dus snel bij. Als je weet dat je naar San Francisco gaat, en je bent zeker dat je Alcatraz wilt bezoeken raad ik aan om meteen ook tickets te kopen.

Je hebt verschillende soorten tickets voor Alcatraz en om het je gemakkelijk te maken, zet ik ze even voor jou op een rijtje. Elke tour wordt trouwens voorzien van de ‘Doing Time’ audio tour die 45 minuten duurt. Hoewel deze audio guide ook in het Nederlands wordt aangeboden raad ik aan om de Engelse variant te kiezen. Deze is namelijk veel geanimeerder en heeft niet voor niets prijzen gewonnen!

Early bird/day tour (dagelijks)

Deze tour is niet gegidst, dus je kan zelf op eigen tempo Alcatraz bezoeken. Je krijgt wel een audio tour.

 • Prijs: 37,25 dollar voor volwassen en 23 dollar voor kinderen tussen twaalf en zeventien jaar. Voor senioren kost een toegangsbewijs 35,25 dollar. Voor een familieticket (twee volwassenen en twee kinderen) betaal je 112,75 dollar.
 • Vertrektijden: van 8:45u in de ochtend tot 15:50u
 • Duur: ongeveer 2,5 uur of langer.

Night tour (donderdag tot maandag)

Als je een meer intieme en innemende ervaring wil, moet je voor de night tour kiezen. Naast een audio tour krijg je ook een gegidste tour zowel aan boord als op het eiland. Bovendien kan je vanop het eiland genieten van een adembenemende zonsondergang. Dit is dan ook de beste optie als je Alcatraz wil bezoeken, maar wees snel! Want deze tickets verkopen héél snel uit.

 • Prijs: 44,25 dollar voor volwassenen, 43,25 dollar voor kinderen tussen twaalf en zeventien jaar, 26,5 dollar voor kinderen tussen vijf en elf jaar en 41,25 dollar voor senioren.
 • Vertrektijden: 17:55u en 18:30u
 • Duur: ongeveer 2,5 uur

Behind the scenes (donderdag tot maandag)

Deze tour biedt de meeste complete Alcatraz ervaring want je krijg ook een blik achter de schermen. Deze tour is ook fysiek vrij zwaar want je klimt ook rond het eiland, dus wees hierop voorbereid. Zorg ervoor dat je voldoende hebt gegeten.

 • Prijs: 89,25 dollar voor volwassen en 85,25 dollar voor kinderen tussen twaalf en zeventien jaar en 83,25 dollar voor senioren. Let op: vanwege de lange duur van de tour moeten alle deelnemers minstens twaalf jaar oud zijn.
 • Vertrektijden: 16:20u en 16:50u
 • Duur: ongeveer 4,5 uur
alcatraz bezoeken

Zelf mocht ik mij ook tot de gevangenen van Alcatraz rekenen. Nuja… Voor één dagje dan toch!

Beruchte gevangenen Alcatraz

Als je tickets voor dit gevangeniseiland hebt kunnen bemachtigen (€37 per persoon) mag je kennismaken met enkele beruchte gevangenen van Alcatraz.
Tijdens een dienstperiode van 29 jaar hebben heel wat bad boys tijd op dit gevangeniseiland doorgebracht.

De beruchtste is zonder enige twijfel Al Capone. Deze maffiabaas (bijnaam Scarface) verbleef van 1934 tot 1939 in ‘The Rock’ zoals Alcatraz ook wel genoemd wordt. Hoewel hij hier niet stierf, zegt men dat zijn geest hier nog rondspookt.

Robert “The Birdman of Alcatraz” Stroud is bijna even bekendte. Hij werd tot levenslang veroordeeld wegens het brutaal vermoorden van een barman, die had geweigerd een prostituee (van wie hij de pooier was) te betalen. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij vogels fokte en verkocht in de gevangenis, waar hij een gerespecteerd ornitholoog werd. Van 1942 tot 1959 verbleef hij in Alcatraz, waar hij jammer genoeg voor hem geen vogels mocht houden.

bekende gevangenen alcatraz

De ‘mugshots’ van enkele bekende gevangenen van Alcatraz.

Ontsnappingen uit Alcatraz

Volgens de gevangenis zelf hebben in die 29 jaar nooit gevangenen kunnen ontsnappen. 36 gevangenen hebben tezamen veertien keer geprobeerd te ontsnappen waarvan er 23 terug levend gevangen werden, zes werden neergeschoten tijdens hun poging en twee verdronken. Van vijf gevangenen wordt verondersteld dat ze verdronken zijn.

Er is slechts één ontsnapping die misschien succesvol was… Laat in de nacht van elf juni 1962 stopten drie gevangenen (Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris) hoofden van papier-mâché onder hun bed. Vervolgens slopen ze via een in onbruik geraakte gang uit de gevangenis en verlieten ze het eiland met behulp van een zelfgemaakt vlot. Men weet tot op vandaag nog altijd niet wat er exact met hen is gebeurd, hoewel de FBI in 1979 officieel concludeerde dat ze verdronken waren.

alcatraz bezoeken binnenin

Het geluid dat de dichtvallende deuren maken wanneer de gevangenen terug naar hun cel moesten is doodeng!

Leuke weetjes over Alcatraz

 • De beruchte gevangenis verscheen in heel wat films waarvan de bekendste The Rock, X-Men: The Last Stand en Catch me if you can zijn. J. J. Abraham (de maker van onder andere Lost) maakte er ook een gelijknamige televisieserie over.
 • Gamers hebben misschien ook al de virtuele gevangenis bezocht. Het is een downloadbare zombie survival map in Call of Duty: Black Ops II en er speelt zich ook een missie af in Alcatraz in Watch Dogs 2.
 • Er waren in totaal 336 cellen en deze waren gemiddeld 1,5 meter breed en 2,7 meter lang. De gevangenen hadden weinig tot geen privacy en konden enkel beschikken over een bed, bureau, toilet en wastafel.
 • Jaarlijks trekt dit gevangeniseiland ongeveer anderhalf miljoen bezoekers.
 • Op haar hoogtepunt verbleven hier 302 gevangenen tegelijkertijd, op haar laagtepunt 222. Gemiddeld verbleven gevangenen hier acht jaar. De gedetineerden werd nooit rechtstreeks naar Alcatraz gestuurd, want een verblijf moest je “verdienen”.
 • Naast gevangenen leefden de families van de bewakers hier ook. Meestal leefden er ongeveer 300 vrouwen en kinderen die konden beschikken over een eigen winkel en bowlingbaan.
 • De gevangenen waren niet zo dol op de weekends. De vrolijke deuntjes van clubs en bars kon je immers moeiteloos vanuit San Francisco tot in de cellen horen. Jij zit gevangen en de rest van de stad viert feest. Niet zo leuk!

Alcatraz bezoeken is een ervaring die je voor altijd zal bijblijven omdat dit gevangeniseiland zo tot de verbeelding spreekt. Probeer je tickets goed op voorhand te boeken. Zeker als je tijdens de zomer gaat! Online kan je tickets kopen via de officiële partners van Alcatraz cruises.
Als alle tickets al uitverkocht zijn tijdens je geplande bezoek kan je Alcatraz ofwel vanop een afstand van Fisherman’s Wharf bezoeken ofwel kies je dan voor een boottour die langs het eiland vaart om het toch van iets dichterbij te kunnen bekijken.

Documentaire: Alcatraz, No Way Out

Wil je graag meer weten over Alcatraz en zijn voormalige inwoners? Of ben je nieuwsgierig geworden naar hoe dit gevangeniseiland er uitziet? Deze documentaire van National Geographic is de perfecte manier om je bezoek voor te bereiden!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (10 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>