21 februari, 2020

Angkor Wat bezoeken: praktische tips en info (+ foto’s)

Angkor Wat is een locatie die wereldwijd tot de verbeelding blijft spreken. Dit architecturale wonder werd zowel bezongen door muzikanten als vereeuwigd op het witte doek in blockbusters. Ik kon dus niet achterblijven en moest dit -in mijn ogen dan toch- wereldwonder zelf ook aanschouwen!
Deze verbluffende tempel is het grootste religieuze monument ter wereld en het mag daarom niet vreemd in de oren klinken dat mensen naar Cambodja reizen alleen al om Angkor Wat te bezoeken. Angkor Wat is voor het land wat de Chinese Muur is voor China is en de Taj Mahal voor India: een pronkstuk dat je absoluut moet bezichtigen.

bezoek Angkor Wat

Korte geschiedenis van Angkor Wat

De naam Angkor Wat betekent in het Khmer (de officiële taal van Cambodja) zoveel als “Tempel van de Heilige Stad” en werd oorspronkelijk in de twaalfde eeuw als hindoetempel voor de god Vishnu gebouwd. Aan het einde van dezelfde eeuw veranderde het meer in een boeddhistische tempel.
Angkor zelf werd gebouwd door de Khmer koning Suryavarnam II in Yasodharapura (het hedendaagse Angkor) als hoofdstad van het Khmer Rijk. Hier zette hij ook de staatstempel neer en een eventueel mausoleum. De tempel van Angkor Wat is de best bewaarde tempel van het complex en kroonjuweel van de Khmer architectuur. Het is een symbool van Cambodja geworden en is zelfs op de nationale vlag terug te vinden.

De mooiste tempels van Angkor

De gehele oppervlakte van dit indrukwekkende tempelcomplex bedraagt maar liefst 1,626,000 vierkante meter dat 72 tempels en andere gebouwen bevat. Sinds 1992 maakt het deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.
Wij zetten de belangrijkste bezienswaardigheden van Angkor graag even voor jou op een rijtje.

Angkor Wat

We kunnen moeilijk anders beginnen dan met Angkor Wat zelf. Deze stelt de berg Meroe voor en is de thuis van de goden (zoals Olympus dat voor de Griekse goden was). Daarom zijn zoveel tempels van Angkor (Angkor Wat inclusief) omgeven door slotgrachten, gebouwd in een bergachtige piramidevorm en voorzien van precies vijf torens (die de vijf toppen van de berg Meroe voorstellen). In Angkor Wat alleen al kun je uren rondslenteren, neem hier zeker je tijd voor!

zonsondergang angkor wat

Een zonsondergang bij Angkor Wat is fenomenaal! Je moet wel heel vroeg uit de veren… Maar het is de moeite waard!

Angkor Thom

Dit ommuurd stadsgedeelte ligt vlak naast Angkor Wat en is bijna even bekend. De naam betekent letterlijk “Grote Stad” en het gebied heeft een oppervlakte van negen vierkante kilometer. De muren zijn meer dan twaalf kilometer lang en je hebt vijf indrukwekkende toegangspoorten.

Angkor Thom tempel in Angkor Wat

Spijtig genoeg zijn de tempels van Angkor Wat bekend bij heel wat toeristen en kan het er soms dus wel druk worden!

Bayon

Deze adembenemende tempel ligt in het hartje van Angkor Thom. De tempel is beroemd vanwege de vele gigantische stenen gezichten waarmee de torens hier versierd zijn. In totaal zijn er 54 torens met elk vier gezichten, wat het totaal op 216 gezichten brengt. Men is niet zeker wie hier wordt afgebeeld, maar men vermoedt dat het een combinatie is van koning Suryavarnam II en Boeddha.

Bayon in Angkor Wat

De prachtig gebeeldhouwde gezichten in Bayon deden mij alvast wegdromen!

Ta Prohm

Deze tempel is ook een van de absolute blikvangers van Angkor en met recht en reden. Ta Phrom staat bekend omdat het steenwerk hier vervlochten is met bomen. Het is als het ware alsof de jungle de tempel probeert te verslinden. Filmliefhebbers herkennen deze locatie meteen uit Angelina Jolie’s Lara Croft: Tomb Raider film. Dit pareltje mag je dan ook niet missen tijdens je bezoek aan Angkor.

Ta Prohm - Angkor Wat

De Ta Prohm tempel is overgroeid door kleine struikjes maar ook door gigantische bomen!

Baphuon

Deze driedelige tempelberg werd als staatstempel gebouwd als eerbetoon aan de hindoeïstische god Shiva. Later werd het omgevormd tot een boeddhistische tempel. Je vindt hier ook een 70 meter lang (en negen meter hoog) beeld van een liggende boeddha (langer maar minder hoog dan deze in de beroemde Wat Pho in Bangkok).

baphuon tempel angkor

De Baphuon tempel is een pak minder bekend, maar absoluut de moeite waard om te zien.

Phnom Bakheng

Dit is de eerste tempelberg die in Angkor gebouwd werd en ziet er uit als een soort piramide. Doordat het op een heuvel ligt (reken een half uur voor de klim) heb je hier een prachtig zicht over Angkor. Dit maakt het dan ook tot een bijzonder populaire plek om te genieten van de zonsondergang en brengt jammer genoeg de nodige drukte met zich mee.

phnom bakheng tempel angkor wat

Phnom Bakheng is een Hindu tempel en is net zo mooi als de andere tempels van dit gigantische domein.

Preah Kahn

Ook hier groeien de bomen door de ruïnes en er zijn minder bezoekers dan Ta Phrom, wat heel wat mooie plaatjes kan opleveren. Bovendien is het een van de grootste tempels van Angkor.

preah kahn angkor wat

Preah Kahn is één van mijn favoriete tempels. De natuur overwoekerd de volledige tempel, en dat is net wat het zo mooi maakt.

Pre Rup

Buiten het feit dat het een ontzettend mooie tempel is, kan je hier ook nog eens de zon zien ondergaan in de Cambodjaanse jungle. Een uitstekend alternatief voor Phnom Bakheng dus.

pre rup angkor wat

Beklim Pre Rup voor een mooi uitzicht over deze en vele andere tempels in de buurt.

Daarbovenop heb je nog een aantal tempels die een stukje verder van Angkor Wat liggen, maar zeker het bezoek waard zijn als je de tijd hebt. Daarbij is vooral Banteay Srei de moeite, deze roodkleurige tempel heeft namelijk prachtige bas-reliëfs. Als je Ta Phrom indrukwekkend vindt, mag je Beng Mealea zeker niet missen. Hier zijn de bomen namelijk nog meer vervlochten met de ruïnes. In tegenstelling tot de tempels in Angkor mag je hier wel over de muren klauteren.

Hoe bezoek je het best de tempels in Angkor?

Je hebt ondertussen al wel door dat Angkor een gigantisch tempelcomplex is dat je onmogelijk kunt bewandelen. Als je zelf niet wil navigeren kan je een taxi, tuk tuk of motortaxi huren. Daarbij brengt de chauffeur je naar alle tempels. Deze kan je gemakkelijk via je hotel of guesthouse boeken, online zijn er ook tal van mogelijkheden of ter plekke gewoon op straat een chauffeur aanspreken (maar bereid je wel voor op een beetje afdingen). Ze bieden diverse rondleidingen aan die verschillende prijzen kosten. Voor een tour van de belangrijkste tempels van Angkor Wat betaal je rond de vijftien dollar. Voor een zonsopgang betaal je nog eens vijf dollar extra.

Als je vrij sportief bent, is de fiets misschien wel de beste keuze. In Siem Reap kan je al voor een dollar per dag een fiets huren en vervolgens is het nog zes kilometer fietsen naar Angkor Wat.
Als je lekker extravagant wil doen kan je altijd een helikoptervlucht of ballonvaart boeken. Wat je in elk geval absoluut niet mag doen is een ritje op een olifant boeken. In 2017 stierf een olifant van uitputting nadat hij tientallen jaren toeristen naar Angkor Wat moest brengen.

angkor wat tempelcomplex

Grote delen van de tempels zijn al tot ruïnes herleidt. Beklim de tempels dan ook niet als staat aangegeven dat dit niet mag.

Kostprijs Angkor Wat

Angkor Wat is big business en dat brengt jammer genoeg ook elk jaar de nodige prijsstijgingen met zich mee. Om even te vergelijken: in 1993 trokken amper 7650 bezoekers naar dit wonder, twintig jaar later waren het er maar liefst twee miljoen!
Sinds dit jaar betaal je 37 dollar voor een dagticket, 62 dollar voor een ticket voor drie dagen (dat tien dagen geldig is) en 72 dollar voor een weekticket (dat een maand geldig is). Voor een gids ter plaatse betaal je ongeveer 20 dollar. Je kan ook altijd zelf een gidsboekje kopen en daarbij is Ancient Angkor een aanrader. In een boekenwinkel kost het bijna 28 dollar, online kan je het al kopen voor €17,50.

Beste tijd en periode om Angkor Wat te bezoeken

Kom in de eerste plaats vroeg genoeg. Je kan al om 5u ’s ochtends het park binnen en de tempels gaan open bij zonsopgang. Als je vroeg genoeg komt is het nog niet zo warm en er zijn minder bezoekers. De drogere, koelere maanden november tot maart zijn de drukste maanden. Van juni tot oktober is het rustiger maar ook warmer en natter. In april ten slotte is het Khmer Nieuwjaar, wat ook de nodige drukte met zich mee brengt.

angkor wat monnik

Dagelijks zijn er enkele monniken die het tempelcomplex betreden. Hun feloranje gewaad steekt fel af tegen de natuurlijke kleuren van Angkor Wat.

Nog enkele tips voor je bezoek aan Angkor Wat

  • Als het mogelijk is, probeer dan je toegangsticket de dag voor je bezoek te boeken (na 16u). Dan is dit de volgende drie dagen geldig en verlies je de volgende ochtend geen tijd met aanschuiven (het kan best vrij druk zijn).
  • Veel mensen beginnen hun Angkor avontuur met de zonsopgang aan Angkor Wat zelf. Vervolgens kan je best rond een uur of kwart voor zeven vertrekken naar de tempel van Ta Phrom zodat je hiervan kan genieten zonder al te veel toeristen. Vroeger kon je nog voor half acht binnen, nu moet je helaas wachten tot het zover is.
  • Als je ook de Banteay Srei tempel gaat bezoeken, vergeet dan niet onderweg te stoppen aan het Cambodia Landmine Museum. Zo leer je meer over de bloederige geschiedenis van dit land, maar kan je ook een goed doel steunen! Je helpt het land ontmijnen, alsook scholen bouwen voor arme kinderen.

Zeven leuke weetjes over Angkor Wat

  • Hoewel Angkor Wat het grootste religieuze monument ter wereld is, werd het niet opgenomen in de lijst van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen.
  • De helft van de toeristen bezoekt Cambodja enkel en alleen om Angkor Wat te bezichtigen. Hoewel er nog tal van andere bezienswaardigheden in Cambodja zijn, wilt bijna vijftig procent enkel Angkor Wat bezoeken.
  • Oorspronkelijk waren vele tempels in Angkor geverfd, maar hier blijft niet veel van over.
  • De zandsteen die werd gebruikt om Cambodja’s nationale monument te bouwen (maar liefst vijf miljoen ton!), moest van een steengroeve komen die 40 kilometer verderop lag!
  • Tot de site in 1992 UNESCO-werelderfgoed werd gemaakt, werd er heel vaak geplunderd. Vele oude standbeelden werden onthoofd en de hoofden werden volgens aan privé-verzamelaars verkocht.
  • Het meeste geld dat gebruikt wordt om de tempels te restaureren komt van buitenlandse hulp. Slechts 28% van de kaartjesinkomsten gaat naar de tempels zelf.
  • Zoals eerder vermeld werd Ta Phrom gebruikt als locatie voor de film Lara Croft: Tomb Raider. De filmstudio Paramount moest 10.000 dollar per dag betalen om hier te mogen filmen (zeven dagen in totaal).
muurtekeningen angkor wat

Loop niet te snel voorbij! Overal vind je prachtige, kleine details.

Rondleiding door Angkor Wat

Ga je binnenkort naar Cambodja en wil je graag meer weten over de tempels en de gebruiker van de oorspronkelijke bewoners? Huur dan een gids! Cambodja is spotgoedkoop, en voor een volledige dag betaal je absoluut niet veel geld. Kijk maar eens naar deze gegidste rondleidingen:

» Alle tours en excursies in Siem Reap

Reizen naar Cambodja

Wil je Angkor Wat bezoeken? Of misschien wel verder trekken naar de tropische stranden van Cambodja? Misschien vind je bij deze reisorganisaties wel een interessante aanbieding:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam