De Arc de Triomphe bezoeken: info, weetjes en tickets!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 februari, 2020

De Arc de Triomphe moet één van de bekendste bezienswaardigheden van Parijs zijn.
Deze gigantische triomfboog staat in het midden van de al even bekende Champs-Élysées en is daardoor een prachtig uitkijkplatform over de rest van de Franse hoofdstad. Naast een indrukwekkend panorama, leer je in dit imposante gebouw ook meer over de Franse geschiedenis. Of je de Arc de Triomphe nu gaat bezoeken voor zijn architectuur, geschiedenis of het panoramische uitzicht, ik vertel je alvast enkele weetjes en info over de triomfboog.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

arc de triomphe parijs

De arc de Triomphe beklimmen en het uitzicht

Je ziet de Arc de Triomphe al van ver op de Champs-Élysées. Dit indrukwekkende monument is immers 50 meter hoog, en torent bijgevolg hoog uit boven de meeste andere gebouwen die in de buurt liggen.
Vanop de Champs-Élysées is het onbegonnen werk om het drukke rondpunt over te steken, maar gelukkig is er een ondergronds gangpad dat je zonder kleerscheuren naar de triomfboog brengt. Eens je vlakbij het monument staat, merk je pas echt hoe groots dit bouwwerk eigenlijk is.

Iedereen die de Arc de Triomphe wilt bezoeken wordt eerst gecontroleerd op wapens en dergelijke. Let daarbij ook op dat grote rugzakken en tassen niet zijn toegestaan en dat er geen kluisjes zijn om ze in op te bergen. Dat geldt trouwens voor de meeste monumenten en bezienswaardigheden in Parijs. Laat grote tassen dus in je hotel!

Nadat je bent gecontroleerd kan je tickets voor de Arc de Triomphe kopen (of doorlopen als je al een toegangsbewijs hebt). Als je je tickets alvast online koopt, dan mag je trouwens alle wachtrijen voorbij. Aangezien dit een druk bezochte plek is, is dat zeker geen slecht idee.

Een lift is er niet, dus je zal behoorlijk wat treden moeten beklimmen! Gelukkig wordt je intensieve workout al snel beloond met een prachtig uitzicht over Parijs. Voor je daar van kan genieten, kun je ook nog op de bovenste verdieping van de Arc de Triomphe rondkijken. Hier vind je o.a. wat meer informatie over de geschiedenis, enkele mooie beeldhouwwerken ter ere van de gesneuvelde soldaten en een souvenirwinkeltje. Zelf vond ik het TV’tje ook heel leuk, waar je naar de bezoekers die onder de Arc lopen kunt zwaaien.
Als je terug naar buiten gaat, kan je ook nog een permanente voorstelling bekijken over de kledij van de soldaten tijdens de verschillende wereldoorlogen en ten tijde van Napoleon.

arc de triomphe beklimmen

Er zijn behoorlijk wat trappen te beklimmen, maar het uitzicht dat je krijgt is dan ook fenomenaal!

arc de triomphe binnenkant

Zwaai gerust eens naar boven als je onder de Arc staat. Misschien zie je wel iemand terugzwaaien!

Het uitzicht van de Arc de Triomphe

Het moment suprême is natuurlijk wanneer je de laatste trappen omhoog klimt en het fenomenale uitzicht over Parijs ziet.
Vanop het dakterras kan je tientallen kilometers ver kijken. Gebouwen die je meteen opvallen zijn wellicht de Eiffeltoren en de Grande Arche. Maar ook de gigantische Champs-Élysées en de Roue de Paris (reuzenrad) springen meteen in het oog.
Als je graag een overzicht wilt krijgen van alle monumenten en bezienswaardigheden die je van hier kan zien, raad ik aan om op één van de platformpjes te stappen. Daar wordt getoond wat je precies kan zien en in welke richting je daarvoor moet kijken.

Neem gerust je tijd, want dit is zonder twijfel een van de mooiste uitzichtpunten van Parijs!

arc de triomphe platform

Vanop deze platformpjes weet je perfect waar je moet kijken. Zij tonen je exact waar je welk monument kan vinden.

arc de triomphe grande arche

Het uitzicht op de Grande Arche.

Tickets voor de Arc de Triomphe

Tickets voor de Arc de Triomphe kosten Voorrangstickets.
Ben je minder dan 26 jaar en heb je een Europese identiteitskaart? Dan heb ik heel goed nieuws voor je, want dan is de toegang immers gratis! Dat geldt trouwens voor heel veel monumenten in de Franse hoofdstad: maak er dus maar gretig gebruik van!

Wil je de Arc de Triomphe graag bezoeken met een gids? Dan betaal je daar €30 voor (met toegangsticket inbegrepen).

Als je van plan bent om meerdere monumenten, bezienswaardigheden en musea te bezoeken, dan raad ik aan om een ‘Paris Pass‘ aan te schaffen. Er zijn verschillende aanbieders, maar bij de meesten kan je een pas kopen voor 2, 3, 4, 5 of 6 dagen.
Met deze pas kan je dan meteen meerdere bezienswaardigheden bezoeken tegen een voordelig tarief. Welke ‘Paris Pass’ je ook kiest, de Arc de Triomphe zit bij elke aanbieder inbegrepen.

» Alle tours en excursies in Parijs

Tips om je bezoek aangenamer te maken

  • Neem niet te veel mee. Grote rugzakken en tassen worden sowieso niet toegelaten, maar het maakt de security check ook veel makkelijker en sneller.
  • Dames, laat je hakken nog even op je hotelkamer staan. Je moet behoorlijk wat trappen beklimmen om helemaal bovenaan te geraken! Slippers zijn dus ook niet het ideale schoeisel…
  • Houd het weerbericht in het oog. Bij mistig of grijs weer kan je niet ver zien en is het uitzicht vanop de Arc de Triomphe niet zo indrukwekkend als bij goed weer. Om die reden is het ook geen slecht idee om je toegangsticket alvast online te bestellen. Bij GetYourGuide kan je de dag zelf of enkele dagen voor je bezoek nog tickets aanschaffen.
arc de triomphe uitzicht

Van dit uitzicht wil je zo weinig mogelijk missen! Kies dus een dag met mooi weer om deze triomfboog te bezoeken.

Een klein stukje geschiedenis

In 1806 gaf Napoleon de opdracht om de Arc de Triomphe te bouwen, nadat hij een grote veldslag had gewonnen. Dit monumentale gebouw zou pas dertig jaar later (in 1836) worden opgeleverd, en dat terwijl Napoleon dan al enkele jaren dood was. Deze lange bouwduur had te maken met het overlijden van de architect maar ook doordat Napoleon veel meer militaire tegenslagen te verduren kreeg. Het was pas in 1832 dat de bouwwerken terug werden hervat, en amper vier jaar later werd de triomfboog dan uiteindelijk afgewerkt. Nadat de Arc de Triomphe werd gebouwd, werd ook het plein waarop dit kolossale monument staat opnieuw heraangelegd. Naast de vijf avenues die nu al op dit kruispunt uitmondden, werden er nog eens zeven bijgebouwd. Om dit plein nog indrukwekkender te maken, werden ook de façades van de huizen en gebouwen die er rond stonden opnieuw ontworpen.

Symboliek van de Arc de Triomphe

De oorspronkelijke architect, Jean-François Chalgrin, nam de Romeinse triomfbogen als voorbeeld en gaf er vervolgend een Franse twist aan. Zo zie je op deze bezienswaardigheid heel wat prachtige beeldhouwwerken die belangrijke momenten van de Franse geschiedenis voorstellen. Aan de binnenkant van de boog staan de namen van 558 generaals gegraveerd die voornamelijk onder Napoleon hebben gediend. Helemaal bovenaan zie je dan weer allerlei schilden waar de grootste overwinningen van Napoleon worden opgehemeld. Na Wereldoorlog één werd onder de Arc een Graf van de onbekende soldaat aangelegd, waar sinds 1834 ook een eeuwige vlam naast brand om alle oorlogsslachtoffers te herdenken.

Als je ook de binnenkant van de Arc de Triomphe bezoekt, dan zie je daar ook enkele beelden afkomstig van na de eerste wereldoorlog of ten tijde van Napoleon.

arc de triomphe weetjes

Behoorlijk veel schilden, maar nog meer namen!

Arc de Triomphe weetjes

  1. De Arc de Triomphe bezoeken is niet voor mensen met hoogtevrees! Dit bouwwerk is immers 50 meter hoog, 45 meter breed, 22 meter diep en weegt niet minder dan 100.000 ton. Dat is het gewicht van meer dan 16.000 olifanten!
  2. De Arc de Triomphe staat op een van de belangrijkste kruispunten van Parijs. Er komen hier maar liefst twaalf banen samen! Mij zal je hier in ieder geval niet snel zien rondrijden!
  3. Iets verder van huis staat een perfecte (kleinere) imitatie van de Arc de Triomphe. En waar kan het ook anders zijn dan in Las Vegas!
  4. Er zijn drie mensen die onder de Arc de Triomphe hebben proberen vliegen met een vliegtuigje, maar bij slechts één lukte het ook werkelijk.
  5. Dit monument staat in een perfecte rechte lijn met het Louvre.
  6. De herdenkingsvlam ter ere van de slachtoffers van WO I en II brandt sinds 1923 bijna non-stop… Tot op 30 juni 1998, dan toch. Want toen plaste een dronken voetbalfan op het vuur zodat het even werd gedoofd… De man werd meteen gevat en opgepakt.
  7. In 1995 werd er vlakbij de Arc een bom geplaatst die het leven kostte aan 17 mensen.
arc de triomphe tickets

Boek je tickets voor de Arc de Triomphe op voorhand en voorkom wachtrijen.

Openingsuren

De Arc de Triomphe ontvangt bezoekers op elke dag van het jaar, met uitzondering van 1 januari, 1 mei, 8 mei (‘s morgens), 14 juli, 11 november (‘s morgens) en 25 december. Je kan dit monument elke dag bezoeken van 10u ‘s ochtens tot 22:30u ‘s avonds. Van 1 april tot 30 september kan je de triomfboog zelfs tot 23u beklimmen. Let er wel op dat er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten tot 45 minuten voor sluitingstijd.
Voor meer informatie en updates kan je ook altijd kijken op de officiële website van Frankrijk: France.fr!

uitzicht arc de triomphe

Zeg nu zelf: dit uitzicht is toch prachtig?!

Citytrip naar Parijs

Om het fenomenale uitzicht vanop de Arc de Triomphe te krijgen, moet je natuurlijk eerst nog naar Parijs geraken. Met de trein ben je daar in no-time. Zoek je nog een mooie citytrip deal? Kijk dan zeker eens naar deze aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>