9 juni, 2020

Atomium bezoeken in Brussel: info, tips, foto’s, weetjes en voordelige tickets

Het befaamde Atomium staat al sinds 1958 op de Heizel te pronken. Dit prachtige stukje architectuur is voor Brussel, wat de Eiffeltoren voor Parijs is. Hoog tijd dus om het Atomium te bezoeken!
In deze reisgids vertel ik je wat je er kan zien, hoe je wachtrijen kan voorbij steken en met foto's toon ik je hoe mooi de buitenkant én het uitzicht van bovenaf is.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Tickets voor het Atomium te bezoeken

Tickets online bestellen kost evenveel als ter plekke (€16 per persoon), maar je moet dan wel niet meer aanschuiven. Via GetYourGuide kan je die tickets bovendien tot 24 uur op voorhand gratis annuleren. Je weet maar nooit dat er iets onverwachts gebeurt.

LET OP: Omwille van de Corona crisis zijn toegangstickets alleen nog maar online te koop. De kassa’s zijn gesloten, maar je kan het Atomium dus wel bezoeken als je je tickets op voorhand aanschaft

atomium brussel

Het Atomium stelt de kristalstructuur van ijzer voor. En dat maarliefst 165 miljard keer vergroot!

Atomium bezoeken

De imposante bollen zijn al van ver te zien. De structuur is 102m hoog en enkele tientallen meters breed. Heel lang moet je dan ook niet zoeken vooraleer je het ijzerkristal ziet staan!
Sinds 2004 is het Atomium en het rondom liggende park sterk heropgewaardeerd. Het monument was een beetje in verval geraakt, en dat tot onvrede van vele fiere Belgen. Het Atomium werd versterkt met roestvrij staal en is sinds 2006 weer geopend voor iedereen die het een bezoek wilt brengen.

Een enkel ticket kost €16 (gepensioneerden, kinderen en groepen krijgen een korting) en als je graag mini-Europa ook wilt bezoeken, dan kan je een combi-ticket aanvragen.
Ik geef je meteen ook een tip: koop je ticket online! De wachtrijen voor het Atomium kunnen best lang zijn, en met een E-ticket mag je meteen binnen!

Brussel Atomium

Even poseren bij het Atomium! Dat hoort er ook bij natuurlijk.

Binnenkant van het Atomium

Eens je binnen bent (je kan tickets online aankopen voor dezelfde prijs als ter plekke) mag je dit vreemde gebouw eindelijk binnen!
Nadat je je rugzak in een kluisje hebt gestopt, kan je verdergaan naar de onderste bol.
Na een korte veiligheidsprocedure word je vrijwel onmiddellijk bij de arm gegrepen door een stripfiguur die koste wat kost met jou op de foto wilt. Tegen dat je doorkrijgt dat je de foto’s op een later tijdstip kan aanschaffen, ben je al terug aan de kant geduwd en staat er een ander verbaasd persoon naast Robbedoes te pronken.

Nuja… We zijn hier niet voor de Belgische strips, maar wel voor het fameuze Atomium vanbinnen te bezoeken!

Vanuit de onderste bol kreeg ik twee keuzes. Ofwel ging ik de trapjes op, ofwel sloot ik aan bij de wachtrij die me meteen naar de hoogste bol zou katapulteren.
Ik koos ervoor om het panoramisch uitzicht van de bovenste bol voor later te houden en eerst wat meer te lezen over het monument zelf.

In de onderste stalen bol staat een permanente tentoonstelling over het Atomium en de Expo van ’58. Wist je trouwens dat het Atomium het bijna niet had gehaald van enkele andere ontwerpen? Een gigantische TV-toren had bijna zijn plaats ingenomen! Meneer Waterkeyn kon na een beetje wedijveren toch zijn wil doordrijven en enkele jaren later kon de bouw van dit futuristische gebouw eindelijk beginnen.

Het Atomium

Binnen in het Atomium leer je heel wat bij over de Expo van 58 en natuurlijk over het Atomium zelf.

De tweede bal die je kan bezoeken focust vooral op de wereldtentoonstelling. Het is erg leuk om zo veel foto’s terug te zien van al deze mooie monumenten die tijdens deze Expo werden gebouwd. De meeste van deze bouwwerken zijn helaas met de grond gelijk gemaakt, want veel van deze pronkstukken zouden zeker niet misstaan in het huidige Heizelpark!
Expo ’58 moet een heus evenement zijn geweest voor het kleine België. Eindelijk een lichtpuntje na die verschrikkelijke wereldoorlog!

Ik zette mijn bezoek verder met een lange roltrap die ons stilletjes aan hoger en hoger begon te heisen. De permanente tentoonstelling werd nu ingewisseld voor een expositie over Sabena; de voormalige Belgische luchtvaartmaatschappij.
Ten tijde van Expo ’58 was er dan ook een heuse revolutie! Allerlei nieuwe uitvindingen werden uit de doeken gedaan, en de luchtvaartmaatschappij bloeide op als nooit tevoren.

Ik nam de roltrap terug naar beneden en werd getrakteerd op een prachtig futuristisch lichtspektakel. Terwijl de roltrap zijn gasten traag naar beneden rolde, werden we omringd door rode, blauwe en witte dansende lichten. Een soort van noorderlicht, maar dan in het Atomium? Waarom ook niet!

atomium roltrap

Met 45m lengte is dit de langste roltrap van Europa, maar voor mij mocht het mooie lichtspektakel gerust nog wat langer duren!

Panoramisch uitzicht vanuit het Atomium

De reden waarom ik tickets voor het Atomium kocht, was natuurlijk omdat ik zo benieuwd was naar het uitzicht vanaf het Atomium.

Terug beneden aangekomen, sloot ik dan maar aan bij de lange rij. Slechts een tiental personen konden per keer naar boven worden gebracht.
De lift die dit non-stop werkje moest doen was in 1958 nog de snelste lift van Europa, maar met 5m/s werd het Atomium enkele jaren later al onttroond door veel snellere exemplaren.

Terwijl je naar boven wordt gezoefd, kan je door het glazen dak turen en de binnenkant van de liftkoker voorbij zien razen. In luttele seconden ben je 102m hoger en daar kan je dan eindelijk genieten van een prachtig uitzicht over de Heizel en Brussel.

Toegegeven; de uitzichten zijn niet de mooiste, maar bij goed weer kan je kilometers ver kijken. De piepkleine mensjes en gebouwen zijn best bijzonder, zeker als je weet dat je nu een overzicht krijgt over meer dan één miljoen mensen die onder jou lopen en rondrijden. Door dit panoramische zicht zie je ook goed hoe groot Brussel eigenlijk is, en vooral dat de stad zich ook voortdurend blijft uitbreiden.

atomium uitzicht

Het uitzicht op de Heizel vanuit het Atomium.

uitzicht atomium

Terwijl Brussel in de verte lonkt, zie je piepkleine mensjes voorbijslenteren en miniatuur auto’s onder je door rijden.

Tickets voor het Atomium te bezoeken

Deze stalen constructie kon mij wel bekoren! Heb ik jou ook overtuigd? Koop dan alvast je tickets online. Zo verlies je geen tijd meer met wachten en mag je onmiddellijk binnen. Tickets zijn volledig gratis te annuleren tot 24u op voorhand.

LET OP: Omwille van Covid-19 zijn de kassa’s ter plekke niet open. Je bent dus verplicht om tickets op voorhand online aan te schaffen. Aan de rondleiding is weinig veranderd, je kan eigenlijk alleen geen gebruik meer maken van de lockers.

 

 

Een beetje geschiedenis

De eerste Expo na de verschrikkelijke wereldoorlog werd gehouden in het kleine Belgenlandje. Tijdens deze wereldtentoonstelling van ’58 werd het hele Heizelpark omgetoverd tot een internationale smeltkroes van architectuur en toerisme. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het Atomium al na zes maanden af te breken, maar omdat het zo’n geliefd monument bleek te zijn besloot de Belgische overheid om het wat langer te laten staan. Ondertussen staat de bekende bezienswaardigheid in Brussel er al 59 jaar extra!

Bereikbaarheid van het Atomium in Brussel

Het Atomium ligt een eindje uit het centrum van Brussel, wat het -spijtig genoeg- niet heel toegankelijk maakt. Toch kan je er vanuit het centrum vrij eenvoudig naartoe met behulp van het openbaar vervoer of de rode hop-on hop-off bussen. Mocht je liever met de auto komen, dan is dat uiteraard ook geen probleem.
Rond de Heizel kan je parkeren tegen betaling. Zelf ging ik ook met de auto en voor ongeveer drie uur betaalde ik zes euro.

Vakantie in eigen land

Even nood aan ontspannen? Laat je verwennen in eigen land! Kijk eens naar onderstaande aanbiedingen.
Wil je goedkoop logeren in de Belgische hoofdstad? Lees dan zeker ook het artikel over de leukste jeugdherbergen in Brussel.

Video: het Atomium vanbinnen en vanbuiten

Benieuwd geworden? In deze video krijg je al enkele mooie beelden te zien! Geniet virtueel mee van de mooie uitzichten die je krijgt vanuit het Atomium, of bekijk het moderne interieur van dit vreemde bouwwerk.


The Atomium of Brussels (inside)

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   
  1. Fijn hè, dat het goede seizoen weer voor de deur staat! Hoewel jij natuurlijk alweer veel hogere temperaturen gehad hebt, daar in Marokko. Ik sta ook te popelen om meer van onze eigen omgeving te gaan zien weer. In het atomium zijn wij niet geweest toen we Brussel bezochten, hebben het gebouw wel van de buitenkant op de foto gezet, maar hadden geen tijd meer voor de binnenkant. Wil ik de volgende keer dus zeker doen!

   • Checkoutsam says:

    Héél fijn! Ik kan niet wachten tot we weer in onze zomer outfits door de straten kunnen lopen en genieten van alle festivals en leuke zomeractiviteiten!
    Het atomium is een bijzonder gebouw. Zeker de moeite om ook eens een kijkje binnenin te nemen 😉

  2. Haustraete-Limpens says:

   Geachte

   Door de evolutie van de corona zien wij ons verplicht een week in Belgiê samen met een Frans echtpaar te annuleren. Wij wonen immers hoofdzakelijk in midden Frankrijk Op 17 juli 2020 betaalde ik al 60.4 euro voor volwassenen + 65 jaar. . Kan dat terugbetaald worden gezien toch deze vorm van overmacht. Uiteraard komen wij ooit terug maar wanneer ? : daarover zal corona beslissen. ?.
   Ik reserveerden ook in het restaurant maar ik vind hiervan geen e-mailadres …

   Alvast dank voor Uw antwoord.

   • Helaas kan ik jullie daar verder niet over informeren, aangezien ik alleen dit artikel over het Atomium heb geschreven. Zelf werk ik niet voor het Atomium.
    Als jullie tickets hebben aangekocht via GetYourGuide, dan kunnen jullie altijd tot 24u voor het bezoek gratis annuleren. Indien jullie bij het Atomium zelf tickets hebben gekocht, dan denk ik dat er andere regels gelden.

    Groetjes en succes!
    Sam

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!