7 februari, 2020

Auswitch / Auschwitz bezoeken: Hoe geraak je daar? Wat is er te zien? Met of zonder gids?

Auswitch bezoeken móét natuurlijk als je in de buurt bent. Vanuit Krakau is het ongeveer zeventig kilometer in westelijke richting en ik verzeker je... De ervaring blijft enkele dagen door je hoofd spoken! De Polen die in Oświęcim (de Poolse naam van de stad) woonden werden verdreven en Auschwitz-Birkenau werd opgericht. Wat ooit een gezellig stadje was, ging vanaf toen de geschiedenis in als het grootste concentratie- en vernietigingskamp dat door de nazi's werd gebouwd.

Auschwitz bezoeken Auswitch Checkoutsam

Een glimlach krijg je niet in dit Staatsmuseum, maar toch raad ik iedereen aan om Auschwitz te bezoeken.

Met of zonder gids?

Persoonlijk vind ik het een goed idee om Auschwitz te bezoeken met een gids. Ter plekke hangen wel informatiebordjes, maar toch zijn die eerder beperkt. In Birkenau hangen er trouwens helemaal geen informatieve plakaatjes, dus daar is een gids heel nuttig. Bovendien kost het ook helemaal niet zo veel. Voor vervoer van Krakau naar Auschwitz en terug + een gids betaal je amper €24 per persoon. Daarbovenop kan je via GetYourGuide ook nog bijna alle tours gratis annuleren tot 24u op voorhand. Voor een Nederlandstalige gids raad ik aan om te kijken op TicketBar.
Hieronder zie je alvast enkele interessante gegidste rondleidingen:

Krakau naar Auswitch

Om naar Auswitch te gaan vanuit Krakau zijn er twee mogelijkheden. Ofwel neem je een georganiseerde tour, ofwel plan je de hele uitstap zelf met het openbaar vervoer.
Uit ervaringen van anderen op fora en enkele websites las ik dat veel mensen vaak vonden dat de rondleidingen iets te snel gingen. En dat je de kampen zelf niet genoeg kon ontdekken. Er is immers heel veel te zien en ontdekken op deze gruwelplek.
Aan de andere kant krijg je tijdens een tour wel een gids mee die je veel meer kan vertellen over Auschwitz-Birkenau. Vooral in Birkenau is een gids een aanwinst, want hier staat geen enkel plakaatje met info of geschiedenis over dit vernietigingskamp.

auschwitz bezoeken

Een bezoek aan Auschwitz is erg belangrijk, omdat we nooit mogen vergeten hoe gruwelijk de mens soms kan zijn…

Krakau naar Auschwitz met het openbaar vervoer

Vanuit Krakau kan je Auschwitz bezoeken met behulp van het openbaar vervoer.
Vanuit het centrale station van Krakau (Kraków Główny) kan je of de trein of de bus nemen. Persoonlijk raad ik aan om de bus te nemen, maar hieronder bespreek ik sowieso beide mogelijkheden:

Auschwitz bezoeken met de trein

Persoonlijk vind ik het minder interessant om de concentratiekampen te bezoeken met de trein, omdat die er veel langer over doet en omdat het centrale station van Oświęcim nog zo’n drie kilometer van de kampen ligt.

Per uur zijn er één of twee treinen die naar Auschwitz vertrekken. Je kan een enkel ticket kopen voor 15,60 PLN (ongeveer €3,60).

Eens je bent aangekomen in het treinstation van Oświęcim, is het nog eens 25 minuutjes wandelen naar het eerste kamp; Auschwitz I. Natuurlijk kan je ook de bus nemen naar daar. Een enkel ticketje kost je dan 2,7 PLN (ongeveer €0,60).
Tickets voor de trein kan je alvast aanschaffen via TicketBar.

Auschwitz bezoeken met de bus

Als je van plan bent om Auswitch te bezoeken met het openbaar vervoer, dan raad ik eigenlijk aan om voor een bus te kiezen.
Ze zijn veel sneller, een klein beetje goedkoper, maar vooral: ze brengen je vlakbij het museum.

Je kan deze comfortabele busjes eenvoudig online boeken, zodat je tijdig kan vertrekken. Een bezoek in de morgen is dan ook aangeraden, want er is erg veel te zien!

Voor 15 Poolse zloti (€4) word je vanaf Krakau naar Auschwitz I gebracht of omgekeerd.Het museum is gratis, dus voor 30 zloti (€8) kan je de volledige uitstap zelf regelen.
Let er wel op, dat je in dit geval geen gids hebt die je door de kampen meeneemt. Als je een gids wil, dan raad ik aan om een georganiseerde rondleiding te boeken.

De meest frequente bussen zijn de Lajkonik bussen die je online alvast kan boeken. Dagelijks vertrekken zij meerdere malen van Krakau naar Auswitch en omgekeerd.
Dit is de dienstregeling van de bussen die je online kan boeken (2020):

 • Bushalte G1: 06:20u, 08:05u, 08:40u, 10:10u, 14:45u en 16:15u.
 • Bushalte G2: 09:10u en 14:20u.
 • Bushalte G3: 09:40u en 15:15u.
 • Bushalte G4: 07:10u, 11:10u en 12:30u.
 • Bushalte G6: 12:00u en 13:30u.

Na je bezoek kan je terug pendelen vanuit Auschwitz I om 10:10u, 11:00u, 12:15u, 13:45u, 15:30u, 16:10u, 16:40u, 17:10u, 18:45u en 19:45u.

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden, dus hieronder enkele afbeeldingen van de bussen en hun dienstregelingen (2016). Aangezien het ondertussen al enkele jaren geleden is dat deze foto werd gemaakt, raad ik wel aan om je te baseren op het busschema dat ik hierboven vermeld.

De totale rit duurt ongeveer anderhalf uur enkel. Met een daguitstap ben je er op een klein uurtje en krijg je ook een gids mee die je meer details geeft over beide kampen. Vooral in Birkenau is dat een pluspunt, want daar zijn spijtig genoeg geen informatiebordjes te vinden.

De JS bus van Krakow Glowny naar Oswiecim Museum met de tijdstabel er naast.

De JS bus van Krakow Glowny naar Oswiecim Museum met de tijdstabel er naast.

De frequente Lajkonik bussen van Krakow Glowny naar Oswiecim museum.

De frequente Lajkonik bussen van Krakow Glowny naar Oswiecim museum. (Links: Krakau > Auswitch  |  Rechts: Auswitch > Krakau)

Krakau naar Auschwitz met een georganiseerde tour

Als je Auschwitz liever wil bezoeken met een tour, dan zal je overweldigd worden door de vele mogelijkheden.
Er zijn heel wat organisaties die verschillende soorten excursies aanbieden. Sommigen duren een halve dag, anderen nemen een volledige dag in beslag. Sommige tours naar Auschwitz worden ook gecombineerd met een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen.
Via TicketBar kan je ook een rondleiding met een Nederlandse gids boeken. Een privé tour kan vanaf €31,35 per volwassene.

Waar je ook voor kiest, een tour van Krakau naar Auswitch heeft enkele voordelen. Zo krijg je altijd een gids mee die je interessante verhalen en feiten kan vertellen, en je dingen kan aanwijzen die je anders zeker zou missen. Daarbovenop moet je ook aan niets meer denken: geen trein- of bus tijdstippen en je raakt ook niet verdwaald.

Benieuwd naar meer mogelijkheden en prijzen? Bekijk dan eens deze rondleidingen:

De ingang van het Auschwitz museum.

De ingang van het Auschwitz museum.

Auswitch bezoeken

Het was alsof de weergoden wisten wat voor een verschrikkelijke plek dit was, want vandaag was het een pak koeler, had de lucht een donkergrijze gloed en vlogen kraaien en andere zwarte vogels met hun onheilspellende gekraai boven deze zwaarbeladen stad.

Zelf dacht ik altijd dat Auschwitz een vrij kleine stad was --of misschien zelf een spookstad; ik zou er in ieder geval niet willen wonen…-, maar vooraleer je in het museum aankomt zie je dat het toch om een grote stad gaat. Er zijn verschillende shoppingcentra, een vrij groot treinstation, heel wat restaurants en hotels en uiteraard een hele hoop inwoners.

Auswitch I is het eerste concentratiekamp die in deze regio werd neergepoot. Wellicht viel de keuze op dit dorp omdat het zo centraal gelegen was in het toenmalige derde rijk.
Omdat zo veel mensen naar dit concentratie- en vernietigingskamp werden afgevoerd zat het kamp al snel overvol en moest er een alternatief worden bedacht om nog meer slachtoffers in een levende hel te kunnen stoppen. Het tweede kamp, Birkenau, is het grootste en hier werden ook de meeste mensen vermoord.

In de regio zijn nog heel wat meer kleinere kampen gebouwd door de nazi’s, maar velen daarvan zijn niet bewaard gebleven. De grootste (Auschwitz en Birkenau) wel. Gelukkig maar, want deze musea zijn erg belangrijk om volgende generaties op de hoogte te stellen van hoe deze verschrikking tot stand kwam. Maar vooral… Om mensen te behoeden voor een herhaling van deze geschiedenis.

De ingang naar Auschwitz. Gelukkig kon ik wél nog naar buiten. Iets dat de vele slachtoffers alleen maar vurig konden hopen...

De ingang naar Auschwitz. Gelukkig kon ik wél nog naar buiten. Iets dat de vele slachtoffers alleen maar vurig konden hopen…

‘Arbeit Macht Frei’

Te grote rugzakken mogen er niet in, dus werd ik vriendelijk gevraagd om de mijne in een kluisje te gaan stoppen (3 zloti) en dan terug te keren.
Nadat je door een kleine controle bent gelopen kom je het openlucht museum binnen gewandeld en loop je al snel onder de beruchte ‘Arbeit Macht Frei’ letters door. Een complete leugen natuurlijk, want slechts heel weinig mensen die dit kamp in de jaren 1940 -- 1945 betraden kwamen vrij.

De verschillende blokken en wat je er kan zien

Het hele complex is niet bijzonder groot en lijkt nogal op een industriële omgeving. Een twintigtal stenen barakken zijn neergepoot en zaten ooit volgepropt met uitgemergelde joden, Polen, roma’s, homoseksuelen, sovjet strijders, tegenstanders van de nazi’s en politieke gevangenen.
Tegenwoordig zijn de kille ruimtes omgevormd tot een gigantisch museum waar je op sommige plekken even naar adem moet happen.

Ook over de Belgische en Nederlandse deportaties wordt heel wat verteld (België bunker 20, Nederland bunker 21). In de meeste gebouwen lees je meer over hoe het kamp tot stand kwam en hoe de mensen hun tijd in Auswitch beleefden.
Andere lokalen zijn omgevormd tot een soort van kerkhof volgestouwd met foto’s van duizenden en duizenden slachtoffers die hier gestorven zijn. De meest aangrijpende bunkers waren voor mij blok 5, 11 en 27.

Tip: Auschwitz bezoeken met een gids en vervoer vanuit Krakau kan al vanaf €24 per persoon!

In blok vijf zie je heel wat spullen die teruggevonden zijn nadat Auswitch leeg was gelopen. Duizenden brillen, tienduizenden schoenen, enorm veel potten en pannen, tonnen afgeschoren haren (!) en nog veel meer… Verschrikkelijk om dit te zien! Alle spullen waren afkomstig van doodgewone mensen die hun leven in deze verschrikkelijke, mensonterende plek moesten afsluiten. Pijnlijk om te zien dat mensen zo met elkaar kunnen omgaan…

In blok elf werd voor het eerst het zyklon B gas uitgetest. Het ‘death block’ toont je piepkleine kamertjes waarin gevangen vaak voor dagen vastzaten en wellicht helemaal gek werden vooraleer ze op gruwelijke wijze werden vermoord. Als ze niet werden vergast, werden ze naar het aanpalende plein gebracht en daar tegen de doodsmuur geplaatst om enkele seconden later door laffe honden te worden neergeschoten.

In blok zevenentwintig kon ik de krop in mijn keel niet langer laten aanzwellen en moest ik enkele tranen laten. Er zijn verschillende kamers, maar één kamer deed me zo ongelooflijk veel pijn… Een kamer vol met tekeningen van kinderen die in het kamp waren opgesloten. Onschuldige, pijnlijke tekeningen van kleintjes die hun korte levens al veel te vroeg moesten eindigen.
In de aanpalende ruimte kan je enkele reportages zien van hoe de gevangenen toch het beste probeerden maken uit deze verschrikkelijke situatie. Mooi hoe mensen toch nog liefdevol kunnen zijn in tijden van nood en afschuw.

Als je dan naar beneden gaat word je met verstomming geslagen. Een boek van enkele meters lang en ongeveer één meter hoog met alleen maar namen. De miljoenen namen van alle gekende slachtoffers die in de Auschwitz kampen zijn vermoord. Er zijn er nog heel wat bij die niet zijn gekend, dus het boek zou best nog een pak langer kunnen zijn…

Overal in Auswitch vind je foto's terug van de vele bewoners die in dit kamp werden gefolterd.

Overal in Auswitch vind je foto’s terug van de vele bewoners die in dit kamp werden gefolterd.

Het boek met miljoenen namen van de slachtoffers uit Auschwitz. Duizenden namen op één blad papier en nog is het boek meters lang...

Het boek met miljoenen namen van de slachtoffers uit Auschwitz. Duizenden namen op één blad papier en nog is het boek meters lang…

Woede, pijn en verdriet

Mijn mond viel keer op keer open, de brok in mijn keel werd groter en mijn woede over dit gebeuren zwol alsmaar meer aan.
Hoe is het mogelijk dat dit kon gebeuren?! Hoe kunnen mensen in zo’n mensonterende plek belanden en als waardeloze objecten worden uitgeroeid?

In totaal stierven hier miljoenen mensen, maar mijn vraag is vooral hoe de gezagvoerders in dit kamp dit allemaal konden laten gebeuren. Iedereen heeft toch een beetje medeleven voor een ander mens, of ben ik verkeerd?
De verschrikkelijk brutale manier waarop mensen werden behandeld is niet beter dan hoe sommige dieren met elkaar omgaan. Zijn wij niet het geëvolueerde ras?

We zijn amper honderd jaar later en het lijkt wel alsof deze verschrikking volledig is vergeten. Hoe kan het nu al terug dat fascistische dictators alsmaar meer aan populariteit winnen? Zijn we dan geen haar veranderd? Denken we dan niet terug aan de geschiedenis? Mensen die toen leefden dachten vast ook wel: “Het komt wel goed.”, maar kijk waar dat hen naartoe heeft geleid.

De wereld is van iedereen, en verschillen in cultuur en gewoontes maakt deze planeet net zo mooi. In plaats van zo veel energie te stoppen in haat, zouden we die energie beter gebruiken om elkaar beter te leren kennen. We zijn allemaal mensen en we houden allemaal van het leven. Waarom zouden we onze leuke leventjes dan ook op het spel zetten voor zoiets stoms als oorlog, geld en haat?

De doodsmuur van Auschwitz, waar duizenden mensen werden neergeschoten. Vaak voor geen enkele goede reden...

De doodsmuur van Auschwitz, waar duizenden mensen werden neergeschoten. Vaak voor geen enkele goede reden…

Schoenen en koffers die werden achtergelaten door de gevangenen en later werden teruggevonden doorheen het kamp.

Schoenen en koffers die werden achtergelaten door de gevangenen en later werden teruggevonden doorheen het kamp.

Auschwitz-Birkenau

Eens ik het eerste kamp buiten was gestapt schudde ik mijn schouders even heen en weer om de zware sfeer van me los te krijgen. Niet voor lang, want ik zou al meteen naar het tweede, nog grotere, kamp reizen.

Tip: In Birkenau staan geen informatieve bordjes. Een gids is hier dus wel aangeraden.

Met een gratis shuttlebus die iedere tien à vijftien minuten vanuit de parkeerplaats voor het museum vertrekt worden bezoekers naar Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau) gebracht.

Eens je het kamp ziet opdoemen krijg je meteen enkele rillingen. Het uitzicht is natuurlijk erg bekend van foto’s, maar als je er zelf staat is het toch even schrikken. Een enkele toegangspoort waar een treinspoor doorheen loopt, en dan zo ver het oog kan reiken allemaal barakken en bunkers.
Een treinspoor had nog nooit zo luguber geleken als vandaag. Voor vrijwel iedereen die hier naartoe werd gebracht was er immers nooit nog een trein terug.

Ongeveer in het midden van dit kamp zie je een kopie van een wagon staan waarin vroeger iedereen werd vervoerd. Wanneer de gevangenen uit de wagon werden getrokken, wisten ze helemaal niet waar ze waren en werden ze bovendien ook nog eens gebeten en opgejaagd door honden en SS-officieren.

Meteen op dat moment werd er al een selectie gemaakt. Ongeveer 90% van de uitgeputte treinreizigers (of toch van die het hadden overleefd -- want de meesten zaten drie dagen en nachten non-stop op de trein en kregen geen voedsel of drank toegestopt) werd onmiddellijk vergast. De overige 10% mocht hun dagen slijten met loodzwaar werk en in erbarmelijke omstandigheden.

‘s Avonds kregen ze veel te weinig eten om hun honger te stillen en moesten ze als beesten samenhokken in een houten, niet geïsoleerde bunker om daar voor enkele uurtjes op stro uit te rusten tot ze de volgende morgen weer werden gewekt om loodzwaar werk te verrichten. Er was geen enkele luxe, want iedere morgen hadden ze maar enkele minuten tijd om zich te wassen en naar toilet te gaan. Een degelijk ontbijt was er niet en iedereen kon op elk moment worden uitgezocht om willekeurig te worden vermoord.

Aan de achterkant van het kamp zie je enkele graven staan. Eén daarvan is het graf van Anne Frank. Eén van de bekendste slachtoffers van deze massamoord.

Als je graag meer wilt weten over Birkenau, raad ik aan om een gids onder de arm te nemen. Of toch tenminste een goed boekje. Er is nergens een bordje met informatie te vinden op dit domein, en dat vond ik wel spijtig…

birkenau bezoeken

De barakken van Birkenau waren vaak niet meer dan een oude paardenstal die overvol zat met mensen.

auschwitz bezoeken Birkenau

Duizenden gevangenen zaten hier op elkaar ingeplakt. Kan je je dat inbeelden? Brrrr…

3 Boeken van Auschwitz-overlevers

Vooral in Birkenau is een beetje voorbereiding geen overbodige luxe als je geen gids hebt geboekt.
Mijn gids in Birkenau gaf drie titels om een inzicht te geven in de zware omstandigheden van de gevangenen:

 • Ik ontsnapte uit Auschwitz -- Rudolf Vrba
  Rudolf Vrba is een Poolse Jood die uit Auschwitz kon ontsnappen. Door zijn ontnsapping kon hij honderdduizenden joden redden. In het boek beschrijft hij de verschrikkelijke levensomstandigheden, en de walgelijke dingen waar mensen toe in staat zijn.
  Dit boek kost €10.
 • De fotograaf van Auschwitz -- Luca Crippa
  De SS’ers stonden bekend om hun ‘Deutsche gründlichkeit’. Zij schreven alles op, en maakten van alles beelden. Zo ook van de concentratiekampen. Gevangene nummer 3444 (Wilhem Brasse) werd verplicht om deze verschrikkelijke taak op zich te nemen. In dit boek vertelt deze man je gruwelijke verhalen, maar ook over het sprankeltje hoop die hem liet doorgaan.
  Dit boek kost €10.
 • Ik overleefde Auschwitz -- Ferenc Göndör
  Het levensverhaal van een jonge Hongaar die van concentratiekamp naar concentratiekamp werd gebracht. Hij beschrijft niet alleen de terreur in deze vernietigingskampen, maar ook zijn leven na dit verschrikkelijke feit.
  Dit boek kost €15.

Op Netflix staan er trouwens ook heel wat interessante documentaires over Auschwitz. Ik raad aan om zeker een van deze docu’s te kijken of een van de boeken te lezen als je beter wilt vatten wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Mini-docu om je bezoek voor te bereiden

De boeken die ik hierboven opsom zijn al een goed idee om je bezoek voor te bereiden, maar deze mini documentaire is zeker ook de moeite waard om te bekijken. Er wordt uitgebreid verteld over de gruwel van deze kampen en de getuigenissen over leven in Auschwitz zijn ook heel griezelig…

One Day In Auschwitz

Zwaar

Hoe kon het allemaal zo ver komen?
Met pijn in mijn hart verliet ik ook dit kamp. Gelukkig maar, want heel wat mensen konden helemaal niet meer terug… Eens ik op de bus terug naar Krakau zat voelde ik de ijzige stilte. Iedereen die de kampen had bezocht was duidelijk onder de indruk.

Eens ik terug in Krakau was, voelde ik een constante gloed in mijn lichaam en krulde mijn mond zich voortdurend om tot een glimlach. Wat was ik blij dat ik vrij was. Wat was ik blij dat ik gewoon kon gaan en staan waar ik wou. Wat was ik blij dat we niet in oorlogstijden zaten verwikkeld.
Soms denk ik dat meer mensen deze plaatsen zouden moeten bezoeken. Want rondom mij en in de media hoor je nog te veel mensen die racistische uitspraken doen of aanzetten tot haat. Het is nog geen honderd jaar geleden en mensen lijken het al te zijn vergeten.
Mensen lijken nooit te veranderen… En zelf hoop ik dat ik deze ervaring altijd in mijn achterhoofd blijf houden. Want voor de laatste keer: dit mag echt nooit meer gebeuren.

Auschwitz-Birkenau, het grootste van de twee originele kampen.

Auschwitz-Birkenau, het grootste van de twee originele kampen.

Een wagon, zoals er zovelen op deze sporen aankwamen en de inzittenden in een levende hel vastzetten.

Een wagon, zoals er zovelen op deze sporen aankwamen en de inzittenden in een levende hel vastzetten.

Auschwitz bezoeken met gids vanuit Krakau

Lijkt een bezoek aan Auschwitz zonder je gids niet zo interessant? Dan zijn er gelukkig tal van mogelijkheden om Auschwitz te bezoeken. Met een gids en transport vanuit Krakau kan je deze concentratiekampen immers al bezoeken vanaf €24 per persoon. Als je een rondleiding met GetYourGuide boekt, dan kan je bovendien gratis annuleren tot 24u op voorhand.
Wil je graag een Nederlandstalige gids die je begeleidt? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden op TicketBar.
Hieronder alvast enkele gegidste tours:

Reis naar Krakau

Auschwitz is indrukwekkend en laat je niet snel los. De emoties die je op deze plek zal voelen zijn verschrikkelijk, maar tegelijkertijd moet je ook denken dat dit (gelukkig maar!) lang verleden tijd is. Om je reis naar Krakau iets op te vrolijken, raad ik dan ook aan om niet alleen naar de concentratiekampen te trekken. Een daguitstap naar Auschwitz kan je combineren met een avondwandeling in het mooie Krakau, of zelfs met de Wieliczka zoutmijnen.
Er is heel veel te doen in Krakau, en een citytrip naar deze mooie Poolse stad kost niet heel veel. Er zijn veel reismaatschappijen die interessante en voordelige reizen aanbieden. Hieronder enkele voorbeelden:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Giovanna says:

  Dank voor de heldere informatie Sam! Wij gaan binnenkort en je tip om in Birkenau een gids te nemen is erg nuttig. Dat hadden we anders niet gedaan.

  • Bedankt voor het compliment, Giovanna.
   Birkenau blijft natuurlijk ongelooflijk om te zien, maar doordat er hier nergens een bordje staat met wat meer info blijft het soms wat gissen. Als ik heel eerlijk ben vind ik een gids hier echt een must. Ze weten je zó ontzettend veel te vertellen…

   Vergeet niet om na je bezoek ook even te ontspannen! Het kan echt heel zwaar zijn.

   Groetjes
   Sam

 2. beste sam,
  wij gaan nu maandag tot vrijdag met ons 11 jarige dochter naar krakau , we zouden graag de zoutmijn -birkenau en auschwitz bezoeken welke tour raad je ons het beste aan liefts nederlandstalig gesproken en ook wel vervoer we best nemen? bus/trein/ ophaalbusje
  mvg ann

  • Hoi Ann

   Afhankelijk van jullie voorkeur kan je overal geraken met het openbaar vervoer. (Voor de zoutmijnen beschrijf ik dat hier, voor Auschwitz hier)

   Voor Auschwitz zou ik zeker een gids nemen, aangezien dat toch wel echt veel interessanter wordt. Online kan je hier een Nederlandstalige gids boeken. Engelstalige gidsen zijn meestal wel goedkoper 🙂

   Ik denk niet dat je voor Wieliczka (zoutmijn) een Nederlandse gids kan boeken, maar sowieso mag je hier alleen binnen tijdens een rondleiding. Je geraakt er vrij vlot met het openbaar vervoer, dus ik zou aanraden om dat te doen vanuit Krakau. Het ticket kan je wel al online kopen, want soms zijn wachtrijen lang.

   Veel plezier!
   Sam

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!