Auto huren in Barcelona: ontdek Catalonië met deze tips en een goedkope huurauto

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 april, 2022

Barcelona is misschien wel de populairste bestemming voor een citytrip in Europa.
Lekker kuieren op de Ramblas, even chillen in Park Güell en daarna misschien zelfs een voetbalwedstrijd meepikken van FC Barcelona in het beroemde Camp Nou.
In deze Catalaanse stad valt zoveel te beleven dat je altijd graag wil terugkeren. En dan kan het interessant zijn om een auto te huren in Barcelona, zodat je ook haar naaste omgeving kan verkennen.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (15 votes)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

autohuur barcelona

Waarom kiezen voor autohuur in Barcelona?

Eerst en vooral moet gezegd worden dat als je voor de eerste keer deze bruisende metropool gaat bezoeken, je eigenlijk niet echt een auto nodig hebt. Als je maar drie of vier dagen in de Catalaanse hoofdstad verblijft, moet je niet per se een auto huren in Barcelona. De stad beschikt namelijk over een fantastisch en gebruiksvriendelijk metronetwerk en tussen de bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Ramblas en de Sagrada Familia kan je gemakkelijk wandelen. Meer zelfs, dat is een van de troeven van de stad: dat alles zo eenvoudig en leuk bewandelbaar is. Onderweg snuif je de plaatselijke sfeer op, waardoor je eigenlijk gek zou moeten zijn om met een huurauto in Barcelona rond te rijden.

Maar reizigers die al in Catalonië zijn geweest, weten ook dat Barcelona mes que un ciutat is: oftewel meer dan een stad. In de nabije omgeving valt er namelijk ook heel wat leuks te beleven dat zoveel eenvoudiger bereikbaar is met een eigen wagen dan met het openbaar vervoer (als je het al kunt bereiken met het openbaar vervoer).
Bedenk ook dat je niet per se een week een auto moet huren in Barcelona, je kan het gerust ook voor een dag of twee doen.

Tip: kies voor een auto huren aan Barcelona airport, zodat je bij het afleveren van je wagen meteen kan inchecken voor je vlucht naar huis.

Ten slotte kan je een vakantie in Barcelona perfect combineren met een vakantie aan de Costa Brava of in Catalonië. De streek telt heel wat geweldige bezienswaardigheden, waardoor je hier gerust (minstens!) twee weken kunt verblijven.

huurauto barcelona

Voor de binnenstad van Barcelona hoef je geen auto, maar daarrond is zó veel meer te zien!

En wat kost een auto huren in Barcelona dan?

Ik denk dat ik nog nooit zo goedkope huurauto’s zag als in Barcelona!

Een snelle zoekopdracht bij EasyTerra of Discover Cars toonde mij dat je al een auto in Barcelona kan huren voor amper €12 per week. Dat is nog geen €1,8 per dag.
Een cabrio kost trouwens ook niet zo veel in vergelijking met andere landen. Voor €338 per week krijg je al een luxueuze BMW-1 series convertible. Omgerekend is dat dus maar €48 per dag.

Heb je geen geluk meer bij EasyTerra of Discover Cars? Vergelijk dan zeker ook prijzen bij Auto Europe.

Als je graag een auto huurt met daarin een volledige verzekering, dan raad ik aan om ook eens naar Sunny Cars of Tui Cars te kijken. Als je bij de andere websites nog een verzekering toevoegt, moet je toch rekenen op €5 à €10 extra per dag dat je de auto huurt.

Bij bovenstaande aanbieders kun je bovendien altijd gratis annuleren tot minstens 48 uur op voorhand en is ook de customer service heel goed.

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks boeken bij één van de bekende autoverhuurbedrijven (bijvoorbeeld AlamoSixtAvisBudget), maar mijn ervaring zegt dat deze bijna altijd duurder zijn.

happy car autohuur Barcelona

Welke huurauto in Barcelona moet ik kiezen?

De Spaanse wegen liggen er allemaal goed bij, dus het is niet hetzelfde zoals in bijvoorbeeld de minder toeristische eilanden van de Azoren of Marokko op pad gaan. Je hoeft dus geen 4×4 of SUV te kiezen, want zo’n kanjer kost alleen maar brandstof. Wees verstandig en investeer dit geld in de plaats daarvan in bijvoorbeeld tapas!

Als je met zijn tweetjes bent, is het uiteraard bijzonder leuk om als huurauto in Barcelona voor een cabrio te kiezen (vanaf €340 per week). Met je open dak langs de adembenemende Costa Brava cruisen is dan ook een onvergetelijke ervaring.
Maar verder maakt het niet zoveel uit wat voor type huurauto in Barcelona je kiest, het goedkoopste model is vaak voldoende (en dat kan al voor €19 per week!). Kijk in de zomer wel goed of je voertuig airco heeft!

Welke bezienswaardigheden zijn met een huurauto in Barcelona gemakkelijker te zien?

Zoals eerder vermeld, valt er ook buiten de stad heel wat te zien en wanneer je er voor kiest om een auto te huren in Barcelona, kan je deze bezienswaardigheden dan ook eenvoudig combineren. Je hangt daarmee niet af van het openbaar vervoer en verliest daarbij geen tijd.
De Spaanse metropool maakt deel uit van de 580 kilometer lange Costa Brava. Je kan in Barcelona zelf aan het strand liggen, maar als je liever de drukte even ontsnapt, spring je gewoon in je wagen en zoek je zelf een rustig plekje op.

Op anderhalf uurtje rijden ligt het kleurrijke vissersdorpje Calella de Palafrugell, wat ook de ideale manier is om te ontkomen aan het hectische (en toeristische) stadsleven.
Als je liever wat meer cultuur hebt, is het klooster van Montserrat de place to be voor jou. Maar door haar fantastische ligging op de rotsen is het bijna een verplicht nummertje voor iedereen. De geschiedenis van dit klooster gaat zover terug als begin elfde eeuw en is ook een belangrijk bedevaartsoord. Vroeger werden hier naar verluidt zelfs mirakels verricht, dus als je ervan droomt de loterij te winnen kan een bezoekje nooit kwaad.

klooster van montserrat auto huren barcelona

Het prachtige klooster van Montserrat. Om deze bezienswaardigheid te zien nam ik graag de auto!

Vrome vakantiegangers zullen ook zeker geïnteresseerd zijn in een ander interessant klooster, dat tevens deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed: het Monasterio de Santa Maria de Poblet. Als bijkomende troef bevat het ook de graftombes van de koningen van Aragon.
Op iets meer dan 100 kilometer van Barcelona ligt een andere historische parel: Girona. Força Vella werd meer dan 2,000 jaar geleden door de Romeinen opgericht en in de veertiende en vijftiende eeuw werd de stad uitgebreid met het Middeleeuws Kwartier. Ook de Arabieren en joden hebben hun stempel op Girona gedrukt, waardoor ze een klein beetje doet denken aan Palermo (en als je deze blog een beetje volgt, weet je dat dat één van mijn favoriete steden ter wereld is).

Als we ongeveer 100 kilometer naar de andere kant gaan (het westen), dan komen we uit in het eveneens prachtige Tarragona. Strandplezier wordt hier gecombineerd met UNESCO-werelderfgoed, waarvan het schitterende Romeinse amfitheater het kroonjuweel is. De lekkerste (en meest verse) vis eet je in het aanliggende vissersdorpje El Serrallo.

Tarragona daguitstap auto barcelona

Tarragona heeft niet alleen geweldige stranden, ook het oude stadscentrum is gezellig!

Wanneer je Barcelona zelf bezoekt, is de kans bijzonder groot dat je de huizen van Salvador Dalì aandoet. Liefhebbers van deze wereldberoemde kunstenaar kunnen verder hun artistiek hartje ophalen in Figueres, waar je zijn museum vindt.
Vic is een ander heerlijk stadje dat je eenvoudig met de auto vanuit Barcelona kunt bereiken. Na ongeveer een uurtje rijden sta je in dit rustige en middeleeuwse stadje dat zeker het bezoeken waard is.

Natuurliefhebbers worden ook niet vergeten, want voor hen is het bezoeken van de Cap de Creus een absolute must. Deze natuurpracht inspireerde onder meer de eerder vernoemde Salvador Dalì en bovendien is het heerlijk zwemmen in het kristalheldere turquoise water.
Verder is er nog onder meer Besalú, de kathedraal van Solsona, Olot,…de lijst is haast eindeloos. Vervelen zit er dus zeker niet bij!

barcelona auto huren bezienswaardigheden

En natuurlijk mag je de vele prachtige stranden in de buurt van Barcelona ook niet vergeten!

Verkeersregels Barcelona (en bij uitbreiding Spanje)

Je mag alvast juichen van plezier, want zoals je allicht al wist rijden de Spanjaarden ook aan de rechterkant van de weg! Een gordel draag je ook altijd.
In Spanje onderscheidt men de zogenaamde prioriteitswegen (prioridad de paso) van de secundaire wegen. Als je je op zo’n secundaire weg bevindt, moet je altijd voorrang geven (ceda el paso) aan de auto’s op de prioriteitsweg. Als beide voertuigen zich op een gelijkwaardige weg bevinden, heeft de auto van rechts altijd voorrang.

Hoewel je het niet zou zeggen, is het onnodig gebruiken van je toeter (bv. om de chauffeur voor je aan te manen weg te rijden) verboden en kan dit je zelfs een boete van 60 euro opleveren. ’s Nachts mag je ook niet toeteren. In de plaats daarvan moet je je lichten gebruiken.

Wat de snelheidslimiet betreft gelden de volgende regels voor gewone auto’s:

  • 50 km/u binnen de bebouwde kom
  • 90 of 100 km/u buiten de bebouwde kom (afhankelijk van de weg, dus altijd goed naar de verkeersborden kijken)
  • 120 km/u op de snelwegen

Naargelang het type wagen gelden er andere regels. Bussen, minibusjes, campers of auto’s met een aanhangwagen moeten hun snelheid aanpassen. Als je met een dergelijk voertuig rijdt, kijk je best even hier.
Er zijn ook tolwegen in Spanje, de zogenaamde autopistas die met de letter A aangeduid zijn.

Naast het gebruik van je mobiele telefoon achter het stuur, kunnen de volgende zaken je ook een boete opleveren:

  • Eten
  • Make up aanbrengen
  • Aan je GPS prutsen tijdens het rijden
  • Zonder T-shirt of schoenen rijden
  • Middenvakrijden
  • Naar te luide muziek luisteren
auto huren verkeerregels barcelona

Voorkom boetes en hou je aan de regels in Barcelona.

Parkeerregels Barcelona

Als je met de auto in Barcelona gaat rijden lees je best even dit stukje zodat je niet met een boete opgezadeld wordt!

In Barcelona zijn er drie verschillende types van parking: gratis, de groene zone en de blauwe zone.
In de periferie van de stad kan je gratis parkeren, voorbeelden hiervan zijn Poble Sec (vlakbij Montjuïc) en de Zona Universitària. Omdat deze gebieden buiten de stad liggen, zal je van het openbaar vervoer gebruik moeten maken om het centrum te bereiken. Dit is wel ideaal als je met je eigen auto naar Barcelona rijdt.

De groene zone (Àrea verda) wordt aangeduid door (verrassing verrassing) groene lijnen op de grond. Deze is nogmaals verdeeld in 22 zones en is vooral voordelig voor de plaatselijke bewoners, die amper een euro per week betalen als ze over de juiste kaart beschikken. Toeristen moeten meer betalen en mogen niet langer dan één of twee uur hier parkeren. Het goede nieuws is wel dat je van 1 tot 31 augustus hier gratis kunt parkeren vanwege de zomervakantie. Behalve op de plekken die voorzien zijn voor bewoners. Meer informatie vind je op de officiële website.

Dan is er ook nog de blauwe zone (Àrea Blava) waar iedereen moet betalen om te parkeren. Afhankelijk van de zone mag je hier ook maar één tot vier uur staan. Betalen moet je van maandag tot vrijdag van 9u tot 14u en van 16u tot 20u en in de strandzone of het centrum is dit zelfs uitgebreid tot het weekend. Een parkeerticket koop je aan de machines op het voetpad en als je dit niet doet, kost dit je 100 euro en kan je getakeld worden (wat ook nog eens minstens 150 euro kost).
Als je met een huurauto in Barcelona wordt beboet, rekent het autoverhuurbedrijf hier ook nog eens administratieve kosten bovenop. Deze worden automatisch van je kredietkaart afgetrokken.

auto barcelona

Een auto in Barcelona heeft zijn voordelen als je aan de toeristen wilt ontsnappen!

Online een auto huren in Barcelona

Je kunt best een auto huren aan Barcelona Airport en dit doe je dan ook beter online en (ruimschoots) op voorhand. Ter plaatse nog een huurwagen regelen kost altijd meer geld.
Discover Cars of EasyTerra bieden meestal de beste deals (€12 voor een week – dat is amper €1,80 per dag!!!), maar bij Sunny Cars en Tui Cars zitten er bijvoorbeeld ook all-in verzekeringen bij de prijs inbegrepen.

De minimumleeftijd om een auto te huren is 21 en voor heel wat autoverhuurbedrijven is dit zelfs 23 jaar. Onder de 25 jaar kan er ook nog een toeslag bijkomen van ongeveer 20 euro per dag.
Wat een internationaal rijbewijs betreft, zal het autoverhuurbedrijf er niet naar vragen. Als je echter door de politie wordt tegengehouden en je hebt geen internationaal rijbewijs, dan zul je beboet worden. Wettelijk gezien moet je over een internationaal rijbewijs beschikken.

Kiezen voor autohuur in Barcelona kan je uitstap onderscheiden van het zoveelste (cliché) citytripje naar Barcelona. Begrijp me niet verkeerd, hier is absoluut niets mis mee. Maar als je als reiziger op zoek bent naar iets nieuws en verrassend, kan het een uitstekend idee zijn om zelfs maar voor een paar dagen een auto te huren in Barcelona. De omliggende streek is zoveel meer dan enkel de Sagrada Familia en het is de perfecte manier om het echte Catalonië te leren kennen.

auto huren Barcelona airport

Barcelona en Catalonië is behoorlijk groot… Een huurauto kan dus van pas komen!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (15 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>