Auto huren in Canada: info, tips en autohuur vanaf €25 per dag!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 april, 2022

Wat natuur betreft, is Canada zonder enige twijfel een van de meest spectaculaire landen ter wereld. Adembenemende bergtoppen die uittorenen boven kristalblauwe meren en altijd groene bossen. Daarbovenop behoren Toronto en vooral Vancouver tot het lijstje van hipste steden. Om het nog eens helemaal af te maken staan de Canadezen bekend als vriendelijkste mensen op aarde. Hoog tijd dat je een vakantie boekt naar dit paradijs! Om hier ten volste van te genieten, kies je er best voor om een auto te huren in Canada. Ik zet je alvast op de goede weg!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (9 votes)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

autohuur Canada

Klaar voor je road trip door Canada?

Waarom zou je een auto huren in Canada?

Ik veronderstel dat je geen twaalf uur naar Vancouver vliegt om daar enkel een weekendje op citytrip te gaan. Het land kent een oppervlakte van 9,985,000 vierkante kilometer, waarmee het na Rusland het grootste land op onze planeet is. Door haar immense oppervlakte is het voor Canada financieel niet echt interessant om een heel netwerk van bussen in te leggen. De grote steden zijn weliswaar met elkaar verbonden, ook met de trein. Zo doe je er drie dagen en drie nachten over om de 4,500 kilometer van Toronto naar Vancouver met de trein af te leggen.

Vliegtickets kunnen dan ook nog eens een smak geld kosten, waardoor je misschien niet geneigd bent om nog eens een paar honderd euro (afhankelijk van hoe lang op voorhand je boekt) voor autohuur in Canada neer te tellen. Maar laat ik je al gerust stellen: een auto huren in Canada is echt niet onbetaalbaar!

Bedenk ook dat als je de schitterende nationale parken wil bezoeken zonder eigen vervoer, je bijna altijd zal moeten kiezen voor een excursie. En de prijs van al deze gecombineerde uitstapjes kan ook snel oplopen. Uiteindelijk wordt het al snel duidelijk dat het financieel (veel) voordeliger wordt om een auto te huren in Canada.

Sommige nationale parken kunnen wel met een bus bereikt worden, bijvoorbeeld het nationale park Jacques-Cartier dat ongeveer 45 kilometer ten noorden van Quebec ligt. Er rijden wel maar amper 3 bussen per dag, waardoor je minder flexibel qua tijd bent.
Als je nog twijfelt om een auto te huren in Canada, bedenk dan dat het een investering is in een van de meest geweldige vakanties van je leven! Zo kan je het land geheel op je eigen tempo verkennen en stoppen voor foto’s wanneer jij dat wil. En geloof me, dat is meer dan je denkt.

huurwagen Canada

De beste uitzichten krijg je natuurlijk vanuit plekjes die iets moeilijker te bereiken zijn…

Autohuur in Canada: Kostprijs?

Als je denkt dat huurwagens in Canada onbetaalbaar zijn, dan ben je verkeerd.
Het klopt dat Canada geen erg goedkoop land is, maar doordat er zo veel autoverhuurbedrijven zijn, is er heel wat concurrentie. Dat levert de toeristen –gelukkig– mooie deals op!

Zelf verkies ik de huurauto’s van Sunny Cars en Tui Cars, omdat zij alleen all-in wagens verhuren. Dat wil zeggen dat je automatisch volledig bent verzekerd, heel wat extra’s krijgt, je van niets meer iets moet aantrekken en natuurlijk ook een betere service.

Toch is het geen slecht idee om prijzen ook te vergelijken met andere online autoverhuurders. EasyTerra, Discover Cars en Auto Europe leveren mij vrijwel altijd de goedkoopste prijzen op (vanaf €25 per dag!!!), maar bedenk wel dat je daar nog een extra reisverzekering bij moet boeken. Online kan dat voor €5 tot €15 extra per dag.
Bij Sunny Cars en Tui Cars zit deze reisverzekering reeds inbegrepen.

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks boeken bij autoverhuurbedrijven. Alamo, Avis, Budget, Sixt, … Ze zijn allemaal actief in Canada, maar het valt me toch op dat zij bijna altijd hogere prijzen hanteren dan Sunny Cars, EasyTerra of Auto Europe.

Hieronder enkele prijsvoorbeelden voor huurauto’s in Canada:

  • Eén week een all-in auto huren in Canada met Sunny Cars: €202 of €28,86 per dag
  • Eén week een all-in auto huren in Canada met EasyTerra: €186 of €26,57 per dag
  • Eén week een all-in auto huren in Canada met Auto Europe: €195,28 of €27,90 per dag

Je ziet hier dus dat EasyTerra het goedkoopst is, gevolgd door Auto Europe. Bedenk wel dat je daarbij best nog een verzekering neemt, want als je die ter plekke bijneemt betaal je een pak meer. Online kan je die regelen voor €5,5 of €11 extra per dag. Als je het zo uitrekent, wordt al snel duidelijk dat Sunny Cars eigenlijk veel goedkoper is per dag.

Sunny Cars

auto huren canada Sunny cars

Welke auto huren in Canada?

Allereerst moet je weten dat Canada over een schitterend en goed onderhouden wegennetwerk beschikt…tot je de grens oversteekt in de Yukon en Noordwestelijke gebieden. Daar veranderen geasfalteerde banen in zogenaamde gravel snelwegen. De meesten kennen de Trans-Canada Highway, met een lengte van 7,821 km is het zelfs één van de langste snelwegen ter wereld. Daartegenover staat de Dempster Highway in het noorden, 735 km aan gravelweg en niet geschikt voor niet geoefende chauffeurs.
Moraal van het verhaal: plan op voorhand je route zodat je weet op wat voor wegen je zult rijden.

Als je je beperkt tot de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, kan een gewone economy auto voldoende zijn. Wil je je toch wagen aan het verre noorden, dan moet je zeker investeren in een 4×4. Een huurauto in Canada met vierwielaandrijving kan heel prijzig zijn, dus investeer enkel in een jeep of 4×4 wanneer je hem effectief nodig zal hebben. Toch moet je niet wanhopen, want als je een beetje zoekt kan je ook een 4×4 vinden voor minder dan €200 per week (zie EasyTerra of Discover Cars).

welke auto huren Canada

Als je naar het noorden gaat, dan kan een 4×4 een goed idee zijn!

Welke bezienswaardigheden zijn gemakkelijker te zien met een huurauto in Canada?

Zoals ik hierboven al heb vermeld, zijn sommige nationale parken wel met één of andere vorm van openbaar vervoer (bus of zelfs boot) bereikbaar, maar vaak volgens een beperkt schema. Ik denk dat de meeste reizigers zich geen zorgen willen maken om toch maar die ene bus per dag te halen, dus een huurauto in Canada bespaart je heel wat stress. Met je eigen wagen blijf je zolang je ergens wil en het is ook veel handiger om je bagage in weg te steken als je bijvoorbeeld gaat kamperen.

Quebec city

Voor de Canadese steden, hoef je natuurlijk geen auto te huren. Op de foto zie je Quebec City.

Verkeersregels in Canada

Wanneer je kiest voor autohuur in Canada, moet je je alvast geen zorgen maken over rijden in een ander baanvak, want men rijdt hier ook gewoon aan de rechterkant.
De voorrang van rechts regel is hier ook van toepassing, net zoals je ten allen tijden een gordel moet dragen. Indien je dit laatste niet doet, kan dit je tot 500 dollar kosten.
Uiteraard maak je geen gebruik van je mobiele telefoon achter het stuur.

De wegen in Canada lijken haast eindeloos, waardoor het heel verleidelijk kan zijn de snelheidslimiet te overtreden. Hou je echter aan de volgende snelheden:

  • 50 km/u binnen de bebouwde kom
  • 80 km/u buiten de bebouwde kom
  • 100 km/u op de snelwegen

Het gebruik van zogenaamde verklikkers is ook verboden in heel wat provincies en kan resulteren in enorme boetes.
Wettelijk gezien mag je 0,8 promille alcohol in je bloed hebben, maar best drink je helemaal niets. Een eerste overtreding kost je al meteen 1000 dollar en je rijbewijs wordt voor een jaar ingetrokken.

In bepaalde provincies ben je ook verplicht overdag met je koplampen aan te rijden.

Enkel in Montréal en Quebec mag je niet rechts afslaan bij een rood licht, overal elders in het land is dit legaal. Dit lijkt gek, maar dit is ook zo in de Verenigde Staten. Altijd wel goed opletten of er geen verkeer aankomt of voetgangers oversteken!

Omdat de wegen zo eindeloos lang zijn en je soms een heel eind rechtdoor moet rijden, kan je al snel vermoeid geraken. Let echter op want vermoeidheid is één van de grootste oorzaken van ongelukken in Canada. Het kan dus verstandig zijn bij een auto huren in Canada ook voor een tweede chauffeur te betalen.

Let ook goed op voor overstekend wild! Deze worden vaak aangekondigd door verkeersborden, maar dit is niet altijd het geval. Wees altijd extra attent of er geen eland of rendier de baan oversteekt, want als je een van deze dieren raakt kan dit niet alleen hun, maar ook je eigen leven kosten. Die beesten zijn gi-gan-tisch en wegen tot 700 kg! Daar wil je dus niet tegen botsen…

Bij een ongeval bel je naar 911.

huurauto canada

Elanden zijn trouwens niet de enige beesten die soms onverwacht de straat oversteken…

Tolwegen in Canada

De onderstaande snelwegen zijn tolwegen waarvoor je dus moet betalen:

  • De Ontario Highway 407
  • De Cobequid Pass
  • De Quebec Autoroute 30
  • Ontario Highway 412

Tolwegen in Canada kunnen een aardige duit kosten. Houd ook in gedachten dat bepaalde tolwegen zoals de Ontario Highway 407 automatisch werken. Je autoverhuurbedrijf krijgt hiervan de rekening die via jouw kredietkaart aan jou wordt doorgerekend (met een extra administratieve kost).

Canada auto huren

Twijfel je nog om een auto te huren in Canada? Ik zeg doen! Zelfs de banen zijn hier prachtig!

Parkeerregels in Canada

Het laatste wat je wil wanneer je kiest voor een huurauto in Canada, is verkeerd parkeren en ofwel beboet worden ofwel zelfs getakeld worden.
Gelukkig is parkeren in Canada vrij eenvoudig. Bijna overal kan je in de richting van het verkeer parkeren, enkel in smalle straatjes mag je maar langs één kant staan.

Wat betalen betreft, doe je dat ofwel in een parkeermeter, automaat of bij een parkeerwachter. Bijna op elke straat staat duidelijk aangeduid of je hier wel of niet mag parkeren.
De politie houdt zich meestal bezig met het controleren van het naleven van de parkeerregels. Dit niet doen kan resulteren in boetes of zelfs getakeld worden.

parkeerregels canada auto

Vooral in de grote steden (hier Toronto) moet je goed opletten!

Online een auto huren in Canada

De eerste raad die ik je alvast kan meegeven wanneer je hebt gekozen voor autohuur in Canada is ruimschoots op voorhand boeken!

Een huurauto in Canada kan bijzonder prijzig zijn, zeker in de toeristische seizoenen. Echter geldt het tegenovergestelde ook. Wanneer je hier niet te lang mee wacht, kan je vaak erg mooie deals scoren.
EasyTerra en Discover Cars bieden meestal de goedkoopste deals en Sunny Cars of Tui Cars omsluit ook een all-in verzekering bij je huurwagen. Het kan ook interessant zijn om op zoek te gaan naar de zogenaamde “fly and drive”pakketten, waarbij je vliegticket én huurwagen in de prijs zitten inbegrepen.

Alhoewel je in Canada al vanaf je zestien jaar mag rijden (en in Alberta zelfs vanaf je veertien jaar), moet je minstens 21 zijn om een auto te huren. Vaak moeten chauffeurs jonger dan 24 nog een extra toeslag betalen.
Omdat het Belgisch en Nederlands rijbewijs niet in het Engels is, heb je een internationaal rijbewijs nodig voor een huurauto in Canada. Daarbovenop heb je ook een bewijs van verzekering nodig. Die all-in huurauto’s van Sunny Cars en Tui Cars klinken dus zo slecht nog niet!

online auto huren canada

Tegenwoordig kan alles online. Dus waarom geen auto huren?

De zeven mooiste nationale parken van Canada

Om je op weg te zetten met je vakantie in Canada en omdat zeven een heilig getal is, geef ik je alvast de zeven mooiste nationale parken van Canada. Deze kan je allemaal heel eenvoudig bereiken met je huurwagen. Drie van de zeven parken bevinden zich in de provincie Alberta, dus dit is in elk geval het ideale begin voor je reis naar Canada.

1. Banff National Park, Banff (Alberta)

In 1885 werd dit nationale park opgericht, waarmee het het oudste van het land is. Het maakt deel uit van de adembenemende Rocky Mountains en is van natuur het beste wat Canada te bieden heeft. Tip: als je in juni of september dit park bezoekt, zijn er heel wat minder toeristen!

huurauto Canada Banff National Park

Banff National park is zonder twijfel één van de mooiste nationale parken van Canada!

2. Wapusk National Park, Churchill (Manitoba)

Als je altijd al eens ijsberen met hun welpjes hebt willen zien spelen, of caribous of poolvossen en wolven in het wild observeren dan moet je in het Wapusk National Park zijn. Je kan hier met wat geluk zelfs het noorderlicht zien! Je kan het park trouwens enkel bezoeken met een gids, dus zorg ervoor dat je op voorhand een tour boekt.

3. Yoho National Park, Field (B.C.)

Amper één lettertje verwijderd van de meest afgrijselijke naam voor een nationaal park, is Yoho alvast één van de meest spectaculaire natuurzichten op aarde. Het wondermooie Emerald Lake is de belangrijkste bezienswaardigheid, waarrond het prachtig wandelen is. Kers op de taart zijn de omliggende bergen en gletsjers.

Yoho National Park Canada Auto Huren

Cruise rond in dit prachtige park en geef je ogen de kost!

4. Sirmilik National Park, Pond Inlet (Nunavut)

Gletsjers, ijsbergen, gewone bergen en een ongelooflijke fauna…Sirmilik heeft het allemaal. Een aanrader is de zogenaamde “floe edge” tour, het noordelijke equivalent van een safari. Hierbij kan je narwals (arctische tandwalvis) en witte dolfijnen spotten. Een onvergetelijke ervaring.

5. Jasper National Park, Hinton (Alberta)

Jasper is misschien wel het meest bekende nationale park van het land. Het werd vernoemd naar Jasper Hawes die hier vroeger de leiding had over een handelspost. In 1984 kreeg het de speciale status van UNESCO werelderfgoed. Trekpleisters zijn Mount Anthabasca, Fryatt Valley, Spirit Island en de Miette Hot Springs. Net zoals in vele andere nationale parken van het land worden avontuurlijke en actieve reizigers verwend met een keuze uit onder meer kajakken, raften en vissen. Niet te missen.

Canada Jasper National Park

Jasper is één van de bekendere parken, maar daarom niet minder mooi!

6. Gross Morne National Park, Rocky Harbour (Newfoundland en Labrador)

Door haar wonderbaarlijke oude fjorden en steile kliffen werd dit park in 1987 ook toegevoegd aan het UNESCO werelderfgoed. De bergketen werd maar liefst 1,2 miljard jaar geleden gevormd. In de kristalheldere wateren is het prachtig kajakken en kan je op forel vissen.

7. Waterton Lakes National Park, Pincher Creek (Alberta)

Dit park ligt vlak naast een ander wereldberoemd park, maar dan eentje van de Amerikaanse buren: Glacier National Park (in Montana). Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier het schitterende Waterton meer en een hele hoop fauna zoals onder andere grizzlyberen, zwarte beren, wolven en elanden.

waterton lakes national park canada

En naast al die beesten vind je hier natuurlijk ook adembenemend mooie plekjes!

Naast deze zeven kanjers kent Canada nog 40 andere nationale parken! Je hebt dus ondertussen al door dat het allicht niet bij één bezoek zal blijven. Canada is één van de weinige landen op aarde dat voornamelijk wordt gekenmerkt door natuurpracht en gelukkig voor ons hebben zij geen gekke president die het voortbestaan hiervan in gevaar brengt. Zoals je nu zou moeten door hebben is een auto huren vrij essentieel voor een geweldige vakantie, maar laat dit je niet ontmoedigen als je geen rijbewijs hebt of liever met het openbaar vervoer reist. Geniet vooral van alle natuurpracht en sta even stil bij hoe mooi onze planeet is.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>