Auto huren in Italië: tips, prijzen en mijn eigen ervaring

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 april, 2022

Italië is de laatste jaren aan een opmars bezig en haalt langzaam maar zeker Frankrijk en Spanje in als populairste vakantiebestemming voor de zomervakantie. De vele schitterende bezienswaardigheden, de onovertroffen keuken en de warme zomers zitten daar zeker mee voor tussen. De meeste reizigers rijden zelf naar de Laars van Europa, maar je kan ook heel gemakkelijk en goedkoop zelf een auto huren in Italië. Als je dit van plan bent of ernstig overweegt, lees dan zeker verder zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens je vakantie!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (17 votes)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

Auto huren in Italië prijs

Een huurauto in Italië kost echt geen geld. Ik deed het al verschillende keren, en telkens had ik spotgoedkope tarieven. Nooit betaalde ik meer dan €30 per dag (met een verzekering al inbegrepen!), maar vaak kan je zelfs een auto huren voor minder dan €10 per dag. Voor die prijzen kan je het natuurlijk echt niet laten, toch?!
Zelf vergelijk ik prijzen altijd tussen EasyTerra, Discover Cars, Tui Cars of Sunny Cars.

In de meeste gevallen geeft EasyTerra en Discover Cars mij de goedkoopste tarieven, maar vergeet wel niet dat je daar nog verzekering bij moet betalen.
Sunny Cars of Tui Cars komen daarom soms goedkoper uit (aangezien het al een all-in verzekering en andere voordelen in de prijs heeft zitten).

Voor een verzekering die nog niet is inbegrepen, betaal je tussen €5,5 en €11 per dag extra. Ik raad aan om een verzekering online te boeken, want ter plekke betaal je gegarandeerd meer.

Waarom zou je een auto huren in Italië?

Het antwoord op deze vraag is minder rechtuit dan je misschien zou verwachten. Veel hangt af van waar je in Italië op reis gaat en voor hoe lang.

Het spreekt voor zich dat je tijdens een citytrip naar Rome niet moet opteren voor een huurauto in Italië. In de Eeuwige Stad valt heel wat te beleven waar je gerust enkele dagen zoet mee bent. Bovendien liggen alle bezienswaardigheden van Rome op wandelafstand van elkaar en beschikt de hoofdstad over een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. Daarmee kan je zelfs ook heel gemakkelijk met de trein bijvoorbeeld Ostia aan de kust bereiken. Ideaal om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Heb je echter een goedkope vlucht naar Rome gevonden en kan je er in plaats van vijf dagen twee weken vakantie aan breien, dan kies je best voor om een auto te huren in Italië. Natuurliefhebbers kunnen zo bijvoorbeeld de Abruzzen intrekken, reizigers die dan weer houden van die typische pittoreske Italiaanse stadjes kunnen dan weer eenvoudig doorrijden naar onder meer Viterbo, Spoleto en Terni. Zo kan je ten volste genieten van het beste wat Italië te bieden heeft.

Dan rest ons nog die andere vraag, namelijk waar je precies in Italië op vakantie gaat. Heel het noorden (met onder meer Milaan, Turijn en Venetië) is perfect met je eigen wagen te bereiken. Milaan ligt op nog geen 1000 kilometer van Brussel en als alles meezit, doe je er tussen de elf à twaalf uur over (inclusief korte stops).
Om Rome vanuit Brussel te bereiken doe je er minstens achttien uur over en moet je onderweg al ergens stoppen. Basiswiskunde leert ons dat twee maal achttien 36 is en dat je zo anderhalve dag kwijt bent van je duurbare vakantietijd.

Tijd achter het stuur die veel beter in het zwembad of op een zonnig terrasje gespendeerd kan worden. Voeg daar nog aan toe dat je in de zomer allesbehalve de enige toerist op de baan bent, waardoor populaire toegangswegen zoals de vervloekte Gottard tunnel wel eens stopdicht kunnen zitten. Zo begint (en eindigt) je vakantie met heel veel stress.
Ten slotte moet je het ook al niet laten voor de prijs, want een auto in Italië kan je al huren voor minder dan €2 per dag!

Wanneer je voor autohuur in Italië kiest, vermijd je al deze onnodige stress en verlies je ook geen kostbare tijd. We gaan ten slotte op vakantie om te ontsnappen aan stress.
Uiteraard kies je ook best voor autohuur in Italië wanneer je de eilanden (Sardinië of Sicilië) of het zuiden (zoals o.a. Napels) gaat bezoeken. Tenzij je een road trip doorheen het hele land wil maken, maar de meeste reizigers hebben maar een beperkte vakantietijd.

san vito lo capo strand italie sicilie

Sommige van de mooiste stranden in Italië kan je bijna alleen met de auto bereiken. Zoals het mooie San Vito Lo Capo!

Welke bezienswaardigheden zijn met een huurauto in Italië gemakkelijker te zien?

Wanneer je je beperkt tot de grote steden, kan je gerust met het openbaar vervoer reizen. Treinen zijn snel en niet al te duur (zeker de regionale treinen – maar boek wel tickets op voorhand!!!) en bovendien is er met Flixbus een uitstekende en bovendien goedkope manier van reizen in Europa met de bus. Zo kan je dus perfect van Turijn naar Genua naar Milaan naar Venetië en naar Bologna reizen zonder dat je daar een auto voor nodig hebt.

Als je mij echter zou vragen waar die onmiskenbare schoonheid van Italië in schuilt, dan antwoord ik niet alleen in gevestigde waarden zoals Florence en Venetië, maar ook in de (nog min of meer) verborgen parels zoals Castelluccio, Ascoli Piceno en Monteriggioni. Deze kleine maar charmante dorpjes zijn echter niet eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer. Bovendien is rijden op Italiaanse wegen deel van het plezier: je baant je een weg door de schilderachtige zonnebloemvelden en wijngaarden terwijl Eros Ramazzotti door de luidsprekers schalt.

Daarbovenop kan je met een eigen wagen perfect overnachten in de vele romantische agriturismo’s die het land herbergt. Als je de nacht doorbrengt naast de wijngaard, moet je bovendien niet meer achter het stuur kruipen en kan je gerust een glaasje extra drinken (of twee, we leven ten slotte maar één keer).

Ferrari museum Bologna

Een bezoek aan het Ferrari museum in de buurt van Bologna is trouwens ook véél makkelijker met je eigen huurauto.

Welke auto moet je huren in Italië?

Ik kan je al meteen geruststellen dat er niet meteen een specifieke wagen is die je per se moet huren in Italië. Uiteraard is het heel charmant om in een Fiat 500 Umbrië te verkennen, of in een Alfa Romeo Spider over de autostrade te scheuren met open dak. Maar voor welke huurauto in Italië je kiest, hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Wanneer je voornamelijk grote steden gaat bezoeken, kan een kleinere wagen best handig zijn omdat er minder parkeerplekken zijn. Bovendien is een kleiner voertuig (een stuk) goedkoper.

uitzicht vesuvius napels baai van sorrento

In de omgeving van Napels vind je de Vesuvius, nog zo’n bezienswaardigheid die met een huurauto eenvoudig te bereiken is.

Online een auto huren in Italië

De tijden zijn gelukkig voorbij dat we bij aankomst in de luchthaven nog alles moesten regelen. Vandaag kan je met een paar simpele muisklikken online je huurauto in Italië reserveren. Uiteraard is het voordeliger voor je portefeuille hoe langer op voorhand je boekt. Ik kan alvast EasyTerra en Discover Cars aanraden voor de goedkoopste prijs. Sunny Cars en Tui Cars zijn een uitstekend alternatief omdat een all-in verzekering bij de prijs zit inbegrepen.

Een andere website die bijna altijd voordelige tarieven tevoorschijn tovert is AutoEurope.

De minimumleeftijd om een auto te huren in Italië is achttien jaar, maar sommige bedrijven verhuren enkel een auto aan chauffeurs die minstens 21 jaar zijn. Bovendien is er vaak nog een extra toeslag voor chauffeurs onder de 24 jaar.
Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren in Italië.

autohuur italie

Niets makkelijker dan je eigen auto in Italië!

Verkeersregels in Italië

Hoera, hoera! Net zoals bij ons rijdt men aan de rechterkant van de weg en geldt de regel voorrang van rechts. Uiteraard draag je net zoals over ter wereld heel braaf je gordel.
Rijd niet te snel, want de politie krijgt je wel! Houd je dus daarom aan de volgende snelheden:

 • 50 km/u: binnen de bebouwde kom
 • 90 km/u: kleinere wegen buiten de bebouwde kom
 • 110 km/u: grotere wegen buiten de bebouwde kom
 • 130 km/u: snelwegen

La polizia plaatst meer en meer flitscamera’s dus de kans is bijzonder groot dat je beboet wordt wanneer je de snelheid overschreedt. Geld dat je beter kan gebruiken om pizza te kopen, mamma mia!
Als je serieus in de vino of Aperol Spritz wil vliegen, denk je best twee keer na voor je nadien nog achter het stuur kruipt. De alcohollimiet is 0,5 promille en deze overschrijden wordt serieus beboet.
Let ook op de zogenaamde ZTL (Zona Traffico Limitato oftewel Zone met Beperkt Verkeer). In bepaalde Italiaanse steden zoals Florence en Rome, maar ook Milaan, moet je per dag betalen als je deze zone toch wil binnenrijden. Men wil zo het verkeer in de historische centra van de Italiaanse steden beperken en ieder zonder pasje mag deze dan ook niet betreden. Het verraderlijke is dat deze zone niet fysiek is afgesloten, je kan er gerust nog in rijden. Het binnengaand verkeer wordt echter zorgvuldig met camera’s geobserveerd en men neemt een foto van elke nummerplaat die de ZTL betreedt. Als je een ZTL pas wil kopen, kijk je best even op de site van de stad die je gaat bezoeken. Je kan ze ook altijd aankopen bij de lokale politie. Als je in een hotel in deze zone verblijft, neem je best op voorhand contact met hen op zodat zij een aanvraag voor jou kunnen doen.
Een oplossing om dit gedoe te vermijden is te parkeren op een parking buiten de ZTL zone.
Kijk in elk geval op voorhand na of deze zone van toepassing is op de stad die je gaat bezoeken en volg niet blindelings je GPS!!! Let dus op de verkeersborden!
Voor het gebruik van een (heel) aantal autostrades moet je ook betalen. Ruw gezien kost een tolweg 0,067 euro per kilometer. Om van Rome naar Milaan te rijden betaal je dus bijna 39 euro voor het gebruik van de snelweg, Venetië – Milaan kost dan weer net geen negentien euro. Je kan deze wegen ook vermijden, maar dat zal je een hele hoop tijd kosten. Time is nu eenmaal money…

auto huren in Italië

Ga goed voorbereid de weg op in Italië en voorkom onnodige boetes.

Parkeren in Italië

Je huurauto in Italië parkeren is gelukkig kinderspel. De meeste toeristvriendelijke steden hebben grote (betaalde) parkings net buiten het historisch centrum.
Parkeren op straat is aangeduid aan de hand van een kleursysteem. Een witte lijn duidt aan dat je gratis kan parkeren, bij een blauwe lijn moet je betalen. Kijk echter altijd goed naar de verkeersborden ter controle.
Disco orario betekent dat je met je parkeerschijf mag parkeren.
De Italiaanse politie geniet een kwalijke reputatie omdat zij een heksenjacht maken op foutparkeerders of toeristen die hun parkeertijd overschrijden. Zorg dus dat je genoeg betaalt of op tijd geld bijsteekt!

parkeren italie autohuur

Parkeren in Italië is meestal wel duidelijk, maar kijk alles toch goed na om echt zeker te zijn.

Tips bij het auto huren in Italië

 • Deze tip geldt eigenlijk voor ieder land waar je een auto gaat huren, maar het is ook meteen de belangrijkste: lees altijd goed je huurcontract door. Vaak proberen autoverhuurbedrijven je nog extra kosten aan te rekenen, maar trap er niet in. Bij Sunny Cars of Tui Cars zit er altijd een verzekering in de prijs inbegrepen en als je al hebt bijbetaald voor een verzekering bij EasyTerra of Discover Cars moet je echt niet nóg een verzekering daarbovenop nemen!
 • Persoonlijk vind ik het ook mijn plicht om je te wijzen op het afsluiten van een autoverzekering. Ik heb tijdens mijn vele reizen toch al enkele (kleine) ongelukjes gehad, en hoe klein ze ook zijn… Het kost altijd veel geld! In totaal was de totaalprijs van de verzekering nog steeds veel goedkoper dan het herstellen van de schrammen of kapotte onderdelen van de auto. Daarom raad ik autoverzekering dus zeker aan. Als je rondrijd buiten de drukke Italiaanse steden, dan kan je het er nog op wagen. Maar als je binnenin grote steden gaat rijden, dan wordt het toch echt al risky business!
 • Vergeet de limiet van je kredietkaart niet te vertrekken vooraleer je naar Italië trekt. Autoverhuurbedrijven houden altijd een waarborg in op je kredietkaart, en dan is het belangrijk dat je limiet niet wordt overschreden. Meestal ligt die limiet rond de 700 à 1500 euro. Bel naar je bank om zeker te zijn van hoeveel jouw limiet is.
 • Nog belangrijk in verband met je kredietkaart: zorg dat je betaald met de kredietkaart van de persoon die ook met de wagen zal rijden. Anders kunnen er ter plekke moeilijkheden ontstaan met de autohuur.
 • Het is geen slecht idee om nog een extra chauffeur te laten rijden met je huurauto. Soms zijn de afstanden in Italië immers heel lang. Vergeet wel niet dat er voor een tweede bestuurder ook moet worden bijbetaald. Bij Sunny Cars zit een extra chauffeur ook vaak in de prijs inbegrepen.
 • Breng zelf je gps (smartphone) mee en vergeet ook je auto-oplader (of powerbank) niet. Roaming is tegenwoordig gelukkig gratis binnen de Europese Unie en dus hoef je niet bang te worden dat je daarvoor veel extra moet betalen. Zelf vind ik apps zoals Google Maps, Maps.me en Apple Maps heel handig om je weg doorheen Italië te zoeken.
 • Bekijk op de luchthaven altijd nog of er geen schade aan de huurauto is. Alle schade moet worden aangeduid op het formulier! Neem eventueel foto’s van krasjes of andere schade, zodat je bewijs hebt dat jij niet de veroorzaker bent.
 • Is er een gevarendriehoek, fluovest en reserveband aanwezig in de koffer? Wettelijk gezien moet dit er zijn, want anders kom jij in de problemen!
 • Kies niet automatisch voor de goedkoopste auto als je al goed weet waar je heen gaat. De goedkoopste auto’s hebben geen héél erg sterke motors, en dus wordt een berg oprijden soms een heuse karwei… Eén klasse hoger kan je comfort soms heel veel verhogen!
 • Vermijd de Italiaanse wegen rond (groot)steden tussen 8u en 9u ‘s ochtends en van 16u tot 18u ‘s avonds. De Italiaanse spits is niet niks!
 • Huur niet langer een auto dan je nodig hebt. In de grote steden heb je geen eigen huurauto in Italië nodig. Als je twee weken op vakantie gaat in de streek rond Rome, begin je best pas vanaf bijvoorbeeld de vierde dag een auto te huren. In Rome zelf ben je namelijk niets met een wagen, net zoals in de rest van de Italiaanse grote steden.
 • Je kan gerust een dag (of twee) een auto huren. Wanneer je bijvoorbeeld naar Palermo reist, loont het echt de moeite om een dag een auto te huren om zo onder meer Scopello en het Riserva Naturale dello Zingaro te bezoeken. We denken vaak dat het veel geld kost om maar voor een dag een auto te huren, maar in Italië is dit zeker niet het geval.
 • In bepaalde grote steden zijn de plaatselijke chauffeurs iets gekker dan in andere. Als je niet meteen de meest geoefende chauffeur bent, blijf je beter weg uit onder meer Palermo, Catania en Milaan. Op de plaatselijke wegen is het heerlijk (en rustig) rijden.
 • Bij bepaalde autoverhuurbedrijven kan je je huurwagen ook afzetten op een andere bestemming. Ideaal als je dus van het noorden van het land naar het zuiden wil rijden. Let op dat dit extra kost.

Een huurauto in Italië hoeft dus zeker niet veel geld te kosten. Zeker als je (ruimschoots) op voorhand boekt en je planning een beetje verstandig indeelt. Elke dag waarop je je wagen niet gebruikt, verlies je geld. Hoe dan ook is Italië een van de leukste landen om te rijden. Of je nu langs de Amalfitaanse kust rijdt of door de heuvels van Toscane…la dolce vita è in Italia!

Italië auto huren

Veel plezier in Italië!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (17 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>