30 mei, 2020

Auto huren op Madeira: autohuur vanaf €2,6 per dag, mijn eigen ervaring en wat te bezichtigen?

Het feeërieke Portugese eiland Madeira is het best te verkennen met de auto. Tenminste, als je niet te veel geld wilt kwijt zijn aan tours en excursies die je naar de mooiste plekjes van het eiland brengen. De banen hier zijn perfect onderhouden en de landschappen die je onderweg krijgt voorgeschoteld zijn ongelooflijk indrukwekkend.
Waar moet je rekening mee houden bij het huren van een auto op Madeira, waar vind ik de goedkoopste autoverhuurder en wat mag je onderweg zeker niet missen? Ik vertel het allemaal in dit artike

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

auto huren Madeira

Zonder een huurauto kan je deze supertoffe bezienswaardigheid helaas niet bereiken…

Online auto huren in Madeira

Als mensen vragen waar ze het best een auto huren, dan raad ik aan om een vergelijkingssite te gebruiken. Zelf maak ik altijd gebruik van Happy Car en Sunny Cars omdat zij me keer op keer de beste prijzen geven.

Om een auto te huren in Madeira voor twee dagen was ik in totaal €60 kwijt. €50 voor de auto zelf en €10 voor twee dagen verzekering (Happy Car). Eigenlijk is dat echt geen geld, zeker niet als je uitrekent wat je uitspaart aan excursies en tours. En als je dan nog weet dat ik eigenlijk al veel heb betaald… Daarover lees je hieronder meer.

Als je liever het zekere voor het onzekere neemt, dan raad ik aan om je wagen te boeken bij Sunny Cars. Bij dit bedrijf zit een all-in verzekering automatisch in de prijs en kan je dus zonder stress op vakantie vertrekken. Bij hen kan je ook zonder kredietkaart een auto huren. Dat is iets wat bij geen enkel verhuurbedrijf kan.

Als je graag nog wat meer prijzen vergelijkt, kijk dan ook eens op AutoEurope. Je kan ook rechtstreeks boeken bij o.a. AlamoAvisBudgetSixt, maar het valt me op dat deze autoverhuurbedrijven altijd duurder zijn…

madeira auto rondrit

De beste manier om Madeira te verkennen, is volgens mij met een auto. En dat hoeft niet duur te zijn!

Kostprijs autohuur in Madeira

Ik heb duidelijk pas te laat een auto geboekt. Als ik mijn huurauto in Madeira iets vroeger had gereserveerd had, dan had ik nog een mooiere deal kunnen schoren.
Via Happy Car kost een auto huren in Maidera tussen €60 en €85 per week. Omgerekend is dat €8,6 à €12,14 per dag. Reken daar nog eens een verzekering bij (€5,50 voor gedeeltelijke verzekering, €11 voor all-in verzekering) en je zit eigenlijk nog steeds aan niet veel geld.
Zelf kijk ik eigenlijk altijd naar Happy Car en Sunny Cars omdat ik daar altijd de beste tarieven vind. Hieronder enkele prijsvoorbeelden:

 • Eén week een kleine auto huren via Happy Car: €18 of €2,6 per dag.
 • Eén week een kleine auto huren van Sunny Cars (met all-in verzekering inbegrepen!) : €229 of €32,7 per dag.

happy car auto huren madeira

Is het makkelijk om in Madeira met de auto te rijden?

Het lijkt wel alsof sommige mensen bang zijn om een auto te huren in Madeira. Ik snap eigenlijk niet goed waarom, want de straten zijn geweldig onderhouden en horrorverhalen over smalle straatjes bleken ook al niet echt te kloppen…

Het enige wat een beetje moeite kan opleveren is Funchal; de hoofdstad van Madeira. Deze middeleeuwse stad is -net zoals de meeste steden in België en Nederland- soms wat moeilijker om door te navigeren. De straatjes zijn een beetje smaller (maar meestal eenrichtingsverkeer) en er zijn ook voldoende steile wegen waarop je je motor even moeten laten sputteren, maar echt moeilijkheden heb ik nooit ondervonden.
Zoals altijd raad ik zeker aan om een verzekering te nemen. Die kan je online als extra aanschaffen. Bij Sunny Cars zit een all-in verzekering automatisch bij je autohuur inbegrepen.

Eens je buiten dit verstedelijkte gebied rijdt, zal je weinig moeilijkheden ondervinden. Zo lang je op verharde wegen blijft, zou je zonder problemen moeten kunnen doorrijden.
De chauffeurs zijn over het algemeen ook hoffelijk en houden zich goed aan de regels. Door de vele bochten zal je in het begin wellicht wat trager rijden, maar al dat draaien word je ook snel gewoon. Bovendien krijg je door deze kronkelende banen ook veel mooiere uitzichten. Een win-win situatie dus!

auto huren op Madeira

De wegen en infrastructuur op Madeira zijn héél goed onderhouden. Volgens mij zelfs beter dan in België….

Welke bezienswaardigheden kan je zien met de auto?

De vele kerkjes of mooie gebouwen in Funchal hoef je natuurlijk niet met de auto te bezoeken, maar als je naar Madeira gaat is het vast ook de bedoeling om wat van de prachtige natuur te zien. Om al die natuurpracht te zien, heb je echt een auto nodig. Cruise van de ene kant van het eiland naar de andere en geniet van de fenomenale uitzichten en de bijzondere bezienswaardigheden. Ik som er enkele voor je op die je alleen met de auto kan bezoeken:

De watervalweg

Dé tofste bezienswaardigheid van Madeira is voor mij zonder twijfel de ‘Watervalweg’.
Op één van de oude weggetjes langs de kuststrook van Madeira kan je je ogen niet geloven. Na een scherpe bocht, zie je een gigantische waterval die uitkomt op de straat waar jij op rijdt. Durf je er onder rijden of niet? Ik raad het alleszins wel aan! Het lijkt wel alsof je in de carwash van Moeder Natuur bent beland.
Deze topattractie is alleen te bezoeken met een voertuig, en als ik eerlijk ben zou ik alleen al daarom een auto huren in Madeira!

watervalweg Madeira autohuur

Alleen al voor deze attractie zou ik een auto huren in Madeira!

Pico do Arieiro

Als je er altijd al van hebt gedroomd om boven de wolken te staan turen, dan moet je naar Pico do Arieiro. Vanop dit (letterlijk en figuurlijk) hoogtepunt van Madeira krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over het hoogste punt van dit eiland. De scherpe bergtoppen klieven door de dromerige wolkenvelden en zorgen zo voor adembenemende foto’s.
Zorg wel dat je langs de juiste baan naar boven rijdt, want één van de banen die naar dit mooie stukje natuur leiden loodst je langs een modderbaantje. Zonder jeep geraak je daar niet naar boven! Als je dit avontuur toch graag wilt meemaken, dan raad ik aan om een jeeptour te regelen.

Ponta do Rosto

Het mooiste uitzicht van Madeira, is voor mij dan weer Ponta do Rosto. Het vulkanische landschap heeft zó veel mooie kleuren dat je je ogen niet kan geloven. De puntige en rotsige landtong strekt zich uit over enkele kilometers en zorgt zo voor het meest dramatische landschap van dit eiland.
Ga zeker eens naar de Miradouro de Ponta do Rosto (het uitzichtpunt), maar vergeet ook niet om naar de andere kant van deze landtong te rijden. Daar kan je een (fikse) wandeling doen langs deze steile bezienswaardigheid. En geloof me: het is die moeite zeker waard!

ponta do rosto madeira auto huren

Ponta do Rosto is echt oogverblindend mooi!

Allerlei andere uitzichtpunten

Madeira heeft heel wat heuvels en bergen, vanwaar je prachtige uitzichten krijgt over het gehele eiland. Het ene is natuurlijk al spectaculairder dan het andere. Aanraders zijn o.a. Cabo Girão Skywalk (een platform met een glazen vloer!), Miradouro da Boca dos Namorados en Miradouro Christo Rei. Om al deze plekjes te bereiken heb je echt wel een auto nodig, want vaak liggen ze nogal afgelegen langs heel wat kronkelende bochten.

Als je vanuit Funchal richting Porto Moniz rijdt, kom je trouwens ook langs een prachtig landschap. Mij deed het nog het meest denken aan een panorama uit Vietnam of Thailand. Een steile vallei wordt daar in tweeën gesplitst door de weg waarop je rijdt. En de uitzichten van hier zijn echt fenomenaal!

huurauto madeira

Geen idee hoe dit plekje heette, maar ik vond het hier echt indrukwekkend!

Porto Moniz

Wil je rustig genieten van de mooie vulkanische landschappen in Madeira? Dan is er geen betere plek om naartoe te rijden dan Porto Moniz.
In dit kleine dorpje vind je immers enkele natuurlijke zwembaden. Het zwarte, vulkanische gesteente langs de kust zorgt ook hier voor dramatische landschappen en het leukste van al is dat je er ook tussen kan zwemmen! De wilde zee overspoelt deze natuurlijke poelen regelmatig, waardoor er rustig zeewater blijft staan waarin toeristen en locals heerlijk kunnen ontspannen.

Musea da Baleia

Dit museum lijkt misschien een minder spannend uitzicht, maar vergis je niet! Dit museum werd twee keer bekroond met de prijs voor één van de beste musea in Europa.

Het walvismuseum van Madeira is ontzettend interessant en heel leuk om te bezoeken.
In de interactieve tentoonstelling leer je alles over de walvisjacht in Madeira en ook over de verschillende soorten zeezoogdieren. Met behulp van een audio guide en een 3D-bril word je op een heel boeiende manier meegenomen in de wereld van deze mastodonten. Hoewel het museum niet heel groot is, heb je toch wel anderhalf uur nodig om alles te zien.

Aangezien dit museum vrij afgelegen ligt (tien minuutjes rijden van de luchthaven / een half uurtje van Funchal) heb je hier echt wel een auto voor nodig.

musea da baleia madeira autohuur

Het Musea da Baleia. Een interessant museum over walvissen en dolfijnen.

Handige tips bij het huren van een auto

 • Zorg dat je in het bezit bent van een kredietkaart op de naam van de chauffeur. Om de auto te betalen heb je vaak verschillende betalingsmogelijkheden, maar ter plekke wordt er altijd een borg (tussen €800 en €1500) gevraagd voor de auto. Deze wordt tijdelijk van je credit card geblokkeerd tot je de auto terugbrengt. Zorg er dus ook voor dat je uitgaven kan doen van meer dan €1500 met je kredietkaart, want anders krijg je mogelijk je auto niet mee… De enige uitzondering hierop is als je huurt via Sunny Cars. Dan is een kredietkaart niet (altijd) verplicht. Lees hier meer over deze mogelijkheid.
 • Lees altijd de huurvoorwaarden door! Vaak is er een meerkost aan autohuur verbonden indien je de auto buiten de openingsuren ophaalt/binnenbrengt of moet je extra betalen als je een tweede persoon met de auto laat rijden
 • Neem altijd een verzekering. Bij online autoverhuurder Sunny Cars zit de autoverzekering inbegrepen in de totaalprijs, bij Happy Car moet je die nog apart aanschaffen. Een verzekering met eigen risico tot €750 kost je €5 per dag, voor eentje met geen eigen risico betaal je €11 per dag bovenop de autohuur. Een klein schrammetje op de wagen kost al gauw enkele honderden euro’s, en geloof me… Het is sneller gebeurd dan je denkt! Voor €5 of €10 per dag extra heb je gemoedsrust en hoef je niet de hele vakantie te stressen.
 • Kijk altijd goed mee of er al schade aan je auto is als je hem gaat ophalen. Schade wordt meteen op een papier opgetekend en dat moet je dan ondertekenen.
 • Als je nog geen 25 jaar bent, dan moet je vaak (héél veel) bijbetalen. Probeer dus op reis te gaan met iemand van 25+ jaar die een rijbewijs heeft. Dat spaart je meteen een heleboel geld uit!
goedkoop auto huren madeira

Kronkelende weggetjes en oogverblindende uitzichtpunten moet je er wel bijnemen!

Parkeren in Madeira

Op veel plekjes mag je nog gratis parkeren in Madeira, maar binnenin verstedelijkte gebieden (Funchal), moet je wel betalen.

Parkeren in Funchal

Per uur betaal je tussen €1,20 en €1,50 als je op straat parkeert, maar let wel goed op alle verkeersborden want soms is het een beetje verwarrend.
Heel veel parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor de locals of auto’s van een bepaald bedrijf/winkel/consulaat. Zorg er dus voor dat je helemaal zeker bent dat je je ergens mag parkeren, voordat je dat ook daadwerkelijk doet.
Bij een betaalautomaat (op straat parkeren) moet je betalen van acht uur ‘s morgens tot acht uur ‘s avonds. Op zaterdagen betaal je van negen uur ‘s morgens tot zes uur ‘s avonds, en zondagen zijn gratis.

Het is soms flink zoeken naar een parkeerplaats in Funchal, dus als je echt geen plekje vindt kan je ook nog soelaas vinden op een ondergrondse parkeerplaats. Prijzen zijn hier gelijkaardig aan parkeerautomaten, en voor 24u parkeren betaal je ongeveer zes euro.

Parkeren in de rest van het eiland

Op de meeste andere plekjes in Madeira, kan je je huurauto gratis parkeren. Zelfs bij toeristische bezienswaardigheden.
Als je niet zeker bent of je al dan niet moet betalen; vraag het dan na bij een local. Zo ben je zeker en begin je niet te stressen over een mogelijke boete.

Verkeersregels in Madeira

 • Je mag nooit sneller dan 90 km/u rijden op dit eiland. Dat is eigenlijk logisch, want zelfs deze snelle wegen hebben heel veel bochten en erg korte af- en opritten. Houd je aan deze snelheidslimiet, want de politie flitst regelmatig!
  Op kleinere weggetjes mag je tussen 50 en 70 km/u rijden.
 • Let altijd goed op de verkeersborden als je gaat parkeren. Veel Portugezen parkeren hun waar het maar kan, maar als je voor langere tijd geparkeerd staat moet je wel opletten voor boetes. Meestal staat er heel duidelijk aangegeven waar je moet parkeren en of je al dan niet moet betalen.
 • Alcohol is natuurlijk verboden als je achter het stuur zit. Je mag 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Dat staat gelijk aan één à twee glaasjes (overheerlijke) Madeira wijn.
toboggan Madeira

Zoek je nog een andere manier om de steile straten af te dalen? Probeer dan eens een ritje op de ‘Toboggan’!

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!