4.7/5 - (8 stemmen)

Auto huren in Malta: een must als je de eilanden goed wilt verkennen (vanaf €4 per dag!)

Wanneer we denken aan paradijselijke eilanden met ook nog eens steden die zo kunnen dienen als decor voor Game of Thrones, schiet meteen de naam Malta te binnen. Effectief werd een deel van de populaire HBO-serie hier opgenomen. Voeg daar de heerlijke stranden aan toe en dan weet je dat deze eilanden gewoon alles hebben. Om ten volste van al haar troeven te kunnen genieten, kan je best een auto huren in Malta. Lees verder en ontdek alles wat je hierover moet weten.

4.7/5 - (8 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

auto huren malta

O-ow! Links rijden! Maar eigenlijk valt dat heel goed mee, hoor.

Wat kost een auto huren in Malta?

Je denkt misschien dat een auto huren in het hoogseizoen een dure grap wordt, maar in Malta is dat zeker niet het geval.
Als je online boekt, kan je vaak heel mooie deals scoren. Zelfs als je niet al te veel op voorhand boekt vallen de tarieven nog goed mee!

Via EasyTerra en Discover Cars kan je in Malta al een auto huren voor één week voor maar €30. Omgerekend is dat ongeveer €4,28 per dag. Reken daarbij wel nog een verzekering (€6 per dag extra), want je rijdt hier natuurlijk wel langs de andere kant van de baan.

Als je graag een all-in huurauto wilt, kan je ook eens kijken naar Sunny Cars of Tui Cars. Bij hen ben je automatisch volledig verzekerd en hun service is ook helemaal top.

Bij alle bovenstaande verhuurders kun je bovendien gratis annuleren.

Andere prijsvergelijkende websites die ik vertrouw zijn AutoEurope

auto huren Malta Car Del Mar

Waarom kiezen voor autohuur in Malta?

De officiële naam van het land luidt de Republiek Malta en deze is opgemaakt uit de eilanden Malta, Gozo en vijf andere kleine eilandjes. Met een oppervlakte van amper 316 vierkante kilometer wordt het ook wel eens liefkozend een dwergstaatje genoemd.
Je kan het eiland ook met het openbaar vervoer verkennen en dan is een Tallinja kaart de beste investering. Voor 21 euro mag je zeven dagen lang ongelimiteerd gebruik maken van de bussen.
Deze moderne bussen rijden echter helemaal niet frequent en tegelijkertijd slaan ze ook heel veel plekjes over. Bovendien zijn bussen vaak te groot om door de pittoreske stadjes te rijden en daardoor mis je ook al meteen één van die dingen die Malta zo gezellig maakt.
Als ik naar enkele ervaringen van andere reizigers luisterde, waren zij niet altijd tevreden over de bussen Omdat het zo goedkoop is zijn er heel wat reizigers die er voor kiezen hiermee te reizen, waardoor ze vaak stampvol en zelfs overvol zitten. Soms kan je zelfs niet opstappen (dat zag ik zelf ook toen we naar Dwerja Bay gingen).
Ook de rijstijl van sommige chauffeurs laat te wensen over, en als je snel wagenziek wordt zou ik dus zeker altijd kiezen voor autohuur in Malta. Ten slotte laat de stiptheid ook soms te wensen over: de ene keer zijn ze te vroeg, dan weer te laat.

Kort samengevat zou ik tijdens het hoogseizoen en zeker met een beperkte vakantietijd altijd opteren voor autoverhuur in Malta. Je verliest geen kostbare tijd, er is geen stress en je hebt alle comfort en gebruiksgemak.
Voor de prijs vind ik dat je het ook al niet moet laten, want voor €30 per week (of €4 per dag) krijg je immers veel meer comfort…

malta auto huren

Een auto in Valletta is niet nodig, maar als je de rest van Malta wilt verkennen is het echt een voordeel!

Is het moeilijk om links te rijden?

Zoals je misschien al weet, rijden ze in Malta aan de linkse kant.
In het begin is het even aanpassen, maar het leuke aan Malta is dat het rond de luchthaven niet overdreven druk is. Daardoor kan je rustig aanpassen en eens je doorhebt hoe links rijden werkt is het echt super makkelijk.
In het begin vond ik het vooral moeilijk om de maten van mijn auto in te schatten, want nu zit je immers ook aan de andere kant… Vooral in de kleinere steden is dit moeilijk, omdat de weggetjes hier vaak nogal smal zijn. Daarom raad ik aan om een kleine auto te kiezen, want dat is hier toch echt wel een voordeel.

De rotonden zijn in het begin ook een beetje verwarrend maar zeker niet onoverkomelijk. Ben je even de kluts kwijt? Kijk dan gewoon naar de chauffeurs die voor jou rijden.

Al bij al vind ik niet dat je je mag laten afschrikken om een auto te huren omdat ze hier links rijden. Na één dag ben je het al helemaal gewoon én als je geen auto huurt zou je echt heel veel missen van het mooie Malta…

Welke auto huren in Malta?

Sommige Maltese wegen zijn jammer genoeg in erbarmelijke staat. Hierdoor kan het handig zijn om een 4×4 te huren, maar in theorie kan je met een economy model hier zeker rijden als je voorzichtig bent. Zeker omdat je niet echt off road zult gaan. Je kan trouwens best je auto huren aan Malta airport, zo ben je meteen op weg!

huurauto malta

Huur je auto online en neem verzekering. Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken!

Welke bezienswaardigheden zijn gemakkelijker te bereiken met een huurauto in Malta?

De steden zoals Valletta en Sliema zijn absoluut niet groot en bieden ook niet veel parkeermogelijkheden. Als je deze wil bezoeken kan je je auto best buiten het centrum parkeren en vervolgens te voet of met de bus naar de stad zelf gaan.
Als je het eerder genoemde eventuele ongemak niet erg vindt, kan je gemakkelijk de “grote” steden op het eiland met het openbaar vervoer bezoeken en heb je ook geen huurauto in Malta nodig. Je verliest wel meer tijd omdat je op je bus zal moeten wachten en deze er soms dubbel zo lang over doen als een wagen. Met dat criterium in het achterhoofd zijn de volgende trekpleisters veel sneller en gemakkelijker te bereiken wanneer je kiest voor autohuur in Malta.

De baai van Ghajn Tuffieha en de stranden van de Gnejna baai

De meeste reizigers houden halt in het bekende Golden Bay Beach om hier een dagje niets te doen op het strand. Als je echter over een huurauto in Malta beschikt, loont het dubbel en dik de moeite om twee kilometer verder te rijden naar de Ghajn Tuffieha Baai. Hier is het al heel wat rustiger, waardoor de locals hier ook komen relaxen. Nog beter is nog zeven kilometer verder te rijden tot de baai van Gnejna, een kleine baai die wordt omgeven door kalkstenen kliffen. Wanneer je je een weg naar beneden baant, kom je tot bij het werkelijk schitterende strand met oranje zand.

De tempels van Hagar Qim

De prehistorische Hagar Qim tempels zijn een beetje de Maltese Stonehenge. Het maakt dan ook deel uit van het UNESCO werelderfgoed. Historici zijn het nog niet eens wanneer deze opmerkelijke site werd opgericht, maar in elk geval is het tussen 3600 en 3200 voor Christus. De grootste megaliet is trouwens zeven meter lang en weegt meer dan twintig ton! Historische overblijfselen die hier werden gevonden, waaronder de Venus van Malta, kan je bezoeken in het Archeologisch Museum in Valletta. Mis zeker ook niet de Mnajdra tempels die 500 meter verderop liggen.

De blauwe grot (‘blue grotto’)

Niet heel ver van de luchthaven ligt de blauwe grot van Malta. Parkeer je wagen op de gratis parking en stap van daaruit naar beneden. Vanop het land kan je eigenlijk nog niet veel zien, maar eens je je tickets voor het bootje hebt gekocht begint het schouwspel. In totaal vaar je een klein half uurtje onder enkele gigantische zeegrotten die Malta rijk is. Ongelooflijk hoe deze formaties standhouden onder het voortdurende klotsen van de azuurblauwe zee. Eens je in zo’n grot vaart, wordt het pas echt magisch. Honderd verschillende kleuren blauw zijn zichtbaar en hoe verder je vaart, hoe anders al dat blauw terug wordt. Heel mooi!

blauwe grot malta autohuur

Zonder auto kan je de blauwe grot eigenlijk niet bereiken…

Siggiewi en Zebugg

Malta telt ook heel wat leuke kleinere dorpjes en Siggiewi en Zebugg zijn misschien wel de charmantste. Het eerste wordt beschouwd meer traditioneel, met de kerk van Sint Nicolas als absolute blikvanger. De geschiedenis van Zebugg gaat dan weer zo ver terug als 1436. Een mooie triomfboog verwelkomt je in het stadje en in de oude straatjes is het heerlijk kuieren. De kerk van Sint Philip is zelfs meer versierd dan de befaamde Saint-John’s Co-Cathedral in Valletta.

Popeye Village

Mensen die met hun kinderen op vakantie gaan kunnen gerust een dagje slijten in Mellieha waar je Popeye Village vindt. Oorspronkelijk was dit de filmset voor de cultfilm Popeye (met Robin Williams zaliger in de hoofdrol) en mettertijd is dit dorpje uitgegroeid tot een van de populairste toeristische attracties van het land. Je kan hier ook aan het strand liggen, bootje varen en trampoline springen. Aangezien de busverbinding vanuit Valletta verre van schitterend is, kan ik een bezoek hieraan enkel aanraden wanneer je over een huurauto in Malta beschikt.

popeye village auto huren malta

Popeye village! Als je met kinderen bent moet je natuurlijk ook even binnen piepen…

Leukste bezienswaardigheden Gozo

Gozo is een van de andere eilanden en ook hier valt er heel wat te doen en zien. Je kan eenvoudig met je huurauto in Malta de overzetboot nemen, een retourticketje kost 15,70 euro met auto en 4,65 euro per persoon zonder wagen. Je neemt de boot in Cirkewwa en die zet je 25 minuutjes later af in Mgarr op Gozo.
In Gozo kan je ook rondreizen met de bus, al zijn bussen hier minder frequent dan op het eiland Malta. Als je een auto gaat huren in Malta, neem je hem dus best mee op de overzetboot. Dan kan je heel eenvoudig genieten van de volgende niet te missen bezienswaardigheden op Gozo:

Dwerja Bay

Dit is een van de meest fotogenieke plekjes op dit eiland en zonder auto kan je er eigenlijk niet geraken. Het fantastische blauwe raam van 60 meter hoog is helaas enkele jaren geleden ingestort, maar toch blijft deze plek een pareltje. Vlakbij dit ingestorte monument vind je ook de Blue hole, een fantastische plek die duikers zeker moeten overwegen! Persoonlijk vond ik de achterkant nóg mooier. Een fantastische baai in honderden kleuren blauw, waarin heel wat zwemmers non-stop plezier beleven. Zwem zeker eens door de grot helemaal achterin de baai. Het zacht klotsende water en het uitzicht op de open zee van hieruit zijn werkelijk fantastisch! Kan je niet zo goed zwemmen? Regel dan een bootje voor enkele euro’s.

Ir-Ramla il-Hamra

Niet alleen de naam is wondermooi, ook het strand is zowel het mooiste van Gozo als het meest zanderige. De rustige zee is ook nog eens vrij ondiep en rustig, ideaal om te plonzen. Als je een kilometer verder wandelt, kom je bij de vermaarde Grot van Calypso. De beroemde schrijver Homerus omschreef Gozo als Ogygia voor zijn magnus opus de Odyssee. In een grot op het eiland hield de nimf Calypso de held Odysseus zeven jaar gevangen als liefdesslaaf. De handboeien heeft men voorlopig nog niet teruggevonden.

ir ramla il hamra auto huren malta

Ir-Ramla il-Hamra. Prachtig, niet?

Mgarr ix-Xini

Om helemaal tot rust te komen, moet je naar de feeërieke baai van Mgarr ix-Xini gaan. Je vindt hier een strand dat omgeven wordt door steile kliffen en het hele gebied is een schoolvoorbeeld van ongerept natuurschoon. Je kan hier heerlijk zwemmen en snorkelen, want het kristalheldere water biedt je een perfecte blik op de kleurrijke vissen die hier huizen.

Cultuur: Victoria, Nadur en Ta’ Pinu

Victoria is de hoofdstad van Gozo en staat ook bekend als Rabat (niet te verwarren met de gelijknamige Marokkaanse hoofdstad). Deze stad werd gebouwd op een heuveltop en lijkt een miniatuurversie van Jeruzalem. Absolute trekpleister is zonder enige twijfel de imposante citadel.
Ook het kustdorpje Nadur kent een rijke geschiedenis. Hier waakten de Ridders van Malta over de passage tussen Malta en Gozo. De naam Nadur komt van een Maltees woord dat “langdurige tijd observeren” betekent. Je hebt van hieruit een geweldig zicht op de Middellandse Zee en het is omgeven door een landschap van weelderige groene valleien.
Tot slot is er nog de majestueuze basiliek van Ta’ Pinu, een belangrijk pelgrimsoord toegewijd aan de Maagd Maria.

victoria auto huren in malta

Eén van de gezellige stadjes op Gozo: Victoria. Hier kan je trouwens erg lekker eten!

Ferry van Malta naar Gozo

Niet onbelangrijk om te weten, is dat Malta eigenlijk uit drie eilanden bestaat (Malta, Gozo en Comino). Op twee daarvan (Malta en Gozo) mag je met de auto. Als je Comino wilt bezoeken moet je een passagiersbootje regelen (dat kan vlakbij de ferry van Malta naar Gozo) en die zet je dan af op dit prachtige eiland.

Om van Malta naar Gozo te gaan, moet je gebruik maken van de ‘Gozo Channel’ ferries. Deze gigantische boten varen dag en nacht, dus je hoeft nooit langer dan één à twee uur te wachten voor je kan eilandhoppen. Voor één auto met chauffeur betaal je €15 (heen en terug, al gaand betaal je niets. Enkel als je terugkomt van Gozo naar Malta betaal je), en per extra passagier betaal je nog eens €5 extra.
Probeer op tijd te zijn, want het gebeurt weleens dat de ferry vol zit. En dan moet je helaas wel wachten tot de volgende boot…

Wil je meer weten over deze overzetboot? Kijk dan eens naar de website van Gozo Channel.

gozo channel ferry overzetboot auto malta

In de overzetboten is plaats voor tientallen auto’s, maar wees toch op tijd! Je weet maar nooit…

Verkeersregels Malta

In een ver verleden heersten de Britten over het eiland, waardoor men nu nog altijd aan de linkerkant van de baan rijdt.
De snelheidslimieten zijn:

  • 50 km/u binnen de bebouwde kom
  • 80 km/u buiten de bebouwde kom

In Comino zijn sommige wegen in iets minder goede staat, waardoor men hier vaak niet sneller rijdt dan 35 km/u en 65 km/u.

Hoewel alle auto’s in Malta over richtingaanwijzers beschikken, lijkt de plaatselijke bevolking deze amper te gebruiken. Verder kunnen sommige locals nogal eens ongeduldig zijn achter het stuur, want één minuut vroeger aankomen is uiteraard een wereld van verschil. Laat je niet opjagen en blijf gewoon rustig. Op Gozo is het trouwens heerlijk rustig cruisen. Perfect als je aan de drukte rond Valletta wilt onsnappen!

Als je de plaatselijke wijnen wil proeven, onthoud dan dat je maar 0,08 promille alcohol in je bloed mag hebben. Sommige wegen kunnen trouwens bijzonder smal en/of bochtig zijn, dus het best drink je helemaal niets als je nog moet rijden.

Parkeerregels in Malta

Zoals eerder vermeld kan parkeren in steden zoals Valletta zeer problematisch zijn. Als je het er toch op wil wagen, vergeet dan niet dat parkeerplekken worden gedifferentieerd door de kleur van de lijn.

  • Een witte lijn betekent dat iedereen hier mag parkeren.
  • Een gele lijn duidt aan dat je hier niet mag parkeren.
  • Groene lijnen zijn voorbehouden voor bewoners gedurende de hele dag.
  • Ten slotte zijn er nog de blauwe lijnen, deze parkeerplaatsen zijn voor bewoners tussen 19u en 7u.

Een parkeerboete kost je ongeveer 24 euro en als je de weg belemmert, word je getakeld en krijg je ook nog eens een geldboete. Kijk dus goed waar je parkeert.

parkeerregels malta

Vreemd genoeg vond ik links parkeren veel makkelijker…

Online en goedkoop een auto huren in Malta

Ik moet je al bijna niet meer vertellen dat je je huurauto in Malta best op voorhand én online boekt. Niet alleen is dit veel goedkoper, maar ook veel sneller: je hoeft enkel de sleutels oppikken en je vakantie kan beginnen!
Een autoverhuurbedrijf kiezen is voor sommigen minder eenvoudig. Er zijn er inmiddels zoveel die allemaal beweren het goedkoopste te zijn… in mijn ervaring biedt EasyTerra en Discover Cars echter altijd de beste prijs.

Bij Sunny Cars en Tui Cars krijg je dan weer een all-in verzekering. Uiteindelijk moet je kiezen wat voor jou het belangrijkste is, en vergeet ook niet dat je bij EasyTerra apart een verzekering kan bijnemen (€5 of €10 per dag extra).

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks bij (bekende) autoverhuurbedrijven boeken, maar zij lijken bijna altijd duurder als je rechtstreeks bij hun boekt…

Je moet minstens 23 jaar zijn om een auto te huren in Malta en je hebt hiervoor geen internationaal rijbewijs nodig.

Misschien wordt Malta door vele reizigers over het hoofd gezien omdat het zo klein is en je het dus amper op de wereldkaart ziet staan. Maar klein is fijn zeggen ze en deze volkswijsheid is absoluut van toepassing op dit geweldig landje. Of je nu opteert voor een auto huren in Malta, of je het er op waagt met het openbaar vervoer: er wacht je hoe dan ook een memorabele vakantie te wachten.

marsaxlokk malta autohuur

Nog zo’n plekje dat je eigenlijk alleen met de auto kan bereiken: Marsaxlokk!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (8 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Andere interessante berichten...

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam