Auto huren in Marokko: is het gevaarlijk of niet?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 april, 2022

Marokko begint steeds meer en meer aan populariteit te winnen bij reizigers, die vaak kiezen voor een georganiseerde rondreis door het land. Aan zelf een auto huren in Marokko wordt vaak niet gedacht, vaak vanwege de verhalen die men heeft gehoord over de plaatselijke chauffeurs.
Is het veilig om zelf achter het stuur te kruipen of niet? Dat en alles wat je moet weten over een huurauto in Marokko lees je hier.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (9 votes)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

auto huren marokko

Is een auto huren in Marokko wel veilig?

Dit is zonder enige twijfel de eerste vraag die op de lippen brandt van potentiële reizigers (en autohuurders). Je kan alvast opgelucht ademhalen want het antwoord hierop is: absoluut. Zeker en vast als je zoveel mogelijk wegblijft uit de grote steden zoals Marrakesh en Casablanca. Het moet gezegd worden dat heel wat chauffeurs hier niet zouden misstaan op de prairies van de Far West. Wanneer je in de steden rijdt, moet je dus heel voorzichtig zijn. Rijstroken zijn even nutteloos als een verrekijker voor een blinde, want iedereen rijdt toch zo’n beetje waar hij of zij wilt. Het is niet zo’n chaos als in Zuidoost Azië, maar je moet sterk in je chauffeursschoenen staan om hier te rijden. Een alerte co-piloot is dus altijd mooi meegenomen.
Gelukkig zijn de steden bijzonder wandel-vriendelijk en taxi’s zijn heel goedkoop, dus je kan altijd een hotel buiten het centrum boeken en daar dan je auto parkeren.
Hoe dan ook is het buiten de steden heerlijk en veilig rijden. Marokko heeft een uniek en adembenemend landschap en je kan hier dan ook ten volle van genieten.

De prijs van een huurauto in Marokko

Voor een huurauto in Marokko betaal je eigenlijk niet heel veel. Voor één week betaal je ongeveer €61 voor het goedkoopste model. Dat is nog geen €9 per dag! Voor een jeep betaal je ongeveer €250 voor een week, of €36 per dag.

Als je kijkt op Sunny Cars of Tui Cars (all-in verzekering automatisch inbegrepen in de prijs), dan kan je daar al een auto huren vanaf €150 voor een week. Een all-in verzekering is trouwens geen slecht idee in Marokko.
Prijzen vergelijken tussen honderden autoverhuurbedrijven doe ik meestal met EasyTerra of Sunny Cars (omdat ik daar de beste prijzen krijg), maar ook deze vergelijkende websites kunnen mooie tarieven tevoorschijn toveren: AutoEurope & Discover Cars.

happy car auto huren marokko

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een huurauto in Marokko?

Op deze vraag hangt het antwoord eigenlijk een beetje af van hoelang je in dit schitterende land zult verblijven.
Als je van plan bent hier enkele weken door te brengen en je daarbij zoveel mogelijk wil verkennen, kan ik je zeker aanraden zelf een auto te huren in Marokko. Dit zal je niet alleen heel wat geld besparen (een reis met privé-gids en chauffeur kan een aardige duit kosten), maar ook minder frustratie opleveren. Als je een specifiek programma volgt, ben je helemaal afhankelijk het bedrijf waarmee je de rondreis hebt geboekt. Zij beslissen waar je stopt, eet en overnacht. Na drie dagen zo’n programma te hebben gevolgd, verlangde ik naar een meer afwisselende menukaart met niet altijd dezelfde tajines. Marokko heeft een geweldige keuken, maar excursies stoppen bijna allemaal bij dezelfde restaurants bij wie ze een deal hebben. Op de hotels is meestal niks aan te merken, maar als je enkele weken hier rondreist, wil je zonder enige twijfel van de vrijheid genieten die een huurauto in Marokko jou wel biedt.

Als je maar een weekje op vakantie gaat, kan je het in feite redden zonder huurauto en kan je zelfs een excursie boeken. Houd echter hierbij in gedachten dat de gids soms serieus kan tegenvallen, en als je hier dan vier dagen of een week mee moet doorbrengen is dat zeker geen lachertje. Maar je kan ook een geweldige gids hebben en dan heb je een schitterende tijd.
Hoe dan ook heb je wanneer je een auto gaat huren in Marokko zoveel meer vrijheid, waardoor je stopt waar je wilt, eet waar je wilt, kortom helemaal doet wat je wilt.

auto huren marokko dades gorge

De weg naar de Dades Gorge is fan-tas-tisch!!! Deze weg móét je gedaan hebben als je in Marokko een auto huurt!

Welke bezienswaardigheden zijn met de auto makkelijker te zien?

Allereerst moet worden gezegd dat Marokko over een (voor Afrika zeker) uitstekend transportnetwerk beschikt. Van en naar de grote steden zoals Fez en Rabat kan je heel eenvoudig (en eigenlijk goedkoop) met de trein of bus reizen. Ook in de stad zijn taxi’s bijzonder betaalbaar.
Maar uiteindelijk ga je niet alleen maar naar Marokko voor de (keizer)steden, maar ook voor de magnifieke kasba’s en natuurpracht. Als je dus de vermaarde Aït-Ben-Haddou wil bewonderen of de Dades Gorge en Todra Gorge, moet je al een bus naar het dichtstbijzijnde dorp nemen en van daaruit in een taxi springen naar een van deze bezienswaardigheden (en dan nog terug geraken). Hetzelfde geldt voor de geweldige woestijn van Merzouga. Ook avonturiers die de imposante Toubkal willen beklimmen en naar Imlil moeten reizen, zijn aangewezen op een grand taxi (deze rijdt buiten het stadscentrum maar vertrekt enkel wanneer hij vol zit).
Nog zo’n bezienswaardigheid waar een auto handig is, is Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.
Als je dus zeeën van tijd hebt, en je liever geld dan tijd bespaart, of enkel de steden wil bezichtigen, dan kan je perfect met het openbaar vervoer reizen. Is je tijd echter kostbaar en wil je het maximum uit je trip halen met volledige keuzevrijheid, dan kies je best voor autohuur in Marokko.

auto huren marokko chefchaouen

Het prachtige Chefchaouen is alleen te bereiken met de auto, bus of taxi.

Welke auto huren in Marokko?

Als je nu eenmaal hebt besloten om te kiezen voor een huurauto in Marokko, dan moet je ook nog uitmaken met wat voor soort wagen je zult rijden. Hierbij hangt het vooral af van wat je precies gaat doen.
Wil je sowieso naar de woestijn? Dan zul je zeker een 4X4 zullen huren, want je kan en mag niet met een gewone wagen hier rijden.
Wil je het Atlasgebergte oversteken? Zorg dan zeker dat er genoeg paarden onder de motorkap zitten. Ook hier kan een 4X4 een goed idee zijn, want de bergwegen zijn meestal niet in schitterende staat. (Al wordt hier wel aan gewerkt.)
Beperk je je tot de steden en kasba’s, dan kan een gewoon model al voldoende zijn.
En uiteraard loont het om in groep in een minibusje te rijden zodat je geen twee huurauto’s in Marokko moet betalen.

Verkeersregels in Marokko

 • Je kan opgelucht ademhalen want net zoals bij ons rijdt men ook hier aan de rechterkant van de baan. Inhalen doe je dan ook langs links. Let hierbij wel goed op, want heel wat lokale chauffeurs feel the need for speed.
 • De voorrang van rechts-regel is hier ook van toepassing.
 • Gebruik altijd je gordel. Kwestie van gezond verstand (en geen boete te betalen).
 • Eentje is geentje? Toch niet in Marokko, want het is verboden te rijden onder invloed van alcohol. Men kan je zelfs hiervoor arresteren en in de gevangenis gooien. Als je denkt dat dit een pretje is, kijk je best nog eens naar De Hel van Tanger.
 • Wat de snelheid betreft, mag je in stedelijke gebieden tot 60 km/u rijden en op snelwegen het dubbele (120 km/u dus voor de niet-rekenwonders). Buiten het stedelijke gebied, inclusief expreswegen (voie express), mag je 100 km/u rijden.
  Als je toch sneller wil rijden, bedenk dan dat de lokale politie dol is op boetes uitdelen aan (buitenlandse) snelheidsduivels. Deze worden ter plaatste betaald. Let ook op voor flitscamera’s.
 • Waar je ook voor moet opletten zijn dieren op de weg. Het kan perfect gebeuren dat er plots een kameel of schaap in het midden van de baan staat. Een kar met paard kom je ook geregeld tegen op de baan.
 • Uiteraard is het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur verboden, ongeacht wat de plaatselijke bevolking ook moge doen.
verkeersregels marokko

Altijd opletten als je op de Marrokaanse wegen rijdt!

Parkeren in Marokko

Het goede nieuws is dat er bijzonder weinig plaatsen in Marokko zijn waar je moet betalen om te parkeren. Deze zijn dan ook meestal in de steden. Als er betaald moet worden is er wel een parkeerwachter die je tegen een kleine vergoeding (vaak 10 Dirham) toont waar je kunt parkeren. Het slechte nieuws is dat ook dit soms chaotisch kan zijn. Vele Marokkanen parkeren zich immers waar ze willen.
Mijn advies: parkeer waar er parkeerwachters zijn of parkeer gewoon aan je hotel.

Online een auto huren in Marokko

Als je bijvoorbeeld kiest voor een auto huren in Marrakech of een andere grote stad, zal je zeker kunnen kiezen uit de grote autoverhuurbedrijven zoals AlamoAvisBudget, Sixt, … Je boekt deze best (ruimschoots) op voorhand als je niet graag te veel betaalt.

Nog beter is rechtstreeks zoeken bij EasyTerra, Discover Cars en Sunny Cars of Tui Cars (bij deze vier vind ik bijna altijd de laagste prijs). Andere vergelijkende websites die ik vertrouw zijn o.a. AutoEurope. Deze bedrijven bundelen meteen alle grote en kleine bedrijven zodat jij eigenlijk automatisch de goedkoopste prijs voorgeschoteld krijgt.
Sunny Cars en Tui Cars zijn dan weer interessant omdat een all-in verzekering bij de prijs zit inbegrepen. En laat verzekering net een vereiste zijn wanneer je met een wagen wil rijden in Marokko.

auto huren marokko sunnycars

Minimumleeftijd voor een huurauto in Marokko

Je moet minimum achttien jaar zijn om met de wagen te rijden in Marokko, al zullen de meeste autoverhuurbedrijven de minimumleeftijd op 25 zetten. Soms is het mogelijk (tegen een meerprijs) om als jongere chauffeur een auto te huren in Marokko. Vaak verwacht men ook dat je minstens twee jaar rijervaring hebt. Kijk dit eerst goed na alvorens je boekt, want de regels kunnen verschillen per bedrijf.
Een internationaal rijbewijs is niet nodig voor een huurauto in Marokko.

ait ben haddou marokko autohuur

Aït-Ben-Haddou is nog zo’n prachtig plekje in Marokko!

Tips bij het huren van een auto in Marokko

 • Sommige autoverhuurbedrijven hebben niet altijd de beste bedoelingen en laten je dan ook graag zoveel mogelijk betalen. Kijk dus bijvoorbeeld goed na of het al dan niet contractueel bepaald is dat je moet betalen voor het schoonmaken van de wagen, of er één of meerdere chauffeurs met de auto mogen rijden en hoeveel de borg bedraagt.
 • Let ook extra goed op al aangebrachte schade aan het voertuig. Neem vooraf zeker foto’s van eventuele krasjes, hoe klein en onbenullig ze ook mogen lijken!
 • Houd ook in je achterhoofd dat je niet altijd de auto krijgt die je geboekt hebt. Wanneer je een manuele auto verwacht van amper een jaar oud, kan je soms ook eens een automaat krijgen die al ettelijke jaren versleten heeft. Tenzij het voertuig echt in erbarmelijke staat is, kan je hier eigenlijk beter geen zaak van maken.
 • Zorg dat al je papierwerk in orde is, want er zijn heel wat politiecontroles op de baan en de kans is zeer reëel dat je wel eens wordt tegengehouden. Rijbewijs en bewijs van verzekering zijn dan ook essentieel.
 • Kijk bij het inleveren van je auto altijd goed na dat het vakje “Geen schade” is aangevinkt. Zo kunnen ze je achteraf geen geld proberen afhandig te maken.
 • Vele Marokkanen beheersen niet zo goed het Engels, maar ze spreken dan weer wel (zeer) goed Frans. Benzine is ‘sans plomb’ en diesel is ‘gazole’. Zorg er dus voor dat je zeker weet welk type brandstof in de auto gaat. Dat laatste is trouwens veel goedkoper om te tanken, maar een huurauto die op diesel rijdt is dan weer duurder.
 • Het kan ook zeer verstandig zijn de online reviews van een aantal autoverhuurbedrijven te lezen. Zo weet je meteen wat je te wachten staat en welke agentschappen je beter kan vermijden
 • En nog een laatste gouden tip: kijk na of je brandblusapparaat nog geldig is. Hiervoor kan de politie je ook een boete geven en dan moet je zelf nog een nieuwe brandblusser gaan zoeken.

Autohuur in Marokko is dus niet meteen iets voor de niet-geoefende chauffeur, maar zolang je vertrouwen in je eigen rijkunsten hebt, komt het helemaal goed. Wees gewoon extra attent op andere chauffeurs en probeer het rijden in steden te vermijden. Zodra je de stad uit bent, is het zoals het schitterende boek van Sandro Veronesi: Kalme chaos. Geniet van het adembenemende landschap en de vrijheid die je hebt. Wees ook extra aandachtig voor de geregeld voorkomende putten in de baan. Zolang je al de bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, staat de vakantie van je leven (of op zijn minst van dit jaar) op jou te wachten.
Ben je nog niet overtuigd van het nut van een auto? Dan kan je nog altijd een kameel huren en zo naar de woestijn trekken!

kamelen marokko

Een kameel of een auto… Het is toch echt iets helemaal anders, hoor!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>