Auto huren in Noorwegen: tips voor je road trip en hoe een voordelige wagen huren?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 17 januari, 2024

Qua natuurpracht zijn er weinig landen in Europa die zich kunnen meten met het weergaloze Noorwegen. Om ten volle hiervan te kunnen genieten kies je best voor een autorondreis door Noorwegen. Of je hiervoor moet opteren voor een auto te huren in Noorwegen of zelf de trip naar het hoge noorden te maken moet je uiteindelijk zelf beslissen. Ik zet alvast de voor- en nadelen van elke optie voor jou op een rijtje. Daarbovenop vertel ik je ook nog eens wat je zeker niet mag missen in deze Scandinavische parel en hoe je een voordelige huurauto kunt scoren.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (8 votes)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

huurauto noorwegen checkoutsam

Een rondreis door Noorwegen met eigen vervoer

Als je zelf over een wagen beschikt, zal je misschien niet geneigd zijn om geld uit te geven aan een huurauto in Noorwegen. Vele mensen vinden het gek om te betalen voor iets dat ze al hebben. Je moet echter weten dat Noorwegen niet meteen bij de deur ligt en het niet zo eenvoudig te bereiken is als pakweg Frankrijk. Om vanuit Brussel naar de hoofdstad Oslo te rijden heb je twee opties:

 • Je rijdt naar het noorden van Denemarken waar je de ferry neemt in bijvoorbeeld Hirthals die je vier en een half uur later in Langesund op Noorse bodem afzet. Als je op voorhand boekt, betaal je hiervoor tussen 60 en 100 euro. De totale afstand van deze route bedraagt net geen 1400 km en non-stop doe je er vijftien uur en een kwartier over.
 • Voor zij die last hebben van het Titanic-syndroom en liever niet de boot nemen, is er ook nog de route via Zweden. In Kopenhagen steek je de Oresund brug (The Bridge!) over naar Malmö (kostprijs 51,3 euro heen en terug). Vervolgens rijd je door Zweden verder naar Noorwegen. De afstand van dit traject is 1655 km en je doet er zonder te stoppen zeventien uur over. Het leuke hieraan is dat je onderweg even kan stoppen in onder meer het charmante Götenburg.

Waarom zou je kiezen voor een autoreis door Noorwegen met je eigen wagen?

Je hebt geen kosten van een huurauto en als je tijd genoeg hebt, is het niet erg om (minstens) twee dagen onderweg te zijn. Als je van plan bent te kamperen, kun je je wagen helemaal vol laden met kampeergerief en eten. Vooral dit laatste kan in Noorwegen erg duur zijn, dus daar spaar je geld mee uit.
Voor de benzinekosten zal je tussen 175 en 200 euro per enkele trip betalen, dat kan goedkoper zijn dan te vliegen (afhankelijk van het aantal reizigers).

auto huren noorwegen ferry

Als je de eilandjes van Noorwegen wilt verkennen, moet je sowieso eens de ferry op.

Of toch maar kiezen om een auto te huren in Noorwegen?

Tegenwoordig zijn vluchten naar Noorwegen helemaal niet meer zo duur als vroeger en dankzij low-cost luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Norwegian Airlines sta je snel en goedkoop op Noorse bodem. Voor een huurauto in Noorwegen tijdens het hoogseizoen betaal je gemiddeld 200 à 300 euro per week. Zoals je hierboven kan lezen is dat gelijk aan de brandstofkosten voor een enkele trip vanuit Brussel. Als je goedkope vliegtickets hebt kunnen bemachtigen, kan het dus goedkoper zijn om een wagen te huren. Het feit dat je geen dagen verliest met onderweg te zijn is ook nog eens mooi meegenomen. Vooral voor reizigers met een beperkte vakantietijd kan dit een doorslaggevend argument zijn.

Zelf kijk ik altijd op prijsvergelijkende websites zoals EasyTerra, Discover Cars of AutoEurope. Zij geven mij eigenlijk altijd de goedkoopst mogelijke prijs voor een auto te huren, waar ik ook ben. Als je er meteen een all-in verzekering bij wilt, dan kan ik Sunny Cars of Tui Cars sterk aanraden.

Voor de rest zou ik nog deze tips willen meegeven:

 • Als je voor verzekering kiest (ik zeg: doen), boek die dan onmiddellijk ook online. Gemiddeld betaal je tussen €5,50 en €11 per dag extra, maar als je ter plekke nog verzekering moet aankopen betaal je minstens €20 tot €25 per dag extra…
 • Lees de huurvoorwaarden door als je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Normaal is alles heel duidelijk uitgelegd, maar het kan geen kwaad om ze toch even door te nemen.
 • Controleer bij afhaling van je huurauto altijd of er geen schrammetjes of andere schade aan de auto is die niet staat opgenomen in het huurcontract.
 • Afhankelijk van het seizoen zijn winter- of zomerbanden nodig in Noorwegen. Vraag dit dus zeker na!

Happy Car auto huren Noorwegen

Welke huurauto in Noorwegen moet ik kiezen?

De Noorse banen liggen er schitterend bij en de meeste reizigers zullen met hun huurwagen niet meteen door de bossen crossen. Omdat een auto huren in Noorwegen best kostelijk kan zijn, kan je zeker kiezen voor het goedkoopste model. Bedenk ook dat de grotere modellen meer brandstof verbruiken, wat een extra slok op de borrel met zich meebrengt. Als je gaat kamperen zou ik niet voor het kleinste model kiezen, maar met een economy type zal je zeker genoeg plaats hebben (voor twee reizigers).
Als je van plan bent veel kilometers af te leggen tijdens je autorondreis door Noorwegen, kan het verstandig zijn het brandstofverbruik van de verschillende types te vergelijken.

autohuur noorwegen

Zelfs de wegen in Noorwegen zijn een bezienswaardigheid op zich die je zonder (huur)auto zou moeten missen!

Welke bezienswaardigheden zijn makkelijker te bereiken tijdens een autoreis in Noorwegen?

Het korte antwoord hierop is: elke trekpleister. Ik geef je een voorbeeldje om dit aan te tonen. Iedereen droomt er van om op de beroemde Trolltunga te staan. Vanuit Bergen doe je er met je wagen drie uur over om deze iconische rots te bereiken.
Als je met het openbaar vervoer reist, moet je vanuit Bergen eerst de bus naar Odda of Tyssedal nemen. Hiervan vertrekken er maar twee rechtstreekse bussen per dag. Eens in Odda aangekomen moet je een shuttlebus naar Skjeggedal nemen (het startpunt). Naast meer tijd zal het je ook meer geld kosten, want het openbaar vervoer in Noorwegen is verre van goedkoop.
Je hebt misschien al gehoord van de treinrit van Oslo naar Bergen, legendarisch omdat je het majestueuze Noorse landschap doorkruist. Voor een enkele reis betaal je 90 euro, wat best veel is (zelfs al zit je zeven uur op de trein). Een goedkoper alternatief is om de nachttrein te nemen, dan betaal je 60 euro voor een kaartje. Maar dan zie je uiteraard niets van het landschap.
Op het einde van de rit zal een autorondreis door Noorwegen gemakkelijker en misschien ook wel goedkoper zijn dan het openbaar vervoer te gebruiken.

Denk trouwens niet alleen aan bezienswaardigheden zoals Trolltunga, de fantastische gletsjers of de imposante Preikestolen. Vaak zijn volledige gebieden ook alleen maar goed te zien met de auto. Daarbij denk ik meteen aan mijn autorondreis door de Lofoten. Zonder een wagen had ik dit mooie stukje Noorwegen nooit zo grondig kunnen zien!
En last but not leastHet noorderlicht zien zonder een auto is bijna onmogelijk. Deze onvoorspelbare lichtshow verschijnt onverwachts en dan moet je meteen kunnen vertrekken. Bovendien is het gewoon superleuk om rond te rijden door de Noorse landschappen. Soms zat ik wel vier uur achter elkaar in de auto zonder dat ik me ook maar één moment verveelde. De landschappen zijn hier zo divers dat je je ogen de kost kunt blijven geven!

noorderlicht autohuur noorwegen

Het gevoel dat je krijgt als je onder het noorderlicht rijdt is onbeschrijfelijk!

Zomer en winterbanden en sneeuwkettingen

Of je nu kiest voor autohuur in Noorwegen of met je eigen voertuig naar ginder rijdt, het is belangrijk om weten met welke banden je moet rijden.
Voertuigen tot 3500 kg moeten een minimum profieldiepte hebben van 3 mm tijdens het winterseizoen en 1,6 mm buiten het winterseizoen. Als je gebruik maakt van spijkerbanden, moet elke band hiervan voorzien zijn.
Het gebruik van spijkerbanden of sneeuwkettingen is verboden vanaf de tweede maandag na paaszondag tot en met 31 oktober. In de gebieden Nordland, Troms en Finnmark duurt deze periode van 1 mei tot en met 15 oktober. Je mag toch nog gebruik maken van spijkerbanden en sneeuwkettingen buiten deze data, wanneer de wegcondities dit verreisen.
Er zijn geen beperkingen op het gebruik van normale winterbanden.
Knoop ook goed in je oren dat zomerbanden absoluut niet geschikt zijn om mee in de winter te rijden. Zomerbanden zijn dan weer wel beter geschikt op nat asfalt dan winterbanden.

winterbanden noorwegen auto huren

Met de speciale winterbanden in Noorwegen (spijkerbanden) voel je zelf niet dat je op gladde wegen rijdt!

Verkeersregels Noorwegen

 • Ook onze Noorse vrienden rijden langs de rechterkant van de baan en dragen te allen tijde hun gordel.
 • Spelen met je smartphone (of eender welke andere telefoon) achter het stuur is hier ook verboden.
 • Je moet ook altijd met je koplampen aan rijden.
 • Het maximum promille alcohol is 0,02%.

Naast je rijbewijs en de nodige papieren moet er ook altijd een gevarendriehoek en een fluovest in de auto aanwezig zijn.
Noorwegen is een van de eerste landen die tolwegen invoerden. Voor het gebruik van vele wegen (voornamelijk dan naar de grote steden) moet je dus betalen. Dit kan cash of met je kaart. Ook voor het gebruik van bruggen, tunnels en ferry’s moet je soms betalen.

Snelheidslimieten:

 • Binnen de bebouwde kom mag je tot 50 km/u rijden en erbuiten tot 80 km/u.
 • Op de snelwegen is de snelheidslimiet 90 km/u of 100 km/u. Je kan dus best altijd goed naar de verkeersborden kijken.

Parkeerregels in Noorwegen

Wanneer je op straat kan parkeren staat het altijd goed aangeduid. Je moet wel altijd goed naar de kleur van de parkeermeter kijken om te weten hoe lang je hier precies mag parkeren.
Als je een gele parkeermeter ziet, mag je maar een uurtje parkeren, voor een grijze is dat twee uur en voor een bruine is het drie uur.
Daarnaast zijn er in de grote steden zeker genoeg parkeergarages.
Het controleren van het naleven van deze regels wordt door de politie gedaan en in sommige steden zoals Oslo door parkeerwachten. Als je je tijd overschrijdt, word je beboet, blokkeer je de weg word je getakeld.

parkeerregels noorwegen

Hou de verkeersborden altijd goed in de gaten!

Online een auto huren in Noorwegen

Autohuur in Noorwegen moet niet noodzakelijk onbetaalbaar zijn, maar dan moet je wel ruimschoots op voorhand je huurauto vastleggen. EasyTerra of Discover Cars hebben naar mijn ervaring vaak de goedkoopste prijs, Sunny Cars en Tui Cars zijn daarnaast een uitstekend alternatief omdat een all-in verzekering in de prijs zit inbegrepen.

Een andere website die ik aanraad om prijzen mee te vergelijken is o.a. AutoEurope. Natuurlijk kan je ook rechtstreeks boeken bij bekende autoverhuurbedrijven zoals AlamoAvisBudget of Sixt, maar tot nu toe komen ze bij mij altijd duurder uit dan de prijsvergelijkende websites.

De autoverhuurbedrijven in Noorwegen verwachten dat je minstens 21 bent en ook al minstens één jaar in het bezit bent van je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk als je uit de EU komt.

Wat mag je zeker niet missen tijdens een rondreis door Noorwegen?

Als je kiest voor een rondreis door Noorwegen met een huurauto, dan raad ik zeker aan om de schitterende Lofoten eilanden of Tromsø te bezoeken. Als je met je eigen auto naar Noorwegen reist zijn deze prachtige plekjes helaas niet meteen een optie. Tenzij je zeeën van tijd hebt, want vanuit Bergen doe je er minstens 27 uur non-stop over om die laatste stad te bereiken.
Gelukkig staat er in het zuiden en midden van het land naast de Trolltunga ook heel wat schitterende natuur op jou te wachten.
Het kristalheldere blauwe water van de Geirangerfjord is zo betoverend dat het geen wonder is dat dit deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Twintig kilometer aan wonderbaarlijke natuurpracht.
De mooiste wandelingen maak je misschien wel in de omgeving van Stavanger, waar de Lysefjord en de eveneens beroemde Preikestolen ligt.
Naast het bekende Oslo en Bergen is Trondheim zeker en vast ook een bezoekje waard. De kleurrijke huizen dragen bij aan de sprookjesachtige sfeer die hier heerst.
Ten slotte vind je in het Jotunheimen Nationaal Park zo maar even 60 gletsjers en 275 bergtoppen hoger dan 2000 meter, die allen baden in de schaduw van de Galdhøpiggen, met zijn 2469 het hoogste punt van het land.

Of je er nu voor kiest om een auto te huren in Noorwegen of met je eigen wagen naar het hoge noorden te trekken, er staat je sowieso een geweldige vakantie te wachten. Dat eerste kost trouwens niet zo héél veel, en als je dan ook nog eens weet dat wildkamperen legaal is, spaar je ook zo weer heel wat geld uit. Vergeet wel niet om een filterende waterfles, een potente powerbank en een goede droogshampoo mee te nemen als je op deze manier gaat kamperen!

Uiteindelijk spendeer je tijdens een vakantie hier zoveel of zo weinig geld als je wil. Hoe dan ook is dit een fantastisch land, wiens natuur je meer dan eens je adem zal benemen.

trollstigen noorwegen auto huren

Durf jij op deze ‘Trollstigen’ (trollenpad) autorijden? Het belooft in ieder geval een avontuur te worden!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (8 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
  • Hey Patrick

   Zoals in het artikel vermeld staat, heeft Covid-19 een serieuze impact op autohuur. Bovendien kijk je nu pal in het hoogseizoen. Doordat autohuurders onvoldoende wagens geleverd krijgen (Corona zorgt voor leveringsproblemen) én de enorme vraag naar auto’s zijn huurwagens op dit moment bij vrijwel elke aanbieder heel duur.

   Hopelijk heb je toch nog een auto gevonden!
   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>