Auto huren Rome: Tips, info en goedkope autohuur

Ik krijg regelmatig de vraag of je al dan niet een auto moet huren in Rome. Omdat je vaak zo goedkoop kan vliegen op de Eeuwige Stad en omdat er zoveel moois te bezichtigen valt, is dit één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa.
In dit artikel vertel ik je wanneer je wel en wanneer niet moet kiezen voor een huurwagen en waar je allemaal precies op moet letten wanneer je een auto gaat huren in Rome (airport).

5/5 - (2 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws)

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

autohuur Rome

Waarom (g)een auto huren in Rome?

Als je vanuit onze contreien naar Rome wil rijden, dan heb je daar minstens zeventien tot achttien uur voor nodig… zonder stops. Dit is haast een onoverbrugbare afstand om in één trek af te leggen, dus velen kiezen ervoor om onderweg nog te overnachten. Als je maar op een korte city trip naar Rome wil gaan, ben je dus genoodzaakt om het vliegtuig te nemen. Dit is absoluut geen ramp, want je vindt vaak bijzonder goedkope vliegtickets naar de Italiaanse hoofdstad (hoe je altijd goedkope vluchten vind, lees je trouwens hier!).

Dat brengt dan de volgende vraag op: moet ik echt een auto huren in Rome? Als je enkel het stadscentrum blijft, zou ik je het eerder afraden om de wagen te nemen. De Romeinen kunnen vaak nogal onbesuisd rijden, er zijn dikwijls files en parkeren in het centrum is duur dus je bent al genoodzaakt om buiten de stad een parkeerplek te zoeken.

Als je van plan bent om naast de Eeuwige Stad ook de streek daarrond te verkennen, dan loont het zeker de moeite om een auto te huren in Rome. Hieronder vertel ik je in meer detail welke bezienswaardigheden gemakkelijker bereikbaar zijn met de wagen.

Viterbo

Eén zo’n prachtig plekje in de buurt van Rome is Viterbo!

Rome City Pass: alternatief voor huurauto in Rome

Als je in het centrum van de stad blijft, moet je dus geen auto huren in Rome. Ik zou dan gewoon een Rome City Pass kopen. Je krijgt hier niet alleen toegang mee tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Rome zoals het Colosseum, het Forum Romanum en de Vaticaanse Musea (waarmee je ook de lange wachtrijen kan overslaan), maar je kan er tevens onbeperkt gebruik mee maken van het openbaar vervoer in de stad.

Je hebt verschillende soorten passen, dus je kijkt best eens in dit artikel welke pas het best overeenstemt met jouw wensen en noden.

Rome City pass

Geen wachtrijen meer, maar ook gratis gebruik van het OV.

Welke mogelijkheden om goedkoop auto te huren in Rome?

  • Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet dat ik al heel vaak een auto heb gehuurd bij Sunny Cars. Ik kan je dan ook zeker aanraden om bij hen een auto te huren in Rome. Een reden waarom ik al zo vaak voor Sunny Cars koos, is omdat zij een auto met volledige verzekering aanbieden. Je betaalt daarvoor iets meer, maar je moet dan ook geen seconde ongerust zijn als er een krasje zou verschijnen (of erger). En dat is zeker een bijkomende troef wanneer je in Rome rondrijdt…
  • Easy Terra is een uitstekend alternatief, omdat je bij hen kunt kiezen wat voor soort verzekering je wil (en of je überhaupt je huurauto in Rome wil verzekeren). Eén van hun grootste pluspunten (naast dat je een lage prijs betaalt) is dat je op hun website lokale reviews ziet. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat je bij hetzelfde bedrijf verschillende ervaringen hebt, afhankelijk van waar je precies een auto huurt in Rome.
  • Tui Cars biedt net zoals Sunny Cars ook huurwagens met volledige verzekering aan. Een reden om bij hen te kiezen voor autohuur in Rome is dat zij geen meerprijs aanrekenen voor een extra chauffeur.
  • Auto Europe is dan weer vergelijkbaar met Easy Terra, aangezien zij voor jou ook de prijzen van alle grote aanbieders vergelijken. Qua goedkope autohuur in Rome zijn zij dus allicht je beste optie.
auto huren Rome airport

Vergelijken, vergelijken, vergelijken! Alleen zo vind je de beste prijzen en mogelijkheden.

Goedkoopste autohuur in Rome?

Ik noemde hierboven een aantal mogelijkheden om goedkoop een auto te huren in Rome, maar waarschijnlijk heb je nog geen idee van de verschillende prijzen. Daarom geef ik je hieronder een overzicht van de prijs van een compact car (het kleinste model) voor een week in het hoogseizoen (van 4 tot 11 juli) en in het laagseizoen (7 tot 14 februari).

Ik koos er tevens voor om een auto te huren aan het Rome Fiumicino Airport omdat dit de meest gebruiksvriendelijke luchthaven is.

HoogseizoenLaagseizoen
Easy Terra305 euro33 euro
Auto Europe313 euro34 euro
Sunny Cars334 euro206 euro
Tui Cars232 euro178 euro

 

Zoals je ziet, is er een gigantisch verschil tussen het hoogseizoen en laagseizoen. In dat laatste is een huurauto in Rome bijna tien keer zo goedkoop! Houd er wel rekening mee dat dit met de basisverzekering is. Wil je bij Easy Terra een auto huren in Rome aan het vliegveld van Fiumicino met een volledige verzekering, dan betaal je nog steeds slechts 78 euro.

Ook moet ik er nog op wijzen dat de periode waarin je een wagen wil huren ook een groot effect heeft op de prijs. Je vergelijkt dus best altijd zelf de prijzen op de bovenstaande websites.

huurauto Rome

Een huurauto in Rome is soms echt spotgoedkoop!

Auto huren in Rome zonder credit card

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om nog een huurauto te boeken zonder credit card. Wil je dit toch doen, dan is Sunny Cars één van de enige betrouwbare bedrijven waarbij dit mogelijk is. De prijs hiervan verschilt echter van stad tot stad.

n Verona betaal je amper vijftien euro meer om een auto te huren zonder credit card, in Rome kost dit je maar liefst 600 euro meer in het hoogseizoen. In het laagseizoen betaal je slechts 57 euro meer.

Je kan trouwens ook gerust je huurauto op voorhand betalen met je debit kaart, dan heb je enkel je credit card ter plaatse nodig voor de huurwaarborg (300 euro bij Sunny Cars).

Auto huren Rome zonder credit card

Om een auto te huren, moet je meestal over een creditcard beschikken.

Voor welke bezienswaardigheden heb ik in Rome geen huurauto nodig?

Zoals ik hierboven al aangaf, heb je absoluut geen huurwagen nodig wanneer je maar een paar dagen in Rome centrum verblijft. Zelfs al kost deze slechts 33 euro voor een week. In het centrum kan je er namelijk weinig of niets mee doen omdat het namelijk grotendeels een ZTL oftewel Zona a Traffico Limitato is, die enkel voorbehouden is voor vergunninghouders (lees: inwoners). Als je hotel hierin ligt, geven zij je nummerplaat door en dan is deze zone wel toegankelijk. Maar dan nog zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome veel gemakkelijker bereikbaar te voet of met het openbaar vervoer. In Rome zelf is er vaak file, rijden de locals nogal onbesuisd en is het bijzonder moeilijk om een parkeerplaats te vinden. Bespaar jezelf dus die stress.

Ook de grote steden rondom Rome zijn sneller bereikbaar met de trein. Let wel op dat er een verschil is in prijs tussen een Intercity (IC)-trein en een R (regionale)-trein. Als je van Rome naar Napels wil gaan, doe je er met de IC-trein maar een uur en tien minuten over, met een R-trein is de reistijd dubbel zo lang. Je betaalt dan trouwens ook meestal twee keer zo veel voor een ticketje.

Florence ligt trouwens ook op maar anderhalf uur met de trein van Rome!

Sam Trevi Fontein

De mooiste bezienswaardigheden van Rome bereik je vlot te voet of met het openbaar vervoer.

romeinse-forum-romanum

In bepaalde delen kun je zelfs met de auto niet binnen.

 Welke bezienswaardigheden zijn gemakkelijker bereikbaar met een huurauto in Rome?

De trekpleisters die wel veel sneller en gemakkelijker bereikbaar zijn met je ijzeren ros bevinden zich dus buiten de stad.

Het prachtige Ostia (Antica) is daar een van. Dit was de vroegere haven van de republiek en tevens commercieel centrum. Het zal dan ook geen verbazing opwekken dat hier nog vele Romeinse overblijfselen te bewonderen vallen.

Tivoli kan je ook met de trein bereiken, maar net iets sneller met de auto. Hier vind je ook heel wat fantastische bezienswaardigheden zoals de Villa van Adrianus, de Villa d’Este en de Villa Gregoriana.

Castel Gandolfo is het pauselijk vakantieoord, dat zich aan het meer van Albano bevindt. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan alle drukte.

Bracciano is hiervoor ook uitermate geschikt. Dit middeleeuws dorpje ligt aan het gelijknamige meer, dat gedomineerd wordt door het fabelachtige kasteel van Orsini Odescalchi. Hier vind je nog meer dorpjes zoals onder andere het feeërieke Anguillara

Uiteraard zijn de stranden ook gemakkelijker bereikbaar met een auto. Zeker omdat je snel van het ene naar het andere kan rijden als het ergens te druk is.

De schitterende dorpjes Orvieto, Viterbo en Spoleto zijn enkele van mijn favoriete plekjes rond Rome en wanneer je eigen vervoer hebt, kan je een bezoek hieraan makkelijk combineren.

Zoals je ziet, huur je best een auto in Rome als je de streek errond wil verkennen en daarbij van volledige vrijheid wil genieten.

Orvieto

Het sprookjesachtige Orvieto!

Anguillara

Rond het meer van Bracciano vind je het charmante Anguillara.

Ostia Antica

Ook geschiedenisliefhebbers vinden buiten Rome heel wat moois. Ostia, bijvoorbeeld.

Auto huren aan Rome Airport

Zoals je misschien al wel weet, zijn er twee vliegvelden in de Navel van de Wereld. Je kan dus een auto huren aan Rome Ciampino of aan het Fiumicino vliegveld.

Beide luchthavens liggen ongeveer even ver van het centrum van de stad, maar vanuit laatstgenoemde kan je gemakkelijker naar het stadscentrum gaan. Ik zou dan ook persoonlijk altijd een auto huren aan het Rome Fiumicino airport. Zeker omdat je hier vaak toch nog iets goedkoper een wagen kan huren (33 euro versus 115 euro voor een week).

Als je toch nog twijfelt waarop je moet vliegen in Rome en hoe je de stad vervolgens kan bereiken, kan je altijd deze gids erop naslaan. Maar opnieuw, qua autohuur vanaf Rome Airport, zou ik Fiumicino kiezen.

Waar kan ik nog een auto huren in Rome?

Je kan ook perfect eerst vanuit de luchthaven naar het stadscentrum gaan met het openbaar vervoer, een paar dagen de prachtige stad verkennen en dan pas een huurauto boeken om de streek rond Rome te verkennen.

Je hoeft daarvoor dus niet per se een auto te huren aan het Rome vliegveld, maar je kan dit ook op diverse locaties in de stad doen. En daar heb je heel wat verscheidene keuzemogelijkheden.

Het Termini treinstation is daarbij een populaire optie, maar er zijn ook talloze verhuurkantoren verspreid over de hele stad. Op Easy Terra vind je een heel overzichtelijke kaart, waar je dan bijvoorbeeld het kantoor kan kiezen dat het dichtst bij jouw hotel ligt.

autohuur Rome airport

Er zijn heel veel mogelijkheden om een auto te huren in Rome.

Welke huurauto in Rome kiezen?

Als je hotel in het stadscentrum ligt en je hier met de auto naartoe wil gaan, zou ik altijd het kleinste model van auto kiezen. Dit maakt het manoeuvreren en parkeren veel gemakkelijker. Maar veel hangt natuurlijk ook af hoeveel reisgezellen je hebt en hoelang je op vakantie bent. Twee weken rondrijden in een kleine auto kan vrij snel vervelend worden als je heel wat afstanden moet afleggen.

Welke verzekering heb ik nodig voor een huurauto in Rome?

Eerder vertelde ik je al dat de automobilisten in Rome vaak cowboys zijn en je je soms in het Wilde Westen waant. Moet je in het centrum zijn, neem dan zeker en vast een all-inclusive verzekering (zoals je bij Sunny Cars of Tui Cars vindt). Ga je bijvoorbeeld enkel een auto huren aan Rome Ciampino om vervolgens de streek Lazio en/of Umbrië te verkennen, dan kan je gerust de basisverzekering nemen.

Al speelt natuurlijk het vertrouwen dat je in je eigen rijkunsten hebt een grote rol. Ik voel me altijd een stuk geruster als mijn auto volledig verzekerd is, want een krasje of ongeluk is sneller gebeurd dan je denkt. En zeker in het buitenland.

Lees ook eens deze blogpost van me waarin ik je vertel uit welke soorten autoverzekering je allemaal kan kiezen. Dan kan je zelf beslissen wat je nodig hebt.

auto huren Rome verzekering

Kocht je al een verzekering? Dan is een extra verzekering afsluiten niet meer nodig!

Auto huren Rome ervaringen

Ten slotte verwijs ik je ook nog door naar dit artikel, dat specifiek gewijd is aan een auto huren in Italië (en deze blog aan het huren van een auto in het algemeen).
Ik vind het zelf altijd heerlijk om te cruisen op de Italiaanse wegen, zeker op het platteland. Je geniet van zoveel meer vrijheid en het maakt je vakantie toch dat tikkeltje bijzonderder. Wil je een auto huren in Rome airport en zit je nog met vragen? Stel ze mij dan gerust in de comments!

auto huren Rome ervaringen

Veel plezier. De omgeving van Rome is fantastisch!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam