13 februari, 2020

Bekende graven op Père-Lachaise

In Los Angeles heb je het Hollywood Forever Cemetery, in Parijs heb je Père-Lachaise.
Een begraafplaats lijkt op het eerste zicht niet echt op een bezienswaardigheid die de moeite waard is om te bezoeken, maar dat is dan toch buiten dit kerkhof gerekend! Kilometers aan prachtige graftombes wisselen elkaar hier af. Bijna elke van deze laatste rustplekken is versierd met een kunstige grafsteen.
De schoonheid van Père-Lachaise is veel bekende personen ook niet ontgaan, want er liggen hier immers enkele tientallen celebrities begraven.

Père Lachaise begraafplaats

Een korte geschiedenis van Père-Lachaise

Door de aanhoudende problemen met begraafplaatsen (zie ook de catacomben van Parijs), werd er in de negentiende eeuw besloten om enkel nog kerkhoven buiten de stad aan te leggen. Om deze begraafplaats vooral bij rijke Parisiens aantrekkelijk te maken, richtte Alexandre-Théodore Brongniart het terrein is als een Engelse tuin. Toch kon dit niet baten, want de rijken vonden het maar niets om in een arme buurt te worden begraven die bovendien ook nog eens ver uit het centrum lag.

Tja… Wat doe je dan nog om een begraafplaats aantrekkelijker te maken? Juist. Je verplaatst de stoffelijke overschotten van enkele beroemdheden naar hier! Molière en La Fontaine werden in 1817 nog een laatste keer verstoord en naar deze begraafplaats gebracht. En dat had duidelijk zijn uitwerking! Want enkele jaren later waren er al meer dan 10.000 graven bijgekomen!
Het succes van dit kerkhof bleef ook in andere landen niet onopgemerkt. Begraafplaatsen in de Verenigde Staten en Londen werden nadien ook allemaal buiten de stad aangelegd.

De naam ‘Père-Lachaise’ is trouwens afkomstig van pater François d’Aix de La Chaise. Een vooraanstaande biechtvader die op een goed blaadje stond bij koning Louis XIV. Vooraleer hier een begraafplaats was, stond er op deze plek een rusthuis van de jezuïeten waarin deze man ook woonde.

Tegen 1850 was Père-Lachaise maar liefst vijf keer groter geworden, en ook vandaag de dag is deze rustplaats nog steeds 43,93 hectare groot.

Pere lachaise parijs

Je vindt hier echt vanalles. Sobere grafzerken tot majestueuze kapellen!

Bekende graven op Père-Lachaise

Er zijn hier ontzettend veel prachtige grafstenen, maar de aandachtstrekkers zijn toch de laatste rustplaatsen van de celebrities. Bijna al deze graven zijn beschermd en worden onderhouden door overlevende familieleden of devote fans.
Wie, wat en waar? Ik geef jullie graag een overzicht over de bekendste graven van Père-Lachaise:

Crypte Belgische soldaten 1914 – 1918

Aan de hoofdingang (Avenue du Père-Lachaise) vind je meteen een eerst groots monument. De crypte en monument voor de tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gesneuvelde Belgische soldaten. In 1922 werden alle Belgische soldaten die tijdens de oorlog in Parijs waren gestorven, herbegraven in dit gezamenlijke grafmonument. In totaal liggen hier 103 soldaten. Van één soldaat is de identiteit niet bekend, van de andere 102 wel. Hun namen staan in het monument gegraveerd.

Édith Piaf

Édith Piaf, ook bekend als la Môme, vergaarde bekendheid met liedjes zoals ‘La Vie en Rose’ en ‘Non, je ne regrette rien’ en werd erg graag gezien in Parijs en ver daarbuiten. Na een heel bewogen leven, stierf zij al op 47-jarige leeftijd aan een inwendige bloeding. Toen haar beste vriend, Jean Cocteau, dit nieuws te horen kreeg was de man er zo van aangedaan dat hij een hartaanval kreeg en ook stierf. Toen ze op Père-Lachaise werd begraven, kwamen honderdduizenden nieuwsgierigen haar een laatste groet brengen. Door deze massaopkomst lag het Parijse verkeer volledig stil.

pere lachaise edith piaf

Het graf van Édith Piaf op Père-Lachaise.

Karel Appel

Karel Appel was een bekend Nederlands schilder die tot de expressionisten wordt gerekend. Hij werd vooral bekend door zijn lidmaatschap in de Cobra-groep, maar doorheen zijn leven schilderde de man in heel wat verschillende stijlen die tot het abstract expressionisme kunnen worden gerekend. Naast schilderijen maakte hij ook beeldhouwwerken. Hij stierf op 3 mei 2006 en werd begraven in een eerder sober graf op de Père-Lachaise begraafplaats.

Oscar Wilde

De naam Oscar Wilde doet vast wel een belletje rinkelen. Deze Ierse Poëet en schrijver schreef enkele meesterwerken, zoals o.a. ‘Het portret van Dorian Gray’ en ‘Het belang van Ernst’. Deze literaire genie stierf op 46-jarige leeftijd. Oorspronkelijk werden zijn stoffelijke overschotten overgebracht naar de Cimetière de Bagneux; een andere begraafplaats in Parijs. In 1909 werd hij echter toch naar Père-Lachaise gebracht met een nieuw gebeeldhouwde graftombe. Rond de tombe staat nu een glazen veiligheidswand om vandalisme tegen te gaan. De penis van de moderne engel werd immers door kwajongens vernield. Maar ook de vele lippenstiften kusjes van bewonderaars begonnen de graftombe aan te tasten…

pere lachaise oscar wilde

Het graf van Oscar Wilde op Père-Lachaise is heel modern, vind je ook niet?

Eugène Delacroix

Eugène Delacroix was één van de meest bekende Franse schilders. Zijn meesterwerken kenmerkten zich voornamelijk door de romantiek en soms werd hij ook een ‘literair schilder’ genoemd, omdat hij zich vaak inspireerde op werken van bekende schrijvers zoals Dante en Shakespeare. Heel veel van zijn werken (o.a. ‘De Vrijheid leidt het volk’) kan je bezichtigen in het Louvre.
Op 65-jarige leeftijd stierf de man. Eenzaam, omdat hij alsmaar meer kritiek kreeg op zijn schilderwerken. Ook hij kreeg een plekje toegewezen op de befaamde Père-Lachaise begraafplaats in Parijs.

Molière

Molière moet wel de bekendste toneelschrijver en acteur zijn uit de Franse geschiedenis. Zijn satirische komedies waren een schot in de roos bij het Franse volk, maar ook ver daarbuiten. Bekende werken die je misschien iets zeggen zijn o.a. Dom Juan en Tartuffe. In de meeste van zijn werken dreef hij de spot met edelen en geestelijken. Vreemd genoeg kon de Zonnekoning (Louis XIV) dat wel smaken, en mocht Molière zelfs in zijn paleis optreden! Ook deze beroemdheid stierf relatief jong. Hij was amper 51 jaar toen hij onwel werd tijdens een voorstelling. Hij werd naar huis gebracht om uit te rusten, maar dat kon niet meer baten. Hij stierf ter plekke. Door zijn jarenlange spot met geestelijken mocht hij van de aartsbisschop niet worden begraven in gewijde aarde, maar Molières toneelgezelschap kon gelukkig invloed uitoefenen op de koning, waardoor hij toch op het kerkhof van St. Joseph kon worden begraven.
Om Père-Lachaise meer aantrekkingskracht te laten uitoefenen op rijke Parisiens, werd Molière later heropgegraven en verplaatst. Met succes! Want na zijn verhuis wou iedereen plots op dit kerkhof worden begraven…

père lachaise molière

Het eerste beroemde graf van Père Lachaise is dat van Molière! Na zijn komst wouden hier plots veel meer mensen worden begraven.

Jim Morrison

James (Jim) Morrison was de zanger van de wereldberoemde band ‘The Doors’. Naast een populair zanger, was hij ook uiterst gefascineerd door poëzie en literatuur. Hij bracht zelf ook enkele dichtbundels uit. Deze jonge rockster kon moeilijk met zijn bekendheid om en geraakte al snel verslaafd aan allerlei genotsmiddelen. De man kreeg verschillende keren problemen met de wet en om verdere problemen te voorkomen (en zich verder te concentreren op zijn schrijven) verhuisde hij in 1971 naar Parijs.
Op 27-jarige leeftijd stierf deze popster. Wellicht door de gevolgen van drugs, maar dat is nooit echt bewezen. Na een groots onderzoek werd zijn lichaam overgebracht naar de Père-Lachaise begraafplaats. Op zijn graf stond eerst nog een prachtig borstbeeld, maar dat werd al snel verwijderd na herhaaldelijke vandalenstreken. Door zijn vroege dood behoort deze man tot de griezelige 27 club.

Chopin

Frédéric Chopin was één van de bekendste componisten ter wereld. Veel mensen weten eigenlijk niet dat deze man van Poolse afkomst was (Fryderyk Chopin). De man was vooral bekend van zijn prachtige pianospel. Na zijn eerste internationale concertreis kon de man niet meer terugkeren naar Polen, omdat er onrusten heersten tegen de Russische bezetter. Daarom bleef hij tot zijn dood in Parijs. Daar stierf hij aan tuberculose op 39-jarige leeftijd. In Parijs werd hij op de Père-Lachaise begraafplaats begraven onder een prachtig, dramatische grafsteen. Zijn hart werd echter terug meegenomen naar Warschau. Daar werd het ingemetseld in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis.

pere lachaise chopin

De graftombes van bekende personen op Père Lachaise zijn vaak eerder sober, maar dit graf van Chopin vind ik toch echt mooi!

Enkele leuke weetjes over de Père-Lachaise begraafplaats

  1. Op de begraafplaats werden ooit bloedige gevechten gehouden.Tijdens de strijd tegen de Commune van Parijs werden 147 rebellen ter plekke neergeschoten. Je kan de plek waar dit gebeurde nog steeds zien: de mur des Fédérés.
  2. Tot 1881 werden mensen met verschillende geloven hier apart begraven. Maar dat werd daarna afgeschaft. Ook het kruis op de begraafplaats werd verwijderd, en kort daarna werd op deze plek een crematorium gebouwd. In dit crematorium werd trouwens ook de eerste crematie van Frankrijk uitgevoerd.
  3. Momenteel zijn er meer dan 69.000 graftombes en grafzerken te bezichtigen op Père-Lachaise.
  4. Als je graag op Père-Lachaise wilt worden begraven, moet je wel veel geluk hebben! De overledene moet immers in Parijs wonen en daar ook gestorven zijn. Daarnaast moet er op dat moment ook plaats zijn op de begraafplaats (en het terrein is al sinds de jaren vijftig vol…). Alleen als een grafconcessie vervalt maak je kans op een plekje op dit monumentale kerkhof.
rondleiding père lachaise

Père-Lachaise in Parijs is een gigantisch doolhof. Een rondleiding is dus geen slecht idee…

Rondleiding op Père-Lachaise

Is het de moeite om een rondleiding door Père-Lachaise te boeken? Persoonlijk vind ik van wel.
Enerzijds is deze necropolis gewoon véél te groot om zelf je weg door te zoeken. De paden lopen kriskras door elkaar en zijn allesbehalve duidelijk. Je kan natuurlijk proberen om zelf op zoek te gaan naar de bekende graven van Père-Lachaise, maar dan heb je wel goede navigatie skills nodig!

Anderzijds vind ik het ook spijtig dat je niet echt veel te weten komt tijdens je bezoek aan dit kerkhof. Er staat nergens informatie (of wegwijzers) over de (bekende) graven of over de interessante geschiedenis. Met deze gids hoop ik dat je bezoek aan Père-Lachaise toch al iets interessanter wordt.

Voor de prijs moet je het trouwens ook niet laten, want je kan al een gegidste rondleiding boeken voor €9 per persoon. Er is geen inkom te betalen voor deze begraafplaats.

Citytrip naar Parijs

Parijs heeft ontzettend veel te zien en te bezoeken. Dit kerkhof vol bekende doden mag zeker niet op je planning ontbreken, maar er zijn nog veel meer monumenten en bezienswaardigheden die je niet mag missen! Voor een leuke citytrip raad ik toch zeker drie dagen aan.
Ben je op zoek naar een mooi hotel in een leuke buurt? Kijk dan zeker eens naar deze aanbiedingen en deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!