1 juni, 2020

Bergen, Noorwegen

Van de bus, naar de trein, naar de luchthaven. Reizen is leuk, maar luchthavens zijn vaak zo stresserend. Er is flink wat wind in Kopenhagen deze morgen. Misschien is het personeel van de luchthaven wel met hun verkeerde been uit bed geblazen, want aangenaam zijn ze niet…

Bergen Noorwegen blogHoe meer ik er aan denk, hoe minder ik van Kopenhagen houd.

Het is nochtans een mooie stad; ideaal voor een citytrip. De mensen vind ik gewoon niet erg aangenaam. En voor mij zijn de locals toch een belangrijk deel van een reis.

“Byebye Kopenhagen en hallooooo Noorwegen!”

De vlucht en busrit naar mijn hostel verloopt voorspoedig en meteen krijg ik al een prachtig zicht over de bevroren landschappen van Noorwegen.

Ik stap af aan het busstation van Bergen en wandel een goeie tien minuutjes door vooraleer ik mijn zware backpack en rugzak eindelijk in een locker kan proppen en even tot rust kan komen.

Vreemd. Het is hier -5°C, maar het voelt veel warmer aan dan in Kopenhagen! In een T-shirtje rondlopen zal ik natuurlijk niet gaan doen, maar het lukt me wel om zonder muts buiten te komen. Eindelijk eens een dag zonder die verschrikkelijke jeuk op m’n kop!

Het donkert hier nog sneller dan in Kopenhagen en dus beslis ik om vanavond gewoon lekker uit te rusten. Ik zoek op wat ik morgen allemaal kan bezichtigen en gebruik google maps om de beste weg uit te stippelen.

bergen schaatpiste noorwegenSpijtig genoeg zijn er bepaalde dingen van januari tot februari gesloten. Zo ook de bekende kabelbaan die je op de top van één van de zeven bergen van Bergen brengt.

Gelukkig is er ook nog de Fløibanen, een stijle tram die je naar de top van één van die andere bergen brengt. Dan doe ik dat toch gewoon?

Vroeg uit de veren lukt me maar moeilijk. Pas rond tien uur beginnen de eerste zonnestralen door het duistere gordijn te priemen. Ik moet mezelf aanmoedigen om eindelijk uit m’n warme bedje te komen en me in mijn vijf lagen warme kledij te wurmen.

Als dat is gebeurd, geeuw ik nog een paar keer, en kijk ik na of mijn camera in orde is. Ik stop hem in m’n rugzak en vertrek naar het heuvelachtige landschap in Bergen.

De kleine, stijle straatjes zijn gevuld met typisch houten huisjes in felle en minder felle kleuren. Kasseien veranderen in straten en straten veranderen in bevroren grasperken. Net zoals in de meeste andere Scandinavische steden is er ook een pak minder te doen dan ik had verwacht. Winter in Bergen is niet echt het toeristische seizoen en dus zijn er maar heel weinig dingen open.floibanen noorwegen bergen

Kerkjes, historische gebouwen en de mooie vissershaven kunnen me voor enkele uren bekoren vooraleer ik een (ongezond) hapje ga eten in de lokale Burger King. Tien euro armer kijk ik nog even op Google Maps hoe ik aan de Fløibanen geraak om zo een prachtig overzicht van de stad te krijgen. De kleine tram brengt me met veel moeite naar de top van de heuvel en de reviews op tripadvisor kloppen allemaal: dit is echt de beste activiteit in de stad.

De rit zelf is heel leuk, maar het toppunt is ongetwijfeld het uitzicht die je op het einde krijgt. Voor net geen vijf euro voor een enkele rit is het bovendien geen onbetaalbaar bedrag. Zeker niet in Noorwegen.

Bovenop de berg is er heel wat meer wind. Eens m’n vingertoppen en tenen al half afgestorven leken, besloot ik dat het misschien tijd was om terug naar beneden te gaan.

In plaats van nog een ticket te kopen, wandelde ik dit keer naar beneden. Een fikse wandeling van ongeveer 45 minuten langs het steile pad, brengen je dwars door enkele Bergse bossen. Hoe lager je komt, hoe minder mooi het uitzicht terug wordt. Maar dat heeft misschien ook wat te maken met de duisternis die alweer begint op te doemen.

Ook Bergen is in één dag gezien. Gelukkig weet ik al wat ik morgen zal doen: een trip naar één van de fjorden in Noorwegen.
Buiten de stad zijn er trouwens nog veel meer dingen te doen, maar omdat ik geen wagen heb gehuurd in Noorwegen (en omdat ik niet zo veel tijd heb), laat ik dat voor een andere keer.
bergen floibanen uitzicht

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam