21 februari, 2020

Met de Bernina Express door Graubünden: mijn ervaring + tips & foto’s

Zwitserland heeft volgens velen dé mooiste natuur van Europa. Dramatische landschappen met wit besneeuwde bergtoppen, groene vlaktes doorspekt met duizenden riviertjes en watervallen, kristalheldere meren en ga zo maar door.
De beste plek om al deze natuurpracht te bewonderen is ongetwijfeld Graubünden, het oostelijkste kanton van Zwitserland. Vier dagen lang verkende ik dit sprookjesachtige gebied met stevige wandelschoenen en de beroemdste panoramatrein van Zwitserland: de Bernina Express.
Ben je benieuwd naar wat ik zag en hoe je zelf deze mooie treinreis zelf kan plannen? Lees dan zeker verder.

Graubünden Bernina Express

De Bernina Express: bijzonder en ecologisch vanaf het begin!

Meer dan honderd jaar geleden begonnen de Zwitsers met een bijzonder innovatief project: een treinverbinding langs de Bernina Pas. Daarvoor was deze route enkel bereikbaar met lastdieren en erg stevige kuiten. Deze onherbergzame route van 56 kilometer lang passeert langs ruige rotslandschappen, snel stromende watervallen, gigantische meren en besneeuwde vlaktes. Het was dus allesbehalve een eenvoudig project!

Op amper twee jaar tijd werd de volledige verbinding aangelegd en al vanaf het begin werden de treinen elektrisch gestuurd. Oorspronkelijk konden mensen deze rit alleen tijdens de zomer maken, maar amper vijf jaar na de oorspronkelijke bouw werden er al aanpassingen gemaakt om de treinen winterproof te maken.
Sinds de jaren ’80 werd de treinroute van de Bernina Express heel populair bij toeristen. Vreemd is dat niet, want het is zonder twijfel één van de mooiste treinreizen in Zwitserland!

panoramatrein Zwitserland Graubünden

Het was geen eenvoudige klus om in dit gebied een treinspoor aan te leggen!

De mooiste treinreis van Zwitserland

De opvallende rode treinen leggen de volledige route van Chur naar Lugano af in iets meer dan vier uur. Je word vrijwel meteen verwelkomd door bijzondere vergezichten en de overweldigende natuur van Zwitserland.
Het mooiste deel van de rit begint volgens mij in Bergün, waarvan de rit tussen Pontresina tot Poschiavo ongetwijfeld het moment sûpreme is.

Schattige dorpjes die je niet echt goed kan thuisbrengen –zijn ze nu Duits, Frans of Italiaans?-, flitsen voorbij langs de panoramische ramen en maken gestaag ruimte voor Moeder Natuur. Onderweg kronkel je van de ene brug naar de andere en vaak voelt het aan alsof je in één of andere fantasyfilm bent beland. De gigantische stenen bruggen zijn onwaarschijnlijk mooi in het natuurlandschap opgenomen en als je niet beter wist, zou je denken dat ze er al altijd hebben gestaan.

De rode wagons beginnen pas echt aan het harde werk vanaf Pontresina. Tijdens de stevige klim naar de volgende halte –Ospizio Bernina– trein je zomaar even tot 2253 meter hoog. Dit is meteen ook het hoogstgelegen punt van de Bernina Pas. Vanaf hier begint het landschap ook echt dramatisch te veranderen.
Het wit kolkende water (en af en toe een waterval!) stroomt de almaar steiler wordende groene vlaktes af alsof het de aders zijn van Moeder Natuur. Het duurt niet lang voordat dit levendige groen zich combineert met duizenden kleuren bruin, grijs en zelfs zwart. Tegelijkertijd zie je de reusachtige, met sneeuw bedekte bergen alleen maar groter en groter worden. Gelukkig maar dat de panoramaramen bijna de volledige wagon inpalmen, want hier wil je je ogen echt ongestoord de kost geven!
Voor je het weet, is de hele regio omgetoverd tot een sprookjeslandschap.

Wanneer je vanuit Ospizia Bernina terug afdaalt naar Alp Grüm, is de Zwitserse schoonheid nog lang niet getemd.
Probeer om een plekje te bemachtigen in de tussencabines (daar kan je de ramen naar beneden trekken om mooiere foto’s te maken), want dit magische intermezzo maakte de Bernina Express voor mij de mooiste treinreis van Zwitserland en misschien zelfs van heel Europa.
Traag tuft de elektrische trein verder langs het oogverblindende natuurschoon. De groene vallei wordt hier opgeslokt door het reusachtige Lago Bianco dat schittert door de felle zon. Het melkblauwe water staat in scherp contrast met de grijze en zwarte berglandschappen die zich daarboven vormden.

Aangekomen in Alp Grüm krijg je een kwartiertje tijd om te bekomen van al die pracht en praal. Hier kan je even de benen strekken en tegelijkertijd genieten van een meer in buitenaardse blauwtinten, het Lago Palü.
Wanneer de Bernina Express zich verder kronkelt door tunnels en langsheen bruggetjes, krijg je al snel een panoramisch uitzicht over Poschiavo. Deze stad van amper 2000 inwoners is prachtig vanuit de hoogte, maar ook eens je honderden meters bent afgedaald blijven de landschappen verbazingwekkend.

De natuurpracht wordt vanaf hier overgenomen door pittoreske dorpjes, maar niet vooraleer je het Lago Poschiavo ook nog hebt gezien.
Blijf zeker zitten tot Brusio, want daar staat nog een laatste bijzondere viaduct op je te wachten voordat je de Zwitserse grens oversteekt naar Tirano, Italië.

Betoverend, oogverblindend, magisch, … Er zijn geen superlatieven genoeg om deze treinrit te beschrijven! Foto’s zeggen meer dan duizend woorden, maar helaas kan zo’n momentopname de volledige schoonheid van dit gebied amper vatten. Toch probeer ik je alvast een beeld te scheppen van wat je kan verwachten tijdens een ritje tijdens een panoramische treinrit met de Rhätische Bahn.

Bernina Express Pontresina

Rond Pontresina begint de rit wel héél mooi te worden!

route Bernina Express

Tijdens de gehele route van de Bernina Express ben je omgeven door bergen en wouden.

Bernina Express panoramatrein Zwitserland

Hoe dichter je bij Alp Grüm komt, hoe mooier de landschappen zijn.

panoramatrein Zwitserland Bernina Express

Het Lago Bianco is volgens mij het mooiste stukje langs de route van de Bernina Express.

Lago Palü Bernina Express

Lago Palü wordt duidelijker zichtbaar als je terug naar beneden rijdt.

Wat kost de Bernina Express?

Voor een ritje met de mooiste panoramatrein van Zwitserland heb je in feite twee tickets nodig. Het normale treinticket voor de Rhätische Bahn en dan nog een toeslag voor de Bernina Express. Als je je kaartjes via de officiële website koopt, dan boek je meteen het normale treinticket en de toeslag voor de Bernina Express.
Meer info daarover vind je trouwens hier.

Afhankelijk van de route die je kiest, wordt een ticket voor de Bernina Express natuurlijk duurder of goedkoper.
Als je het hele traject van Chur naar Tirano wil afleggen, betaal je ongeveer 63 CHF (€58) per persoon in tweede klasse of 111 CHF (€102) per persoon in eerste klasse.
In deze prijs zit ook al een stoelreservatie inbegrepen.

Wil je niet het hele traject doen? Dan betaal je natuurlijk minder.
Persoonlijk raad ik aan om zeker het stuk tussen Pontresina en Tirano boeken. In eerste klasse kost deze route minstens 60 CHF en in twee klasse betaal je 35 CHF per persoon.

Stel de aankoop van je Bernina Express tickets niet te lang uit, want je kan online maximaal twee maand op voorhand een stoeltje reserveren. Dat betekent dus ook dat de beste zitplaatsen (aan het raam) snel zijn volzet!
Ter plekke of telefonisch (+41 81 288 65 65) kan je drie maanden op voorhand boeken.

Bernina Express panoramische ramen

De panoramaramen van de Bernina Express kosten dan wel iets meer, maar je krijgt er de mooiste uitzichten voor terug!

De mooiste uitzichten langs de route van de Bernina Epress

Met de Bernina Express kan je voluit genieten van de beste uitzichten die Graubünden te bieden heeft. Je moet je ogen immers niet zelf op de weg houden en bovendien geraak je bij plekjes die met de auto niet toegankelijk zijn.

Maak het jezelf comfortabel en geef je ogen de kost met deze prachtige bezienswaardigheden.

Landwasser Viaduct

Deze 65 meter hoge stenen brug ligt vlakbij station Filisur halte op de route van de Bernina Express. De panoramatrein van de Rhätische Bahn rijdt hier heel rustig over, zodat je meer dan genoeg tijd hebt om enkele leuke foto’s te maken. Bovendien is de volledige viadcut 136 meter lang, waardoor je je echt niet hoeft te haasten. De gewone trein raast hier ook over, maar helaas heb dan wel iets minder tijd om een mooie foto te nemen.

Voor een nog beter uitzicht op de Landwasserviaduct, strek je best even de benen. Er zijn immers twee uitzichtplatformen in de buurt.

Vanuit het station van Filisur bereik je alletwee deze uitkijkpunten in ongeveer een half uurtje. De weg ernaartoe staat goed aangegeven en eigenlijk kan je niet missen.
Raadpleeg in ieder geval het schema van de treinen op voorhand (Rhb.ch), zodat je er niet nodeloos staat te wachten. Normaal zijn er zo’n 3 à 4 treinen per uur die langskomen. Op de terugweg van uitkijkplatform 1 heb je trouwens een prachtig panorama over de vallei rond de Landwasser Viaduct.

Landwasser Viaduct

De Landwasser Viaduct gezien vanuit het uitkijkplatform. Mooi, he?

De route tussen Pontresina en Alp Grüm

Ik vernoemde het hierboven al eerder, maar het mooiste deel van deze treinreis is voor mij de rit tussen Pontresina en Alp Grüm.
In een klein uurtje, verandert het landschap dramatisch en weet je vaak niet waar eerst te kijken. Terwijl deze rode slang traag naar boven kruipt, kan je fantastische blikken werpen op de besneeuwde bergtoppen en de spetterende rivier die zich als een dronkelap een weg door het landschap baant.
Verspreid over dit heuvelachtige landschap staan altijd wel enkele koeien zachtjes met hun bellen te grazen, en als de trein even stilstaat is het zelfs mogelijk om dit metalige geklingel te horen.
Wanneer het gigantische Lago Bianco het landschap overneemt, lijkt het wel alsof je in een ruimtevaartuig zit. De vreemde kleur van het water (melkachtig blauwgroen) in combinatie met de dorre bergpieken en het witte sneeuw zijn zeker geen alledaags zicht!
Probeer tijdens je ritje langs dit meer ook een blik te werpen op de achterliggende wagons. Hier kan je immers erg mooie foto’s maken van de trein in combinatie met de overweldigende natuur.

Pontresina Alp Grüm Bernina Express

Het magische Lago Bianco!

De route tussen Alp Grüm en Poschiavo (Valposchiavo)

Nog een hoogtepunt die ik al eerder aankaartte, is de spoorweg tussen Alp Grüm en Poschiavo. Hoewel de natuur nog steeds prachtig is, is het toch vooral het uitzicht over Poschiavo die hier de aandacht trekt. De vallei (Valposchiavo) waar dit stadje in ligt is bijzonder mooi en hoe verder je afzakt, hoe meer tekenen van leven je kan waarnemen.
Achter Poschiavo zie je ongetwijfeld ook al het Lago di Poschiavo glinsteren. Als je met de trein verder rijdt naar Tirano, dan krijg je een close-up over dit gebied. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit natuurlijke meer met een bootje te ontdekken. Meer daarover lees je verder in dit artikel.

Rhätische Bahn Valposchiavo

Stilletjes aan komt Valposchiavo dichter en dichter…

Alp Grüm en Lago Palü

Als je het niet erg vindt om je treinreis even te onderbreken, dan raad ik aan om dat in Alp Grüm te doen. Vanaf dit treinstation krijg je een waanzinnig uitzicht over steile rotsflanken vanwaar bijna non-stop een gigantische waterval dondert. Al dit smeltwater is afkomstig van de bovenliggende gletsjer (die je ook kan zien!) en eindigt in het Palü meer.

Vanuit deze halte is het maar een half uurtje hiken naar dit natuurfenomeen en ik raad dan ook sterk aan om dit te doen. Zeker ‘s morgens is deze omgeving magisch mooi!
Stap gerust de dam over om op het eilandje te geraken. Als je geluk hebt, zitten daar ook enkele dieren te grazen. Tijdens mijn rondreis door Graubünden, zag ik een paar heel nieuwsgierige ezels en ook enkele varkentjes.
Gelukzakken. Ik wou dat ik iedere morgen met zo’n mooi uitzicht kon wakker worden!

Na je bezoekje aan het meer kan je terug naar Alp Grüm wandelen, of je weg verzetten naar het véél lager gelegen Cavaglia.

Lago Palü

Hoe dichter je bij Lago Palü komt, hoe mooier het lijkt te worden.

Poschiavo

Er zijn niet heel veel dorpjes te vinden langs deze route, maar Poschiavo is echt wel de moeite.
Vanaf het station wandel je in een kleine tien minuten naar het historische centrum van de stad. Hoewel hier maar zo’n tweeduizend inwoners leven, heeft Poschiavo een nogal bewogen geschiedenis.

Poschiavo ligt natuurlijk vlakbij de Italiaans-Zwitserse grens en in het verleden ontstonden daar weleens strubbelingen door. Protestanten en katholieken konden het niet altijd goed met elkaar vinden en helaas vloeide daardoor meer dan eens bloed. Gelukkig leven alle godsdiensten nu in vrede met elkaar en is er zelfs ruimte voor zowel een protestantse als een katholieke kerk.
Ook van natuurrampen is Poschiavo niet gespaard gebleven. Overstromingen en lawines zorgden al een paar keer voor grote problemen.

Ga tijdens je bezoek zeker ook een kijkje nemen op het centrale plein. Van daaruit navigeer je vlot naar de erg sobere protestantste kerk, of de ietwat overdadige katholieke kerk.
Vlak naast deze laatste, staat nóg een kleiner kerkje. Je kan het eigenlijk niet missen, want het heeft een prachtig versierd hekwerk. Tuur gerust eens door deze kronkelende gietijzeren omheining, want daar staat je toch wel een onverwachte verrassing te wachten. Deze kapel doet immers dienst als een ossuarium. Een soort van bovengrondse begraafplaats waar je tientallen (echte!) schedels kan zien.
Ten slotte raad ik ook aan om ook nog naar de Via di Palazz te stappen. In dit straatje vind je de mooiste (en meest luxueuze) woningen van het dorp.

Je dag op een leuke manier afsluiten, kan op het Lago Poschiavo. Om hier te geraken, pendel je wel best naar de volgende halte: Le Prese. Deze stop kan je alleen met de gewone treinen van de Rhätische Bahn bereiken.
Tijdens een boottocht vaar je ongeveer één uur rond en krijg je wat meer informatie over de regio en het meer. Onderweg kan je een drankje drinken en -uiteraard- genieten van de mooie uitzichten.

Poschiavo Graubuenden

Poschiavo is heel gezellig en je kan er heerlijk eten.

Lago di Poschiavo boot

Wil je nog wat langer van de prachtige natuur genieten? Boek dan een boottochtje op het Lago di Poschiavo.

Kreisviadukt Brusio

Nog zo’n fenomenale brug die je niet mag missen in Graubünden, is de Kreisviadukt van Brusio.
Deze cirkelvormige brug draait je rond als een tol en zorgt daarbij voor enkele uitzonderlijk mooie (maar snelle!) uitzichten. Amper enkele seconden nadat je de spiraalviaduct over bent gereden, zit je alweer onder de brug te treinen.

De NMBS kan zeker nog iets leren van de Rhätische Bahn in Zwitserland. Met zo’n mooi treinritje wil ik gerust elke dag naar het werk pendelen!

Kreisviadukt Brusio bezienswaardigheden Graubunden

Hou je camera in de aanslag, want voor je het weet ben je al over en onder de brug gereden!

Even de grens over naar Tirano (Italië)

Het laatste station van de Bernina Express ligt net over de grens van Zwitserland, in Italië. Tirano is een klein, maar gezellig dorpje waar je gerust een (halve) dag kan rondhangen.
Er zijn niet bijzonder veel bezienswaardigheden, maar toch heerst er een gezellige sfeer. Bovendien kan je hier genieten van heerlijke gelato en versgemaakte pizza en pasta.
De prijzen liggen hier veel lager dan in Zwitserland. Laat je dus gerust gaan, als je honger hebt!

Als heilig boontje, moet ik ook een bezoek aan de Santuario della Madonna di Tirano aanraden. De buitenkant van de kerk is niet heel indrukwekkend, maar wacht maar tot je de binnenkant ziet. Fantastisch houtsnijwerk wordt vervolledigd met prachtige beeldhouwwerken, verfijnde fresco’s en bijzondere schilderijen. Dit kerkje zou niet mis staan in Vaticaanstad!

Bernina Express Tirano Santuario della Madonna di Tirano

Geen tijd om de Santuario della Madonna di Tirano te bezoeken? Vanuit de trein kan je ze ook zien, want de spoorweg loopt er vlak naast!

Bernina Express in de winter

De meeste toeristen bezoeken Graubünden in de zomermaanden of wanneer de bomen hun bladeren verliezen. Toch is deze regio ook prachtig in de winter. Bovendien is het dan nog altijd mogelijk om een ritje te maken met misschien wel de beroemdste panoramatrein van Zwitserland.

Van half december tot maart ligt dit hele berggebied onder een dik sneeuwtapijt, waardoor de ervaring weer helemaal anders aanvoelt. De meeste wandelpaden zijn in dit seizoen afgesloten, maar vanuit je lekker warme wagon kan je toch genieten van de mooie omgeving.

Hou er wel rekening mee dat de tijdstippen en routes van de Bernina Express in de winter anders zijn dan in de zomer.

Bernina Express winter

De Bernina Express wordt tijdens de winter een volledig andere ervaring!

Wat moet je zeker nog doen in Graubünden?

Natuurlijk is er in Graubünden ook meer dan voldoende te ontdekken zonder gebruik te maken van een trein. Nu ja… De treinen van de Rhätische Bahn maken een bezoek aan Graubünden sowieso gemakkelijker, want zij droppen je ook vlot bij alle andere hoogtepunten van deze regio.

Strek je benen, ruik de frisse dennengeur en ga op pad! Dit zijn dingen die iedereen gedaan moet hebben in Graubünden:

Een bezoek aan het Palpuogna meer

Op een half uurtje wandelen van treinstation ‘Preda’, vind je één van de mooiste meren van Zwitserland. Letterlijk! Want het werd nog niet zo lang geleden uitgeroepen tot één van de mooiste plekjes van het hele land.
Verwonderlijk hoeft dat niet te zijn, want het kristalheldere water wordt omgeven door prachtige natuur. De dennen- en loofbomen lijken de wind wel tegen te houden, waardoor het Lago Palpuogna (of Lai da Palpuogna) ook altijd dienst doet als een spiegeloppervlak. Op deze blauwgroene reflectie zie je niet alleen de mooie bomen weerkaatst, maar ook de magnifieke bergtoppen van iets verderop. Magisch!
In ongeveer een uurtje kan je rond het meer lopen.

Wil je hier gerust wat langer blijven? Er zijn gratis BBQ’s die je mag gebruiken en zitbanken zijn nooit veraf.

Palpuogna meer

Kristalhelder water en prachtige vergezichten. Geen wonder dat dit één van de mooiste plekjes van Zwitserland is!

lago de Palpuogna Graubuenden

Je kan rond het meer stappen in een klein uurtje.

Spooravonturenpad Albula

Vanuit treinstation ‘Preda’ (of rechtstreeks vanaf het Lai da Palpuogna), kan je ook verdergaan met de ‘spooravonturenpad’ wandeling. In ongeveer twee en een half uur (reken zeker een uurtje extra als je wat foto’s wil maken) hike je langs prachtige natuur, naast kronkelende spoorwegen en onder grootse bruggen.

Op dit pad staat ook regelmatig een pamflet dat duidelijk maakt wat een huzarenstukje het eigenlijk was om hier een spoorweg aan te leggen. De mannen en vrouwen die de treinsporen bouwden, werden niet alleen geconfronteerd met onherbergzaam gebied. Hevige regenval, lawines en overstromingen waren hier immers ook schering en inslag. Neem daarbij nog de bijzonder fragiele natuur en de indrukwekkende constructies en dan besef je echt hoe indrukwekkend deze spoorwegen zijn.

Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op de natuur van Graubünden en als je geluk hebt komt er net een trein voorbijgereden op één van de majestueuze bruggen. Sla af en toe gerust een zijpad in, want soms staan daar mooie verrassingen te wachten! Op mijn terugweg van het Palpuogna meer vond ik zo een (gigantische!) waterval.

Meer informatie (en de exacte route) vind je hier.

spooravonturenpad Albula Graubunden

Tijdens deze wandeling loop je langs en onder heel wat prachtige bruggen.

Een nostalgisch treinritje

Liefhebbers van treinen en mechaniek zullen dol zijn op Graubünden!
Natuurlijk zijn deze vaartuigen in de loop der jaren serieus veranderd. Dat was nodig omwille van de extreme seizoensgrillen in deze regio, maar ook om het comfort van de gebruiker te waarborgen.
Voor iedereen die een sprong terug in de tijd wil maken, raad ik aan om een ritje te maken met één van de nostalgische treinen. Wagons van vele jaren geleden worden in het zomerseizoen twee keer per dag uit de kast gehaald voor een unieke ervaring.
Je kan kiezen waar je wil zitten: de poepsjieke eerste klasse, de degelijke tweede klasse of een niet overdekte wagon die deze rit doet aanvoelen als een tripje naar een pretpark!

Onderweg raas je langs mooie landschappen en over prachtige bruggen. De pikzwarte tunnels zijn vooral leuk als je in de open wagons zit. Vergeet wel niet om een extra truitje mee te nemen, want het kan hier koud worden!

Het vertrekschema van dit treintje vind je hier.

nostalgisch treinritje Graubunden

Je rijdt van de ene (donkere) tunnel naar de andere. Soms lijkt het wel alsof je in een kermisattractie zit!

Met de kabeltram naar Diavolezza

Als er één activiteit is die ik iedereen aanraad om te doen, dan is het wel de kabeltram nemen naar Diavolezza.
De Diavolezza is een berg van net geen 3000 meter hoog (2973m) met misschien wel de mooiste uitzichten over Graubünden. Voor 36 CHF (ongeveer €33) koop je een retour ticketje voor de kabeltram. Onderweg krijg je fenomenale vergezichten over deze hele vallei met haar meren, scherpe bergpieken en groene heuvels.
Eens je boven bent aangekomen, word je verwelkomd door eeuwige sneeuw. Ga zeker eens naar het uitkijkplatform, want daar krijg je een ongeëvenaard uitzicht op de Morteratschgletsjer.
Vanaf deze bergtop kan je kleine of grote wandelingen maken in de omgeving. Dat raad ik ook aan, want de landschappen zijn hier echt adembenemend mooi. Klim in ieder geval eens tot het hoogste punt, rechts van het restaurant. Van daar krijg je een mooi uitzicht over de gletsjer, enkele meren en de volledige vallei.

Honger gekregen? Het restaurant (Berghaus Diavolezza) is hier erg goed! Probeer buiten een plekje te bemachtigen, want daar worden niet alleen je smaakpapillen verwend, maar ook je ogen krijgen de kost.
Vergeet geen zonnebrand mee te nemen, want de zon brandt hier fel!

Diavolezza Kabelram

Op minder dan vijf minuutjes sta je op de besneeuwde bergtop van de Diavolezza.

uitzicht Diavolezza

En het uitzicht op de gletsjer is ook niet slecht…

Wandeling van Diavolezza naar Alp Grüm

Zwitserland is het walhalla voor wandelliefhebbers. Volgens velen is Graubünden zelfs de mooiste regio om te voet te verkennen.

Als er één wandeling is die je zeker moet doen, dan is het die van Diavolezza naar Alp Grüm.
Vanaf het treinstation Bernina Diavolezza stap je achter het gebouw van de kabeltram en vandaar is het eigenlijk alleen maar rechtdoor.

Onderweg zie je prachtige natuurtaferelen! Groene valleien met daarin tientallen –honderden?– nieuwsgierige koeien, gigantische bergen die de volledige horizon inpalmen, geurige dennenbomen van reusachtige afmetingen, kabbelende riviertjes die zich omvormen tot woeste watervallen en vreemd gekleurde meren die worden omsingeld door buitenaardse steenlandschappen. Deze wandeling is behoorlijk pittig -ongeveer vier uur-, maar ik zou het voor geen geld van de wereld willen missen.
Als je dit panorama op een iets avontuurlijkere manier wil zien, dan is er ook altijd de mogelijkheid om een mountainbike te huren.

wandeling Diavolezza Alp Gruem

Van groene graaslandschappen…

Graubünden Lago Bianco

Tot stenige wandelpaden langs het Lago Bianco.

hike Diavolezza Alp Grüm

De hike van Diavolezza tot Alp Grüm was zonder twijfel mijn favoriet.

De Gletschermühlen bezoeken

In de buurt van het Cavaglia treinstation, vind je de Gletschermühlen of de gletsjermolens.
Zelf had ik geen idee wat dit precies was, en nieuwsgierig als ik ben trok ik er dus met een gids op uit om deze vreemde formaties van dichterbij te inspecteren.

Een gletsjermolen is een gigantisch gat, dat duizenden jaren geleden, tijdens de ijstijd, werd gevormd door de oneindige kracht van Moeder Natuur. Men is nog altijd niet helemaal zeker hoe deze molens zich hebben gevormd, maar er is één hypothese die tegenwoordig algemeen wordt aanvaard.
Terwijl de gletsjer schijnbaar traag verder kruipt, kolkt er helemaal onderaan deze ijsmassa smeltwater dat zich heeft vermengd met zand en stenen. Omdat deze onstuimige massa vaart wil maken, zoekt het naar de weg van de minste weerstand. Als er onderaan het oppervlak dus een oneffenheid te vinden was (een gat of verzakking, bijvoorbeeld), dan ging deze snelstromende watermassa daarlangs en werd uiteindelijk een soort van draaikolk. Door de bijzonder hoge druk en snelheid, groef deze vloeistof alsmaar dieper en breder waardoor de gletsjermolens ontstonden.

Aangezien dit gebied net op een vrij oneffen stuk ligt, vind je hier tientallen en misschien zelfs honderden van deze Gletschermühlen. In de loop der tijd kwamen zij vol te staan met aarde, water en steengruis, maar enkele heel gemotiveerde mensen hebben de afgelopen jaren werk gemaakt om ze terug op te schonen. Daardoor is het nu mogelijk om deze bijzondere bezienswaardigheden te bekijken.
Je kan dit helemaal gratis doen, of met een gids (vertrekkend vanuit het Cavaglia treinstation). Met een begeleider mag je zelfs in één van de gletsjermolens afdalen. Pas dan wordt duidelijk hoe sterk de natuur kan zijn. Van dichtbij zie je echt goed hoe steen en zandkorrels deze ruimtes hebben uitgehold.

Moeder Natuur heeft Graubünden voorzien van heel wat moois, dat is zeker!

gletschermuehlen Graubuenden

En zo’n gletschermühle ziet er vanbinnen zo uit. Verrassend diep als je daar beneden staat!

Mijn reisschema: 5 dagen in Graubünden

Ziet Graubünden jou er ook zo indrukwekkend uit? Dan is mijn eigen reisschema misschien wel interessant voor jou.

Aan de hand van deze dagplanning kan je zo zelf je reis plannen en zo zie je ook meteen hoeveel tijd je nodig hebt om al dit moois te ontdekken. Mijn reisschema was behoorlijk druk, maar je ziet dan ook meteen alle highlights!

Bedenk wel dat ik in september reisde. Eens de sneeuw begint te vallen, zijn enkele aanpassingen aan dit schema misschien wel vereist.

Dag 1: Luchthaven naar Bergün

Vanuit Zürich Flughagen heb je een vlotte treinverbinding met Graubünden.
Onderweg moet je wel minstens twee keer overstappen (in Chur, bijvoorbeeld).
Om vanuit de luchthaven van Zürich naar de Graubünden regio te pendelen, ben je tussen drie en vijf uur onderweg. Plan dus niet te veel op je eerste dag.

in Bergün verbleef ik in het fantastische Hotel Kurhaus. Een prachtig staaltje van art-nouveau met bovendien een schitterende ligging. Het is maar enkele minuten stappen vanuit het treinstation naar deze accommodatie en bovendien lig je ook erg centraal om de rest van de omgeving hier te ontdekken. Ik bleef twee dagen in dit hotel.

Als je nog zin hebt om iets te doen, raad ik aan om een ritje te maken met de stoeltjeslift. Vanuit Hotel Kurhaus is het zo’n vijftien minuutjes wandelen (het personeel legt je graag uit hoe je daar geraakt). De panoramische lift vertrekt om het uur en keert ook telkens op het uur terug naar beneden. Ik raad echter wel aan om één richting gewoon te voet te doen, want onderweg krijg je alvast enkele prachtige uitzichten voorgeschoteld. Dat belooft voor de volgende dagen in Graubünden!

stoeltjeslift bergun graubunden

Met de stoeltjeslift sta je in zo’n tien minuutjes bovenaan.

uitzicht Bergün Zwitserland

En daar kan je genieten van dit prachtige uitzicht over Bergün.

Dag 2: Palpuogna meer, Spooravonturenpad Albula en de Landwasser Viaduct

Begin deze dag niet te laat, want er staat heel wat op de planning!

Na mijn ontbijt in Hotel Kurhaus, nam ik de trein naar Preda (ongeveer 15 minuutjes). Van daaruit is het een dik half uur wandelen naar het magische Lai da Palpuogna. Het kristalheldere water komt vooral ‘s morgens erg goed tot zijn recht, omdat het licht dan erg mooi is.
Wandel zeker eens rond het meer (ongeveer één uur), want echt overal krijg je prachtige uitzichten voorgeschoteld.

Vanuit dit feeërieke natuurfenomeen, kan je rechtstreeks verder wandelen naar het spooravonturenpad Albula, een wandeling van iets langer dan twee en een half uur. Onderweg kom je veel te weten over de aanleg van treinsporen in Graubünden (en vooral de moeilijkheden daarvan), maar het is voornamelijk de natuur die hier de show steelt. Onderweg loop je langs prachtige wouden, passeer je machtige watervallen en tuur je naar bijzondere bruggen. Met een beetje geluk, tuft er juist op dat moment een trein voorbij. Vergeet je fototoestel dus niet!

Als je de bruggen al mooi vindt bij het spooravonturenpad, dan moet je zeker ook naar het uitkijkplatform boven de Landwasser Viaduct wandelen. Vanaf treinstation Filisur ligt dit platform op ongeveer een half uurtje wandelen. Er is ook nog een tweede uitkijkpunt, helemaal beneden, vanwaar je deze UNESCO brug kan gadeslaan. Check op voorhand de vertrek- en aankomsturen van de treinen naar Filisur, want de Landwasser Viaduct staat natuurlijk het mooist op een kiekje wanneer er een rode trein over glijdt.

Afsluiten doe je vandaag –hoe kan het ook anders– met een ritje in de nostalgische trein.
Dit vaartuig rijdt maar twee keer per dag, dus zorg dat je op tijd bent. Voor de precize tijdstippen kan je hier kijken.

Overnachten doe je ook vannacht in Hotel Kurhaus.

Palpuogna meer Zwitserland

Het Lago de Palpuogna is misschien wel het mooiste meer van Graubünden!

treinen belevingspad Graubünden

Menselijke verwezenlijkingen en natuur ook hand in hand gaan. Dat bewijst Zwitserland tijdens het Spooravonturenpad wel!

landwasser viaduct UNESCO

De Landwasser Viaduct staat zelfs op de lijst van UNESCO werelderfgoed!

Dag 3: Bernina Express, Diavolezza en prachtige wandelingen

Vandaag maak je een ritje met de Bernina Express, volgens mij één van de mooiste treinreizen van Zwitserland.
Je begint in Bergün en eindigt in Alp Grüm. Onderweg krijg je fenomenale uitzichten voorgeschoteld, dus vergeet zeker niet om een fototoestel mee te nemen. Voor de beste foto’s, ga je trouwens best naar de tussencabines. Daar kan je de ramen immers helemaal naar beneden trekken.

Na deze rit van ongeveer één uur, stap je af in Alp Grüm en geef je daar je baggage af in het restaurant van het station: Primo Semadeni / Albergo Alp Grüm. Je blijft vannacht immers overnachten boven deze halte.

Eens je koffers zijn opgeborgen, neem je de gewone trein terug naar halte ‘Bernina Diavolezza‘. Onderweg kan je alweer genieten van mooie uitzichten, maar de allermooiste panorama’s krijg je vanuit de kabeltram naar de top van de Diavolezza.
Eens je boven bent aangekomen, word je ongetwijfeld overweldigd door het uitzicht op de Morteratschgletsjer. Geniet hier een beetje van het uitzicht en de brandende zon. Dit is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende plekjes in Graubünden.

Nadat je de kabeltram terug naar beneden hebt genomen, is het tijd voor een fikse wandeling.
De trektocht van Bernina Diavolezza naar Alp Grüm neemt zeker vier uur in beslag, maar onderweg word je dan ook beloond met een ontelbaar aantal feeërieke taferelen. Je doorkruist eerst een groene vallei, daarna een schijnbaar onherbergzaam gebied naast een prachtig meer, waarna je eindigt in een heuvelachtig landschap met uitzichten die oneindig lijken door te gaan.

Overnachten en eten doe je in Primo Semadeni / Albergo Alp Grüm. Vanuit je kamer krijg je bovendien een waanzinnig mooi uitzicht over het Lago Palü en de neerklaterende watervallen iets verderop.

mooiste treinreizen Zwitserland Bernina Express

Comfortabel genieten van prachtige uitzichten. Wat wil een mens nog meer?!

Diavolezza kabeltram

Op de kabelram richting de Diavolezza, krijg je al meteen enkele prachtige vergezichten.

Diavolezza uitzicht

En ook op de Diavolezza zelf krijg je prachtige uitzichten!

wandeling diavolezza alp grum

Geef je ogen de kost tijdens de wandeling van Diavolezza naar Alp Grüm.

Dag 4: Lago Palü, Gletschermühlen, Poschiavo en Tirano

Eens je de gordijnen opentrekt van jouw kamer, word je al meteen begroet door de mooie omgeving.Vandaag hike je eerst naar het Lago Palü en van daaruit verder naar Cavaglia.
Vooraleer je vertrekt, raad ik aan om je baggage af te geven aan de receptie. Zij maken er geen probleem van om die door te sturen naar het volgende hotel: Hotel Albrici à la Poste in Poschiavo.

Loop zeker eens rond dit mooie meer en ga misschien zelfs eens naar het eilandje in het midden. Soms zitten daar zelfs enkele dieren met wie je een leuke selfie kan nemen.

Wanneer je je weg verderzet naar Cavaglia, daal je enkele honderden meters af. Daardoor is het pad soms een beetje steil, maar nog steeds goed doenbaar.

Vanuit het treinstation van Cavaglia is het amper vijf minuutjes lopen naar de indrukwekkende gletschermühlen of gletsjermolens. Je kan dit indrukwekkende staaltje natuur op eigen houtje bezoeken, maar volgens mij is het veel interessanter met een gids.

Na je bezoek keer je terug naar het treinstation van Cavaglia en hop je de trein op naar Italië: Tirano.
Tijdens je treinrit krijg je trouwens nog enkele andere bezienswaardigheden voorgeschoteld. Hou je camera dus ten alle tijde in de aanslag!
Vooral het uitzicht op Valposchiavo (de vallei) en de Kreisviaduct Brusio zijn indrukwekkend.

Aangekomen in Tirano kan je meteen lunchen. Het is hier trouwens veel goedkoper en een heerlijk Italiaans gerechtje smaakt altijd, niet? Afsluiten kan je natuurlijk met een versgemaakte gelato.
Tirano is vrij klein en dus hoef je er geen uren door te brengen. Heb je alles gezien? Dan neem je de trein terug de grens over.
Dit keer pendel je terug naar Poschiavo, waar je een overnachting staat te wachten in het fenomenale Albrici à la Poste.

Ga gerust al even rondkijken, want dit is echt een bijzonder gezellig stadje.

Als je nog zin hebt, kan je ook nog een stop maken bij het Lago di Poschiavo. Daar kan je zelfs een boottochtje maken om -voor een laatste keer- te genieten van de prachtige natuur van Graubünden.

Lago Palü bezienswaardigheden Graubünden

Lago Palü wordt omgeven door prachtige natuur.

gletsjermolen Zwitserland

Als je een rondleiding met een gids doet, kan je zelfs in één van de gletsjermolens afzakken!

Poschiavo

Het centrale plein van Poschiavo. Mooi, he?

Santuario della Madonna di Tirano

De binnenkant van de Santuario della Madonna di Tirano. Prachtig!

Dag 5: Bernina Express en terug naar huis

De Bernina Express vertrekt pas rond elf uur ‘s morgens uit Poschiavo, dus je hebt eerst ook nog wat tijd om dit charmante dorpje te verkennen. Zelf deed ik dat met een gids en zo leerde ik dat -ook al is dit een heel klein stadje- Poschiavo een heel indrukwekkende geschiedenis heeft!

Vanuit het station van Poschiavo staat je ten slotte nog een panoramische treinrit te wachten met de Bernina Express. Rijd meteen verder naar St. Moritz en regel van daar je verdere verbinding terug naar de luchthaven (meestal St. Moritz > Landquart > Zürich HB > Zürich Flughafen).
De totale duur van alle treinritjes is ongeveer vijf en een half uur. Zorg dus dat je de terugvlucht niet te vroeg boekt!

Rhätische Bahn Bernina Express

Nog een laatste keer genieten in de Bernina Express vooraleer je terug naar huis gaat!

3x prachtige hotels in Graubünden

Ik verklapte in mijn dagplanning al in welke hotels ik verbleef. Hieronder staan ze nog eens opgesomd.
Stuk voor stuk waren het fantastische hotels en dat verdient natuurlijk een extra beetje info, vind je ook niet?

Kurhaus Bergün (Bergün)

Het Kurhaus Bergün was zonder twijfel het mooiste hotel waar ik verbleef in Graubünden.
Dit statige paleis bevindt zich op amper vijf minuten wandelen van het treinstation van Bergün. Meteen bij je aankomst word je overweldigd door de statigheid van dit gebouw. En ook de binnenkant is grandioos!
De inkomsthal is een prachtig voorbeeld van art-nouveau en dat wordt natuurlijk voortgetrokken naar alle andere ruimtes in deze accommodatie.
Vraag zeker ook eens om een kijkje te mogen nemen naar de grote eetzaal. De blauwe plafonds hier zijn prachtig!
De kamers zelf zijn vrij sober, maar toch erg comfortabel. De badkamer daarentegen is weer een prachtig voorbeeld van art nouveau. De highlight van je overnachting? Dat is zonder twijfel het panoramische uitzicht die je vanuit je slaapkamer krijgt!

Als je hier ‘s avonds blijft eten, dan heb je keuze tussen een menu met telkens twee gerechten (één vegetarisch, één met vlees of vis). De keuken is bijzonder lekker (en de wijn ook!), en het personeel helpt je met alle vragen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Kurhaus Berguen

Ik vond het Kurhaus misschien wel het mooiste hotel waar ik verbleef!

Kurhaus Bergün

Vanop de kamer krijg je bovendien een fantastisch uitzicht over Bergün.

Albergo Alp Grüm (Alp Grüm)

Het meest unieke hotel was dan weer de Albergo Alp Grüm.
Boven het treinstation van Alp Grüm zijn enkele slaapkamers gemaakt die je een ongeëvenaard uitzicht geven op de meren en watervallen van dit gebied.

Eigenlijk kan je dit hotel alleen bereiken met de trein, dus je kan echt wel spreken van een unicum! Van (nacht)lawaai hoef je trouwens niet te vrezen, want de kamers zijn erg goed geïsoleerd. Bovendien rijden de treinen niet erg laat door en beginnen ze ook pas in de late ochtend terug met passagiers vervoeren.

De kamers zijn erg modern, maar wel vrij basic. Nu heb je hier zeker niet meer nodig.
Ook het uitzicht vanuit dit verblijf is betoverend!

De menukaart is hier vrij eenvoudig, net als het ontbijt, maar de locatie en het uitzicht maakt dat allemaal meer dan goed.

Da Primo Alp Grüm

Overnachten boven een treinstation én wakker worden met dit uitzicht? Graag!

Albergo Alp Grüm Da Primo

De kamers zijn eerder sober, maar wel rustig en netjes.

Albrici à la Poste (Poschiavo)

Het meest bijzondere hotel (en ook wel met het vriendelijkste personeel) is ongetwijfeld de Albrici à la Poste.
Dit luxehotel was het eerste hotel in Valposchiavo en bevindt zich in een stadspaleis uit de zeventiende (!) eeuw.
De kamers zijn recentelijk volledig gerenoveerd en combineren klassiek met modern. Bovendien zijn ze erg ruim en voorzien van alle gemakken. Bij je aankomst krijg je een handgeschreven berichtje, een drankje en wat fruit. Als dat geen klasse is!

Ik raad aan om het hotel zeker even te verkennen. Het fungeert immers ook een beetje als een museum. Er zijn op de tweede verdieping enkele bijzonder mooie kamers te ontdekken. Als je vragen hebt, dan beantwoordt de conciërge die trouwens maar al te graag.

Ten slotte wil ik ook nog mijn complimenten geven over het eten. Zowel het uitgebreide ontbijtbuffet als het overheerlijke avondeten zijn een streling voor je mond.
Probeer ‘s avonds (of ‘s middags) zeker een stukje wild. Verrukkelijk!

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Albrici à la Poste Poschiavo

Recent werden alle kamers gemoderniseerd, maar toch behouden ze ook een klassieke toets.

Albrici à la Poste hotel Poschiavo

Loop zeker eens rond door het hotel. Het lijkt wel een museum!

Nog enkele tips

 • Vanuit de luchthaven van Zürich kan je vlot de trein nemen naar Graubünden. In ongeveer drie uur pendel je naar Bergün met twee tot drie overstappen.
 • Vanuit de luchthaven van Milaan kan je ook een trein nemen naar Graubünden. Van Malpensa Aeroporto moet je eerst de trein nemen naar Milano Centrale. Van daaruit kan je dan een rechtstreekse trein nemen naar Tirano en van daaruit verder reizen in Graubünden. De trein van Milaan Malpensa tot Tirano doet er net geen vier uur over.
 • Met een Swiss Travel Pass kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in het hele land. Je mag dus zo veel treinritjes maken als je wil en natuurlijk mag je ook eens afwisselen met de bus.
 • Neem voldoende budget mee want Zwitserland is natuurlijk niet goedkoop. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil, maar hier zijn toch enkele prijsvoorbeelden voor op restaurant:
  • Een voorgerecht: tussen €17 en €22
  • Een hoofdgerecht (steak, vegetarisch, …): tussen €25 en €35
  • Een stukje wild (ree): tussen €35 en €42
  • Een glaasje wijn: €8+
  • Een glaasje frisdrank: tussen €3,5 en €6
  • Een koffie: tussen €4 en €6.
 • Vergeet geen omvormer! In Zwitserland word een ander stopcontact gebruikt dan bij ons. In plaats van twee pinnetjes, zijn het er hier drie. Eigenlijk kan je de meeste telefoonopladers nog steeds gebruiken, maar als het uiteinde van je oplader te dik of breed is, geraken de pinnetjes er niet in. Vraag gerust aan je hotel of zij geen omvormer hebben. In de meeste gevallen regelen zij dat gratis voor jou.
 • De gewone treinen stoppen niet zo maar bij elke halte. Voor sommige stopplaatsen moet je een knop indrukken waarbij ‘Halt Auf Verlangen‘ (en enkele andere talen) staat. Dit wil zeggen dat de trein alleen bij de volge halte stopt als daar iemand moet worden opgepikt of afgezet. Bij de aankondiging van de volgende halte wordt dit ook steeds duidelijk gemaakt. En als je het niet goed hebt gehoord, wordt het ook telkens vermeldt op een schermpje in de treincabine.
  Bij de Bernina Express is dit niet nodig.
 • De beste zitplaatsen voor de Bernina Express zijn natuurlijk aan het raam. Als je de route van Chur naar Tirano neemt, dan reserveer je best een stoeltje langs de rechterkant van de trein. Als je de rit van Tirano naar Chur boekt, dan zijn links de beste zitplaatsen.

Meer info nodig?

Plan je een reis naar Graubünden maar wil je nog wat meer informatie? Kijk dan zeker eens naar deze websites:

Graubünden Zwitserland

Hou je van ongerepte natuur, buitenaardse landschappen en veel comfort? Dan is Graubünden de perfecte plek voor jou!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!