12 juni, 2020

Beste gezelschapsspellen aller tijden voor thuis en op reis

Familievakanties of reizen met vrienden zijn natuurlijk niet compleet zonder de beste gezelschapsspellen. In plaats van de hele tijd achter de buis te zitten, is het toch veel leuker om een leuk reisspelletje te spelen? Klassiekers zoals Monopoly en Uno kennen we allemaal wel, maar er zijn nog veel meer (en leukere!) mogelijkheden. Daarom heb ik een koopgids samengesteld en alvast de beste gezelschapsspellen voor je uitgezocht!

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

beste bordspellenMijn gezelschapsspellen top 10 bestaat uit een aantal van de best verkochte bordspellen, maar toch vooral uit minder bekende pareltjes.

In de zoektocht naar de beste bordspellen heb ik dan ook naar verschillende factoren gekeken. Zo heb ik bijvoorbeeld gekeken naar de vraag of de spelregels duidelijk uitgelegd zijn en naar de moeilijkheidsgraad ervan.

Benieuwd geworden naar mijn lijstje? Hieronder volgt een overzicht met de beste gezelschapsspellen voor thuis of op reis!

 1. Ticket to ride – Europe, online verkrijgbaar bij Bol.com
 2. Unstable Unicorns online bestellen bij Bol.com
 3. Machiavelli Deluxe, online kopen bij Bol.com
 4. Cards Against Humanity, online beschikbaar bij Bol.com
 5. Sherlock Holmes Consulting Detective, online verkrijgbaar bij Bol.com
 6. De weerwolven van Wakkerdam, online bestellen bij Bol.com
 7. The Mind, online verkrijgbaar bij Bol.com
 8. Codenames, online op voorraad bij Bol.com
 9. Azul, online beschikbaar bij Bol.com
 10. Black Stories, online shoppen bij Bol.com

gezelschapsspellen top 10

Gezelschapsspellen top 10

Ik heb verschillende soorten bordspellen opgenomen in mijn top 10. Hier zitten coöperatieve en strategische spellen tussen, maar ook bordspellen voor volwassenen. Met onderstaand lijstje ben je dus goed op weg als je op zoek bent naar de beste gezelschapsspellen voor urenlang vermaak tijdens je vakanties… Of gewoon voor thuis!

1. Ticket to ride – Europe

Ticket to ride is een bordspel waar je per trein door heel Europa rijdt. Je moet als speler de route volbrengen die op je bestemmingskaart staat. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen zodra je de juiste kaartencombinaties hebt. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen!

Ondanks het thema is Ticket to ride niet erg geschikt als reisspelletje. Dit komt door het feit dat het spel uit veel losse elementen zoals treinkaarten, bestemmingskaarten, treinstations en pionnen bestaat. Het kost in het begin wat tijd om alles uit te zoeken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan is het spel makkelijk te spelen, ook voor kinderen.

Ook vind ik het fijn dat dit spel geheel Nederlandstalig is. Dit maakt de uitleg van het spel ook een stuk eenvoudiger. Als je dus op zoek bent naar een bordspel om met het hele gezin te spelen, dan is Ticket to ride een mooie toevoeging.

De Europese kaart is prachtig vormgegeven en daarnaast zit het spel vol onverwachte plottwists. Tot op het laatste moment blijft het dus nog spannend wie de uiteindelijke winnaar wordt!

Tenslotte moet ik nog wel een nadeel benoemen. Je kunt het spel met maar maximaal vijf mensen spelen. Voor een gemiddeld gezin is dit dus prima, maar het spel is dus niet geschikt om met grote groepen vrienden te spelen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Geschikt voor het hele gezin
 • Nederlandstalig

Nadelen

 • Geschikt voor maximaal vijf personen

Specificaties

 • Uitgever: Asmodee
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 2 – 5
 • Leeftijd: 8 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 60 minuten
 • Prijs: €39,99 bij Bol.com

ticket to ride europe

2. Unstable Unicorns

Unstable Unicorns is een strategisch spel waarbij je een leger unicorns of eenhoorns moet verzamelen. Elk dier heeft een bijzondere eigenschap die je tijdens het spel inzet. Wie als eerste zeven beesten bij elkaar heeft, wint het spel. Klikt simpel, maar pas op! Er zitten namelijk ook eenhoorns bij die het je erg moeilijk maken.

Ramy Badie, de bedenker van Unstable Unicorns, heeft in 2017 via Kickstarter bijna twee miljoen dollar opgehaald om het spel uit te brengen. Het staat dan ook in de top 100 projecten die het meeste geld hebben opgehaald op deze crowdfunding-website. Inmiddels zijn er ook allemaal uitbreidingen die het spel spannender en leuker maken.

Als nadeel noem ik tenslotte dat de instructies nogal onduidelijk zijn. De bijgeleverde uitleg is moeilijk te volgen. Daarnaast is alles ook nog eens in het Engels, dus als je geen taalknobbel hebt, dan wordt dit een uitdaging. Desalniettemin denk ik toch dat het een zeer vermakelijk spel is als je de regels eenmaal doorhebt!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Verschillende uitbreidingen verkrijgbaar
 • Handig verpakt in compacte doos

Nadelen

 • Instructies onduidelijk
 • Alleen in het Engels verkrijgbaar

Specificaties

 • Uitgever: Asmodee
 • Type spel: strategie
 • Taal: Engels
 • Aantal spelers: 2 – 8
 • Leeftijd: 14 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 30-45 minuten
 • Prijs: €21,83 bij Bol.com

Unstable Unicorns

3. Machiavelli Deluxe

Machiavelli Deluxe was in 2017 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar en is daarom ook één van de best verkochte bordspellen van de afgelopen jaren. Deze nominatie vind ik helemaal terecht, want het zit vol met bluf en intrige om het spannend te maken!

Het doel van dit spel is om zoveel mogelijk goud te verzamelen om je eigen stad te bouwen. Iedere ronde kruip je in de huid van een bepaald karakter en ieder personage heeft weer zijn of haar eigen speciale krachten waarmee je andere spelers kunt manipuleren.

Aangezien je iedere ronde een andere rol speelt, is het in het begin wel lastig om het verhaal te volgen van je nieuwe karakter. Dit is zeker het geval als je meerdere uitbreidingen van het spel hebt.

De verhaallijn staat in de handleiding tussen de spelregels door uitgelegd, dus dit vergt wat heen en weer geblader. Toch is het nog best een spannend spel als je eenmaal in het verhaal zit en moet je strategisch nadenken om het spel te winnen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Strategisch spel (zet je aan het denken)

Nadelen

 • Veel inleestijd nodig

Specificaties

 • Uitgever: 999 Games
 • Type spel: strategie
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 2 – 8
 • Leeftijd: 10 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 30 minuten
 • Prijs: €21,95 bij Bol.com

beste gezelschapsspellen Machiavelli Deluxe

4. Cards Against Humanity

Als je al een beetje aangeschoten bent, dan is Cards Against Humanity één van de beste gezelschapsspellen om te spelen met vrienden. Het is dan ook de ideale partygame, want je kunt met wel twintig mensen tegelijk spelen!

Het spel bestaat uit 600 kaarten: 510 witte en 90 zwarte. Iedereen krijgt 10 witte kaarten om mee te beginnen. Degene die als laatste gepoept heeft, mag als Card Czar beginnen met een zwarte kaart. Hier staat een vraag op en deze wordt hardop voorgelezen. Vervolgens is het de bedoeling dat de rest antwoordt door uit een van de witte kaarten in hun hand te kiezen. De Card Czar kiest het grappigste antwoord uit en diegene krijgt dan een punt.

Alle kaarten zijn humoristisch bedoeld, al blijft dit natuurlijk subjectief. En de leeftijdsgrens van 17+ jaar verraadt het al, maar Cards Against Humanity behoort tot bordspellen voor volwassenen.

Sommige vragen en antwoorden zijn grof en kunnen bijvoorbeeld als discriminerend of seksistisch worden opgevat. Als je dit soort “humor” niet leuk vindt, dan is dit spel dus niet geschikt voor jou!

Het kleine formaat van dit kaartspel is overigens wel een fijne toevoeging aan reisspelletjes voor volwassenen als je van grove humor houdt.

Daarnaast is het spel ook alleen in het Engels verkrijgbaar. Soms komen er namen en referenties voorbij die voornamelijk voor Amerikanen herkenbaar (en dus ook grappig) zijn, maar minder voor Belgen en Nederlanders.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Geschikt voor grote groepen

Nadelen

 • Bevat grove humor (niet geschikt voor kinderen)
 • Alleen in het Engels verkrijgbaar

Specificaties

 • Uitgever: Cards Against Humanity
 • Type spel: partygame
 • Taal: Engels
 • Aantal spelers: 4 – 20
 • Leeftijd: 17 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 60 minuten
 • Prijs: €36,99 bij Bol.com

reisspelletjes Cards Against Humanity

5. Sherlock Holmes Consulting Detective

Houd jij wel van detectiveverhalen? Dan is Sherlock Holmes Consulting Detective echt iets voor jou! Het spel is in 1981 uitgebracht en bijna veertig jaar later is het nog steeds een van de beste gezelschapsspellen op de markt.

In Sherlock Holmes Consulting Detective los je een aantal mysteries op in Londen in de negentiende eeuw. Dit doe je door op zoek te gaan naar aanwijzingen, interviews en tips. Hoe minder aanwijzingen je nodig hebt, hoe meer punten je scoort!

Het originele aan Sherlock Holmes Consulting Detective is dat het anders is dan de meeste soorten bordspellen. Er komen dus geen dobbelstenen, kaarten of pionnen aan te pas. Ook heb je niets aan geluk, want je moet erg goed lezen, nadenken en de puntjes aan elkaar verbinden!

Het spel bestaat uit tien op te lossen mysteries en komt in een prachtige verzameldoos. Alles is mooi vormgegeven met illustraties om de sfeer van Londen uit de negentiende eeuw te creëren. Het leuke vind ik ook dat er echt een verhaalelement in het spel zit: je duikt echt het mysterie in met de vragen “wie heeft het gedaan?”; “hoe heeft diegene het gedaan?” en “waarom?”. Alle verhalen steken goed in elkaar en je merkt echt dat er goed over nagedacht is.

Een potentieel nadeel aan dit spel vind ik alleen wel dat alles in het Engels is. Je lost de mysteries namelijk op door goed de bijgeleverde interviews, krantenartikelen en andere aanwijzingen te lezen en te interpreteren. Als je geen Engelse talenknobbel hebt, dan wordt dit spel nogal een uitdaging.

Tenslotte duurt het spel lang, vooral in het begin. Men rekent zo’n 1,5 uur per case, maar veel spelers doen er eerder vier tot vijf uur over om een zaak te kraken.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Origineel concept met verhaalelement
 • Daagt je uit om goed na te denken

Nadelen

 • Een potje duurt lang
 • Alleen in het Engels verkrijgbaar

Specificaties

 • Uitgever: Asmodee en Space Cowboys
 • Type spel: interactief
 • Taal: Engels
 • Aantal spelers: 1 – 8
 • Leeftijd: 13 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 90 minuten
 • Prijs: €46,95 bij Bol.com

Sherlock Holmes Consulting Detective

6. De weerwolven van Wakkerdam

Op zoek naar een bordspel voor een grote groep mensen? Dan is De Weerwolven van Wakkerdam ideaal, want dit spel is geschikt voor 8 tot 18 personen. Het is ook een van de beste gezelschapsspellen voor je kind tijdens logeerpartijtjes en verjaardagsfeestjes of zelfs ideaal vermaak tijden een kampeervakantie!

In dit spel krijgt iedereen een kaart waarop zijn/haar rol staat: weerwolf of burger. De weerwolven vallen ’s nachts de burgers aan, dus men probeert deze beesten uit te roeien. Sommige burgers hebben speciale krachten, maar niemand weet van elkaar wat voor rol men heeft. Uiteindelijk is het de bedoeling om de weerwolven te ontmaskeren, zonder dat de burgers elkaar elimineren uit het spel.

De Weerwolven van Wakkerdam is één van de beste gezelschapsspellen voor grote groepen spelers. Er wordt een spelleider aangewezen die eigenlijk het hele spel aan elkaar moet vertellen. Het is dan handig als hij of zij de spelregels goed kent en goede verhaal-skills heeft. Hoe leuk het spel uiteindelijk wordt, hangt dus mede af van de spelers.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Geschikt voor grote groepen (al kan dit natuurlijk ook een nadeel zijn)

Nadelen

 • Goede spelleider maakt of breekt het spel

Specificaties

 • Uitgever: 999 Games
 • Type spel: interactief
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 8 – 18
 • Leeftijd: 8 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 45 minuten
 • Prijs: €10,95 bij Bol.com

weerwolven van Wakkerdam

7. The Mind

The Mind is een bijzonder uitdagend spel waar je niet mag communiceren met je medespelers. Toch moeten jullie samenwerken om in het volgende level te komen!

Het spel bestaat uit een reeks kaarten die genummerd zijn van 1 tot 100. De regels zijn simpel: iedereen krijgt een stapeltje kaarten en niemand mag van elkaar weten welke kaarten ze hebben. Je vormt met z’n allen een team en samen proberen jullie de kaarten op aflopende volgorde leggen. Zo moet 1 als eerste op tafel komen te liggen, gevolgd door hogere getallen.

Dat je het gehele spel niet mag praten, klinkt misschien erg ongezellig. Toch is dit spel erg leuk om te doen, want soms is de spanning echt om te snijden!

The Mind levert ongetwijfeld grappige taferelen op tijdens spelletjesavonden. Ik denk echter wel dat je dit beter kunt laten liggen als je op zoek bent naar meer diepgang of strategie in een spel. Hoe je als team in The Mind wint, komt uiteindelijk neer op geluk. Desalniettemin vind ik dit een prima reisspelletje voor in het vliegtuig vanwege het compacte formaat!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Simpele spelregels
 • Compact: ideaal reisspelletje in vliegtuig

Nadelen

 • Geen “diepgang” of strategie

Specificaties

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Type spel: coöperatief
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 2 – 4
 • Leeftijd: 8 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 20 minuten
 • Prijs: €10,99 bij Bol.com

The Mind beste bordspellen aller tijden

8. Codenames

Codenames is één van de beste gezelschapsspellen als je het leuk vindt om met taal bezig te zijn. Je moet hier namelijk associaties met woorden zoeken!

Het spel gaat als volgt: twee rivaliserende geheime diensten kennen de (eveneens geheime) identiteit van 25 spionnen. Beide teams strijden om zo snel mogelijk contact te krijgen met deze spionnen. Dit doet het teamhoofd door woorden op te noemen waar zijn of haar teamgenoten associaties met het codewoord kunnen leggen.

Het is een van de beste bordspellen ooit voor taalliefhebbers, want in 2016 heeft Codenames de prijs voor Spel van het Jaar gewonnen. Daarnaast is het spel ook meerdere keren opnieuw te spelen, want het spel heeft in totaal 400 woorden, waarvan er 25 in een potje worden gebruikt. De associaties die de spelers maken met deze 25 woorden zijn per ronde weer anders, dus uiteindelijk kom je steeds weer nieuwe woordencombinaties tegen.

Tenslotte moet ik als nadeel wel benoemen dat de uitleg van het spel nogal onduidelijk is. Ook ben je al snel uitgespeeld als je met je teamgenoten goede afspraken weet te maken over welke aanwijzingen je aan elkaar gaat geven.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Leuk voor taalliefhebbers

Nadelen

 • Onduidelijke uitleg spelregels

Specificaties

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Type spel: interactief
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 2 – 8
 • Leeftijd: 10 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 15 minuten
 • Prijs: € 17,95 bij Bol.com

Codenames reisspelletjes

9. Azul

Wat mij betreft hoort Azul ook bij de beste bordspellen aller tijden. In 2018 heeft het namelijk de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Familie gewonnen.

Het doel is simpel: de Portugese koning Manuel I wil zijn paleis met mooie tegels bekleden, nadat hij een bezoekje aan de Alhambra heeft gebracht. Aan jou de opdracht om het paleis met soortgelijke keramische tegels te versieren!

Je legt dus patronen met de tegeltjes en voor specifieke vormen en complementerende sets krijg je extra punten. Maar pas op: verspil je materialen, dan verlies je juist punten! Degene die de meeste punten scoort, wint het spel. Verder heb je ook de mogelijkheid om je medespelers dwars te liggen. Vooruitdenken en strategiebepaling is een belangrijk element en vergroot je kans om uiteindelijk te winnen.

Als ik dan toch een nadeel aan dit spel moet benoemen, dan denk ik dat er verder niet echt een verhaal achter zit. Als je het thema in beschouwing neemt, dan verwacht je misschien wel meer dan alleen tegeltjes leggen en mooie patronen maken. Desalniettemin zorgt Azul zeker voor vermakelijke spelletjesavonden!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Geschikt voor het hele gezin
 • Mooie vormgeving

Nadelen

 • Mist verhaalelement

Specificaties

 • Uitgever: Asmodee, Next Move Games
 • Type spel: interactief
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 2 – 4
 • Leeftijd: 8 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 40 minuten
 • Prijs: €33,95 bij Bol.com

Azul beste bordspellen

10. Black Stories

Houd jij wel van raadsels oplossen? Dan is Black Stories één van de leukste interactieve bordspellen om te spelen! Eigenlijk is het geen klassiek bordspel, maar meer een verhaalspel.

De bedoeling is dat de spelmeester een kaart met de situatiebeschrijving voorleest. Vervolgens moeten de overige spelers raden wat er precies gebeurd is. Dit doen zij door vragen te stellen die alleen met een “ja” of “nee” worden beantwoord.

In het doosje zitten vijftig raadsels die je op deze manier moet oplossen. Het leuke aan dit spel is dat het een beetje creativiteit en fantasie vergt om erachter te komen wat het verhaal achter de situatiebeschrijving is.

De prijs van dit spel is ook prima te doen. €8,95 voor een gezelschapsspel is absoluut niet duur. Het zit ook in een compact doosje (net iets groter dan een kaartspel), dus ideaal om ook bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie.

Als nadeel moet ik tenslotte wel zeggen dat je dit spel eigenlijk maar een keer kunt spelen. Hiermee bedoel ik dat je iedere raadsel maar een keer hoeft te horen en op te lossen. Daarna onthoud je het waarschijnlijk gewoon en dan is de lol er ook meteen van af. Gelukkig zijn er wel verschillende edities verkrijgbaar en kun je in dat geval gewoon een nieuwe versie kopen!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Goedkoop
 • Meerdere versies beschikbaar
 • Handzaam formaat: leuk reisspelletje

Nadelen

 • Maar een keer te spelen (tenzij je een slecht geheugen hebt)

Specificaties

 • Uitgever: Story Factory
 • Type spel: ineractief
 • Taal: Nederlands
 • Aantal spelers: 2 – 15
 • Leeftijd: 12 – 99 jaar
 • Tijdsduur: gemiddeld 20 minuten
 • Prijs: €8,95 bij Bol.com

Black Stories beste reisspellen

Hoe kies ik een leuk spel uit?

Gezelschapsspellen komen in allerlei soorten en vormen. Zo bestaan er klassieke bordspellen, maar kaarten of puzzelen zijn ook populaire keuzes tijdens spelletjesavonden. Wat een spel zo leuk maakt, is eigenlijk heel persoonlijk.

Daarom heb ik hieronder een aantal van de populairste spelsoorten op een rijtje gezet met een korte toelichting erbij. Dit maakt de keuze voor een leuke game een stuk makkelijker!

Coöperatieve gezelschapsspellen: samenwerken!

Bij coöperatieve gezelschapsspellen speel je niet tegen, maar met elkaar om te winnen. Het is dus een typisch gezelschapsspel omdat je veel communiceert met je medespelers, waardoor het ook meteen een sociale activiteit wordt.

Het coöperatieve element in het spel maakt het bijvoorbeeld ideaal voor kinderen om naar elkaar te leren luisteren, samen te werken en overleggen. Ook wordt het strategisch denkvermogen gestimuleerd. De beste coöperatieve bordspellen hebben daarom ook een indirect educatief effect!

Voorbeelden van coöperatieve gezelschapsspellen zijn: The Mind (nummer 7 in mijn gezelschapsspellen top 10), Pandemic en Exit Het Spel.

Strategische bordspellen: nadenken over elke stap

De beste strategische bordspellen vergen veel nadenkwerk om te winnen. Toeval of geluk speelt hier slechts een kleine of zelfs helemaal geen rol. Iedere stap die je zet, kan een positieve of juist negatieve uitwerking hebben later in het spel.

Strategie gezelschapsspellen kennen veel speelmogelijkheden en in de meeste gevallen is het moeilijk te voorspellen wat de consequenties van elke zet zijn. Door vaak te spelen krijg je meer ervaring en inzicht, waardoor je uiteindelijk ook beter in het spel wordt.

Klassieke voorbeelden van strategie gezelschapsspellen waar veel inzicht wordt gevraagd, zijn dammen, schaken, … Deze worden al duizenden jaren gespeeld en worden door velen als de beste bordspellen voor 2 personen gezien.

Modernere versies van strategische gezelschapsspellen zijn bijvoorbeeld Risk en Stratego, maar ook Scrabble en Rummikub zijn goede (en leuke!) voorbeelden.

Partyspel: hilariteit en gezelligheid

Partyspellen zijn ideaal als je met een groepje bekenden bent en met z’n allen iets leuks wilt doen. Je kunt in competitie- of samenwerkingsverband spelen en bijvoorbeeld teams vormen om mee samen te werken.

Vaak zit er geen verhaalelement of strategie achter partyspellen, maar gaat het meer om de gezelligheid en de sociale interacties tussen de spelers. Voor de meeste partygames geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Daarom zijn het ook niet de beste gezelschapsspellen voor 2 personen. Vergeet in ieder geval niet om ook een goede bluetooth speaker in huis te halen, want een beetje muziek maakt zo’n spel nog véél leuker!

Voorbeelden van populaire partyspellen zijn: 30 Seconds en Cards Against Humanity (nummer 4 in mijn gezelschapsspellen top 10).

Interactieve bordspellen: communiceren en feedback

Bij interactieve bordspellen vindt er – zoals de naam al zegt – interactie plaats tussen de spelomgeving en de spelers zelfs. Een voorbeeld hiervan is Kolonisten van Catan, waar ieder potje weer variabel is doordat het bord verandert van samenstelling.

Vaak zit er een vorm van storytelling in het spel verstopt en kruip je als speler in de huid van een karakter uit het verhaal.

Ook moeten de deelnemers onderling met elkaar communiceren om verder in het spel te komen. Er bestaan daarom ook combinaties tussen interactieve en coöperatieve gezelschapsspellen.

Andere bekende interactieve bordspellen zijn Monopoly en Codenames (nummer 8 in mijn gezelschapsspellen top 10).

reisspelletjes

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!