6 september, 2021

4.6/5 - (29 stemmen)

Top 5 Beste hosting provider in 2021: Webhosting vergelijken

Als Digital Nomad met verschillende reisblogs die allemaal veel bezoekers aantrekken, is het erg belangrijk dat ik gebruik maak van de beste hosting provider. Ik verkies namelijk een snel, goed, behulpzaam en liefst ook niet te duur webhosting pakket om mijn bezoekers de beste ervaring mogelijk te geven. Niemand wil natuurlijk op een trage en haperende website terecht komen!
Precies daarom ging ik op zoek naar de beste webhosting providers van dit moment. Hieronder vind je een top 5 en tips waarop je zeker moet letten bij het vergelijken van webhosting aanbieders.

4.6/5 - (29 stemmen)

webhosting hosting

Top 5 beste hosting (2021) vergelijken

Ik zit ondertussen al tien jaar in online marketing en heb meer dan 100 websites beheerd. Daardoor maakte ik kennis met zowat elk hosting bedrijfje van de Lage Landen (en er zijn er behoorlijk wat!), waardoor ik een duidelijk oordeel kan vellen over de beste hosting pakketten.

Naast mijn eigen expertise, hield ik ook rekening met reviews van consumenten en beoordelingen van professionele magazines en websites.

Uiteindelijk kwam ik uit bij deze top 5 van beste webhosting providers.

 1. Beste hosting in België en Nederland: Combell
 2. Beste WordPress hosting: SiteGround
 3. Beste goedkope hosting: One.com
 4. Beste webhosting prijs-kwaliteit: Neostrada
 5. Beste webhosting met erg goede helpdesk: Antagonist

Op dit moment heb ik nog steeds een vijftigtal websites in mijn beheer. Die zitten allemaal verspreid over de bovenstaande vijf beste hosting bedrijven. Je mag er dus zeker van zijn dat ik weet waarover ik het heb in de onderstaande reviews!

goede hosting

1. Beste webhosting provider in België en Nederland: Combell

De beste webhosting provider in België én Nederland is zonder twijfel Combell. Met duizenden lovende reviews (die van mezelf inclusief!) is dit bovendien één van de grootste spelers in de Lage Landen. En dat al twintig jaar lang!
Zelf moet ik ook toegeven dat ik fan ben. Dit is waarom:

Ze hebben pakketten voor zowel gewone websites als WordPress websites. Dat verschil is belangrijk, omdat je voor een WordPress website enkele extraatjes nodig hebt.

Er zijn telkens drie verschillende hosting pakketten die je kunt vergelijken: Business, Professional of Expert. Daarbij krijg je 50, 100 of 250 GB schijfruimte. Dat is echt gigantisch veel want zelfs met het kleinste pakket (50 GB) kun je eigenlijk een grote website onderhouden.

Het onbeperkt dataverkeer zorgt er voor dat je website snel laadt, zelfs als er veel bezoekers aanwezig zijn of wanneer je verschillende programma’s en taken (tegelijkertijd) hebt lopen.

Uit eigen ervaring kan ik ook zeggen dat websites erg snel lopen bij Combell, ongeacht welk pakket je kiest. En als er toch eens problemen zijn, dan geraken die snel opgelost met de uitstekende customer service. Je wordt namelijk zeven op zeven en vierentwintig op vierentwintig geholpen. Dat kan via mail of telefoon.

De gebruiksvriendelijke backend helpt ook met allerlei taken. Zo kun je eenvoudig een CMS op je hosting installeren, maar zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Persoonlijk vind ik de automatische back ups ook een handig extraatje. Zo ben je je website niet kwijt als je onverhoopt gehackt wordt of wanneer je developer een foutje maakt. Bovendien worden ze bij alle drie de pakketten erg lang behouden (14 dagen, 30 dagen, 30 dagen).

Wil je meerdere websites maken? Dan krijg je daar ook de mogelijkheid toe bij Combell. Op het Business pakket is plaats voor vier websites, het Professional pakket laat 5 websites toe en de Expert hosting geeft ruimte aan 6 websites.

Combell is één van de beste hosting providers, maar daar betaal je ook duur voor. Hoewel je het eerste jaar €5,99, €8,99 of €14,99 per maand betaalt, wordt dat de volgende jaren meer dan dubbel zo hoog (€14,95, €20,95, €36,95 per maand).

Een ander minpuntje is dat de WordPress hosting bij Combell een limiet aan databases heeft. Ook al is dit voor de meeste websites nog steeds ruim voldoende, toch kan dit eventueel problemen geven bij grotere sites. Om die reden raad ik aan om voor WordPress websites een ander beste hosting bedrijf te zoeken.

Prijzen en mogelijkheden: Combell.be

Voordelen

 • Bestaat al lang en weet dus alles van hosting. Bovendien betekent dit ook dat mensen Combell jaar na jaar verlengen en dus tevreden zijn van hun aankoop.
 • Héél hoge schijfruimte bij alle pakketten.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Héél goede customer service (en die is onbeperkt te raadplegen!).
 • Automatische en langdurige back-ups.
 • Hosting voor normale sites en geoptimaliseerd voor WordPress.
 • Je mag meerdere sites op één hosting pakket zetten.

Nadelen

 • Dure hosting provider.
 • De WordPress hosting pakketten hebben een limiet aan databases. Voor grote websites is dit een minpunt.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van Combell is dat: Business – Professional – Expert

 • Webruimte: 50 GB, 100 GB of 250 GB
 • Dataverkeer: Overal onbeperkt
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 4, 5 of 6
 • Aantal mailboxen: 50, 500 of 750 – allemaal met 25 GB schijfruimte in totaal.
 • Aantal databases: 5, 75, 75
 • Automatische back-ups?: Ja, 14 dagen bewaring, 30 dagen bewaring, 30 dagen bewaring
 • Extra’s aangeboden: gratis domeinnaam voor één jaar, gratis HTTPS certificaat, gratis contact met support team, verhuisservice van een andere provider naar Combell, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

Beste webhosting provider Belgie

2. Beste WordPress hosting: SiteGround

Voor al mijn Check Out Sam blogs (BE, NL, DE, COM) maak ik gebruik van SiteGround. Ik probeerde al tal van goede WordPress hosting bedrijven, maar geen enkel leverde zo’n topkwaliteit als SiteGround. Ik roepte ze trouwens al eerder uit als de beste WordPress hosting van dit moment.

Het is een bedrijf dat wereldwijd actief is, maar doordat het ook servers heeft in Amsterdam (en andere plekken in Europa) is het uitermate geschikt voor Belgische of Nederlandse gebruikers.

SiteGround biedt zowel normale als WordPress hosting pakketten aan, en vooral om die laatste zijn ze erg bekend. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de websites razendsnel lopen, dat ze altijd up-to-date zijn met nieuwe updates en dat ze een heel uitgebreid kenniscentrum hebben.

Ook de fantastische helpdesk heeft me al vele malen verbazen. Er is nog geen enkele vraag geweest die zij niet (snel!) konden oplossen. Wanneer de medewerkers van de chats je niet verder kunnen helpen, wordt de vraag doorgestuurd naar een ‘senior‘ en die lost het probleem meestal binnen de twintig minuten op. Het enige nadeel is wel dat alles in het Engels gebeurt.

De schijfruimte is iets minder indrukwekkend dan bij Combell (10, 20 of 40 GB), maar eigenlijk heb je daar meer dan genoeg mee. Tenzij je misschien een fotoblog hebt!
Ook bij dit beste hosting bedrijf zit een onbeperkt dataverbruik inbegrepen, waardoor je website niet zo maar zal kraken bij veel bezoekers.

Als je meerdere (kleine) websites op hetzelfde pakket wilt zetten, kan dat. Je mag er zelfs zo veel op zetten als je wilt! En dat is toch echt heel uitzonderlijk.

Ikzelf ben ook een grote fan van de automatische back-ups die dagelijks worden genomen en bijgehouden tot dertig dagen lang. Dat heeft me toch al een paar keer gered van grote fouten!

Een tijdje geleden kocht ik één van deze beste WordPress hosting pakketten bij SiteGround, maar uiteindelijk bleek dat ik mijn nieuwe website gewoon nog op een ander plan kon zetten. Aangezien ik dit nog binnen de dertig dagen zag, kreeg ik –zonder vragen– mijn geld terug.

SiteGround is één van de beste webhosting providers, maar dat komt ook met een prijs. Het eerste jaar betaal je €5,99, €9,99 of €13,99 per maand, de volgende jaren wordt de prijs omhoog getrokken naar €12,99, €22,99 of €34,99 per maand.

Een geldbesparende tip: kies meteen voor een betaling van drie jaar. Zo bespaar je de eerste jaren héél wat geld!

Prijzen en mogelijkheden: SiteGround.com

Voordelen

 • Duur.
 • Héél goede support service.
 • Groot bedrijf met veel kennis en gespecialiseerde medewerkers.
 • Buitenlands bedrijf, maar ze hebben toch veel servers in Europa.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Automatische en langdurige back-ups.
 • Hosting voor normale sites en geoptimaliseerd voor WordPress.
 • Je mag meerdere sites op één hosting pakket zetten.

Nadelen

 • Duur.
 • De webruimte is niet heel hoog.
 • Support is alleen Engelstalig.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van SiteGround is dat: StartUp – GrowBig – GoGeek

 • Webruimte: 10 GB, 20 GB of 40 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal mailboxen: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups?: Ja, 30 dagen bewaring bij elk pakket
 • Extra’s aangeboden: 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis CDN, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar SiteGround, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

beste hosting siteground

3. Beste goedkope hosting: One.com

One.com is één van de beste hosting providers all-round, maar bovendien hanteren zij min of meer de laagste prijzen. Ik raad dit bedrijf dan ook aan voor alle beginnende websites. Je krijgt voor een laag prijsje behoorlijk wat terug, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de kwaliteit. En als je website toch groeit, dan biedt One.com ook goede groeipakketten.

Het goedkoopste pakket (beginner) kost het eerste jaar amper €1,99 per maand en daarna wordt dat (nog altijd goedkoop) €4,99 per maand.
Explorer kost €2,49 per maand (en daarna €8,99 per maand), Enthusiast kost €2,99 per maand (en daarna €12,99 per maand), Expert kost €6,99 per maand (en daarna €14,99 per maand) en Guru kost je €8,99 per maand (en daarna €18,99).

Vergeet ook niet dat er het eerste jaar ook een gratis domeinnaam in die prijs zit. Zo wordt One.com dus echt de goedkoopste in de totaalprijs.

Voor deze aantrekkelijke prijzen krijg je behoorlijk wat terug!

50 GB aan schijfruimte bij het goedkoopste pakket is echt ongezien. Maar ook het aantal opslag voor de volgende pakketten (100 GB, 200 GB, 500 GB, 750 GB) is extreem hoog voor deze tarieven.
Bovendien krijg je overal onbeperkt dataverkeer. Ideaal dus als je nog een beetje nieuw bent in het bouwen van websites en af en toe wat wilt uitproberen. En ook voor experts die zware programma’s gebruiken is dit goed nieuws natuurlijk.

Nog een pluspunt van One.com: er worden dagelijkse automatisch backups genomen.

Ook als je een WordPress website wilt maken zit je bij deze beste hosting provider goed. Vanaf het goedkoopste pakket krijg je al meteen vijf databases. En dat is veel!

Ik sluit af met nóg een voordeel van deze goedkoopste webhosting: One.com staat bekend om zijn uitstekende customer service. Dat moet helaas wel in het Engels, maar kan wel via telefoon, chat of e-mail.

Prijzen en mogelijkheden: One.com

Voordelen

 • Goedkope webhosting mogelijkheden.
 • Gratis domeinnaam bij eerste jaar inbegrepen.
 • Alle pakketten hebben extreem hoge opslagcapaciteit.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Automatische dagelijkse back-ups.
 • Zeer goede customer service met verschillende mogelijkheden tot contact.

Nadelen

 • Je kunt pas vanaf Enthusiast meerdere website op één hosting pakket zetten.
 • Je zit met een limiet aan databases (voor grote WordPress websites is dit een minpunt).

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van One.com is dat: Beginner – Explorer – Enthusiast – Expert – Guru.

 • Webruimte: 50 GB, 100 GB, 200 GB, 500 GB, 750 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1, 1, 5, 7, 10
 • Aantal mailboxen: 100, 200, 500, 750, 1000
 • Aantal databases: 5, 10, 15, 20 (specifiek voor WordPress hosting)
 • Automatische back-ups?: Ja, dagelijks.
 • Extra’s aangeboden: gratis SSL veiligheidscertificaat, gratis sitebeveiliging, gratis SEO tool, gratis Google Ads krediet, dagelijkse back-ups, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

one.com logo

4. Beste webhosting prijs-kwaliteit: Neostrada

Ook Neostrada heeft enkele goedkope webhosting mogelijkheden. Hun Light pakket kost €4,99 per maand. De overige mogelijkheden zijn iets prijziger: €6,99, €7,99 of €9,99.

Net zoals al de beste webhosting providers die ik hierboven al heb vernoemd, krijg je bij Neostrada ook onbeperkt dataverkeer. Bovendien krijg je ook voldoende schijfruimte (5 GB, 25 GB, 50 GB of 100 GB).

Spijtig genoeg mag je bij het goedkoopste pakket (light) maar één website bouwen. Bij de andere pakketten is dat respectief 2, 3 of 5 domeinen. Als je meerdere webstekjes wilt bouwen, is Neostrada dus niet de ideale partner.

Bij het Light pakket krijg je ook maar één dag back-up en dat is volgens mij echt te weinig. De andere mogelijkheden geven 7, 14 of 28 dagen lang back-ups.

Ik ben bij Neostrada ook heel tevreden over de helpdesk. Je kunt hen van maandag tot zaterdag bereiken via een LiveChat (tot +/- 17u). Zij reageren vrij snel, maar helaas dus geen 24/24u.

Prijzen en mogelijkheden: Neostrada.be

Voordelen

 • Goedkope mogelijkheden.
 • Goedkope webhosting mogelijkheden.
 • Vrij hoge opslagcapaciteit.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Automatische back-ups.

Nadelen

 • Neostrada is niet zo geschikt als je meerdere websites op één pakket wilt zetten.
 • Automatische back-up tool is bij de Ligt versie te beperkt.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van Neostrada is dat: Light – Standard – Advanced – Extreme

 • Webruimte: 5 G, 25 GB, 50 GB, 100 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1, 2, 3 of 5
 • Aantal mailboxen: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups?: Ja, 1 dag bewaring, 7 dagen bewaring, 14 dagen bewaring, 28 dagen bewaring
 • Extra’s aangeboden: gratis .site of .store domeinnaam voor één jaar, gratis HTTPS certificaat, gratis contact met support team, verhuisservice van een andere provider naar Neostrada vanaf Standard pakket, gratis website builder vanaf Standard pakket, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

goede webhosting Neostrada

5. Beste webhosting met erg goede helpdesk: Argeweb

Argeweb is een vrij nieuw webhosting bedrijf, maar won in die paar jaar tijd al heel wat klanten voor zich. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de aantrekkelijke hosting pakketten en de uitstekende customer service.

Je krijgt de mogelijkheid om een mailtje te sturen naar Argeweb, maar nog beter: je kunt hen bellen voor de meest prangende vragen! Dat kan op elke werkdag van 9u tot 17:30u. Persoonlijk vind ik dat echt een grote meerwaarde, want zo kun je altijd op hun hulp rekenen als er iets onverhoopt is misgegaan. Bovendien leggen ze alles in makkelijke en klare taal uit, en da’s ook niet onbelangrijk! 😉

Natuurlijk zijn ook de specificaties van deze provider erg goed. En ik ben niet de enige die dat denkt, want er zijn een duizendtal reviews over dit hosting platform.

De eerste drie maanden krijg je een fikse korting op de prijs, maar anders kost het Plus pakket €9,95 per maand, terwijl Compleet €14,95 kost en Heavy een prijskaartje heeft van €19,95 per maand. Daar zit trouwens een leuk extraatje bij, want bij elk pakket krijg je het eerste jaar een gratis domeinnaam (ook .NL of .be).

Met een dataopslag van 25 GB, 50 GB of 100 GB zit je ook wel goed. Zelfs grote websites hebben hier genoeg mee. Ook hier is er onbeperkt dataverkeer, waardoor je website in alle omstandigheden vlotjes blijft lopen.

Er kunnen ook automatische backups worden gemaakt, maar dat moet je wel zelf instellen. Doe dit onmiddellijk! Zo kom je niet voor vervelende problemen te staan.

Nog een laatste voordeel: je hebt ook hier de mogelijkheid om je geld terug te vragen binnen dertig dagen als je niet tevreden bent. Zo heb je genoeg tijd om deze beste webhosting provider grondig testen zonder dat je daar geld door verliest.

Prijzen en mogelijkheden: Argeweb.nl

Voordelen

 • Extreem goede customer service (zelfs telefonisch bereikbaar).
 • Hoge schijfruimte bij alle pakketten.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Het eerste jaar krijg je ook een gratis domeinnaam.
 • Je mag meerdere sites op één hosting pakket zetten.

Nadelen

 • De WordPress hosting pakketten hebben een limiet aan databases. Voor grote websites is dit een minpunt.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van Argeweb is dat: Plus – Compleet – Heavy

 • Webruimte: 25 GB, 50 GB, 100 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1, 2, 3 of 5
 • Aantal mailboxen: 50, 100, 100
 • Aantal databases: 2, 3, 4
 • Automatische back-ups?: Ja, bewaring afhankelijk van je opslagcapaciteit
 • Extra’s aangeboden: 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis domeinnaam voor één jaar, gratis contact met support team, verhuisservice van een andere provider naar Argeweb, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

argeweb

Waar op letten bij kiezen goede webhosting?

Omdat ik al zo lang actief ben in online marketing, heb ik al honderden websites onder mijn beheer gehad. In tien jaar tijd heb ik verschillende keren gezocht naar de meest performante of goedkoopste beste hosting pakketten. Ik testte er verschillende tientallen uit, maar -helaas- was er bij de meesten altijd wel iets niet goed…
Bovenstaand lijstje zou dan ook ideaal moeten zijn voor iedereen die op zoek is naar het beste hosting pakket in een bepaalde categorie. Momenteel heb ik nog steeds zo’n vijftig verschillende websites en die zitten allemaal bij één van bovenstaande providers.

Maar waarop let ik dan, als ik webhosting ga vergelijken? Dit zijn de allerbelangrijkste aandachtspunten:

Webruimte

De webruimte is het aantal gigabyte (GB) die je op je hosting platform krijgt om je website in te bouwen. Vergelijk het met de ruimte die je hebt op je computer, USB-stick of externe harde schijf.

Kleine websites hebben meer dan genoeg met 5 GB. Als je echter een site maakt met veel foto’s of zware programma’s, dan zul je veel meer GB’s nodig hebben.

Neem nu deze blog, Check Out Sam. Ik heb 500+ posts en pagina’s met daarin héél veel foto’s. Het spreekt dus voor zich dat ik heel wat webruimte nodig heb.

Op de schijfruimte staat trouwens nog wel meer dan je website zelf. Ongeopende mails, back-ups op de server, je CMS (platform waarop je je website bouwt: WordPress, Drupal, …), …

Dataverkeer

Het dataverkeer maakt duidelijk hoeveel data (uitgedrukt in GB) wordt uitgewisseld tussen je website servers en de computer van de bezoeker. Iedere keer dat iemand jouw website bezoekt, moet die opnieuw worden gedownload naar de browser van de bezoeker. De lay-out, de afbeeldingen, de lettertypes, de teksten, … dragen dus allemaal bij tot een hoger dataverkeer.
Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer dataverkeer je dus nodig hebt.

Veel goede hosting providers kennen onbeperkt dataverkeer toe aan hun gebruikers. Weet wel dat dit alleen is bij ‘normaal’ gebruik’. Als je website dus extreem veel wordt bezocht (en als dat dus niet meer ‘normaal’ is voor jouw aangekochte hosting pakket), of als je abnormaal veel CPU Seconds gebruikt (wanneer je gebruik maakt van programma’s, plug-ins, geautomatiseerde taken, …) zal je website alsnog worden stilgelegd. Gelukkig is dit eerder uitzonderlijk en zul je daar ook vanop de hoogte worden gesteld.

Daarom raad ik aan om te kiezen voor één van de beste hosting providers die ik hierboven opsom. Zij helpen namelijk (snel!) om naar een oplossing te zoeken, zodat je website zo weinig mogelijk down-time kent. Zo kunnen je bezoekers snel terug op je website en verlies je eventueel ook geen inkomsten.

Support service

Volgens mij is dit één van de allerbelangrijkste aandachtspunten bij het zoeken naar de beste webhosting.

Ik ben een doorgewinterde website bouwer, maar nog steeds sta ik soms voor technische raadsels bij het bouwen of aanpassen van een website. Dat is namelijk allemaal extreem complex en een studie op zichzelf. Daardoor is het bijzonder handig als je (snel en correct!) geholpen wordt door een goede support service.

Door een update in één of andere plug-in, een geoptimaliseerde functie bij je CMS of website of een geupdate codering kan het namelijk zo maar gebeuren dat je website niet meer werkt. En dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden!
En ook bij minder prangende vragen is een snel antwoord leuk, natuurlijk.

Bij de meeste hosting bedrijven gebeurt dat aan de hand van e-mails die je naar een support dienst kan zenden (traag) of snelle chat boxes waarbij je vrijwel onmiddellijk antwoord en hulp krijgt (snel). Enkelingen maken het ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen (snelst). Voor deze service betaal je meestal wel meer.

webhosting vergelijken

Aantal websites per hosting pakket

Voor de meeste mensen zal dit minder belangrijk zijn maar als je -zoals ik- meerdere websites hebt, is dit toch ook een aandachtspuntje.

Sommige hosting providers laten namelijk maar één website per hosting pakket toe. Dit wilt zeggen dat je maar één site kunt bouwen op dat hosting pakket. Als je later nog zin krijgt om een volgende webstek te maken, moet je dus een nieuw hosting pakket kopen of uitbreiden naar eentje waar je meerdere websites mag toevoegen.

Automatische back-ups

Ik zei het al eerder: een website of blog maken is bijzonder complex en er kan altijd wel iets misgaan. Dat hoeft niet noodzakelijk aan jou te liggen, want het kan ook te maken hebben met een storing of een foute update.

Om die reden is het erg belangrijk dat je altijd back-ups hebt van jouw website. Hoe meer, hoe beter! Want soms zie je pas na enkele dagen (of weken – ik spreek uit ervaring…) dat er ergens iets misloopt, of misschien zelfs dat je website gehackt is!

Ik raad aan om te kiezen voor een hosting platform die je back-ups voor minstens zeven dagen bijhoudt.

Snelheid webhosting

De snelheid van de beste hosting hangt allemaal af van bovenstaande factoren.

Een grote webruimte met een hoog dataverkeer en een onbeperkt aantal MySQL databases (zie hieronder) zullen namelijk niet snel last hebben van hoge laadtijden. Dit zorgt er voor dat de gebruikerservaring van je bezoekers vlot verloopt (en dat ze je website niet verlaten omdat het eeuwen duurt voor alles laadt!).

Als je een CMS (een soort van website maker, waardoor je zelf niks of weinig moet coderen: WordPress, Drupal, …) gebruikt is een hosting met veel snelheid ook aangeraden. Zo kun je namelijk snel aanpassingen doorvoeren en nieuwe artikels schrijven.

Afstand tot de servers

Kijk altijd na waar de servers liggen. Het is van belang dat die ergens in Europa liggen (liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar jij en je bezoekers zich bevinden). Dat zorgt namelijk voor een snellere verbinding en dus ook een snellere website.

Aantal databases (belangrijk bij WordPress hosting)

Als je gebruik maakt van WordPress, dan moet je webhosting over databases of tabellen beschikken. Iedere theme, plug-in, post, pagina, etc… wordt namelijk in deze tabellen geschreven. Het is voor een WordPress website dus heel belangrijk dat hier geen (lage) limiet op staat!

Ook bij websites waarbij je bijvoorbeeld XML bestanden wilt lezen is dit erg belangrijk. Alle informatie komt namelijk in deze databases te staan, waardoor ze ook snel gelezen moeten worden.

beste webhosting provider

Welke hosting kiezen?: Soorten hosting

Er zijn drie soorten hosting: shared, reseller en VPS hosting.

Bij de overgrote meerderheid zal shared hosting volstaan. Zelfs bij relatief grote websites (zoals deze).
Ik leg de verschillen graag voor je uit:

Shared Hosting

Je ‘huurt’ als het ware een stukje van de server en krijgt daarvoor een stukje van de opslag en capaciteiten terug. De rest van de server wordt gedeeld met andere websites.

Dit is het goedkoopste soort van hosting en volstaat voor kleine tot middelgrote websites. Zelfs als je meer dan 100.000 bezoekers per maand hebt, is een (duurder) shared hosting plan nog steeds toereikend.

VPS Hosting

Bij dit type, huur je een Virtual Private Server. Het voordeel van dit type hosting is dat het extreem snel is en zo goed als nooit downtime heeft. Je hoeft niks met anderen te delen, dus alles verloopt vliegensvlug.

Het grootste nadeel? Deze servers zijn extreem duur.

Reseller Hosting

Als je je eigen hosting bedrijfje wilt aanmaken -of websites doorverkoopt-, kun je gebruik maken van een Reseller Hosting pakket. Je deelt in dit geval je eigen VPS Hosting pakket met anderen.

beste hosting bedrijven

Waar is de beste domeinnaam registratie?

In tegenstelling tot bij hosting, is er niet zoiets als de beste domeinnaam registratie. Elk bedrijf dat je een domeinnaam laat registreren, zal dat op dezelfde manier doen. Het enige wat echt zal verschillen, is de prijs.

Meestal kun je een domeinnaam tegelijkertijd registreren tijdens de aankoop van een hosting pakket. Ik raad ook aan om dat te doen. Dan wordt de domeinnaam namelijk meteen aan je hosting account gekoppeld en moet je zelf niks meer doen.

Koop je je domeinnaam toch ergens anders aan? Dan zul je de IP-adressen en nameservers zelf moeten instellen. Moeilijk is dat niet, maar als je er geen verstand van hebt kan het wel even zoeken zijn 😉 !

Wat betekenen al die moeilijke termen?

Als je op zoek bent naar de beste hosting pakketten, dan ben je ongetwijfeld al enkele vreemde woorden tegengekomen. Als je nog nooit een website hebt gebouwd, kan ik je al meteen geruststellen: meestal zijn deze termen van weinig belang. Maar om je gerust te stellen, verduidelijk ik er toch enkele:

 • CMS: Of Content Management System. Een systeem waarop je een site maakt zonder dat je daarvoor programmeertaal moet gebruiken. De bekendste voorbelden zijn WordPress, Drupal, Magento en Joomla. Deze site maakt bijvoorbeeld gebruik van WordPress.
 • SSL: Of Secure Sockets Layer. Dit zorgt voor een veilige en versleutelde verbinding tussen twee computers. Met zo’n certificaat kan niemand zomaar (gevoelige) gegevens lezen. Deze website heeft een SSL certificaat en dat kun je zien ana het slotje dat voor de URL staat.
 • FTP: Of File Transfer Protocol betekent eigenlijk dat bestanden (‘files’) van je computer op de server kunnen worden gezet (of omgekeerd). Via een apart programma (Filezilla, Cyberduck, …) kun je zo inloggen op je gloednieuwe website en alles installeren door de ‘files’ online te zetten.
 • PHP versie: Of Hypertext Preprocessor is een scripttaal. Dit is eigenlijk het modernere broertje van HTML, die ervoor zorgt dat je website wordt geprogrammeerd. Regelmatig zijn er updates van deze taal, waardoor oude versies niet meer veilig zijn (of gewoon worden uitgefaseerd). Het is dus belangrijk dat je altijd gebruik maakt van programma’s die worden geupdatet.
 • HTTP/2: Dit is de modernere variant van ‘http’ (Hypertext Transfer Protocol) en zorgt ervoor dat websites sneller én veiliger laden. Nog niet alle browsers ondersteunen HTTP/2, dus dit is wel van belang.
 • CDN: Of Content Delivery Network is een groep van servers die ervoor zorgt dat je website of content sneller wordt getoond dan anders. Dit zorgt er ook voor dat je minder data zult opgebruiken. Meestal is dit een aparte (betalende) functie en kleine websites zullen dit normaal niet nodig hebben.
 • Subdomeinen: Het domein van deze website is ‘checkoutsam.be’, een subdomein zou kunnen zijn ‘reizen.checkoutsam.be’. Dit is van belang als je je website op deze manier wilt onderverdelen of blijvoorbeeld een blog subdomein voor je website wilt aanmaken.

beste domeinnaam registratie

Hopelijk heb je met deze gids éindelijk de beste hosting voor jouw website gevonden en zijn al die moeilijke termen nu voor eens en altijd duidelijk gemaakt. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust hieronder!
Wil je tips over hoe je zelf een website of blog kunt maken en wil je daar ook een zakcentje door verdienen? Lees dan ook mijn artikel over hoe je geld kan verdienen met bloggen.

4.6/5 - (29 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam