Top 5 Beste hosting provider in 2023: Webhosting vergelijken

Als Digital Nomad heb ik verschillende websites met veel bezoekers. Daarom is het erg belangrijk dat ik gebruik maak van de beste hosting provider. Ik verkies namelijk een snel, goed, behulpzaam en liefst ook niet te duur webhosting pakket om mijn bezoekers de beste ervaring mogelijk te geven. Niemand wil natuurlijk op een trage en haperende website terecht komen!
Precies daarom ging ik op zoek naar de beste webhosting providers van dit moment. Hieronder vind je een top 5 en tips waarop je zeker moet letten bij het vergelijken van webhosting aanbieders.

4.7/5 - (45 votes)

webhosting hosting

Top 5 beste hosting (2023) vergelijken

Ik maak ondertussen al tien jaar websites en beheerde al meer dan 100 websites. Daardoor maakte ik kennis met zowat elk hosting bedrijfje van de Lage Landen (en er zijn er behoorlijk wat!). Hierdoor kan ik een duidelijk oordeel vellen over de beste hosting pakketten.

Naast mijn eigen expertise, hield ik ook rekening met reviews van consumenten en beoordelingen van professionele magazines en websites.

Uiteindelijk kwam ik uit bij deze top 5 van beste webhosting providers.

 1. Snelste en beste hosting in België en Nederland: Cloud 86
 2. Beste goedkope hosting: Junda
 3. Webhosting én met erg goede helpdesk: Combell
 4. Beste WordPress hosting: SiteGround
 5. Goed alternatief, maar heel duur: One.com

Op dit moment beheer ik nog steeds een vijftigtal websites. Die zitten allemaal verspreid over de bovenstaande vijf beste hosting bedrijven. In de loop der tijd zijn ze al verschillende keren overgezet vanaf een ander host, want ik kan je verzekeren dat er ook heel wat bagger tussen al die ondernemingen zit…

Je mag er dus zeker van zijn dat ik weet waarover ik het heb in de onderstaande reviews!

goede hosting

1. Snelste en beste webhosting provider in België en Nederland: Cloud86

De snelste en beste webhosting provider in België én Nederland is zonder twijfel Cloud86. Dit lokale bedrijf heeft het bovendien in de basis allemaal goed geregeld. Alles draait op Enterprise hardware en Cloud86 is een onafhankelijke provider. Dit staat garant voor de beste snelheidsprestaties en in hun geval is dit ook terug te zien. Middels onafhankelijke snelheidstesten zijn ze meerdere jaren op rij verkozen tot snelste hostingprovider van het jaar. In een recente test (zie hier) werden zij kort geleden nog uitgebreid getest en als snelste webhosting bevonden.
Daarnaast zijn de klanten lovend over de support van Cloud86 en regent het 5 sterren reviews op Google als Trustpilot.

En dat allemaal ook nog eens voor een spotgoedkope prijs.
Nieuwe klanten profiteren van een korting tot 55% over de eerste looptijd van hun bestelling. Voor de beginners is er al een webhosting pakket vanaf €1,95 per maand. Als je enige technische kennis hebt kan je hier maximaal 2 WordPress websites op installeren en heb je op die manier maximale waar voor je geld. Ga je een stapje hoger dan betaal je slechts €2,95 per maand en krijg je de mogelijkheid om maximaal 10 websites te plaatsen op je hostingpakket. Een fijn detail is dat ze bij dit pakket ook een gratis verhuisservice aanbieden voor als je websites al zijn ondergebracht bij een andere hostingprovider.

De omgeving draait op het gebruiksvriendelijke Plesken en werkt zeer intuïtief. Zonder al te veel moeite heb je binnen een mum van tijd je website online staan.

Ook heeft Cloud86 verschillende Managed WordPress pakketten voor drukbezochte websites en speciaal geoptimaliseerd voor WordPress. Het startpakket is €7,95 per maand en hier kunnen 2 websites op geïnstalleerd worden.
Het voordeel van een Managed WordPress pakket is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de backups en updates van je WordPress. Met behulp van Redisobject caching en 15 PHP workers word je WordPress website razendsnel! Door te kiezen voor automatische updates weet je dat je altijd volledig bij bent als het gaat om de nieuwste functionaliteit of security-updates.
Wil je een stap hoger in data en mogelijkheden dan is er altijd nog een Managed WP Medium pakket voor €15,95 per maand. Hier heb je de mogelijkheid om maximaal 5 websites te installeren op een werkelijk razendsnelle server.

Zoals al eerder aangegeven is de support zeer vakkundig en behulpzaam. Bij het teruglezen van reviews zie je dit regelmatig terugkomen. Klanten zijn zeer tevreden over Cloud86. Ze helpen je totdat een probleem is opgelost en dit kan ook telefonisch van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren.Wel zo handig als je een probleem hebt welke je het liefst even mondeling doorloopt met een supportmedewerker.

Prijzen en mogelijkheden: Cloud86.be

Voordelen

 • Relatief jong bedrijf en investeert volop in hardware en support.
 • Meerdere malen uitgeroepen tot snelste hosting.
 • Goedkope hosting pakketten.
 • Telefonische helpdesk welke erg vakkundig is.
 • Automatische en langdurige back-ups.
 • Onafhankelijke provider.
 • Mogelijkheid om meerdere sites op één hosting pakket zetten.

Nadelen

 • Telefonische support niet 24/7 bereikbaar.
 • Geen onbeperkt dataverkeer.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van Cloud86webhosting is dat: Start – Medium – Unlimited

 •  Webruimte: 5 GB, 50GB of 100 GB
 • Dataverkeer: 250 GB of onbeperkt
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 2, 10 of onbeperkt
 • Aantal mailboxen: 10, 50 of onbeperkt
 • Aantal databases: 5, 15 of onbeperkt
 • Automatische back-ups?: Ja
 • Extra’s aangeboden: Actietarief bij het afsluiten voor meerdere jaren, gratis SSL certificaat, gratis contact met telefonische support team, (Gratis) verhuisservice van een andere provider naar Cloud86, snelle CMS installatie mogelijk via Plesk (WordPress, Drupal, …)

Cloud 86 snelste hosting Belgie en Nederland

2. Beste goedkope webhosting: Junda

Junda is één van de beste webhosting bedrijven en kan tegelijkertijd de goedkoopste prijzen voorschotelen. Een overduidelijke aanrader, dus! Hun shared webhosting plans zijn er in vier pakketten: het Simple pakket begint bij €1 per maand als je meteen 3 jaar afsluit (anders €2 per maand – ook nog steeds goedkoop!) en de volgende pakketten kosten respectievelijk €2, €4 of €6 per maand.

Net zoals al de beste webhosting providers die ik hierboven al heb vernoemd, krijg je bij Junda ook onbeperkt dataverkeer. Bovendien krijg je ook meer dan voldoende schijfruimte (5 GB, 50 GB, 100 GB of 150 GB).

Als je meerdere webstekjes wilt bouwen, is Junda niet de ideale partner. Je kunt op elk webhosting pakket namelijk maar één website hosten. Het Simple pakket is natuurlijk spotgoedkoop, dus je kunt als alternatief natuurlijk gewoon meerdere van dit pakket aankopen…

Er worden dagelijkse back-ups gemaakt. Respectievelijk worden die ook 2, 4, 7 of 14 dagen lang bijgehouden. Twee dagen vind ik nét iets te kort, maar bij de overige pakketten zit dat dus wel goed.

Doordat de servers dichtbij België en Nederland staan (vnl. Amsterdam en Duitsland) betekent dat ook dat je website extra snel zal zijn. Dat wordt nog extra in de verf gezet door het gratis LiteSpeed WP Cache en de QUIC cloud CDN die gratis wordt aangeboden. Verder zit ook SSL en de WordPress toolkit gratis bij een aankoop.

Ik ben bij Junda ook heel tevreden over de helpdesk. Je kunt hen 7/7 bereiken in het Nederlands en ze reageren echt wel snel.

Tot slot wil ik ook even vermelden dat Junda tot nog toe alleen maar positieve reviews kreeg (zie hier). Zeker voor kleine of middelgrote websites en beginnende webmasters vind ik Junda dus een absolute aanrader!

Prijzen en mogelijkheden: Junda

Voordelen

 • Erg goedkope webhosting mogelijkheden.
 • Hoge opslagcapaciteit.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Automatische back-ups.
 • Gratis verhuisservice.
 • Enorm veel goede reviews.

Nadelen

 • Slechts één website per pakket hosten.
 • Back-up tool is bij het Simple pakket te beperkt.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van Junda is dat: Simle – Basic – Plus – Advanced

 • Webruimte: 5 GB, 50 GB, 100 GB, 150 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1
 • Aantal mailboxen: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups?: Ja, 2 dag bewaring, 4 dagen bewaring, 7 dagen bewaring, 14 dagen bewaring
 • Extra’s aangeboden: gratis HTTPS certificaat, gratis contact met support team (7/7!), verhuisservice van een andere provider naar Junda, LiteSpeed WP Cache met QUIC cloud CDN, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …), …

Junda beste hosting

3. Webhosting met erg goede helpdesk: Combell

Nog één van de  beste webhosting providers in België én Nederland is zonder twijfel Combell. Met duizenden lovende reviews (die van mezelf inclusief!) is dit bovendien één van de grootste spelers in de Lage Landen. En dat al twintig jaar lang!
Zelf moet ik ook toegeven dat ik fan ben. Dit is waarom:

Ze hebben pakketten voor zowel gewone websites als WordPress websites. Dat verschil is belangrijk, omdat je voor een WordPress website enkele extraatjes nodig hebt.

Er zijn telkens drie verschillende hosting pakketten die je kunt vergelijken: Business, Professional of Expert. Daarbij krijg je 50, 100 of 250 GB schijfruimte. Dat is echt gigantisch veel want zelfs met het kleinste pakket (50 GB) kun je eigenlijk een grote website onderhouden.

Het onbeperkt dataverkeer zorgt er voor dat je website snel laadt, zelfs als er veel bezoekers aanwezig zijn of wanneer je verschillende programma’s en taken (tegelijkertijd) hebt lopen.

Uit eigen ervaring kan ik ook zeggen dat websites erg snel lopen bij Combell, ongeacht welk pakket je kiest. En als er toch eens problemen zijn, dan geraken die snel opgelost met de uitstekende customer service. Je wordt namelijk zeven op zeven en vierentwintig op vierentwintig geholpen én in je eigen taal. Dat kan via mail of telefoon.

De gebruiksvriendelijke backend helpt ook met allerlei taken. Zo kun je eenvoudig een CMS op je hosting installeren, maar zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Persoonlijk vind ik de automatische back ups ook een handig extraatje. Zo ben je je website niet kwijt als je onverhoopt gehackt wordt of wanneer je developer een foutje maakt. Bovendien worden ze bij alle drie de pakketten erg lang behouden (14 dagen, 30 dagen, 30 dagen).

Wil je meerdere websites maken? Dan krijg je daar ook de mogelijkheid toe bij Combell. Op het Business pakket is plaats voor vier websites, het Professional pakket laat 5 websites toe en de Expert hosting geeft ruimte aan 6 websites.

Combell is één van de beste hosting providers, maar daar betaal je ook duur voor. Hoewel je het eerste jaar €5,99, €8,99 of €14,99 per maand betaalt, wordt dat de volgende jaren meer dan dubbel zo hoog (€15,99, €23,49, €39,99 per maand).

Een ander minpuntje is dat de WordPress hosting bij Combell een limiet aan databases heeft. Ook al is dit voor de meeste websites nog steeds ruim voldoende, toch kan dit eventueel problemen geven bij grotere sites. Om die reden raad ik aan om voor WordPress websites een ander beste hosting bedrijf te zoeken.

Prijzen en mogelijkheden: Combell.be

Voordelen

 • Bestaat al lang en weet dus alles van hosting. Bovendien betekent dit ook dat mensen Combell jaar na jaar verlengen en dus tevreden zijn van hun aankoop.
 • Héél hoge schijfruimte bij alle pakketten.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Héél goede customer service (en die is onbeperkt te raadplegen!).
 • Automatische en langdurige back-ups.
 • Hosting voor normale sites en geoptimaliseerd voor WordPress.
 • Je mag meerdere sites op één hosting pakket zetten.

Nadelen

 • Dure hosting provider.
 • De WordPress hosting pakketten hebben een limiet aan databases. Voor grote websites is dit een minpunt.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van Combell is dat: Business – Professional – Expert

 • Webruimte: 50 GB, 100 GB of 250 GB
 • Dataverkeer: Overal onbeperkt
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 4, 5 of 6
 • Aantal mailboxen: 50, 500 of 750 – allemaal met 25 GB schijfruimte in totaal.
 • Aantal databases: 5, 75, 75
 • Automatische back-ups?: Ja, 14 dagen bewaring, 30 dagen bewaring, 30 dagen bewaring
 • Extra’s aangeboden: gratis domeinnaam voor één jaar, gratis HTTPS certificaat, gratis contact met support team, verhuisservice van een andere provider naar Combell, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

Beste webhosting provider Belgie

4. Beste WordPress hosting: SiteGround

Voor al mijn Check Out Sam blogs (BE, NL, DE, COM) maak ik gebruik van SiteGround. Ik probeerde al tal van goede WordPress hosting bedrijven, maar geen enkel leverde zo’n topkwaliteit als SiteGround. Ik roepte ze trouwens al eerder uit als de beste WordPress hosting van dit moment.

Het is een bedrijf dat wereldwijd actief is, maar doordat het ook servers heeft in Amsterdam (en andere plekken in Europa) is het uitermate geschikt voor Belgische of Nederlandse gebruikers.

SiteGround biedt zowel normale als WordPress hosting pakketten aan, en vooral om die laatste zijn ze erg bekend. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de websites razendsnel lopen, dat ze altijd up-to-date zijn met nieuwe updates en dat ze een heel uitgebreid kenniscentrum hebben.

Ook de fantastische helpdesk heeft me al vele malen verbazen. Er is nog geen enkele vraag geweest die zij niet (snel!) konden oplossen. Wanneer de medewerkers van de chats je niet verder kunnen helpen, wordt de vraag doorgestuurd naar een ‘senior‘ en die lost het probleem meestal binnen de twintig minuten op. Het enige nadeel is wel dat alles in het Engels gebeurt.

De schijfruimte is iets minder indrukwekkend dan bij Combell (10, 20 of 40 GB), maar eigenlijk heb je daar meer dan genoeg mee. Tenzij je misschien een fotoblog hebt!
Ook bij dit beste hosting bedrijf zit een onbeperkt dataverbruik inbegrepen, waardoor je website niet zo maar zal kraken bij veel bezoekers.

Als je meerdere (kleine) websites op hetzelfde pakket wilt zetten, kan dat. Je mag er zelfs zo veel op zetten als je wilt! En dat is toch echt heel uitzonderlijk.

Ikzelf ben ook een grote fan van de automatische back-ups die dagelijks worden genomen en bijgehouden tot dertig dagen lang. Dat heeft me toch al een paar keer gered van grote fouten!

Een tijdje geleden kocht ik één van deze beste WordPress hosting pakketten bij SiteGround, maar uiteindelijk bleek dat ik mijn nieuwe website gewoon nog op een ander plan kon zetten. Aangezien ik dit nog binnen de dertig dagen zag, kreeg ik –zonder vragen– mijn geld terug.

SiteGround is één van de beste webhosting providers, maar dat komt ook met een prijs. Het eerste jaar betaal je €5,99, €9,99 of €13,99 per maand, de volgende jaren wordt de prijs omhoog getrokken naar €12,99, €22,99 of €34,99 per maand.

Een geldbesparende tip: kies meteen voor een betaling van drie jaar. Zo bespaar je de eerste jaren héél wat geld!

Prijzen en mogelijkheden: SiteGround.com

Voordelen

 • Duur.
 • Héél goede support service.
 • Groot bedrijf met veel kennis en gespecialiseerde medewerkers.
 • Buitenlands bedrijf, maar ze hebben toch veel servers in Europa.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Automatische en langdurige back-ups.
 • Hosting voor normale sites en geoptimaliseerd voor WordPress.
 • Je mag meerdere sites op één hosting pakket zetten.

Nadelen

 • Duur.
 • De webruimte is niet heel hoog.
 • Support is alleen Engelstalig.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van SiteGround is dat: StartUp – GrowBig – GoGeek

 • Webruimte: 10 GB, 20 GB of 40 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal mailboxen: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups?: Ja, 30 dagen bewaring bij elk pakket
 • Extra’s aangeboden: 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis CDN, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar SiteGround, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

beste hosting siteground

5. Goed alternatief, maar erg duur: One.com

One.com is een goed alternatief voor de beste hosting providers van hierboven, maar de prijzen zijn zo hoog geworden in de laatste jaren (zonder dat daar een andere verbetering tegenover stond…) en daardoor zou ik dit pas als laatste optie verkiezen. Zo vind ik Cloud86 veel aantrekkelijker: de prijzen zijn goedkoper en je krijgt er meer voor terug…

Het goedkoopste pakket bij One.com (beginner) kost het eerste jaar dan wel maar €5,99 per maand maar helaas wordt dat na één jaar extreem veel meer… €15,99 per maand vind ik echt overdreven veel – zeker als je de vorige pakketten bekijkt in deze top 10!
Professional kost €8,99 per maand (en daarna €23,49 per maand) en Expert kost €14,99 per maand (en daarna €39,99 per maand).

Het eerste jaar zit er ook een gratis domeinnaam in de prijs inbegrepen. Ook de volgende jaren moet je daar dus nog extra voor betalen.

50 GB aan schijfruimte bij het goedkoopste pakket is wel heel goed. Maar ook het aantal opslag voor de volgende pakketten (100 GB, 250 GB) blijft gelukkig ruim.
Bovendien krijg je overal onbeperkt dataverkeer. Ideaal dus als je nog een beetje nieuw bent in het bouwen van websites en af en toe wat wilt uitproberen. En ook voor experts die zware programma’s gebruiken is dit goed nieuws natuurlijk.

Nog een pluspunt van One.com: er worden dagelijkse automatisch backups genomen.

Ook als je een WordPress website wilt maken zit je bij deze beste hosting provider goed. Vanaf het goedkoopste pakket krijg je al meteen vijf databases. En dat is veel!

Ik sluit af met nóg een voordeel van deze dure webhosting: One.com staat bekend om zijn uitstekende customer service. Dat moet helaas wel in het Engels, maar kan wel via telefoon, chat of e-mail.

Prijzen en mogelijkheden: One.com

Voordelen

 • Gratis domeinnaam bij eerste jaar inbegrepen.
 • Alle pakketten hebben extreem hoge opslagcapaciteit.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Automatische dagelijkse back-ups.
 • Zeer goede customer service met verschillende mogelijkheden tot contact.
 • Je kunt meerdere websites op één pakket zetten.

Nadelen

 • Héél duur. Zeker na één jaar – dan wordt de prijs sterk opgedreven.

Wat bieden ze allemaal aan?

Ik geef altijd de informatie te beginnen met het goedkoopste en eindigend met het duurste hosting pakket. In het geval van One.com is dat: Beginner – Professional – Expert.

 • Webruimte: 50 GB, 100 GB, 250 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 4, 5, 6
 • Aantal mailboxen: 50, 500, 750
 • Aantal databases: 5, 75, 75
 • Automatische back-ups?: Ja, dagelijks.
 • Extra’s aangeboden: gratis SSL veiligheidscertificaat, gratis sitebeveiliging, gratis SEO tool, gratis Google Ads krediet, dagelijkse back-ups, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

one.com logo

Waar op letten bij kiezen goede webhosting?

Omdat ik al zo lang actief ben in online marketing, heb ik al honderden websites onder mijn beheer gehad. In tien jaar tijd heb ik verschillende keren gezocht naar de meest performante of goedkoopste beste hosting pakketten. Ik testte er verschillende tientallen uit, maar -helaas- was er bij de meesten altijd wel iets niet goed…
Bovenstaand lijstje zou dan ook ideaal moeten zijn voor iedereen die op zoek is naar het beste hosting pakket in een bepaalde categorie. Momenteel heb ik nog steeds zo’n vijftig verschillende websites en die zitten allemaal bij één van bovenstaande providers.

Maar waarop let ik dan, als ik webhosting ga vergelijken? Dit zijn de allerbelangrijkste aandachtspunten:

Webruimte

De webruimte is het aantal gigabyte (GB) die je op je hosting platform krijgt om je website in te bouwen. Vergelijk het met de ruimte die je hebt op je computer, USB-stick of externe harde schijf.

Kleine websites hebben meer dan genoeg met 5 GB. Als je echter een site maakt met veel foto’s of zware programma’s, dan zul je veel meer GB’s nodig hebben.

Neem nu deze blog, Check Out Sam. Ik heb 500+ posts en pagina’s met daarin héél veel foto’s. Het spreekt dus voor zich dat ik heel wat webruimte nodig heb.

Op de schijfruimte staat trouwens nog wel meer dan je website zelf. Ongeopende mails, back-ups op de server, je CMS (platform waarop je je website bouwt: WordPress, Drupal, …), …

Dataverkeer

Het dataverkeer maakt duidelijk hoeveel data (uitgedrukt in GB) wordt uitgewisseld tussen je website servers en de computer van de bezoeker. Iedere keer dat iemand jouw website bezoekt, moet die opnieuw worden gedownload naar de browser van de bezoeker. De lay-out, de afbeeldingen, de lettertypes, de teksten, … dragen dus allemaal bij tot een hoger dataverkeer.
Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer dataverkeer je dus nodig hebt.

Veel goede hosting providers kennen onbeperkt dataverkeer toe aan hun gebruikers. Weet wel dat dit alleen is bij ‘normaal’ gebruik’. Als je website dus extreem veel wordt bezocht (en als dat dus niet meer ‘normaal’ is voor jouw aangekochte hosting pakket), of als je abnormaal veel CPU Seconds gebruikt (wanneer je gebruik maakt van programma’s, plug-ins, geautomatiseerde taken, …) zal je website alsnog worden stilgelegd. Gelukkig is dit eerder uitzonderlijk en zul je daar ook vanop de hoogte worden gesteld.

Daarom raad ik aan om te kiezen voor één van de beste hosting providers die ik hierboven opsom. Zij helpen namelijk (snel!) om naar een oplossing te zoeken, zodat je website zo weinig mogelijk down-time kent. Zo kunnen je bezoekers snel terug op je website en verlies je eventueel ook geen inkomsten.

Support service

Volgens mij is dit één van de allerbelangrijkste aandachtspunten bij het zoeken naar de beste webhosting.

Ik ben een doorgewinterde website bouwer, maar nog steeds sta ik soms voor technische raadsels bij het bouwen of aanpassen van een website. Dat is namelijk allemaal extreem complex en een studie op zichzelf. Daardoor is het bijzonder handig als je (snel en correct!) geholpen wordt door een goede support service.

Door een update in één of andere plug-in, een geoptimaliseerde functie bij je CMS of website of een geupdate codering kan het namelijk zo maar gebeuren dat je website niet meer werkt. En dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden!
En ook bij minder prangende vragen is een snel antwoord leuk, natuurlijk.

Bij de meeste hosting bedrijven gebeurt dat aan de hand van e-mails die je naar een support dienst kan zenden (traag) of snelle chat boxes waarbij je vrijwel onmiddellijk antwoord en hulp krijgt (snel). Enkelingen maken het ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen (snelst). Voor deze service betaal je meestal wel meer.

webhosting vergelijken

Aantal websites per hosting pakket

Voor de meeste mensen zal dit minder belangrijk zijn maar als je -zoals ik- meerdere websites hebt, is dit toch ook een aandachtspuntje.

Sommige hosting providers laten namelijk maar één website per hosting pakket toe. Dit wilt zeggen dat je maar één site kunt bouwen op dat hosting pakket. Als je later nog zin krijgt om een volgende webstek te maken, moet je dus een nieuw hosting pakket kopen of uitbreiden naar eentje waar je meerdere websites mag toevoegen.

Automatische back-ups

Ik zei het al eerder: een website of blog maken is bijzonder complex en er kan altijd wel iets misgaan. Dat hoeft niet noodzakelijk aan jou te liggen, want het kan ook te maken hebben met een storing of een foute update.

Om die reden is het erg belangrijk dat je altijd back-ups hebt van jouw website. Hoe meer, hoe beter! Want soms zie je pas na enkele dagen (of weken – ik spreek uit ervaring…) dat er ergens iets misloopt, of misschien zelfs dat je website gehackt is!

Ik raad aan om te kiezen voor een hosting platform die je back-ups voor minstens zeven dagen bijhoudt.

Snelheid webhosting

De snelheid van de beste hosting hangt allemaal af van bovenstaande factoren.

Een grote webruimte met een hoog dataverkeer en een onbeperkt aantal MySQL databases (zie hieronder) zullen namelijk niet snel last hebben van hoge laadtijden. Dit zorgt er voor dat de gebruikerservaring van je bezoekers vlot verloopt (en dat ze je website niet verlaten omdat het eeuwen duurt voor alles laadt!).

Als je een CMS (een soort van website maker, waardoor je zelf niks of weinig moet coderen: WordPress, Drupal, …) gebruikt is een hosting met veel snelheid ook aangeraden. Zo kun je namelijk snel aanpassingen doorvoeren en nieuwe artikels schrijven.

Afstand tot de servers

Kijk altijd na waar de servers liggen. Het is van belang dat die ergens in Europa liggen (liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar jij en je bezoekers zich bevinden). Dat zorgt namelijk voor een snellere verbinding en dus ook een snellere website.

Aantal databases (belangrijk bij WordPress hosting)

Als je gebruik maakt van WordPress, dan moet je webhosting over databases of tabellen beschikken. Iedere theme, plug-in, post, pagina, etc… wordt namelijk in deze tabellen geschreven. Het is voor een WordPress website dus heel belangrijk dat hier geen (lage) limiet op staat!

Ook bij websites waarbij je bijvoorbeeld XML bestanden wilt lezen is dit erg belangrijk. Alle informatie komt namelijk in deze databases te staan, waardoor ze ook snel gelezen moeten worden.

beste webhosting provider

Welke hosting kiezen?: Soorten hosting

Er zijn drie soorten hosting: shared, reseller en VPS hosting.

Bij de overgrote meerderheid zal shared hosting volstaan. Zelfs bij relatief grote websites (zoals deze).
Ik leg de verschillen graag voor je uit:

Shared Hosting

Je ‘huurt’ als het ware een stukje van de server en krijgt daarvoor een stukje van de opslag en capaciteiten terug. De rest van de server wordt gedeeld met andere websites.

Dit is het goedkoopste soort van hosting en volstaat voor kleine tot middelgrote websites. Zelfs als je meer dan 100.000 bezoekers per maand hebt, is een (duurder) shared hosting plan nog steeds toereikend.

VPS Hosting

Bij dit type, huur je een Virtual Private Server. Het voordeel van dit type hosting is dat het extreem snel is en zo goed als nooit downtime heeft. Je hoeft niks met anderen te delen, dus alles verloopt vliegensvlug.

Het grootste nadeel? Deze servers zijn extreem duur.

Reseller Hosting

Als je je eigen hosting bedrijfje wilt aanmaken -of websites doorverkoopt-, kun je gebruik maken van een Reseller Hosting pakket. Je deelt in dit geval je eigen VPS Hosting pakket met anderen.

beste hosting bedrijven

Waar is de beste domeinnaam registratie?

In tegenstelling tot bij hosting, is er niet zoiets als de beste domeinnaam registratie. Elk bedrijf dat je een domeinnaam laat registreren, zal dat op dezelfde manier doen. Het enige wat echt zal verschillen, is de prijs.

Meestal kun je een domeinnaam tegelijkertijd registreren tijdens de aankoop van een hosting pakket. Ik raad ook aan om dat te doen. Dan wordt de domeinnaam namelijk meteen aan je hosting account gekoppeld en moet je zelf niks meer doen.

Koop je je domeinnaam toch ergens anders aan? Dan zul je de IP-adressen en nameservers zelf moeten instellen. Moeilijk is dat niet, maar als je er geen verstand van hebt kan het wel even zoeken zijn 😉 !

Wat betekenen al die moeilijke termen?

Als je op zoek bent naar de beste hosting pakketten, dan ben je ongetwijfeld al enkele vreemde woorden tegengekomen. Als je nog nooit een website hebt gebouwd, kan ik je al meteen geruststellen: meestal zijn deze termen van weinig belang. Maar om je gerust te stellen, verduidelijk ik er toch enkele:

 • CMS: Of Content Management System. Een systeem waarop je een site maakt zonder dat je daarvoor programmeertaal moet gebruiken. De bekendste voorbelden zijn WordPress, Drupal, Magento en Joomla. Deze site maakt bijvoorbeeld gebruik van WordPress.
 • SSL: Of Secure Sockets Layer. Dit zorgt voor een veilige en versleutelde verbinding tussen twee computers. Met zo’n certificaat kan niemand zomaar (gevoelige) gegevens lezen. Deze website heeft een SSL certificaat en dat kun je zien ana het slotje dat voor de URL staat.
 • FTP: Of File Transfer Protocol betekent eigenlijk dat bestanden (‘files’) van je computer op de server kunnen worden gezet (of omgekeerd). Via een apart programma (Filezilla, Cyberduck, …) kun je zo inloggen op je gloednieuwe website en alles installeren door de ‘files’ online te zetten.
 • PHP versie: Of Hypertext Preprocessor is een scripttaal. Dit is eigenlijk het modernere broertje van HTML, die ervoor zorgt dat je website wordt geprogrammeerd. Regelmatig zijn er updates van deze taal, waardoor oude versies niet meer veilig zijn (of gewoon worden uitgefaseerd). Het is dus belangrijk dat je altijd gebruik maakt van programma’s die worden geupdatet.
 • HTTP/2: Dit is de modernere variant van ‘http’ (Hypertext Transfer Protocol) en zorgt ervoor dat websites sneller én veiliger laden. Nog niet alle browsers ondersteunen HTTP/2, dus dit is wel van belang.
 • CDN: Of Content Delivery Network is een groep van servers die ervoor zorgt dat je website of content sneller wordt getoond dan anders. Dit zorgt er ook voor dat je minder data zult opgebruiken. Meestal is dit een aparte (betalende) functie en kleine websites zullen dit normaal niet nodig hebben.
 • Subdomeinen: Het domein van deze website is ‘checkoutsam.be’, een subdomein zou kunnen zijn ‘reizen.checkoutsam.be’. Dit is van belang als je je website op deze manier wilt onderverdelen of blijvoorbeeld een blog subdomein voor je website wilt aanmaken.

beste domeinnaam registratie

Hopelijk heb je met deze gids éindelijk de beste hosting voor jouw website gevonden en zijn al die moeilijke termen nu voor eens en altijd duidelijk gemaakt. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust hieronder!
Wil je tips over hoe je zelf een website of blog kunt maken en wil je daar ook een zakcentje door verdienen? Lees dan ook mijn artikel over hoe je geld kan verdienen met bloggen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (45 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam