8 februari, 2021

Top 5 Beste WordPress hosting vergelijken: Vanaf €5/maand

Ga je een nieuwe website maken en wil je die op een CMS zoals Wordpress zetten? Goed idee! Ik maakte jaren geleden de overstap naar Wordpress op al mijn websites (meer dan honderd op dat moment!!) en heb me dat nog geen moment beklaagd.
Maar... Wat is de beste Wordpress hosting provider in 2021? En waarom zou je überhaupt kiezen voor gespecialiseerde Wordpress hosting, want een de 'gewone' beste hosting provider is natuurlijk een stuk goedkoper... Ik beantwoord al je prangende vragen en geef de top 5 beste Wordpress hosting platformen aan de hand van mijn eigen ervaringen.

goede wordpress hosting

Top 5 beste WordPress hosting in 2021

Ik leef al tien jaar (!) lang als Digital Nomad. Op een bepaald punt had ik bijna 150 websites, maar zelfs op dit moment heb ik er nog steeds rond de vijftig. Aangezien mijn broer ook heel wat websites beheert, stelde hij me lang geleden voor om alles over te zetten naar WordPress. “Het zal even duren om dat te doen, maar je zal het je niet beklagen!” En gelijk had hij… Want WordPress is echt heel eenvoudig in gebruik en je hoeft je nooit nog zorgen te maken over een verouderde website omdat programmeertalen of PHP versies regelmatig updaten…

In al die jaren testte ik héél veel goede WordPress hosting platformen uit. De ene natuurlijk veel beter dan de andere… Op dit moment (2021) heb ik dan ook genoeg ervaring en expertise om de beste WordPress hosting aanbieders te vergelijken. Hieronder staat dan ook het neusje van de zalm als top 5:

 1. Beste WordPress hosting all-round: SiteGround
 2. Beste WordPress hosting voor middelgrote en grote websites: BlueHost
 3. Beste WordPress hosting goedkoop: Neostrada
 4. Beste WordPress hosting in België: Combell
 5. Beste managed WordPress hosting: Kinsta

beste wordpress hosting provider

Beste WordPress hosting all-round: SiteGround

Voor al mijn Check Out Sam blogs (.be, .nl, .de, .com) zit ik bij SiteGround. En dat ondertussen al zo’n vier jaar lang! Je mag er dus zeker van zijn dat ik heel tevreden ben van dit bedrijf en dus prijkt het volgens mij verdiend op nummer één bij deze review van beste WordPress hosting providers.

Je hoeft mijn mening trouwens niet alleen te vertrouwen, want zij kregen ondertussen al duizenden reviews van positieve klanten. Ze zijn zelfs zo goed dat ze door WordPress zelf worden aangeraden als één van hun favoriete hosting platformen (zie hier).

SiteGround heeft hosting pakketten voor gewone websites, maar ik ga het hier hebben over de Managed WordPress pakketten. Deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor gebruik met een WordPress website.
Het nadeel aan deze specialistische pakketten is dat ze vaak buitensporig duur zijn in vergelijking met een gewone hosting. Maar bij SiteGround valt dat verrassend goed mee! Het goedkoopste plan begint al bij €5,99 per maand en als je meteen betaalt voor drie of vijf jaar, krijg je daar nog een gigantische korting bovenop.

Je hebt de keuze tussen een dataopslag van 10, 20 of 40 GB en dat is eigenlijk meer dan voldoende voor de meeste websites. Als je nog veel plaats over hebt, kun je ook altijd beslissen om meerdere websites op één hosting account te zetten (want dat mag: ongelimiteerd!).

Heb je een zware WordPress blog met veel foto’s? Dan zul je ook blij zijn met het ongelimiteerde dataverkeer. Dit wilt namelijk zeggen dat je website nog steeds goed functioneert wanneer veel bezoekers je website naar hun computer downloaden. Natuurlijk is onbeperkt niet echt onbeperkt… Het betekent eigenlijk zo lang je binnen de gangbare limieten blijft. En als je toch te veel CPU seconds en dataverkeer gebruikt, krijg je eerst nog een berichtje om dat vriendelijk te melden.

Een echt voordeel aan SiteGround is volgens mij trouwens dat ze dagelijks back-ups nemen van je volledige pakket. Die worden vervolgens dertig dagen bijgehouden en zijn met één enkele klik te herstellen. Zelf heb ik al een paar keer gebruik gemaakt van deze functie en nog nooit ondervond ik problemen.

Ook over de helpdesk (en dan met name de Live Chat) heb ik alleen maar goede woorden. Soms valt het nu eenmaal voor dat je met een probleem zit en als dat dringend is heb je liefst meteen een antwoord. Bij de Live Chat moet je nooit langer wachten dan een half uurtje vooraleer je geholpen bent. Een nadeel is misschien wel dat alles in het Engels gebeurt.

SiteGround is namelijk geen Nederlandse of Belgische WordPress hosting. Toch hoef je je geen zorgen te maken over problemen met servers die ver weg staan, want ze hebben er eentje in Amsterdam en nog meer in Europa. Jij of je bezoekers kunnen dus extra snel verbinding maken met deze servers.

Deze beste WordPress hosting komt natuurlijk nog met veel meer extra’s! Bij elk pakket krijg je een gratis CDN service, een SSL veiligheidscertificaat en allerlei andere opties. Dat hangt ook een beetje af van het pakket waarvoor je kiest, dus kijk dit op voorhand na.

Ik maakte trouwens ook al eens gebruik van de 30 dagen garantie (ik kocht per ongeluk twee nieuwe hosting accounts aan). En ook dat verloopt zonder problemen! Zonder vragen krijg je je geld gewoon teruggestort.

Prijzen en mogelijkheden: SiteGround.com

Voordelen

 • Niet duur voor dedicated WordPress hosting.
 • Duizenden positieve reviews.
 • Aangeraden door WordPress zelf.
 • Servers in Nederland en elders in Europa.
 • Ongelimiteerd dataverkeer.
 • Onbeperkt aantal websites per account.
 • Extreem goede en snelle helpdesk.
 • Dagelijkse back-ups die dertig dagen worden bijgehouden.
 • Veel extra’s.
 • Niet tevreden binnen dertig dagen? Dan krijg je je geld makkelijk terug.

Nadelen

 • Helpdesk is alleen in het Engels.
 • Schijfruimte kan beperkt zijn voor heel grote websites.

Wat bieden ze aan?

SiteGround heeft drie Managed WordPress pakketten naast hun normale hosting plans: StartUp – GrowBig – GoGeek

 • Schijfruimte: 10 GB, 20 GB of 40 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups: Ja, 30 dagen bewaring bij elk pakket
 • Extra’s: 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis CDN, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar SiteGround, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress), extra’s afhankelijk van het pakket

beste wordpress hosting siteground

Beste WordPress hosting voor middelgrote en grote websites: BlueHost

Heb je een grote website en wil je overschakelen naar de beste WordPress hosting? Dan is BlueHost ook een heel goed alternatief. Ook deze host wordt aangeraden door WordPress zelf.

Zelf heb ik BlueHost even gebruikt, maar omdat de prijzen van SiteGround toch iets aantrekkelijker zijn voor Managed WordPress Hosting, koos ik alsnog voor die laatste. Dat is meteen ook het enige nadeel, want BlueHost is absoluut een specialist in goede WordPress hosting!

Als je niet op zoek bent naar Managed WordPress Hosting, dan is BlueHost trouwens de allerbeste in prijs, want het Basic pakket begint al bij €3,38 per maand! Daar krijg je ook al meteen 50 GB schijfruimte bij en dat is toch echt ongezien.

De andere shared hosting pakketten zijn ook niet zo duur (€5,10 en €5,95) en hebben zelfs onbeperkte opslagplaats!! Dat komt trouwens boven hun onbeperkt dataverkeer. Bij BlueHost kun je dus zonder problemen grote websites hosten. Bij deze shared hosting plans zit bovendien een gratis domeinnaam voor het eerste jaar. Ook handig!

Als je liever een goede Dedicated WordPress Hosting aanschaft, betaal je een flink stuk meer. Dan zit je namelijk minimum aan €17,09 per maand. Vooral het grootste plan (Scale) is bij BlueHost trouwens interessant, want dat zou goed zijn voor zo’n 500.000 maandelijkse bezoekers. Opnieuw ideaal voor grote websites!

Wat ik wel een nadeel vind bij BlueHost, is dat ze bij de shared hosting plans geen automatische back-ups maken. Bij de dedicated plans doen ze dit wel.

Gelukkig is er altijd wel (gratis) hulp mogelijk. Dat kan via een vlotte chat, een helpdesk of zelfs via telefoon!

Ten slotte moet je ook weten dat er geen servers zijn op het vasteland van Europa, maar alleen in het Verenigd Koninkrijk (Londen). Dat is nog steeds dicht genoeg voor een snel functionerende website, maar natuurlijk zou Amsterdam of Brussel wel beter zijn. Nu, ik moet toegeven dat ik tijdens mijn gebruik van BlueHost niks heb gemerkt van een slechtere of tragere verbinding. Eerlijk is eerlijk!

Prijzen en mogelijkheden: BlueHost.com

Voordelen

 • Shared WordPress Hosting is goedkoop.
 • Ideaal voor kleine én grote websites.
 • Duizenden positieve reviews.
 • Aangeraden door WordPress zelf.
 • Ongelimiteerd dataverkeer.
 • Bijzonder hoge schijfruimte.
 • Extreem goede en snelle helpdesk.
 • Dagelijkse back-ups die dertig dagen worden bijgehouden (Dedicated).
 • Veel extra’s.
 • Niet tevreden binnen dertig dagen? Dan krijg je je geld makkelijk terug.

Nadelen

 • Dedicated WordPress Hosting is erg duur.
 • Helpdesk is in het Engels.
 • Geen servers in vasteland Europa.
 • Geen automatische back-ups bij shared WordPress plans.

Wat bieden ze aan?

BlueHost heeft drie shared hosting pakketten voor WordPress. Ik geef alle eigenschappen in diezelfde volgorde: Basic – Plus – ChoicePlus

 • Schijfruimte: 50 GB, onbeperkt, onbeperkt
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1, onbeperkt, onbeperkt
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups: Alleen bij ChoicePlus
 • Extra’s: gratis domeinnaam voor één jaar, gratis SSL veiligheidscertificaat, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar BlueHost, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

Daarnaast heeft BlueHost ook drie Managed WordPress pakketten: Build – Grow – Scale

 • Schijfruimte: 20 GB, 40 GB of 80 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: Eén per pakket
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups: Ja, 30 dagen bewaring bij elk pakket
 • Extra’s: gratis CDN, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar BlueHost, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress), staging environment, malware detection, extra’s afhankelijk van gekozen pakket

bluehost

Beste WordPress hosting goedkoop: Neostrada

De beste WordPress hosting kan ook goedkoop zijn! Dat bewijst Neostrada met hun shared hosting pakketten. Zij hebben ook een dedicated WordPress hosting mogelijkheid, maar die is wel vrij duur (€25 per maand) en daar ga ik verder niet op in.

Het goedkoopste shared pakket begint al bij €5 per maand en kost nooit meer dan €10. Voor een schijfruimte van 5, 25, 50 of 100 GB is dat echt geen geld! Zeker als je ook weet dat je bij al deze mogelijkheden ook onbeperkt dataverkeer krijgt.

Omdat de servers van Neostrada over Europa zijn verdeeld, zul je ook altijd een vlotte verbinding kunnen maken. Dat is een voordeel voor jou én je bezoekers. Uit eigen ervaring kan ik trouwens ook vertellen dat de snelheid bij Neostrada sowieso uitstekend is. Ik gebruik ze namelijk voor enkele kleinere websites en projecten die niet noodzakelijk een dedicated server nodig hebben.

Er wordt dagelijks een automatische back-up gemaakt tot wel 28 dagen lang. Bij de Light versie wordt die maar één dag bijgehouden en dat is volgens mij veel te kort, maar vanaf Standard (7 dagen) is deze functie wel erg goed.

Afhankelijk van het pakket kun je ook meerdere websites op je hosting zetten. Ideaal om kosten uit te sparen en te genieten van de extra veel ruimte die je krijgt.

De helpdesk en Live Chat is uitstekend, maar helaas zijn ze wel alleen te bereiken van maandag tot zaterdag (tot 17 uur). Bij dringende problemen kan dit vervelend zijn.

Prijzen en mogelijkheden: Neostrada

Voordelen

 • Shared WordPress Hosting is goedkoop.
 • Ideaal voor kleinere websites.
 • Veel positieve reviews.
 • Ongelimiteerd dataverkeer.
 • Bijzonder hoge schijfruimte.
 • Goede en snelle helpdesk.
 • Dagelijkse back-ups.
 • Niet tevreden binnen dertig dagen? Dan krijg je je geld makkelijk terug.

Nadelen

 • Managed WordPress Hosting is duur.
 • Helpdesk en Live Chat zijn beperkt bereikbaar.

Wat bieden ze aan?

Neostrada heeft vier shared hosting pakketten voor WordPress. Ik geef alle eigenschappen in diezelfde volgorde: Light – Standard – Advanced – Extreme

 • Schijfruimte: 5 GB, 25 GB, 50 GB of 100 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1, 2, 3 of 5
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups: Ja: 1 dag, 7 dagen, 14 dagen of 28 dagen
 • Extra’s: 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar Neostrada (behalve bij Ligt), snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

Daarnaast heeft Neostrada ook één Managed WordPress pakket: Managed WordPress

 • Schijfruimte: Ongekend, maar goed voor zo’n 50.000 bezoekers
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: Eén
 • Aantal databases: Ongelimiteerd
 • Automatische back-ups: Ja, 30 dagen bewaring
 • Extra’s: 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar Neostrada, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress), inbegrepen caching, automatische updates van WordPress

goedkope wordpress hosting neostrada

Beste WordPress hosting in België: Combell

Combell is één van de grootste hosting bedrijven in de Lage Landen en het spreekt dus voor zich dat dit ook meteen het beste WordPress hosting bedrijf van België én Nederland is. Ze hebben klanten met grote namen zoals Mc Donalds, Ikea en Pizza Hut, dus je mag gerust zijn dat ze goede services aanbieden.
Wist je ook dat zo’n 70% van de Belgische websites zelfs bij hun geregistreerd is? Dit alles wilt natuurlijk zeggen dat ze kwaliteit aanbieden! Zeker als je al die goede reviews leest.

En daar ga ik helemaal mee akkoord! Deze beste WordPress hosting van België en Nederland host namelijk al enkele jaren verschillende websites van mij. De laadtijden zijn héél erg snel en als er toch eens een probleempje is, helpt de Nederlandstalige helpdesk me vlot verder. Bovendien kan dat 24/7 via chat of telefoon. De Live Chat is wel alleen beschikbaar tot 17u.
Ook mijn broer (hij is ook digital marketeer) is super tevreden van Combell.

Je kunt kiezen tussen drie shared WordPress hosting pakketten (Business – Professional – Expert) of drie managed WordPress pakketten (Managed Business – Managed Professional – Managed Expert).
In het begin krijg je een mooie korting, maar daarna lopen de prijzen eigenlijk min of meer gelijk. Ik zou dan ook aanraden om te kiezen voor de Managed WordPress optie (zeker als je voor Business gaat).

Je krijt namelijk ongeveer dezelfde schijfruimte (50 GB, 100 of 150 GB, 250 GB). Zoals je ziet verschilt dit alleen bij Professional; bij het managed pakket krijg je 150 GB in plaats van 100 GB. Daarnaast heb je ook onbeperkt dataverkeer.

Bij de overige Managed Hosting pakketten krijg je daarnaast wel nog véél meer extra’s! Je kunt een onbeperkt aantal websites op je hosting pakket zetten, krijgt zeer ruime databases (heel belangrijk voor meer snelheid op je site!) en je krijt gratis extra’s zoals een firewall en caching optimalisatie.

Bij beide beste WordPress hosting pakketten krijg je ook automatische back-ups. Heel belangrijk voor als er onverhoopt iets mis gaat!

Prijzen en mogelijkheden: Combell

Voordelen

 • Managed WordPress Hosting is niet zo duur.
 • Ideaal voor kleine en grote websites.
 • Veel positieve reviews.
 • Ongelimiteerd dataverkeer.
 • Bijzonder hoge schijfruimte.
 • Goede en snelle helpdesk.
 • Dagelijkse back-ups.
 • Niet tevreden binnen dertig dagen? Dan krijg je je geld makkelijk terug.

Nadelen

 • Live Chat beperkt tot 17u.

Wat bieden ze aan?

Combell heeft drie shared hosting pakketten voor WordPress. Ik geef alle eigenschappen in diezelfde volgorde: Business – Professional – Expert

 • Schijfruimte: 50 GB, 100 GB of 250 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 4, 5 of 6
 • Aantal databases: 5 x 250 MB, 75 x 250 MB, 50 x 500 MB
 • Automatische back-ups: Ja, 14 dagen, 30 dagen 30 dagen bewaring
 • Extra’s: gratis domeinnaam voor eerste jaar, 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis CDN, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar Combell, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress, Drupal, …)

Daarnaast heeft Combell ook drie Managed WordPress pakketten: StartUp – GrowBig – GoGeek

 • Schijfruimte: 50 GB, 150 GB of 250 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: Onbeperkt bij elk pakket
 • Aantal databases: 1 GB, 5 GB, 10 GB
 • Automatische back-ups: Ja, 14 dagen, 30 dagen, 30 dagen
 • Extra’s: eerste jaar gratis domeinnaam, 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar Combell, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress), anti-virus en firewall bescherming, caching

Beste wordpress webhosting provider Belgie

Beste managed WordPress hosting: Kinsta

Ik ga meteen eerlijk zijn: deze beste WordPress webhosting heb ik zelf nog niet gebruikt. Ik lees echter zó veel goede en lovende reviews online dat ik Kinsta gewoon moet vermelden.
Voor deze beste managed WordPress hosting optie heb ik dan ook extra veel onderzoek gedaan en las ik reviews uit België en Nederland, maar ook héél veel beoordelingen in het Engels. Je mag er dus zeker van zijn dat dit echt wel een topper is!

Hierboven had ik het al over verschillende Managed WordPress hosting mogelijkheden, maar tegen Kinsta kan niemand eigenlijk op. Je krijgt zó veel meer dat het eigenlijk onmogelijk is om ze gaan te vergelijken.
Natuurlijk komt dat wel met één zeer groot nadeel: Kinsta is heel duur.

Ze beginnen namelijk pas bij $30 USD per maand en dat voor relatief kleine websites (10 GB of zo’n 25.000 bezoekers per maand). Ik zou Kinsta dan ook voornamelijk aanraden als je een heel grote website hebt, want dan zijn ze echt wel onverslaanbaar. Je kan schijfruimte tot wel 250 GB krijgen en natuurlijk is ook hier het dataverkeer ongelimiteerd.

Net zoals de meeste beste WordPress hosting providers van hierboven, krijg je ook bij Kinsta een gratis migration van je website, 30 dagen bedenktijd en automatische back-ups. Het zit hem daarom voornamelijk in kleinere dingen die deze provider zo goed maken.

Zo is er 24/7 support, worden de nieuwste versies van PHP moeiteloos geupdatet, krijg je een gratis CDN, gratis Google Cloud Platform om o.a. extra backups te nemen en kun je kiezen tussen 24 verschillende server locaties wereldwijd. Verder worden je databases ook automatisch geoptimaliseerd en schoongemaakt en nog véél meer.

Dit beste WordPress hosting bedrijf is afkomstig van de Verenigde Staten, waardoor je wel alleen in het Engels kunt geholpen worden. Verder raad ik deze provider echt alleen aan als je een gigantische website hebt en al die extra’s ook echt nodig hebt.

Prijzen en mogelijkheden: Kinsta.com

Voordelen

 • Gespecialiseerd in extreem goede WordPress Hosting pakketten (alleen dedicated).
 • Ideaal voor zelfs de grootste websites.
 • Veel positieve reviews.
 • Ongelimiteerd dataverkeer.
 • Hoge schijfruimte mogelijk.
 • Goede en snelle helpdesk.
 • Dagelijkse back-ups.
 • Heel veel extra’s voor snellere websites.
 • Veiligheid staat voorop.

Nadelen

 • Héél erg duur.
 • Je wordt alleen in het Engels geholpen.

Wat bieden ze aan?

Kinsta heeft tien shared hosting pakketten voor WordPress. Ik geef alle eigenschappen in diezelfde volgorde: Starter – Pro – Business 1 – Business 2 – Business 3 – Business 4 – Enterprise 1 – Enterprise 2 – Enterprise 3 – Enterprise 4

 • Schijfruimte: 10 GB, 20 GB, 30 GB, 40 GB, 50 GBn 60 GB, 100 GB, 150 GB, 200 GB, 250 GB
 • Dataverkeer: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Hoeveel websites per hosting pakket?: 1, 2, 5, 10, 20, 40, 60, 80, 120, 150
 • Aantal databases: Ongelimiteerd bij elk pakket
 • Automatische back-ups: Ja, 14 dagen, 14 dagen, 14 dagen, 14 dagen, 20 dagen, 20 dagen, 30 dagen, 30 dagen, 30 dagen, 30 dagen,
 • Extra’s: gratis CDN, gratis SSL veiligheidscertificaat, dagelijkse back-ups, gratis en snelle support, verhuisservice van een andere provider naar Kinsta, snelle CMS installatie mogelijk (WordPress), hack en malware removal, staging environment

kinsta Beste managed WordPress hosting

Waarom kiezen voor WordPress?

Tegenwoordig maken veel websites gebruik van een CMS (content management system) zoals WordPress. Daarmee wordt het mogelijk om een website of blog te maken zonder gebruik te maken van ingewikkelde programmeertalen.

Er zijn trouwens nog wel meer voordelen verbonden aan WordPress als CMS: het is helemaal gratis, veilig in gebruik, wordt regelmatig geupdatet volgens de nieuwste regels van het web en doordat er miljoenen gebruikers zijn, heb je heel veel mogelijkheden om mooie lay-outs (thema’s) of handige programma’s (plug-ins) te downloaden om je website echt uniek te maken.

Wat is WordPress hosting?

Elke website die je bouwt, wordt op een hosting pakket geïnstalleerd. Dit is een stukje van een server die je huurt waarop je al je bestanden zet. Denk daarbij aan de lay-out van de website, maar ook foto’s, programma’s, back-ups, …
Hosting is dus een soort van opslagruimte waarop je de website online zet en waar bezoekers langs komen als ze jouw webstek willen zien.

Omdat WordPress op een iets andere manier werkt dan een ‘gewone’ website, is het een goed idee om te kiezen voor een gespecialiseerde WordPress hosting provider. Zij hebben hun pakketten namelijk speciaal aangepast om aan de behoeften van een WordPress website te voldoen.

De servers zijn in dit geval ontworpen om véél sneller met een CMS te werken. En dat is héél belangrijk, want zeg nu zelf: wat is er vervelender dan websites die traag laden?! De beste WordPress hosting providers zorgen voor extreem snelle databases, een hoge uptime en allerlei caching mogelijkheden waardoor je website nóg sneller gaat. Dit klinkt misschien allemaal als gebrabbel, maar geloof me: het is echt een groot verschil tegenover een ‘gewone’ webhosting.

Het nadeel van deze gespecialiseerde hosting pakketten is wel dat ze duurder zijn. Dat heeft trouwens niet alleen te maken met deze extra snelheid!
De bedrijven die WordPress hosting aanbieden, hebben meestal ook een gespecialiseerde helpdesk die al je vragen over deze CMS kunnen oplossen. Je betaalt dan wel iets meer, maar het is wel super handig als je ooit een probleempje hebt die je vliegensvlug wilt oplossen!

wat is wordpress hosting

Waarop letten bij kiezen goede WordPress hosting?

Bij het kiezen van de beste WordPress hosting, krijg je heel veel informatie te verwerken. Elke provider wilt jou namelijk doen geloven dat hun product het allerbeste is.

Daarom is het belangrijk dat je vooral je aandacht let op bepaalde eigenschappen. Uit mijn eigen ervaring kan ik ook zeggen dat dit echt de állerbelangrijkste aandachtspunten zijn als je nieuwe WordPress hosting gaat kopen:

Webruimte of schijfruimte

De ruimte (meestal uitgedrukt in GB) die je krijgt bij een bepaald hosting pakket om jouw website mee te bouwen.

De WordPress CMS, jouw gekozen thema (lay-out) en de plugins die je gebruikt nemen namelijk allemaal een beetje geheugen in. Het grootste gedeelte zal waarschijnlijk afkomstig zijn van je afbeeldingen. Als je dus een blog of website wilt maken met véél afbeeldingen, dan is meer webruimte aangeraden.

Als de hosting provider (automatische) back-ups maakt (of als je dat via een plugin doet), dan moeten deze ook ergens worden opgeslaan. Meestal gebeurt dit ook op de webruimte.

Dataverkeer

Telkens iemand jouw website bezoekt, wordt er data uitgewisseld tussen de servers van jouw website en de computer van de bezoeker. Hij of zij moet jouw WordPress website namelijk altijd downloaden vooraleer er iets te zien is. Bij websites of blogs met veel bezoekers is dit dus heel belangrijk! Zeker als je veel pagina’s hebt waarop (zware) foto’s staan.

De beste WordPress hosting providers die ik hierboven opsom, bieden allemaal onbeperkt dataverkeer aan. Maar ‘onbeperkt’ betekent meestal wel een ‘fair’ gebruik. Als er plotseling dus extreem hoog gebruik wordt vastgesteld, zul je daar waarschijnlijk een waarschuwing voor krijgen. In dat geval kan je het dataverkeer ook (proberen) verminderen door gebruik van een CDN of door o.a. de grootte van je afbeeldingen en website te optimaliseren.

Support service

Volgens mij kun je niet als beste WordPress hosting provider worden betiteld als je niet over een goede support service beschikt.

Een CMS zoals WordPress roept namelijk specifieke vragen op, waarop ook een duidelijk antwoord moet komen. Zelfs als je een beetje verstand hebt van WordPress of de programmeertalen die gebruikt worden, kunnen problemen altijd voorkomen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je snel wordt geholpen. Jij kunt namelijk niet verder werken aan je website, maar ook je bezoekers krijgen niets meer te zien!

Kies daarom bij voorkeur een goede WordPress webhosting die je vragen beantwoord via mail of chat en eventueel ook via telefoon. In de WordPress hosting review van hierboven, is zo’n support service of helpdesk overal inbegrepen.

wordpress hosting vergelijken

Aantal databases

Iets heel typisch aan WordPress is dat er gebruik wordt gemaakt van (MySQL) databases om de website op te bouwen. Dit is allemaal heel technisch, maar het enige wat je daarover moet onthouden is dat het dus belangrijk is dat je veel (onbeperkt?) ruimte hebt in die databases.

Sommige niet-Wordpress hosting platformen maken trouwens niet altij gebruik van deze databases. In dat geval kun je geen WordPress installeren op deze webhosting. Kijk dit dus goed na!

Automatische back-ups

Kies ook altijd voor een bedrijf die (automatisch) back-ups maakt van je volledige pakket. Op die manier hoef je je nooit nog zorgen te maken dat je levenswerk in enkele muisklikken voorgoed van het web werd verwijderd…

Ook foutje zijn met behulp van back-ups makkelijk op te lossen. En als je wordt gehackt is dit ook de ideale oplossing, natuurlijk!

Snelheid webhosting

Een snelle website is erg belangrijk. Je wilt namelijk vlot kunnen doorwerken aan jouw webstek, maar ook bezoekers willen niet eeuwig wachten tot jouw artikels zijn ingeladen.

In tegenstelling tot een ‘gewone’ hosting, moet er bij een WordPress hosting ook gedacht worden aan snel werkende databases. Omdat een CMS op een andere manier werkt dan een gewone website, zul je trouwens nog meer specifieke verschillen hebben die van belang zijn voor de snelheid.

Afstand tot de servers

Stel jezelf de vraag uit welk land de meeste bezoekers van jouw website komen. In de meeste gevallen zal dit uit België en Nederland zijn, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je een internationale webstek hebt met een Amerikaans of Engelstalig publiek.

Afhankelijk van het antwoord daarop, moet je kiezen voor een server bij jou ‘in de buurt’. Voor websites in België of Nederland kies je dus best voor een server in België of Nederland, maar ook elders in Europa is nog steeds goed.

Je kiest beter niet voor servers die alleen in de Verenigde Staten (of elders buiten Europa) actief zijn, omdat die te ver weg liggen van de bezoekers van je site. Op die manier duurt het namelijk langer om verbinding te maken met jouw host, waardoor de laadtijden vertragen. En dat wil je natuurlijk niet!

Aantal websites per hosting pakket

Heb je niet één maar meerdere websites? Dan is het goedkoper om die verschillende eigendommen op eenzelfde hosting pakket te zetten. Daardoor bespaar je geld uit, maar neem je wel meer webruimte en dataverkeer af van je andere site(s). Ik raad dan ook aan om alleen meerdere kleine websites op eenzelfde host te zetten.

wordpress webhosting

Verschillende soorten hosting

Alsof de bovenstaande informatie je keuze nog niet moeilijk genoeg maakt, zijn er ook nog eens vier soorten hosting: shared, managed WordPress hosting, reseller en VPS hosting. Gelukkig zit je meestal met een shared hosting pakket wel goed. Ik leg even uit wat de verschillen zijn:

Shared Hosting

Dit is de meest voorkomende vorm van hosting en in bijna elk geval is dit voldoende.

Je huurt in dit geval een stukje van een server, samen met heel wat andere website eigenaars. Meestal weet je trouwens niet wie dat zijn, dus over je privacy hoef je je geen zorgen te maken.
Je moet de totale ruimte en beschikbare middelen dus delen met anderen. Bij heel grote websites kan dit (soms) to problemen leiden met betrekking tot snelheid of de beschikbare mogelijkheden om je pagina te optimaliseren.

Managed WordPress Hosting

Zoals je hierboven al kon zien, bieden veel hosting bedrijven ook ‘Managed WordPress Hosting’ aan. Dit zijn gespecialiseerde services die speciaal bedoeld zijn voor WordPress websites.

Naast de standaard eigenschappen, word je bij zo’n Managed pakket ook verwend met automatische WordPress updates (plugins, WordPress, databases, …), up-to-date PHP versies, caching van je pagina’s voor snellere laadtijden, CDN (ook voor snellere laadtijden), firewalls en anti-virussen en allerlei extra’s die bedoeld zijn om het gebruiksgemak en de bezoekerservaring nog te verbeteren.

Meestal is de helpdesk of Live Chat ook gespecialiseerd in problemen die te maken hebben met WordPress.

Natuurlijk betaal je hier meer voor.

VPS Hosting

Virtual Private Server Hosting betekent dat je een volledige server voor jezelf hebt. Daardoor gaan de laadtijden extreem snel en hoef je niets met anderen te delen. Dit soort hosting is wel erg duur!

Reseller Hosting

Een Reseller Hosting zul je bij normale websites zelden moeten gebruiken. In dit geval verhuur je namelijk je eigen privé server aan andere gebruikers. Dit soort hosting zul je dus alleen nodig hebben wanneer je zelf websites maakt voor anderen of wanneer je hosting pakketten doorverkoopt.

wordpress hosting review

Waar is de beste domeinnaam registratie?

Naast de beste WordPress hosting, wil je natuurlijk een de beste plek op je domeinnaam te registreren. Aangezien dit een veel eenvoudiger proces is, raad ik aan om dat te doen bij diezelfde hosting provider. Zo moet je nauwelijks nog iets te regelen en weet je zeker dat alles goed verloopt.

Als je toch elders een domeinnaam bestelt (Versio heeft soms acties voor €1 per domeinnaam!), weet dan wel dat je de nameservers apart moet instellen. Echt moeilijk is dat niet, maar als je er geen ervaring mee hebt is het wel even zoeken.

beste domeinnaam registratie wordpress

Hoeft het voor jou niet noodzakelijk een WordPress website te worden? Kijk dan ook eens naar mijn vergelijking van de beste hosting providers. Deze zijn trouwens ook perfect geschikt voor (kleinere) WordPress sites.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam