Op een onbewoond eiland
Drie dagen lang zeil ik vanuit El Nido van eiland naar eiland. Hoe verder we van de bewoonde wereld weg varen, hoe mooier de landschappen worden.
De steile en puntige rotseilanden in het midden van de wilde blauwgrijze golven vloeien stilletjesaan over in landschappen die normaal alleen in dromen voorkomen.
Eilanden met parelwitte stranden en wiegende palm- en kokosnootbomen drijven tussen het doorzichtige turquoise water.
Vanop de op en neerwiegende boot krijg je een fantastisch mooi uitzicht over deze kleurrijke zandbanken, maar om de drijvende stukjes hemel op aard te bereiken, moet je eerst nog wel de nodige watertjes doorploeteren. Eens je in de zoute en wilde golven springt, trekken ze je mee aan land alsof ze dit aards paradijs niet langer alleen voor zichzelf willen houden.
En ook onder het wild klotsende wateroppervlak is er veel te zien! Koralen in alle kleuren van de regenboog worden bewoond door meer soorten vis dan ik kan opnoemen en ook zeekomkommers, zeesterren en zelfs verlegen zeeslangen kiezen voor deze paradijselijke wateren.
Tijdens deze expeditie reis je naar de onbekende eilanden van Palawan die veel verder liggen dan wat je met de eendaagse eiland tours vanuit El Nido of Coron zou zien. Onderweg kom je haast geen enkel ander mens tegen.
Drie dagen lang bracht ik door op de mooiste onbewoonde eilanden in de Filipijnen. En verdomme, ik wou dat ik er nog was!

Wat een paradijs!!!

Hemels!!!

De landschappen die je te zien krijgt lijken weggeplukt uit een droom!
Wat staat er allemaal op het programma?
Bereid je voor op een avontuurlijke excursie vanuit El Nido of Coron. Drie, vier of vijf dagen lang word je door de (uitgebreide!) bemanning meegenomen op een traditionele Filipijnse boot met een vijftiental andere avontuurlijke toeristen.
Na de briefing de avond voor je vertrek weet je alvast iets meer van wat je kan verwachten en waar je heen gaat. Het grootste gedeelte van je eilandexpeditie blijft echter nog steeds gehuld in een mysterieuze waas, en dat is maar goed ook! Want zo blijft het heerlijk spannend.
Vanuit de haven wordt je grote bagage ingecheckt in een droog compartiment. Alle dingen die je denkt nodig te hebben onderweg (denk aan je toilettas, zonnecrème, powerbanks, camera en portemonnee) prop je maar best in een waterdichte tas, want zelfs onderweg is de kans groot dat die kletsnat wordt. Na een kennismaking met de rotsige en vlijmscherpe eilanden rond Coron en El Nido kom je immers terecht op open zee en daar durfven de golven weleens onstuimig te worden!
De kolkende zee schildert haast even mooie landschapsportretten als de honderden eilanden waar je langsvaart. Als het voortdurende op- en neergaan (en de eindeloze aanvallen van het zeewater) op het benedendek je te veel wordt, kan je gelukkig schuilen op het bovendek. Hier kan je meteen ook wat zonnen, want je moet natuurlijk wel een beetje contrast crëeren als je foto’s wilt maken op de parelwitte stranden tijdens deze avontuurlijke reis!

Tijdens deze expeditie zag ik enkele van de mooiste plekken in de Filipijnen.

Verken de eilanden niet alleen vanuit het water! De mooiste uitzichten liggen vaak iets hogerop.
Overnachten op je eigen eiland
Terwijl je naar je basecamp (overnachtingsplaats) vaart –en ja, dat eiland heb je voor jezelf!– maak je geregeld een tussenstop. Dat hangt natuurlijk wel af van hoe vriendelijk de zee is en van hoe laat je wilt aankomen. Wanneer je boot dan uiteindelijk voor anker ligt, is het nog een laatste keer zwemmen over prachtige koraalriffen vooraleer je jouw eigen eiland bereikt waarop je gaat overnachten. Je kleine bagage wordt vakkundig in grote plastic zakken gewikkeld en vervolgens via een kano aan land gebracht.
Op dag één was de oceaan bij ons nogal onstuimig. Hierdoor konden we niet aanmeren bij het oorspronkelijk geplande basecamp en dus kwamen we pas erg laat aan bij de volgende mogelijke overnachtingsplaats. Nu ja… Zwemmen onder een sterrenhemel die zo helder is dat je de melkweg kan zien is ook niet mis!
Basecamp kan je goed vergelijken met een scène uit Expeditie Robinson (dat werd trouwens ook in de Filipijnen gefilmd). Een tiental kleine hutjes voorzien van een matras en een muggennet, een overkapping waar ’s avonds alle bonding (en drankspelletjes natuurlijk!) gebeurt en natuurlijk héél veel zand en ritselende palmbomen.
Luxe vind je hier niet!
Elektriciteit is gedurende je expeditie beperkt tot je powerbank en de douche is niet veel meer dan een ton met water en een beker om over jezelf te gieten. Het toilet is dan weer een miniatuur porseleinen pot die je kan doorspoelen met een schep uit een (andere!) ton water.
Eilandhoppen in de Filipijnen met deze expeditie is uiteraard ook de perfecte digitale detox. Geloof me… Een paar dagen zonder internet doet wonderen voor je sociale vaardigheden!

Verwacht geen hotels, maar eenvoudige hutten. Geweldig toch?!

’s Avonds en ’s nachts leer je elkaar beter kennen onder dit afdak. Misschien met behulp van een beetje rum…

Deze erg basic douche is al een avontuur op zich!
(H)eerlijk eten
Hoewel de expeditie vrij avontuurlijk is, hoef je je eigen kostje niet te vangen. Nuja… Je kan altijd proberen helpen met vis vangen, maar het is geen vereiste.
Onderweg word je verwend met ontbijt, snacks, middageten en avondeten. Verwacht je aan héél veel keuze.
Als ontbijt krijg je toast die je kan besmeren met een laagje confituur of boter. Verder is er ook nog een eitje en natuurlijk lekker vers fruit. Heb je erg veel honger? Probeer dan ook wat knoflookrijst bij je ontbijt. Zo verander je nog in een echte Filipino!
Het middag- en avondeten is heel gevarieerd. Rijst (Philippino power!), vis, garnalen, varken, groentes en héél veel fruit worden tweemaal per dag in allerlei verschillende bereidingen voor je neergezet. Hoe ze zo’n lekker eten kunnen klaarmaken op een boot die voortdurend op en neer gaat? Daar heb ik nog steeds geen antwoord voor!
Onderweg wordt er je af en toe ook wat lekkers toegestopt. Koekjes worden afgewisseld met gefrituurde bananen (hm!!!), loempia’s of gefrituurde zoete aardappels.
Niet slecht om op een boot te zitten he?!
Al het eten is afkomstig van lokale marktjes (of vers gevangen) en dus smaakt het dubbel zo lekker. Hier vind je geen vlees dat volgespoten is met antibiotica of fruit dat werd bewerkt met allerlei genetische modificaties. Heerlijk en eerlijk!
Treuzel niet te lang wanneer het eten wordt aangekondigd. Schep je bord meteen vol, want na een dagje zwemmen, luieren en zonnen hebben jij en je teamgenoten behoorlijk veel honger. Er blijft eigenlijk zelden iets over. Je blijft natuurlijk nooit met honger achter, maar een paar schepjes extra per persoon zouden best welkom geweest zijn.

Vers en overheerlijk!

Over het eten valt zeker niet te klagen. Er is altijd veel keus en het is altijd overheerlijk.
Vervelen? Geen seconde!
Omdat wij voortdurend internetverbinding hebben en constant overstelpt worden door notificaties en berichtjes kan het lijken alsof eilandhoppen in de Filipijnen saai gaat worden. Toch?
Eerlijk gezegd heb ik me geen seconde verveeld. De immer veranderende landschappen, het ontdekken van de kleine eilandjes, het fantastische snorkelen en natuurlijk je leuke reisgenoten zorgen ervoor dat je expeditie zo voorbij vliegt.
Elke dag is algauw snel gevuld want je brengt onderweg immers heel wat tijd door met het varen en het bezoeken van de verschillende eilanden. De dag begint trouwens ook al vroeg. Ten laatste om acht uur ’s morgens ben je alweer aan het varen.
Hier heb je geen mobiele data als communicatiemiddel, maar wel kan je praten met je medepassagiers. En gelukkig maar! Want anders ga je heel wat missen.
Iedereen aan boord is natuurlijk avontuurlijk ingesteld, want anders zouden ze zo’n expeditie nooit zien zitten. Het duurt dan ook niet lang voor je met iedereen aan de babbel bent.
Het is altijd interessant om mensen met verschillende nationaliteiten te leren kennen en verhalen uit te wisselen. Na het avondeten wordt de rum bovengehaald en geloof me: die helpt extra om sociaal te zijn en heel leuke momenten te beleven tijdens je boottocht.
De bemanning is trouwens ook heel leuk! Bewonder hun zwemtalent (of hoe diep ze kunnen duiken), aanschouw ’s avonds hun kunstjes met vuur of daag ze uit voor een karaoke (waarbij je gegarandeerd verliest). Nee, vervelen ga je je hier echt niet doen!
Tijdens mijn expeditie varieerde de leeftijd van mijn medepassagiers tussen de 25 en 35 jaar oud, maar in Coron ontmoette ik dan weer een Nederlands koppel van 40+ dat dezelfde tour gingen doen. Volgens mij wordt het ook nooit fysiek uitputtend of gevaarlijk en kan dus iedereen van elke leeftijd meedoen. Zolang je maar avontuurlijk bent ingesteld!

Net als je denkt dat het niet mooier kan worden, krijg je nóg zo’n prachtig eiland te zien.

De landschappen wisselen trouwens voortdurend af. Het gaat hier echt nooit vervelen!
Praktische tips
- Vergeet je camera niet op te laden. Er is geen elektriciteit op het eiland waar je overnacht. Als je dus enkele vakantiekiekjes wil maken (en geloof me: je fototoestel geraakt hier in overdrive!!!) raad ik aan om voldoende batterijen en een powerbank mee te nemen.
- Breng een stinger suit mee. In de oceaan rond deze paradijselijke eilandjes zwemmen kwallen. De ene kwal is al gevaarlijker dan de andere. In ieder geval wil je niet dat je expeditie wordt afgesloten met een reisje naar het ziekenhuis, dus het is geen slecht idee om jezelf van een synthetisch laagje te voorzien zodat kwallen je niet kunnen prikken. Je kan deze ook in de Filipijnen kopen voor +/- 400-600 pesos. Dat is ongeveer €6,5 à €10. Let er wel op dat grote maten hier vaak moeilijk te vinden zijn. Meteen nog een tip: sluit een goede reisverzekering af. Je weet maar nooit…
- Hetzelfde geldt voor waterschoenen. Vaak zijn er stenen of harde koralen dichtbij de stranden en dan zijn zeeschoentjes echt geen overbodige luxe. Bovendien zijn er sommige giftige vissen waar je maar beter niet op stapt. Ook dit schoeisel kan je in de Filipijnen kopen. Prijzen variëren van 200 pesos tot 500 pesos. Let ook hier op voor beperkte maten. Ik moest heel lang zoeken voor een schoenmaat 44.
- Duikbrillen en snorkels hoef je niet mee te nemen. Die mag je lenen van de boot. Wil je graag zwemvliezen? Die moet je wel zelf voorzien.
- Gebruik zonnecrème. De zon hier is moordend! Ik was al behoorlijk gebruind vooraleer ik aan deze expeditie begon en toch verbrandde ik nog.
- Laat je spullen op de boot niet rondslingeren. Stop ze altijd terug in je waterdichte tas. Onderweg wordt het benedendek kletsnat van het zeewater. Kledij, elektronische apparatuur of andere spullen die je laat rondslingeren zijn dan ook een vogel voor de kat.
- Neem een hervulbare fles mee. Plastic flessen zijn in feite verboden en dus is het geen slecht idee om een hervulbare variant mee te nemen. Er is water op de boot (en op het base camp) te krijgen en je kan je dorst dus altijd lessen.
- Neem gerust drankjes of hapjes mee aan boord. Tijdens je expeditie maak je één keer een stop in een vissersdorp waar je ook de nodige spullen kan inslaan ;-). Rum is er volgens mij genoeg, maar je weet natuurlijk nooit…

Gelukkig krijg je een snorkel en duikbril mee tijdens je expeditie. Onder water is er veel te zien!

Koraalriffen in duizenden kleuren, prachtige vissen, mooie zeesterren en wie weet wat voor andere schatten hier nog te vinden zijn!
Kostprijs
Je kan excursies boeken van drie, vier of vijf dagen. Drie dagen met twee overnachtingen en alles inbegrepen kost 15.500 PHP (ongeveer €260), vier dagen kost dan weer 18.500 PHP (ongeveer €310) en voor vijf dagen ben je €375 kwijt.
De exacte prijzen en voorwaarden van een expeditie kan je vinden op de website van Buhay Isla.
Vergeet ook niet dat dit eilandhoppen in de Filipijnen slechts in één richting is. Je keert dus niet terug naar de plek vanwaar je vertrokken bent.
Je kan vertrekken vanuit El Nido en Coron (Palawan). Afhankelijk van je vertrekplaats eindig je in de andere.

Dit is zonder twijfel één van de beste ervaringen die je kan hebben in de Filipijnen. Veel plezier!
Vluchten naar de Filipijnen
Als je je avontuurlijke reis door de Filipijnen graag in comfort wil beginnen en afsluiten, dan raad ik aan om met Cathay Pacific te vliegen. Deze bekroonde luchtvaartmaatschappij biedt op haar vliegtuigen een Premium Economy class aan waarbij je heerlijk in de watten wordt gelegd. Mijn eigen ervaring daarmee lees je hier.
Vanuit Brussel heb je een rechtstreekse vlucht naar Hong Kong en van daaruit is het nog maar twee uurtjes verder vliegen naar Cebu. Van daaruit kan je dan met de boot of het vliegtuig verder naar het eiland van jouw voorkeur. Als je graag de eilandexpeditie van Buhay Isla doet, dan raad ik aan om naar ofwel Coron te vliegen ofwel naar El Nido (Palawan).
Reizen naar de Filipijnen
Wil je liever dat alles voor jou wordt geregeld? Kijk dan eens naar deze mooie aanbiedingen:
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.
Andere interessante berichten...

Volg je mij al op Social Media?
Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Kevin says:
Wat heb je dan met je grote bagage gedaan als je ergens anders eindigde ? Leuk artikel allesinds doet mij er al zin in krijgen als ik ga Gr Kevin
Checkoutsam says:
Hey Kevin
Thanks voor het compliment!
Bij het begin van deze tour wordt er gevraagd om een daypack mee te nemen en alles wat je niet nodig denkt te hebben in je grotere baggage te steken. Die grote valies wordt dan in het ruim opgeborgen. In feite kunnen ze dat altijd openen als je nog iets nodig denkt te hebben, maar dat is vrij veel werk. Je bent dus beter dat je alle benodigdheden eruit neemt, en die in je kleinere (waterproof) zak stopt.
In feite heb je echt niet veel nodig. Gewoon een paar nieuwe onderbroeken, misschien een extra t-shirtje en een pull voor ’s avonds en natuurlijk je zwembroek. Voor de rest natuurlijk ook je elektronische spulletjes (extra batterijen, fototoestel, GSM – ook al heb je nergens bereik, …). En dan raad ik voor de rest nog zonnecrème aan en misschien ook je portefeuille :-).
Probeer je elektronische spullen wel echt in een waterdichte zak te steken (en daarin misschien nog in een plastic zakje), want als de zee wat onstuimig is, kan je bagage echt kletsnat worden!
Veel plezier!
Groeten
Sam