Aruba

Aruba reisgids

Aruba maakte heel lang deel uit van Nederland, aangezien het door hen gekoloniseerd was. Tegenwoordig heeft het eiland heel wat Amerikaanse invloeden gekregen, maar het Nederlands wordt er nog steeds door veel mensen gesproken.
Buiten Nederlands hoor je ook Papiamento, Engels en Spaans.
Het eiland is erg klein en je hoeft er dus ook niet te lang te blijven als je niet van plan bent om een rustige vakantie in te lassen. Er zijn natuurlijk wel bezienswaardigheden, maar deze liggen allemaal slechts op enkele kilometers van elkaar vandaan. Nederlands spreken met locals aan de andere kant van de wereld is een heel leuke ervaring. En als dat ook nog eens kan in een Caraïbische setting met prachtige stranden en wateren, dan is dat toch mooi meegenomen?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 30 mei, 2020

5/5 - (2 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Een leuk plekje om foto's te maken niet ver van de luchthaven.

Een leuk plekje om foto’s te maken niet ver van de luchthaven.


  Gemiddelde kosten in Aruba

Accommodatie – Aruba wordt vooral geboekt door mensen die een all-in vakantie willen. Daardoor vind je aan de noord en westkant van het eiland vooral ressorts terug. De zogeheten high-rise.

Budgetopties zijn dan ook niet makkelijk te vinden op het eiland. Voor een bed in een hostel betaalde ik ongeveer $25 per nacht. Ik verbleef in de hostel kamer van de Aruba Harmony Hostel en kan het iedereen zeker aanraden. Het verblijf wordt gerund door een Nederlandse dame en haar vriend.
Een aparte kamer of appartementje kost tussen €40 en €45. Hier kan je vaak meerdere mensen te slapen leggen, waardoor het dus in de meeste gevallen goedkoper uitkomt.
Hotels vallen ook goed mee, want voor slechts €50 per nacht vind je al een erg mooi hotel in het midden van het centrum. De echte ressorts zijn natuurlijk wel veel duurder, maar daar krijg je ook veel voor in de plaats. Ressorts en luxehotels beginnen bij ongeveer negentig euro.
Een volledig overzicht aan accommodaties in Aruba kan je vinden op deze pagina of via trivago.
Een uitgebreide lijst met hostels in Aruba vind je op HostelsClub.

Voeding – Door de vele Amerikaanse toeristen is het eiland ook erg geamerikaniseerd. Daardoor vind je heel wat bekende, Amerikaanse restaurantketens doorheen het eiland.
Voor een lunch betaal je daar tussen $8 en $15. Lokale eetgelegenheden zijn iets goedkoper, tenzij ze in een drukbezochte toeristenzone gelegen zijn.
Als je zelf wilt koken om geld te besparen doe je je inkopen het best bij de vele Chinese supermarkten. Deze zijn goedkoper dan de niet-Chinese winkels.

Transport – Er is openbaar vervoer in Aruba, maar het is eerder beperkt en moeilijk om te plannen. Op het eiland zie je waarschijnlijk enkele witte busjes die af en toe stoppen. Deze kleine busjes nemen je voor een klein bedrag (ongeveer $5) mee naar heel wat plekken.
De andere mogelijkheid die je hebt is om een taxi te nemen of een auto te huren.
Dit laatste is wel goedkoper als je van plan bent om meerdere dingen te bezoeken. Let er wel op dat bepaalde bezienswaardigheden alleen met een jeep kunnen worden bezichtigd (natural pool). Een auto huren begint bij per dag.

De Natural bridge van Aruba (de 'natuurlijke brug'). Vroeger was er nog een veel grotere, maar die is helaas ingestort...

De Natural bridge van Aruba (de ‘natuurlijke brug’). Vroeger was er nog een veel grotere, maar die is helaas ingestort…

 Tips om geld te besparen in Aruba

Zelf je uitstapjes regelen – Op het eiland zijn maar een vijftal touroperators. Hierdoor vragen ze vaak heel veel geld voor kleine uitstapjes.
Het is stukken goedkoper om zelf een auto te huren en naar de topbezienswaardigheden van het eiland te rijden. Een auto kost immers maar $35 tot $60 per dag en dan kan je vaak veel meer zien en tegen een goedkopere prijs. De meeste tours beginnen bij $60.
Bedenk wel dat je vaak ook verzekering moet nemen en eventueel een extra bedrag betalen als je nog geen 25 jaar bent.
De snorkeltours zijn trouwens ook veel te duur voor wat ze zijn. Alle bekende snorkelplekjes (bvb. SS Antilla) liggen op amper enkele meters van de kustlijn.

Chinese supermarkten – Er zijn heel wat Chinezen in Aruba. Over het hele eiland zie je heel wat supermarkten met gekke Chinese namen. Over het algemeen zijn deze een pak goedkoper dan de supermarkten die door locals worden opengehouden.

Kraantjeswater drinken – Alle eilanden van de Nederlandse Antillen hebben perfect gezuiverd kraantjeswater. Je hoeft dus niet telkens flessen te gaan kopen, want je kan perfect kraantjeswater drinken.

Appartement huren – Als je met meerdere personen bent is een appartement veel goedkoper. Voor maar 40 à 50 euro per nacht kan je vier tot zes mensen in een appartementje krijgen. Goedkoper kan niet!

Snorkelen of snuba duiken rond de SS Antilla in Aruba!

Snorkelen of snuba duiken rond de SS Antilla in Aruba!


  Wat te doen in Aruba

SS Antilla – Als je van snorkelen houdt is dit wellicht een zicht dat je niet zo vaak voorgeschoteld krijgt. De SS Antilla is een schip dat met opzet werd gezonken om een kunstmatige nieuwe woonplaats te creëren voor koralen en vissen.
Het schip ligt erg dicht bij de kust en je kan er dus eigenlijk eenvoudig naartoe zwemmen van aan het strand. Dit bespaart je heel wat geld en je kan bovendien kiezen wanneer je gaat. Rond 11u ‘s morgens en 2u ‘s middags zijn er heel wat snorkeltours die langskomen.

Baby Beach – Dit strand vond ik het mooiste van Aruba. Het kleine Baby Beach ligt een beetje afgelegen, maar is een geliefde plek onder menig toeristen. Het water is er erg ondiep en volledig doorzichtig. Heel leuk om er dus gewoon wat rond te drijven en te genieten van de overvliegende meeuwen en andere vogels.

Oranjestad – Waar je je ook bevindt, de hoofdstad van dit eiland ligt altijd erg dichtbij. Je vindt er een wirwar van mooie, opgeknapte koloniale gebouwen. Main street is waar alle winkeltjes zich bevinden.

De High Rise – Heel vaak verblijven mensen in deze regio, maar als je dat niet doet is het het zeker waard om ook eens te bezoeken. De High Rise is een beetje vergelijkbaar met de Strip van Las Vegas. Het is er volgebouwd met gigantische, luxueuze ressorts. Vaak hebben ze privé stranden. Ga zeker eens een ressort binnen! Ze doen meestal niet moeilijk als jij gewoon even komt kijken naar al die overdaad.

Arikok National Park – Een vrij groot park voor dit kleine eiland is Arikok national park. Hier vind je ook de Natural Pool terug. Het is erg moeilijk toegankelijk zonder jeeps, quads of paarden. Het is dus beter om hier een tour naar te organiseren, of -als het mogelijk is- een jeep te huren.
Het landschap is erg ruig en droog, maar heeft enkele prachtige locaties die je zeker gezien moet hebben.

Sightseeing – In Aruba zijn er heel wat kleine bezienswaardigheden die ook wel leuk zijn om even te bezichtigen. Zelf vond ik de natural bridge en de natural pool ook heel mooi, maar je moet vaak wel een pak reizen om hier ook te geraken. De lighthouse (vuurtoren) en de Alto Vista kapel zijn mooi om te zien, maar vond ik niet echt de moeite waard om zo ver te rijden.

Een van de vele stranden langs de high rise in Aruba.

Een van de vele stranden langs de high rise in Aruba.

  Vermijden in Aruba

Betalen voor tours – Bijna alle tours zijn veel te duur voor wat ze bieden. Huur in plaats daarvan een auto of ga met een local mee. Ik heb twee keer het voorstel gehad om met een local mee te gaan, dus wie weet lukt het jou ook wel?
Vermijd zeker de snorkel tours. Alle plekjes zijn héél dicht bij de kust en je kan er dus eenvoudig zelf geraken. Zo kan je maar liefs 89$ betalen. Veel te veel geld als je het mij vraagt!
Ik was heel ontevreden over De Palm Tours die deze tour organiseerde. Hier kan je meer over mijn ervaringen lezen.

‘s Avonds laat rijden – In Aruba nemen de mensen het niet zo nauw met dronkenschap achter het stuur. Heel vaak hoor je, of zie je, dronken locals over de straten scheuren. Let dus goed op!

Om Baby Beach te bezoeken moet je even rijden, maar eens je het prachtige strand ziet vergeet je zo alle moeite!

Om Baby Beach te bezoeken moet je even rijden, maar eens je het prachtige strand ziet vergeet je zo alle moeite!

 Meer info over Aruba

5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Rondrijden in Aruba

Mijn wekker stootte een afgrijselijk geluid uit na amper drie uur te hebben geslapen. Toch bleef ik niet liggen, omdat ik echt het eiland nog een beetje meer wou gaan verkennen. Om tien uur konden we dan ook echt vertrekken en de toeristische hotspots van Aruba gaan bekijken. We startten met
Lees verder  

Snorkelen in Aruba

Snorkelen in Aruba.
Ik besloot om nogmaals binnen te gaan om te vragen of er misschien wat was misgelopen. Dit keer was de vrouw van De Palm Tours aanwezig op haar bureau en ging ik dus rechtstreeks bij haar. Wanneer ik haar vertelde dat ik al bijna een half uur stond te wachten vertelde ze me dat die bus al lan
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam