Bali

Bali reisgids

Het populairste eiland van Indonesië is Bali. Het idyllische eiland kwam in de schijnwerpers te staan door het boek “Eat Pray Love” en de gelijknamige verfilming van datzelfde boek. Hierdoor kreeg Bali een toerisme boost en werden bepaalde delen van het eiland helaas omgetoverd tot plekken waar het ene na het andere luxeressort op komt te staan. Hoe verder je van de Ngurah Rai luchthaven wegvlucht, hoe dichter je bij de ziel van Bali komt: een eiland vol cultuur, vriendelijke mensen, heerlijk eten en uitzonderlijke natuur.
Het eiland mag dan wel klein zijn, er is zo veel te doen en te zien dat je zeker een week nodig hebt om dit goddelijke eiland te ontdekken. Een rondreis door Bali behoort dus zeker tot de mogelijkheden!
Ga enkele van de prachtige tempels bezoeken, breng een bezoek aan een koffieplantage en verdwaal tussen de groene rijstvelden. Bali kreeg terecht “Het Godeneiland” als bijnaam.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De rijstterrassen van Bali zijn oogverblindend mooi en brengen je helemaal tot rust.

De rijstterrassen van Bali zijn oogverblindend mooi en brengen je helemaal tot rust.

  Gemiddelde kosten in Bali

Accommodatie Accommodatie kost je niets in Bali! Een hostel of jeugdherberg kost je tussen 6 en 7 euro per nacht, of in de lokale munteenheid tussen 75,000 en 90,000 IRP. Voor een eigen kamertje, met heel wat luxe betaal je ongeveer het dubbele. Luxueuze ressorts beginnen bij 300,000 IRP.
In Bali kan je eenvoudig een vakantiewoning huren. Voor 350,000 IRP zou dat zeker moeten lukken. Goedkoper is ook mogelijk, maar dan loopje wellicht een privaat zwembad mis.
Een lijstje met alle accommodaties en prijzen vind je hier en hier.

Eten Overheerlijk eten en dat tegen weggeefprijzen. Het centrum van Kuta en Ubud zijn waarschijnlijk het duurst, maar dan nog is dit heel betaalbaar. Voor minder dan vijf euro kan je heerlijk eten, voor ongeveer zeven euro heb je bij je maaltijd ook nog een drankje en een dessert. Beter kan niet toch? In Indonesische Rupiah is dat ongeveer 110,000 IRP.

Vervoer “Transport? Transport?” Vanaf het moment dat je op de luchthaven aankomt worden de termen “taxi”, “transport”, “car” en dergelijke je rond het hoofd geslingerd. Het is dan ook de beste manier om het eiland te verkennen. Je steunt er de locals mee en het is nog steeds spotgoedkoop. Je hebt de keuze om in een autootje mee te rijden of op een bromfiets te zitten. Bromfietsen zijn een pak goedkoper, maar minder comfy als je ook nog baggage meesleurt. Tijdens mijn rondreis door Bali wisselde ik af tussen bromfietsen en auto’s om het mezelf gemakkelijk te maken.

Verminder de originele prijs altijd met een pak. Speel het een beetje moeilijk, uiteindelijk gaan ze vaak akkoord. Van de luchthaven naar Ubud betaal je tussen 150,000 en 200,000 IRP. Van de luchthaven naar Kuta City maximum 50,000 IRP.

Activiteiten Er zijn heel wat activiteiten die je kan ondernemen terwijl je in Bali bent. Op voorhand boeken is aangeraden, maar zeker niet verplicht. Voor kleinere activiteiten zoals dansshows en tempels bezoeken betaal je tussen 100,000 en 350,000 IRP, maar een klimtocht op de Batur vulkaan zal je toch 400,000 à 600,000 IRP kosten. Als je de activiteiten in Bali zelf boekt kan je vaak ook een groot deel van de prijs kwijtspelen door een beetje af te dingen.

Ga zeker naar een dansvoorstelling kijken. Je gelooft je ogen niet!

Ga zeker naar een dansvoorstelling kijken. Je gelooft je ogen niet!

  Tips om geld te besparen in Bali

Afdingen In Bali zijn er zelden vaste prijzen. Taxi’s, marktjes en zelf kleine winkeltjes rekenen je veel meer aan dan wat je uiteindelijk zal betalen. Ding altijd af. Hierdoor kan je de originele prijs al gauw in tweeën delen.

Drink geen alcohol – Alcohol is in vergelijking met andere kosten erg duur in Bali. Voor Europeanen klinkt een biertje van twee à drie euro misschien niet heel veel, maar als je weet dat een volledige lunch je al even veel kan kosten is het misschien toch wel een beetje buitenproportioneel…

Doordat Bali een eiland is, ben je nooit ver weg van de warme zeeën en zijn kleurrijke inwoners.

Doordat Bali een eiland is, ben je nooit ver weg van de warme zeeën en zijn kleurrijke inwoners.

  Wat te doen in Bali

Tempels Ga verschillende tempels bezoeken. Vaak liggen ze een eindje uit elkaar, maar ze zijn de rit absoluut waard. Ga zeker naar Pura Uluwatu (de tempel op de klif), Pura Ulun Danu (de drijvende tempel) en de Tanah Lot zeetempels. Tirta Empul is niet echt een tempel, maar behoort ook tot één van de tempelachtige dingen die je absoluut moet zien.

Rijstvelden De rijstvelden in Bali hebben de prachtigste kleur groen die ik ooit zag. Laat je hypnotiseren door de kilometerslange rijstvelden en daal af of beklim deze grote inkomstenbron van Bali. Prachtig om te aanschouwen!

Ubud Vlucht zo snel je kan van Kuta naar Ubud. Het culturele centrum van Bali. Vanuit Ubud zit je ook veel centraler om alle andere bezienswaardigheden te gaan ontdekken. Ubud is een rustige community met heel wat backpackers en andere toeristen. ’s Avonds is er vaak heel wat sfeer in de gezellige en overheerlijke restaurantjes.

Campuhan Ridge Walk Vanuit Ubud is het slechts enkele minuutjes stappen of fietsen naar de Campuhan Ridge. Ga rechts van de tempel en stap omhoog. Eens je boven aankomt sta je op een smalle richel omringd door prachtige junglelandschappen en mistige wolken. Bekijk hier zeker de zonsopgang of zonsondergang voor prachtige foto’s!

Balinese Dans Ga naar één van de culturele dansshows kijken. Meestal wordt een Hindu verhaal nagespeeld aan de hand van een unieke dansvorm en opzwepende Balinese muziek. Prachtige kostuums en emotie!

Aapjes kijken Als je tempels gaat bezoeken is de kans groot dat je kleine primaten ontmoet. Meestal geven ze de toeristen niet echt veel aandacht… Tenzij je flesjes water, eten of iets anders in je handen of rugzak hebt zitten. De apen deinzen voor niets terug en komen graag jouw overheerlijke fruit uit je handen trekken. (true story!)

Een hele horde van deze kleine opdonders kan je trouwens bezichtigen in het Ubud Monkey Forest. Op wandelafstand van het centrum van Ubud.

Mangosteen Als er één fruitige lekkernij is waar ik verliefd op ben geworden in Bali (en geloof me, het eten is er subliem!) dan is het de mangosteen. De mangosteen is een bordeaux kleurige vrucht die, als je hem opendoet, een beetje wegheeft van een slijmerige, albino mandarijn. Looks bedriegen duidelijk, want als je de vrucht in je mond stopt lijkt het alsof de hele hemel op je tong staat te piesen.

Nusa Lembongan Ontsnap aan het toerisme in Bali en maak een uitstap naar Nusa Lembongan, een eiland in het oosten van Bali. Surftoerisme en duiken of snorkelen is er heerlijk!

Mount Batur Sta op om drie uur, beklim de slapende vulkaan en maak de mooiste zonsopkomst van je leven mee. Daarna kan je vermoeid verstelt staan over het moeilijke pad die jij zonet in volstrekte duisternis hebt afgelegd. Voorzie bergschoenen en voldoende warme kledij die je ook eenvoudig kan uitspelen.

Bali is ook het land van de tempels. Honderden tempels zijn te bezoeken op het kleine eiland.

Bali is ook het land van de tempels. Honderden tempels zijn te bezoeken op het kleine eiland.

   Vermijden in Bali

Kort verblijf Er is veel te veel te zien in Bali. Een week is minstens nodig om alles te zien, maar voor een meer relaxte vakantie boek je toch het best enkele extra dagen. Laat je vooral niet opjagen op dit relaxerende eiland.

Kuta Als je alleen wilt feesten, dan is Kuta de perfect bestemming. Voor de rest vond ik Kuta smerig. Het loopt er vol met aandringende verkopers en verkoopsters en er is niets meer te bespeuren van de oorspronkelijke balinese cultuur. Ga liever naar Ubud en organiseer van daaruit je bezoek aan de rest van Bali.

Drugs Drugs kan absoluut niet in Bali. Op drugs staat in volledig Indonesië de doodstraf.

Tijd verspillen aan afdingen Soms willen handelaars of chauffeurs je gewoon geen goede deal geven en is het beter dat je stopt en weggaat. Er zijn voldoende winkels, toeristenbureaus en taxichauffeurs die je wel voor een lagere prijs willen helpen. Als je wegloopt en even blijft volhouden gaan de verkopers vaak alsnog akkoord.

Ga baden in een heilige bron! Jezelf onderdompelen in Tampaksiring is een leuke ervaring.

Ga baden in een heilige bron! Jezelf onderdompelen in Tampaksiring is een leuke ervaring.

 Meer info over Bali

5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam