Brugge

Brugge reisgids

'Brugge, die scone, werd vroeger over de stad geopperd.
Over de bekendste stad van België wordt al eeuwen lang met lof gepraat. De naam: 'Venetië van het noorden' werd Brugge ook al gauw opgespeld. Iets recenter is ook de film "In Brugges", die de prachtige stad aan de Noordzee in de schijnwerpers zette.
Brugge is doorspekt met smalle kanaaltjes die langs de historische gebouwen, gildes en trappenhuizen stromen. De Belgische chocolade en lekkere wafels worden overal verkocht en de fantastische cultuur van de West-Vlaamse hoofdstad wordt overal tentoon gesteld.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (4 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Net buiten de kleine binnenstad vind je nog heel wat oases van rust in Brugge.

Net buiten de kleine binnenstad vind je nog heel wat oases van rust in Brugge.

  Gemiddelde kosten in Brugge

Accommodatie – Jeugdherbergen in het centrum van Brugge zijn erg duur. Als je het niet erg vindt om een beetje buiten het centrum te slapen, kan je tot de helft besparen. Binnen het centrum kost een hostel je al snel €40 per persoon. Eigenlijk is het beter om meteen een budget tweepersoonskamer of appartement te boeken. Want die beginnen al bij €50!
Drie of vier sterren kost je natuurlijk iets meer, maar je blijft er altijd wel slapen in prachtige gebouwen en met excellente service. Reken zeker op €85. Als je geluk hebt kan je een vijfsterrenhotel al boeken voor €100, maar meestal beginnen de prijzen eerder bij €150 per nacht.
Om prijzen voor accommodaties te vergelijken raad ik aan om Trivago en Booking.com te checken.

Tips nodig? Lees dan zeker ook deze artikels:
Romantische hotels in Brugge
Jeugdherbergen in Brugge

Eten – Brugge is een beetje de toeristische hotspot van België en daar wordt wel van geprofiteerd. De prijzen om op restaurant te gaan liggen hier vrij hoog. Voor een frisdrank betaal je makkelijk €3,5, voor een biertje €5. Als je wat wilt eten, heb je wat voor ieders budget maar hoe meer in het centrum je gaat, hoe duurder het wordt. Reken toch op een prijs tussen €17 en €30 per persoon. Ketens kunnen je al helpen voor €12. Vergeet ook een bezoek aan de frituur niet! Voor amper €5 kan je al van de lekkere Belgische frietjes genieten.
Een wafel uit het vuistje kost tussen €3 en €5, een doosje pralines kost je tussen €12,50 en €22 per 500 gram.

Transport – Zelf vind ik openbaar vervoer niet nodig in Brugge, aangezien de mooiste bezienswaardigheden toch in de binnenstad te vinden zijn. Op tien minuten / een kwartier lopen van het centrale station kom je daar sowieso terecht. Als je toch een bus wilt nemen, dan betaal je €3 per persoon of €1,8 als je een SMS-ticket aanschaft.
Treinen zijn goedkoop in België. Om het naburige Gent of Brussel te bezoeken betaal je iets minder dan €10 voor een enkele rit.
Treintickets zijn te koop in het station (aan het loket of in een automaat) of via de website: B-rail.be.

Uitzicht over Brugge met de Halletoren of het belfort prominent in beeld.

Uitzicht over Brugge met de Halletoren of het belfort prominent in beeld.

 Tips om geld te besparen in Brugge

Eet niet op de pleintjes – De grote pleinen, omringd met majestueuze en imposante gebouwen zijn prachtig om te aanschouwen. Toch ga je er beter geen restaurant zoeken! De prijzen zijn er overdreven duur en vaak is het eten niet eens zo lekker. Ga liever op TripAdvisor even rondkijken naar lekkerder eten.

Wandel – Brugge is echt niet zo groot. In plaats van overal de bus naartoe te nemen, gebruik je beter de benenwagen. Bovendien passen de grote bussen niet in de schattige binnenstad en mis je daardoor veel van het moois.

Frietjes eten! – Ook in Brugge vind je veel frituren. Deze overheerlijke frietjes kosten geen geld (tussen €2 en €5 voor een gigantische berg!) en zijn op te smullen met een kleine snack. Kies ook een van de vele sauzen uit. Er is er zeker een die iedereen lekker vindt!

Een rondvaart op de kanalen van Brugge is interessant en geeft je een uniek zicht over de mooie stad.

Een rondvaart op de kanalen van Brugge is interessant en geeft je een uniek zicht over de mooie stad.

  Wat te doen in Brugge

Belfort van Brugge – Het hoogste gebouw van Brugge zal je niet ontgaan. Het 83m hoge gebouw staat op de Markt (waar heel wat moois is te zien) en is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Beklim zeker ook de 366 trappen om een fenomenaal mooi uitzicht te krijgen over de oude stad.

Begijnhof – Een stukje buiten de drukke pleintjes en markten vind je het Begijnhof of de ‘Beguinage’. Vroeger leefden hier vrouwen die volledig buiten de maatschappij leefden en hun leven aan God wijdden. Nu kan je vooral genieten van de mooie omgeving binnen en buiten deze gebouwen.

Historische gebouwen – Brugge staat er vol van! De prachtige trappenhuizen, de imposante gildes en de gezellige woonsten zijn allemaal een foto waard. Monumenten die je zeker moet zijn zijn o.a. de Burg, de gebouwen op de markt (naast het Belfort), de basiliek van het heilige bloed en het prachtige stadhuis.

De kanalen verkennen – Net zoals in Amsterdam kan je ook hier de boot op en de schattige huisjes voorbij varen. Een boottocht duurt ongeveer een half uur en kost je iets meer dan tien euro per persoon. Onderweg krijg je mooie -en bijzondere- uitzichten over de stad, bijgestaan door interessante en grappige weetjes.

Flanders fields – Brugge ligt vlakbij een gebied waar een groot deel van de wereldoorlog zich heeft afgespeeld. Als je daar toch even bent, raad ik zeker aan om ook naar deze monumentale vlakten af te zakken. De Flanders Battlefields maken je zeker stil. Duizenden witte graven tonen je hoeveel mensen er –nutteloos– zijn gestorven voor de idealistische ideeën van een gestoord man.

Bier-, Chocolade- en frietmuseum – Drie lekkernijen van België zijn allemaal ondergebracht in een museum! Ga en ontdek de geschiedenis achter Belgium’s finest en snoep op het einde even mee van deze overheerlijke producten.

Ga fietsen – Fiets van Brugge naar Damme (of verder!) en ontdek de prachtige Vlaamse landschappen. Bijna de hele weg is plat, dus je hoeft niet al te veel energie te verspillen. Onderweg fiets je langs de prachtige Vlaamse boerderijlandschappen en de kronkelige paadjes langs de rivieren.

Ga uit eten – In Brugge zijn er maarliefst (!) 16 restaurants die bekroond zijn met één of meer michelinsterren. Het is er dus zeker de moeite waard om even uit eten te gaan. De overheerlijke gerechten kosten wel wat, maar het is een ervaring die je nog lang zal bij blijven!

Snoep jezelf dik – Je kan Brugge niet verkennen zonder dat je op krachten blijft… En hoe kan je dat beter doen dan even in een schattig snoepwinkeltje binnen te kijken en jezelf daarna vol te proppen met een halve kilo pralines? Als dessert een lekkere wafel, misschien?

Nog meer ideeën en tips nodig voor Brugge? Lees dan ook dit artikel: de leukste dingen om te doen in Brugge.

Het Provinciaal Hof in Brugge. Een prachtig gebouw dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt!

Het Provinciaal Hof in Brugge. Een prachtig gebouw dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt!

  Vermijden in Brugge

Te lang verblijf – Als je niet té veel wilt uitgeven is het een goed idee om niet te lang in Brugge te blijven. De hotels, restaurants en winkeltjes zijn niet echt goedkoop te noemen, maar bovenal: Brugge is echt niet zo groot. Als je goed plant, kan je de meeste bezienswaardigheden in een halve dag zien!

Dure chocolade kopen – Als je meer bezoekt dan alleen Brugge, raad ik aan om te wachten met het kopen van Belgische chocolade. De prijzen zijn hier veel duurder dan in de rest van het land, en de kwaliteit is hetzelfde. In Brugge betaal je al gauw de helft meer voor pralines of chocoladen figuurtjes.

Auto gebruiken – Indien je van plan bent om met de auto naar Brugge te komen (of er eentje te huren) – STOP! Brugge is héél makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto wordt het echt een hel… Je verliest heel wat tijd met binnen in de stad te rijden, er is bijna geen parkeerplek (en die is héél duur) en er zijn plannen om de stad in de toekomst volledig autovrij te maken.
Je relaxte uitje naar Brugge wordt al meteen een pak minder stressvrij…

Met 35 kerken in Brugge is er heel wat te bezoeken voor alle heilige boontjes onder ons...

Met 35 kerken in Brugge is er heel wat te bezoeken voor alle heilige boontjes onder ons…

 Meer info over Brugge

5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam