Brussel

Brussel reisgids

'Bruxelles, ma belle!', de Belgische hoofdstad barst van de contrasten. Een plek waar Vlamingen en Walen zonder veel moeite met elkaar samenleven, de hoofdstad van de Europese Unie, een plaats waar een groot deel van de Belgische geschiedenis zich heeft afgespeeld... Het historisch centrum met zijn smalle weggetjes, pittoreske torentjes en gebouwen loopt moeiteloos over in een moderne wereldstad die verschillende culturen verbindt en samenbrengt. Brussel is een van die steden die -spijtig genoeg- ondergewaardeerd is. En dat is zeker niet nodig! Want ook in hier is er heel wat te zien, beleven en uit te proberen.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (4 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De Beurs (la bourse) in Brussel. Vooral 's avonds komt deze omgeving tot leven met de autoloze avenue.

De Beurs (la bourse) in Brussel. Vooral ‘s avonds komt deze omgeving tot leven met de autoloze avenue.

  Gemiddelde kosten in Brussel

Accommodatie – De prijs van een hotel of hostel verschilt nogal als je ze al enige tijd op voorhand kan boeken. Voor een jeugdherberg betaal je tussen €15 en €30 per nacht. Een budget tweepersoonskamer kost je tussen €40 en €50, en een drie of viersterren kamer begint bij €65 per nacht.
Vergelijk hotels en accommodaties via Booking.com en Trivago. Zo zie je meteen de laatste aanbiedingen en kortingen.

Zoek je naar goed beoordeelde of mooie accommodaties? Lees dan ook deze artikels:
Jeugdherbergen in Brussel
Hotels tegen luchthaven Zaventem

Eten – Het goedkoopste eten dat je in Brussel zal vinden is wellicht te vinden in de frituur of een kebabzaak. Voor een pakje frieten met mayo of ketchup betaal je tussen €4 en €5, hetzelfde voor een kebab of wrap. Om te lunchen kan je ook terecht in een broodjeszaak. Voor een half stokbrood met beleg en groentjes betaal je vanaf €3.
In een restaurant betaal je iets meer. Tussen €12 en €15 zou ik toch als minimum hanteren. Meestal ligt de kost van uit eten gaan toch iets hoger. Reken toch op €20 per persoon.
Voor een fris drankje betaal je tussen €2,5 en €3, en hetzelfde geld voor de meeste bieren. Speciaalbieren zijn wel iets duurder: tussen €3 en €5. Voor een wijntje of cava betaal je minstens €5.

Vervoer – Het openbaar vervoer in Brussel gebeurt door de MIVB (anders dan ‘De Lijn’ in Vlaanderen of ‘TEC’ in Wallonië). In de Belgische hoofdstad kan je gebruik maken van trein, tram en bus. Voor een enkel ticket op tram of bus betaal je €2,10. Een dagkaart kost je €7,50. Ook kan je een 5 of 10 ritten kaart aankopen, maar daarvoor moet je eerst ook een MOBIB kaart (eenmalig) aanschaffen (€5). Voor vijf ritten betaal je €8, voor tien ritten betaal je €14.
Met de trein heb je vanuit de Belgische hoofdstad een erg goede verbinding. Er zijn drie stations (Brussel-zuid, Brussel-centraal en Brussel-Noord) -let op: Brussel-Zuid is in het Frans Bruxelles-Midi- van waaruit je naar de rest van België, Nederland, Frankrijk of Duitsland kan reizen. Om naar de luchthaven te trekken moet je een diabolo toeslag op je treinticket betalen. Dat kost €5,14 + de rest van het biljet.
Tickets kan je kopen aan de loketten, van de automaten in het station of online op B-rail.be.

Het atomium van Brussel, één van de overblijfselen van de wereldexpo.

Het atomium van Brussel, één van de overblijfselen van de wereldexpo.

 Tips om geld te besparen in Brussel

Neem zo min mogelijk bussen/trams – De meeste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Brussel liggen erg mooi in het centrum. Als je afstapt aan het station van Brussel-Centraal kom je zo in het centrum terecht. Eigenlijk is de stad niet heel erg groot en is alles makkelijk te voet te doen. Bepaalde bezienswaardigheden (atomium, Jubelpark) liggen wel even uit het centrum. Dus voor deze attracties is het misschien wel nodig om op de MIVB te rekenen.

Eet niet op de Grote Markt (Grand Place) – Op de Grand Place wemelt het van de toeristen. De vele restaurants die in de prachtige gebouwen zijn gehuisvesd profiteren daarvan en vragen ongelooflijk dure prijzen voor hier te eten of te drinken. Stap iets verder -voorbij de beurs- en je vindt nog heel wat gezellige buurtjes met veel lekkerder en goedkoper eten.

Gratis musea – De hoofdstad van België barst van de leuke en interessante musea! Iedere eerste woensdag en zondag van de maand zijn er tientallen musea die volledig gratis te bezoeken zijn. Een overzicht vind je op deze pagina terug.

Goedkoop parkeren aan luchthaven Zaventem (of Brussels Charleroi) – Vertrek je op vakantie vanuit één van de Belgische luchthavens (Zaventem of Brussel Charleroi)? Dan zal je blij zijn om te weten dat je op het openbaar vervoer kan rekenen om daar te geraken. Echter is dat niet altijd even praktisch en voor vroege of late vluchten is het ook geen mogelijkheid. Parkeren op de luchthavens zelf kan bijzonder duur zijn, maar gelukkig zijn er ook parkings in de omgeving van beide vliegvelden. Daar heb je al mogelijkheden om je auto beveiligd achter te laten vanaf €2 per dag. Een overzichtje van alle parkings vind je in deze artikels:
Parking bij Zaventem airport
Parkeren bij Charleroi airport

De grote markt van Brussel ligt vlakbij het centraal station en biedt een prachtig uitzicht op de mooie trappenhuisjes!

De grote markt van Brussel ligt vlakbij het centraal station en biedt een prachtig uitzicht op de mooie trappenhuisjes!

  Wat te doen in Brussel

Grote Markt – De Grote Markt of ‘Grand Place‘ ligt pal in het centrum van Brussel. Het grote plein met kasseistenen is aan alle vier zijden omringd door prachtige, historische gebouwen. Op het plein worden heel vaak ook evenementen georganiseerd. Iedere twee jaar wordt het plein bijvoorbeeld bekleed met een gigantisch bloementapijt, maar ook muziekconcerten zijn er regelmatig aan de orde.

Kunstberg – Voor een ongeëvenaard uitzicht over de Belgische hoofdstad moet je naar de kunstberg stappen. Het kleine stadspark heeft een prachtige tuin, en wanneer je de trappen iets hoger opklimt krijg je een panorama over Brussel te zien. Ga zeker tijdens zonsondergang. Het mooiste zicht over Brussel verzekerd!

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele – Het is de steile klim naar boven meer dan waard! Deze prachtige kathedraal doet een beetje denken aan de Notre-Dame van Parijs, maar ook vanbinnen is het erg mooi. De prachtige, gigantische witte zuilen met versieringen en het gigantische orgel zijn op z’n minst impressionant te noemen. Het 64 meter hoge gebouw stamt af uit de dertiende eeuw en werd erg mooi onderhouden.

Koninklijke serres – De koninklijke serres worden ieder jaar drie weken tentoongesteld (midden april tot mei) aan het grote publiek. De uitzonderlijke collectie planten is erg mooi, maar het is voornamelijk de prachtige architectuur van de serres die de moeite waard is om te bezoeken. Alphonse Balat was immers de leermeester van Victor Horta en kende zijn vak als geen ander!

Het Zoniënwoud – Het Zoniënwoud of Forêt des Soignes wordt terecht de groene long van Brussel genoemd. Met meer dan 4000 hectare bebossing en beplanting is het voor veel locals een oase van rust om even uit de drukte van de grootstad te ontsnappen. Naast een fikse wandeling kan je er ook enkele monumenten spotten.

Les Galeries Royales Saint-Hubert – De koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn een overdekte winkelgalerij, vlakbij de Grote Markt van Brussel. Dit ‘winkelcentrum’ is één van de oudste in Europa en hoewel je er niet echt kledingwinkels terugvindt, is het wel erg gezellig om even door te wandelen. De mooie gebouwen, de chocolatiers waarvan je zal watertanden en de gezellige, kleine straatjes links en rechts laten het allemaal erg knus aanvoelen.

Musea! – De Europese hoofdstad moet natuurlijk wel interessant blijven… En dat is ze ook! Met tientallen musea verspreid over de stad kan je altijd wat bijleren. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Hallepoort, het Jubelparkmuseum, het Magritte Museum, het Museum voor natuurwetenschappen, het MIM, het Joods museum en het speelgoedmuseum.

Manneken Pis – Als je in Brussel bent, kan je Manneken Pis natuurlijk niet overslaan. Het kleine, bronzen ventje staat iedere dag de hele dag te plassen en trekt veel toeristen aan.
Wist je trouwens dat er ook een vrouwelijke versie van dit standbeeldje is? Als je vanuit de koninklijke Sint-Hubertusgalerijen naar links afslaat, kom je in een smal straatje uit. In één van de zijstraatjes staat het vrolijke ‘Jeaneke Pis’: een meisje die non-stop zit te plassen.

Atomium – In 1958 werd het Atomium in het Heizelpark aan heel wat kijklustigen voorgesteld ter ere van de wereldexpo die dat jaar in Brussel werd gehouden. De negen bollen die dit monument vormen, geven de kristalstructuur van ijzer weer. Je kan vijf van de negen bollen ook bezoeken.

De kerstmarkt van Brussel – Volgens mij is de kerstmarkt van Brussel de mooiste in België. Leuke kraampjes, gezellige wintertaferelen en lekkere zoetigheden! Ben je benieuwd geworden naar deze vrolijke bijeenkomst? Lees dan ook zeker dit artikel even door.

Het Jubelpark – Het Jubelpark ligt een beetje uit het centrum van Brussel, maar dat maakt het niet minder mooi. Het grote stadspark wordt omringd door een prachtige triomfboog en doorheen het park vind je tal van historische monumenten terug. Bovendien zijn er ook enkele musea te bezoeken.

Parlementarium – Brussel is de Europese hoofdstad, en dat betekent natuurlijk dat er heel wat gebouwen van de Europese Unie in deze stad zijn gebouwd. Ben je benieuwd naar hoe alles werkt in de EU? Ga dan zeker eens langs het Europees Parlement! Door middel van een gegidste rondleiding en een interactief rollenspel kom je meteen meer te weten over het parlementarium en zijn werking.

Victor Horta Museum – Victor Horta is een van de bekendste kunstenaars die de Art Nouveau naar een nieuw niveau tilde. Deze Belg heeft heel wat kunstwerken doorheen Brussel opgericht, maar voor het mooiste moet je volgens mij toch naar het Victor Horta Museum gaan.

Abattoir – Een stukje uit het centrum ligt het Abattoir, een voormalig slachthuis in Anderlecht. Het oude gebouw werd ondertussen grondig vernieuwd, en nu dient het voor allerlei evenementen en marktjes. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag vindt er een gigantische markt plaats met alleen kakelverse producten. Het is ook een soort van samenkomst voor heel wat verschillende nationaliteiten die in Brussel samenwonen. Heel leuk om eens mee te maken!

Ga eens naar het Hallerbos – Op een boogscheut van Brussel, ligt het mythische en wereldberoemde Hallerbos. Het blauwpaarse bloementapijt verschijnt hier jaarlijks van midden april tot midden mei en trekt bezoekers aan vanuit de hele wereld. Meer dan 500 hectare van dit bos fleurt op in een feeëriek kleurenspel zoals je nog nooit hebt gezien. Vanuit Brussel pendel je vlot naar het station van Halle, en van daaruit geraak je met de gratis pendelbussen even snel naar het Hallerbos. Meer weten over deze magische plek? Lees dan ook dit artikel.

Meer inspiratie nodig? Lees dan ook dit artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Brussel.

manneken pis brussel reisgids

Manneken Pis wordt regelmatig in nieuwe kleren gestoken ter ere van een bepaalde gebeurtenis. Maar al die tijd blijft hij toch vrolijk doorplassen!

   Vermijden in Brussel

Met de auto door Brussel – Brusselse chauffeurs zijn niet erg vriendelijk, je verliest uren in de files, de tram rijd je graag aan de kant en parkeerplek vinden is een hel. Met de auto rondrijden in Brussel is geen goed idee… Zeker niet als je weet dat het zo makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Chocolade aan de toeristische attracties – Ben je op bezoek in België en wil je enkele Belgische chocolaatjes meenemen? Doe dat gerust! Maar koop ze niet vlakbij de toeristische attracties. De chocolade is er van matige kwaliteit en je telt er veel te veel geld voor neer.

Hop-on, Hop-off bussen – De helft van de Brusselse monumenten zitten verwerkt in kleine straatjes of pleintjes waar je met een auto -laat staan een bus- niet door kan. Brussel is echt niet zo groot, dus probeer gewoon zo veel mogelijk te voet te doen. Zo vang je ook veel meer van de charme en authenticiteit van de stad op.

Het Jubelpark (Parc cinquentenaire), met de triomfboog.

Het Jubelpark (Parc cinquentenaire), met de triomfboog.

 Meer info over Brussel

 

5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam