Cambodja

Cambodja reisgids

Het koninkrijk Cambodja trekt vooral toeristen die naar het prachtige UNESCO werelderfgoed willen reizen: de Angkor Wat tempels. Toch is er veel meer dan alleen dat. Prachtige parelwitte stranden met heldere wateren, een (verschrikkelijke) geschiedenis, vriendelijke mensen en uitzonderlijk mooie natuur. Als je op zoek bent naar een land dat niet overrompeld is door toeristische en westerse invloeden, dan is Cambodja een goed idee. Bereid je voor op hobbelige en stoffige paden, ongerepte natuur en woeste stranden. De vriendelijke mensen maken je reis alleen nog aangenamer. Laat je onderdompelen in de prachtige Khmer cultuur, de oudste bekende beschaving van deze wereld.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.9/5 - (7 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Plaatsen in Cambodja

Siem Reap

Vanuit een helikopter kan je pas echt zien hoe gigantisch het Angkor park eigenlijk is!

Vanuit een helikopter kan je pas echt zien hoe gigantisch het Angkor park eigenlijk is!

  Gemiddelde kosten in Cambodja

Accommodatie – Je verblijf in Cambodja kost twee keer niks. Het meest betaal je in de steden, het minst in de onbekendere regio’s. In steden zoals Siem Reap en Phnom Penh vind je hostels of jeugdherbergen voor amper vier, vijf euro. Een budget hotelletje scheelt niet heel veel. Voor ongeveer zeven tot negen euro per nacht heb je al een gezellig hotel. Soms zelf met één of meer sterren! Aangezien vier- of vijfsterren resorts in onze contreien vrijwel onbetaalbaar zijn is het natuurlijk ook leuk om jezelf eens op wat luxe te trakteren. Prijzen voor deze prachtige luxeoorden kosten je tussen 70 en 150 euro per nacht.
Prijzen voor accommodaties kan je vergelijken via Trivago en Booking.

Eten – Laat je verwennen tegen spotprijzen. Als je goedkoop maar lekker wilt eten vermijd je best de toeristische hotspots. Deze plekken zijn nog steeds goedkoop, maar als je weet dat je enkele meters verderop hetzelfde kan krijgen voor twee of drie euro is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Eten van straattentjes is meestal het goedkoopst, maar niet iedereen is daar even verzot op. De westerse netheid in de keuken wordt hier vaak ook aan hun laars gelapt.

Vervoer – Tuktuk’s zoeven je vrijwel overal rond je hoofd. Snel, eenvoudig en overal te vinden is dit vast en zeker de beste oplossing. Als je grotere afstanden wilt overbruggen (bvb. van Siem Reap naar Phnom Penh of omgekeerd) dan is een tourbus bus een betere oplossing. De goedkoopste bussen maken heel wat stops maar kosten je het goedkoopst: amper 6$. De snellere bussen kosten nog steeds niets, tussen 12 en 15$. De reis tussen Phnom Penh en Siem Reap neemt ongeveer zes tot zeven uur in beslag.

De mensen van Cambodja zijn straatarm en werken erg hard... Een overblijfsel van het verschrikkelijke Khmer regime.

De mensen van Cambodja zijn straatarm en werken erg hard… Een overblijfsel van het verschrikkelijke Khmer regime.

  Tips om geld te besparen in Cambodja

Geen toeristische delen – Als je in een grote stad in Cambodja verblijft ga je best een beetje weg uit de toeristische centra. Zowel voor je hotels als je eten. De populaire plekjes voor toeristen zitten vol met leuke bars, uitgaansgelegenheden en aantrekkelijke restaurants. Maar gemiddeld betaal je wel twee tot drie keer meer dan enkele honderden meters verder.

Visum nodig! – Vergeet zeker niet om een visum voor Cambodja aan te vragen! Zonder dit papiertje kom je het land immers niet in en zou je weleens extra moeten betalen… Respecteer ook de duur van je visum, want bij een ‘overstay‘ moet je een boete betalen.

Tijdens het regenseizoen vormen zich prachtige watervalletjes in het Phnom Kulen nationaal park.

Tijdens het regenseizoen vormen zich prachtige watervalletjes in het Phnom Kulen nationaal park.

  Wat te doen in Cambodja

Wil je meer inspiratie op doen? Bekijk dan ook deze blog post: de mooiste bezienswaardigheden van Cambodja.

Angkor Wat – Naar Cambodja en de Angkor Wat tempels links laten liggen? Niet doen! De indrukwekkende tempels zijn een leuke tussenstop en als je een beetje voortmaakt kan je ze op één dag zien. Aangeraden is toch om er twee dagen voor uit te rekken, want de tempels zijn zo uitgebreid en indrukwekkend dat je graag nog een keertje terug zal gaan. Vreemd genoeg heeft iedere ruïne iets heel anders en specifieks.

Pootje baden – Ga ook eens buiten de grote steden van Cambodja en breng een bezoekje aan de prachtige kusten. Prachtige witte stranden met azuurblauwe wateren die voor een keer niet overrompeld zijn door toeristen. Neem snorkelmateriaal mee (of huur het). Want de wateren zijn gevuld met prachtige vissen en koralen.

Killing Fields – Een verschrikkelijk stukje recente geschiedenis in Cambodja. Onder Pol Pot kwamen miljoenen Cambodjanen om. Het gevoel op deze zwaarbeladen plek is erg vergelijkbaar met heel wat Europese concentratiekampen zoals wanneer je Auschwitz gaat bezoeken.

Kampong Cham – De derde grootste stad van Cambodja is veel minder onderhevig aan toerisme. Daardoor is er nog veel meer van de oorspronkelijke Khmer cultuur te beleven. Met zijn eigen tempelcomplex is deze stad zeker ook een uitstap waard.

Maak een rondreis – Cambodja is een land dat je het best leert kennen tijdens een road trip! Je kan hier gerust twee weken verblijven en je nooit vervelen. Lees zeker ook dit artikel: rondreis door Cambodja in twee weken.

De killing fields van Phnom Penh. Een verschrikkelijk aandenken aan de volkerenmoord die zich hier afspeelde.

De killing fields van Phnom Penh. Een verschrikkelijk aandenken aan de volkerenmoord die zich hier afspeelde.

   Vermijden in Cambodja

Bedwantsen – In warme landen heb je al gauw eens land van de verschrikkelijke bedwantsen of bedbugs. Deze kleine wantsen zijn verzot op mensenbloed en laten je met verschrikkelijke jeuk achter. Niet aangenaam en niet bevorderlijk voor je vakantiekiekjes.

Corruptie – Hoe mooi Cambodja ook mag zijn, de politie is er enorm corrupt. Westerlingen die zonder helm op een scooter rijden worden beboet, terwijl de lokale bevolking dit zonder problemen mag. Deze tip kreeg ik mee van een Schot die al enige tijd in Cambodja woonde: “Als de politie vraagt om aan de kant te komen, rijd dan gewoon door. Ze zullen wel achter je aanzitten als het belangrijk is.” Of je dat nu wilt doen ligt natuurlijk bij jezelf…

Zelf rijden – Auto’s, brommertjes of misschien zelf een tuktuk? Cambodja staat bekend voor de vele (dodelijke) ongevallen. Enerzijds zijn het gewoon gekken in het verkeer, anderzijds zijn de verouderde infrastructuur ook niet echt bevorderlijk voor een veilig verkeersbeleid.

Bepaald olifantentoerisme – Vermijd plekken waar je op de rug van een olifant kan klimmen. Leuk? Niet echt. Voor jou is het enorm oncomfortabel en voor de dieren is het pure dierenmishandeling. De dieren zijn niet gemaakt om zware lasten op hun rug te dragen. Als je dan echt op een olifant wilt zitten, zoek dan een plekje waar je in de nek van de giganten kan zitten. Daar kunnen ze wel wat last dragen.

Het Koninklijk paleis in Phnom Penh. Luxueus versierd in de Khmer stijl.

Het Koninklijk paleis in Phnom Penh. Luxueus versierd in de Khmer stijl.

 Meer info over Cambodja

4.9/5 - (7 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam