Siem Reap

Siem Reap reisgids

Siem Reap zei mij in het begin helemaal niets. Wat wel een belletje deed rinkelen waren de Angkor Wat tempels. Ooit gezien in de Tomb Raider films en voor altijd in mijn geheugen gegrift. Siem Reap is de populairste bestemming in Cambodja en het is de tweede grootste stad van het land. De weg van de luchthaven naar het centrum is verbazend goed onderhouden. Wijk je echter iets af van dat pad, dan zie je het echte leven in Siem Reap. Zeker de moeite waard om een fietsje te huren en even op de bestofte paden te fietsen. Siem Reap is een prachtbestemming die je niet mag missen!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De tempels op het Angkor Wat complex zijn adembenemend mooi.

De tempels op het Angkor Wat complex zijn adembenemend mooi.

  Gemiddelde kosten in Siem Reap

Accommodatie – Jeugdherbergen, hostels en budget hotelletjes zijn overal te vinden in Siem Reap. 5 euro, of 5$, en je krijgt een comfortabel bed in een slaapzaal. Veel geld kost het niet, dus waarom niet iets luxueuzers? Een eigen kamer krijg je al voor één of twee euro meer. Luxueuze sterrenhotels zijn er in overvloed in het prachtige Siem Reap. Voor twee sterren betaal je maar negen euro of tien dollar. Drie sterren kost je tussen tien en dertig dollar, vier sterren begint bij ongeveer dertig euro en vijfsterren is ook heel betaalbaar met prijzen tussen 70 en 150 euro.
Voor een volledig overzicht aan accommodaties kan je hier of hier een kijkje nemen.

Eten – De eerste dag was ik ervan overtuigd dat ik de goedkoopste maaltijd ooit had gevonden (vijf euro), maar wanneer vrienden me de volgende dag meenamen naar een nog goedkopere plek stond ik perplex. Een lekkere maaltijd met noedels of rijst kost je, met een beetje zoeken, amper twee tot drie euro. Dat is tenminste als je niet vies bent van de tentjes langs de straatkant. Probeer het centrum te mijden. Plekken zoals pub street bieden ook veel westers eten aan maar zijn vaak een pak duurder dan plekjes op vijf minuten daarvandaan.

Vervoer – Openbaar vervoer in Siem Reap heb ik niet gezien. Het traditionele vervoersmiddel is dan ook een tuktuk. Voortgetrokken door een klein brommertje wurmen de tuktuk chauffeurs je overal tussen. En dat tegen ongelooflijke prijzen. Bespreek de prijs op voorhand, want anders vragen ze chauffeurs gegarandeerd te veel. Met de tuktukchauffeurs kan je ook afspreken om een hele of halve dag naar de Angkor tempels te gaan. Dat kost je tussen 10 en 30 dollar. Een autootje met airconditioning is wel een pak aangenamer als je niet graag zit te zweten…

De kans is groot dat je enkele gigantische waterbuffels tegenkomt als je even buiten Siem Reap wandelt.

De kans is groot dat je enkele gigantische waterbuffels tegenkomt als je even buiten Siem Reap wandelt.

  Tips om geld te besparen in Siem Reap

Ga uit het centrum – Siem Reap is erg klein. Het toeristische centrum is ongetwijfeld ‘Pub Street’. Dit is waar de hipste tenten zijn en waar het uitgaansleven zich afspeelt. Prijzen voor drankjes en eten zijn hier vaak drie tot vier keer zo duur als enkele honderden meters verder. Schuim de straten af naar goedkope eetgelegenheden.

Afdingen – Eén ding die je moét doen is afdingen bij tuktuk chauffeurs. “Ten dollars? No, no! Way too expensive! Five dollars!” Iets in die trant. In veel gevallen kan je er de helft van het oorspronkelijke bedrag af doen. Overdrijf wel niet, want uiteindelijk zijn de prijzen al spotgoedkoop.

Mijd de ketens – Bepaalde ketens klinken uiteraard bekend in de oren en geven je een vertrouwd gevoel. Maar weet wel dat deze ketens een pak duurder zijn. Het Hard Rock Café iets buiten de stad geeft leuke feestjes en opvoeringen maar is heel duur.

Vergeet geen visum aan te vragen – Als je naar Cambodja reist, dan heb je een visum nodig in je internationaal paspoort. Dit kan je gelukkig eenvoudig regelen. Lees ook dit artikel voor meer info: visum voor Cambodja.

Het prachtige landschap rond Siem Reap.

Het prachtige landschap rond Siem Reap.

  Wat te doen in Siem Reap

Angkor Wat tempels – Een no-brainer natuurlijk. Naar Siem Reap gaan is de tempels bezoeken. Eén volledige dag laat je de tempels zeker bezichtigen. Toegegeven, dit is misschien wat vermoeiend. Zeker in die enorme hitte. Probeer twee halve dagen te nemen, waarvan je bij eentje absoluut de zonsopgang of zonsondergang achter de prachtige tempels ziet. Meer lezen? Bekijk dan ook dit artikel.

Tonle Sap – Eén van de mooiste bezienswaardigheid in Cambodja, die bovendien ook nog eens aangenaam te doen is in dit hete land: bootje varen op het Tonle Sap meer. Ga de paalwoningen bezichtigen en kijk hoe de locals op het meer en van het meer leven. Dit meer is enorm belangrijk in Cambodja en is een van de belangrijkste voedsel- en leefbronnen van het land.

Ga fuiven in Pub street – Twee, misschien drie clubs pompen om ter luidst muziek door hun speakers. Het lijkt misschien wat saai voor mensen die grote dancings of straten zoals ‘de vooruit’ gewend zijn, maar geloof me: Pub street is de max!!!

Huur een fiets – Of neem er eentje van je accommodatie. Vaak zijn fietsen gratis ter beschikking en laten ze je Siem Reap op een hele andere manier verkennen. Ga zeker eens buiten de stad, want daar deed ik persoonlijk de mooiste ontdekkingen. De droge landschappen met daarin de buffels en ossen zijn zeker de moeite waard. Probeer wel ’s avonds niet te ver uit het centrum te fietsen. Anders zou het wel eens kunnen dat hordes waakhonden achter jou komen te zitten… Ja, ik spreek uit ervaring.

Khmer dansshows – Veel moeite hoef je niet te doen om deze prachtige dansvoorstellingen te zien. In Pub Street zie je overal wel papiertjes rondfladderen of reclame flashen die deze culturele kunst in de schijnwerpers zetten. De apsara dansen zijn prachtig en helemaal anders dan wat wij gewend zijn.

Het water festival – Wanneer de stroming van de rivier omdraait moet dat gevierd worden! Op de laatste dag van de volle maan in oktober of november wordt een spectaculaire bootrace gehouden. Drie dagen lang!

Ontdek ook de rest van Cambodja – Spijtig genoeg bezoeken de meeste toeristen Siem Reap alleen voor de Angkor Wat tempels. Versta me niet verkeerd: dit prachtig stukje geschiedenis is zeker de moeite waard, maar er is nog veel meer te zien in dit uitgestrekte land! Een rondreis door Cambodja is dan ook de beste manier om die andere, minder toeristische delen, van het land te zien

Eén van de toegangswegen naar Angkor Wat leidt je over een rivier. Overvol tijdens het regenseizoen, droog tijdens het droge seizoen.

Eén van de toegangswegen naar Angkor Wat leidt je over een rivier. Overvol tijdens het regenseizoen, kurkdroog tijdens het droge seizoen.

   Vermijden in Siem Reap

Scooters huren – Mijn persoonlijke mening. Van bijna iedereen die een scooter huurde in Cambodja hoorde ik dat ze schaafwondes of veel erger hadden overgehouden. Dat en de gruwelijke verhalen van backpackers die hun reis naar Cambodja niet kunnen navertellen weerhoudt mij er in ieder geval van. Ga je toch een scooter huren? Zet dan wel je helm op. Niemand rijdt er rond met een helm, dat klopt. Maar de politie beboet dan ook alleen de toeristen…

Bedbugs – Cambodja is een warm land en daar heb je soms last van bedbugs. Deze verschrikkelijk bedwantsen maken van je vakantie een hel. Ze jeuken meer dan muggen en geven je het uitzicht van iemand met de builenpest. Lees beoordelingen voor je je accommodatie boekt. Het is soms beter om enkele euro’s per nacht meer te betalen om zeker te zijn.

Geen airco – Temperaturen in Cambodja zijn altijd heet voor ons Belgen. Een kamer met airco is aangeraden als je een goeie nachtrust wil. Een ventilator helpt. Een beetje. Een heel erg petieterig klein beetje. Kies maar voor airco.

Ritjes maken op de olifanten – Rond de Angkor Wat tempels staan heel wat prachtige olifanten te wachten. Leuk voor toeristen, maar niet leuk voor de dieren. De dieren krijgen nauwelijks rust, drinken bijna niets en moeten de hele dag door de ongelooflijke hitte paraderen. Bovendien hebben zij een oncomfortabele stoel van meer dan honderd kilogram op hun rug, die nog eens verzwaard wordt met toeristen. Olifanten kunnen niet veel gewicht op hun rug verdragen, wel op hun nek.
Om deze dieren zo gehoorzaam maken zijn ze als baby’s verschrikkelijk mishandelt.
De Angkor Wat tempels zijn zoveel leuker te verkennen via tuktuk of te voet. Waarom mee helpen aan dierenmishandeling?

De mooie Bayon tempel, de tweede grootste van het gigantische Angkor park.

De mooie Bayon tempel, de tweede grootste van het gigantische Angkor park.

Reizen en aanbiedingen Cambodja

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Siem Reap

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam