Cienfuegos

Cienfuegos reisgids

Cienfuegos ligt in het zuidoosten van Havana. Hoewel de stad nog een twintigtal kilometer van de kust ligt kan je er toch van het strand genieten. De stad ligt immers aan de Cienfuegos baai die uiteindelijk uitmondt in de Caribische zee.
Cienfuegos is een van de populairdere bestemmingen in Cuba, maar om eerlijk te zijn vond ik niet dat je langer nodig had dan een halve dag om het stadje te verkennen. Buiten het centrale plein is er immers niet heel veel te zien. De malécon en de vele marktjes vullen een halve dag misschien op tot een volledige dag, maar er zijn leukere plekken om je dagen in te spenderen in Cuba. Vanuit Cienfuegos kan je makkelijk met de bus of de taxi collectivo naar andere plekken in Cuba reizen.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 november, 2018

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Het José Marti Plaza in Cienfuegos wordt omringd door historische gebouwen.

Het José Marti Plaza in Cienfuegos wordt omringd door historische gebouwen.

  Gemiddelde kosten in Cienfuegos

Lees zeker ook even het artikel over Cuba om termen zoals ‘CUC’, ‘CUP’ en ‘casa particular’ beter te begrijpen.

Accommodatie – In Cienfuegos kan je in een staatshotel verblijven of in een casa particular.
Een staatshotel kost het meest en is zeker niet beter. Voor drie sterren betaal je tussen 30 en 40 CUC per nacht. Vier sterren vanaf 70 euro en vijf sterren vanaf 90 euro.
Let wel op dat deze sterren door de Cubaanse overheid worden uitgegeven en dus niet hetzelfde zijn als de sterren die wij kennen.
Je kan ook in een casa particular verblijven. Dit zijn de Cubaanse bed and breakfasts waar je bij een familie blijft logeren.
Ze komen een beetje voor in alle prijsklasses. De goedkoopste casa’s vind je voor 8 CUC per persoon als je bereid bent om een kamer te delen met iemand anders. Eén tweepersoonskamer kost anders 15 CUC.
Iets luxueuzere casa’s beginnen bij 20 à 30 CUC. Voor een ontbijt betaal je gemiddeld 5 CUC per ontbijt extra.

Online boeken kan je proberen via Trivago en AirBNB, maar het aanbod is wellicht niet erg groot.
Via HostelsClub vind je vaak nog de meeste mogelijkheden.

Eten – Rond het meer toeristische deel van Cienfuegos is het eten en drinken een beetje duurder. Voor een getoast broodje met kaas betaal je 1,5 CUC. Voor een degelijke lunch of avondeten tussen 5 en 10 CUC. Voor frisdrank 1 à 2 CUC.
Als je een stukje buiten het centrum wandelt kan je al eten vinden vanaf 3 CUC.

Vervoer – Er is openbaar vervoer in Cienfuegos, maar dat hoef je normaal niet te nemen. Alles in Cienfuegos is heel makkelijk af te stappen. Als je toch de bus wilt nemen (naar bijvoorbeeld het strand) dan betaal je 1 CUC per rit. Met de taxi kost dat je 2 à 3 CUC per persoon (als je in een kleine groep reist) of 5 CUC als je alleen reist.

In Cienfuegos kan je ook de taxi collectivo of de viazul bus nemen naar andere locaties. Vanuit Cienfuegos is het erg populair om naar Trinidad te reizen. Op amper twee uur, en voor slechts 6 CUC, word je daar afgezet.

Rancho Luna, het dichtstbijzijnde strand van Cienfuegos.

Rancho Luna, het dichtstbijzijnde strand van Cienfuegos.

  Tips om geld te besparen in Cienfuegos

Eet buiten het centrum – Het toeristische deel van Cienfuegos vraagt gemiddeld iets meer geld als je uit eten gaat. De kwaliteit is daarom niet beter. Stap een stukje langs de malécon om goedkopere restaurants te vinden.

Neem een taxi met meerdere mensen – Als je kan, probeer dan een taxi te delen. Met twee of meer personen daalt de prijs van een taxi behoorlijk.

Enkele mooie gebouwen langs de malécon van Cienfuegos.

Enkele mooie gebouwen langs de malécon van Cienfuegos.

  Wat te doen in Cienfuegos

Plaza José Marti – Het centrale plein van Cienfuegos. Je kan het eigenlijk niet te missen. Blijf gewoon de grote koepel die boven de stad uittorent volgen en je komt er binnen de kortste keren.
Het volledige plein is omringd door prachtige gebouwen, waaronder een mooi theater en hotel.
Links van het plein vind je een straat terug met souvenir kraampjes.

Palacio de Valle – Bijna op het einde van de Paseo el Prado vind je dit mooie gebouw, omgevormd tot restaurant, terug. Op het dak krijg je een prachtig uitzicht terwijl je van prijzige drankjes sipt.
Vergeet niet om avondkledij te dragen. Shorts en topjes zijn niet toegelaten. Stap na je bezoek zeker ook verder naar La Punta Gorda. Een klein strand waar alle locals zitten.

El Nicho watervallen – Als je deze watervallen wilt zien, moet je er wel een extra dag voor rekenen. Het is immers even rijden en terugrijden. En natuurlijk wil je de watervallen ook gaan verkennen. Je kan zwemmen in het frisse maar heldere water om een beetje af te koelen van het Cuba caliente!

Rancho Luna – Het dichtstbijzijnde strand ligt op ongeveer twintig kilometer van het centrum van Cienfuegos. Om er te geraken kan je een oncomfortabele bus nemen (1 CUC), of een taxi. Afhankelijk van het aantal personen kost een enkele rit je tussen 2 en 5 CUC per persoon.
Op het strand vind je heel wat parasols terug die gratis te gebruiken zijn. Als je maag begint te knorren kan je ook altijd een snack kopen van de vele verkopers die het strand op en af wandelen.

De malécon (dijk) van Cienfuegos.

De malécon (dijk) van Cienfuegos.

  Vermijden in Cienfuegos

Lang verblijf – Cienfuegos staat in elke reisgids van Cuba wel vermeld, maar persoonlijk vond ik dat er heel wat mooiere steden waren in Cuba. Als je een beetje plant kan je alle belangrijke gebouwen en plekken op een halve dag zien. Eén dag is zeker voldoende om Cienfuegos van top tot teen te verkennen.

Kraantjeswater drinken – Let altijd op met kraantjeswater in verre landen. Enkele van mijn medereizigers kregen last in hun darmen omdat ze water van de kraan dronken. Nochtans waren ook zei geoefende reizigers…

In Cienfuegos zie je heel wat verschillende vormen van architectuur.

In Cienfuegos zie je heel wat verschillende vormen van architectuur.

Reizen en aanbiedingen Cuba

 Meer info over Cuba

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Een dag in Cienfuegos

Zonsondergang cienfuegos
Aan de angstige blikken van de twee meisjes te zien was ik dus niet de enige die er zo over dacht. In de wagen zaten nog twee andere meisjes. We zaten nog maar met vijf mensen (plus de chauffeur en een van zijn kompanen) in het busje. Er konden zeker nog mensen bij, en dus was ik ook zeker
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam