Havana

Havana reisgids

De hoofdstad van Cuba is ongelooflijk divers en uiteenlopend. De prachtige gebouwen blijken onaangetast te zijn door de sterke uitlaatgassen van de duizenden oldtimers die door Havana cruisen.
Overal kan er plots wel een spontaan feestje losbarsten en alcohol is nooit ver weg. Vooral oud Havana is erg populair onder de toeristen, maar probeer ook de andere wijken een bezoekje te brengen. Het communisme vind je overal terug. In de musea, op de pamfletten langs de wegen of in de erg verschillende mentaliteit van werknemers doorheen het land. Zonder Havana te hebben gezien heb je volgens mij ook Cuba niet gezien.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Naast Havana vind je de kilometerslange malécon terug.

Naast Havana vind je de kilometerslange malécon terug.

  Gemiddelde kosten in Havana

Vluchten – Vanuit België zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die naar Cuba vliegen. Kijk voor deals zeker eens naar websites zoals Skyscanner en Momondo. Op deze website vond ik al retourvluchten voor €450 per persoon.
Vaak nog voordeliger zijn de vluchten van Tuifly.be. Zij vliegen naar Varadero voor €150 enkel. Varadero ligt op een dikke twee uur rijden van Havana.

Accommodatie – Zoals je in de reisgids over Cuba al kon lezen, zijn er twee mogelijkheden voor een verblijfplaats.
Enerzijds heb je de duurdere staatshotels in Havana. Anderzijds zijn er de casas particulares die uitgebaat worden door de locals.
Een staatshotel (of government hotel) komt voor in verschillende categorieën. Drie, vier of vijf sterren.
Drie is natuurlijk het goedkoopst en begint bij ongeveer 30 à 40 CUC per nacht. Vier sterren begint bij ongeveer 50 tot 80 CUC en vijf sterren zijn over het algemeen 100 CUC of duurder.
Deze hotels kan je meestal al op voorhand boeken via internet.
Bij casa’s heb je deze mogelijkheid veel minder.
Via Airbnb en bepaalde andere websites kan dit tegenwoordig wel makkelijker, maar als je weet dat er in Havana wellicht tienduizenden casa’s zijn, dan weet je dat er slechts een handje vol online worden aangeboden.
Havana is, bij mijn weten, de enige stad in Cuba die ook hostels heeft. Voor mijn hostel (dat ik boekte via Hostelworld.com) betaalde ik 5 CUC per nacht. Een ontbijt kostte me 1 CUC extra.
Een aparte kamer vinden kan al vanaf 15 CUC. Iets luxueuzer is 25 à 30 CUC.
Online kan je kamers boeken in Havana via Trivago en AirBNB. Kijk zeker ook eens op de website van Tui. Daar vind je hotels en hotels + vluchten.
Wil je liever dat alles al voor jou wordt geregeld? Kijk dan eens naar mooie deals van Koning Aap en Djoser.

Eten – Uit eten gaan in Havana hoeft niet duur te zijn. Zo lang je de toeristische regio’s een beetje vermijd, kan je een stevige maaltijd en een drankje nemen voor minder dan 1 CUC per persoon.
In Habana Vieja (oud Havana) kost het allemaal een beetje meer. Prijzen beginnen gewoonlijk vanaf 6 CUC voor een maaltijd. Een frisdrank kost je 1 CUC, een alcoholisch cocktail tussen twee en drie CUC.
Heel vaak wordt ook automatisch 10% extra aangerekend als fooi.

Vervoer – Openbaar vervoer is spotgoedkoop in Havana, maar absoluut niet comfortabel. Een busticketje kost je één lokale pesos (+/- vier eurocent).
Ze zijn vooral handig als je een stukje uit het toeristische centrum verblijft of graag ook enkele andere wijken in Havana wilt gaan verkennen.
Reken wel op een staanplek en een erg lange rit.
Taxi’s zijn er natuurlijk ook in overvloed. Echter zijn deze vaak heel duur. Voor een korte afstand van vijf kilometer betaal je tussen acht en tien CUC.
Vanuit de luchthaven naar het centrum betaal je tussen vijftien en vijfentwintig CUC per persoon.
Als je graag vanuit Havana naar een andere stad wilt reizen raad ik de Viazul bussen aan. Deze erg comfortabele bussen doen alle grote steden aan en zijn een pak comfortabeler dan de taxi collectivos.
De collectivos halen je wel op aan je accommodatie en zetten je ook terug af bij je volgende verblijfplaats. De prijzen zijn meestal gelijkaardig.

Excursies – Wil je graag uitstapjes of excursies in Cuba regelen? Ter plekke kan je meestal wel iets regelen, maar reken er wel op dat je serieus zult moeten afdingen. Online heb je ook mogelijkheden, maar ze zijn vaak wel eerder beperkt.
Een luchthaven shuttle kan je boeken voor €9, een privé tour met een local door Havana kost je maar €25 en een workshop om Cubaanse sigaren te leren rollen kost je net geen €70
Kijk eens op GetYourGuide voor alle mogelijkheden.

Historische en koloniale gebouwen vind je overal in Habana Vieja.

Historische en koloniale gebouwen vind je overal in Habana Vieja.

 Tips om geld te besparen in Havana

Eet buiten het toeristische centrum – Het meeste geld kan je volgens mij nog besparen door naar goedkope eetplekjes te gaan zoeken.
Een maaltijd in deze goedkopere restaurants zou je niet meer hoeven te kosten dan 1 à 2 CUC per persoon, drankje inbegrepen.

Verblijf in casa’s – De hotels die door de staat worden gerund zijn natuurlijk mooi en wellicht wat luxueuzer, maar een casa is zoveel interessanter en goedkoper.
Door in een casa particular te verblijven kom je in contact met locals. Zij geven je heel wat tips en ideetjes en doen je meteen thuis voelen. Bovendien zijn er ook heel luxueuze casa’s die de meerprijs van een hotel absoluut doen verbleken voor de service die zij aanbieden.

Koop niet te veel souvenirs – Ten minste, als je nog verder gaat naar andere plekken in Cuba. Het viel me op dat sigaren en Cubaanse rum in Havana over het algemeen een pak duurder waren dan in andere plekken in Cuba.

Vermijd internet in hotels – Aangezien er eigenlijk alleen internet is voor toeristen, vragen deze toeristen ook erg hoge bedragen aan toeristen. Voor een kwartiertje vier CUC, voor een uurtje 10 CUC.
Zoek liever naar de WIFI ETECSA hotspots. Deze zijn vrij vaak te vinden in het oude stadsdeel van Havana en een kaartje voor een half uur kost je maar één CUC.

Ruil enkele CUC’s om naar CUP’s – Locals rekenen vaak veel meer aan in CUC dan in CUP. Probeer daarom enkele CUC’s om te ruilen naar CUP’s.
CUP’s kan je dan gebruiken voor fruit en broodjes aan te schaffen.
Eén CUC is gelijk aan 25 CUP en gemiddeld kost een broodje je maar één CUP.

Prachtige oldtimers snorren rond in Havana.

Prachtige oldtimers snorren rond in Havana.

  Wat te doen in Havana

Habana Vieja – Het oude deel van Havana mag dan wel heel toeristisch zijn, het is ook het mooiste deel van Havana. Hier vind je de meeste mooie bouwwerken en de leukste atmosfeer terug.

Plekjes die je zeker moet gaan bezichtigen zijn onder andere:

  • De Plaza Vieja, het oude plein, is een centraal gelegen plein met heel leuke restaurantjes en cafeetjes rond.
  • Op de hoek vind je ook de Camera Obscura terug. Voor twee CUC kan je  dit gebouw omhoog en krijg je een prachtig uitzicht over het plein en de stad. Er is ook een voorstelling van ongeveer vijf minuten die je laat spioneren op de stad met behulp van Leonardo Da Vinci’s camera obscura.
  • Het plaza de la catedral is een andere topper met een erg mooie kathedraal. Neem zeker ook een kijkje binnen!

Enkele uren volstaan om het oude stadsgedeelte volledig te doorspitten.

Ritje in een old-timer – Als je een taxi neemt in Cuba is de kans groot dat je in een old-timer terecht komt. Toch is een ritje in een old-timer convertible nog net iets leuker. Deze felgekleurde chevrolets en andere automerken staan meestal vlakbij het kapitool geparkeerd.
De chauffeurs nemen je voor 30 à 35 CUC mee door de hoofdstad in een uur durende rit.

Malécon – Iedere Caraïbische natie heeft zijn eigen malécon, maar persoonlijk vond ik die in Cuba toch het mooist.
De Malécon is de dijk en geeft je een prachtig uitzicht over de mooie, doorzichtige wateren van Cuba. Heel vaak staan er ook enkele tientallen vissers of zie je enkele kinderen in het water zwemmen. Langs de drukke rijbaan zie je ook heel wat mooie auto’s langskomen. Dubbel plezier dus!

Op het einde van de malécon zie je het fortalezza del Morro.

Plaza de Révolucion – Voor mij was dit het meest communistische uitzicht van Havana. Dit grote, betonnen plein straalt gewoon communisme uit.
Op de twee torens staan twee prominente figuren uit de Cubaanse geschiedenis (Ché!) en daar recht tegenover staat een gigantische zuil (José Marti monument) met daarrond enkele fier wapperende Cubaanse vlaggen.

Playa de este – Iedereen die een strandervaring wil in Havana moet wel een taxi willen nemen.
Het playa de este ligt op ongeveer vijftien à twintig kilometer van het stadscentrum verwijdert. Je vindt er heel wat locals terug en je kan er genieten van lekkere mojito’s terwijl je ligt te luieren op het mooie strand.

Museo Hemingway – Hemingway spendeerde een hele poos van zijn leven in Cuba. Er zijn dan ook heel wat plekjes die Hemingway een vaste gast mochten noemen.
Even buiten het centrum vind je het Hemingway museum terug. Hemingway woonde hier voor een lange tijd en schreef er zijn bekende werken “Old man and the sea” en “For whom the bell tolls”.
Je kan niet in het huis zelf rondwandelen, maar door de brede ramen en deuren kijk je moeiteloos binnen in het leven van deze schrijver.

Mojito’s drinken – De beste plekjes om een mojito te drinken in Cuba vind je natuurlijk in Havana. Je kan ze vrijwel overal vinden, maar natuurlijk is de ene al beter dan de andere… Befaamde plekjes voor een heerlijke cocktail met een topsfeer zijn onder andere La Bodeguita del Medio, Floridita en Dos Hermanos.

Het museum van de revolutie in Havana. Heel wat Cubaanse propaganda tegen de VS!

Het museum van de revolutie in Havana. Heel wat Cubaanse propaganda tegen de VS!

  Vermijden in Havana

Te veel musea bezoeken – Ik geef toe dat ik niet zo van musea houd, maar hier vond ik ze de dure toegangsprijs echt niet waard.
In de meeste musea vind je alleen maar heel wat foto’s terug met daarbij een korte boodschap waarin het communistische gedachtegoed duidelijk het voortouw neemt.

Ergeren aan de mentaliteit van de Cubanen – Cubanen zijn allemaal heel relaxt. Je zal dan ook niet snel een plek vinden waar de service heel goed is of waar je niet lang moet wachten. Dat heeft allemaal een beetje te maken met het communisme.
Ongeacht hoe ze werken, ze krijgen automatisch hun loon en voordelen. Iedereen is immers gelijk.

’s Avonds alleen rondlopen – Het toeristische centrum zou geen probleem mogen zijn, maar sommige buitenwijken kunnen gevaarlijk zijn om door te wandelen als het begint te schemeren. Fysiek geweld komt zelden voor in Cuba, maar geregeld worden toeristen wel bestolen.

Kraantjeswater drinken – Koop een voorraad flessen of gebruik zuiveringstabletten in je kraantjeswater. Wij zijn schoon water gewend, en in Cuba maken ze geen gebruik van zuiveringscentrales.

Kleurrijke woningen sieren het stadscentrum van Havana!

Kleurrijke woningen sieren het stadscentrum van Havana!

Reizen en aanbiedingen Cuba

 Meer info over Havana

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Communisme in Cuba

communisme in cuba
Voor we vertrokken probeerden we eerst nog een fles water te kopen, want je moet echt wel goed gehydrateerd blijven in deze vochtige en warme grootstad. Om eerlijk te zijn vond je meer plekken die rum of alcoholische drankjes verkochten dan winkels met water. Door het communistische systeem in d
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam