Trinidad

Trinidad reisgids

Het kleine Trinidad is een van de meest authentieke plekjes die ik in Cuba bezocht. Met de immer aanwezige kasseipaden en de terracotta rode dakpannen zou je het dorpje zelf romantisch kunnen noemen. Auto's zijn er nauwelijks, paard en kar des te meer.
Hoewel de authenticiteit van het dorpje goed bewaard is gebleven, kan het er wel erg toeristisch worden. De mooie kerkjes, musea en nabijgelegen natuur zijn dan ook zeker de moeite waard om Trinidad te bezoeken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (3 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Prachtige oldtimers vind je overal in Cuba terug. Zo ook in Trinidad!

Prachtige oldtimers vind je overal in Cuba terug. Zo ook in Trinidad!

  Gemiddelde kosten in Trinidad

Als je het artikel over Cuba al hebt doorgenomen weet je al dat er twee geldsoorten zijn in Cuba. In dit artikel verduidelijk ik de CUC en CUP ook nog, voor moest het allemaal wat te ingewikkeld worden.

Accommodatie – Zoals overal in Cuba heb je twee mogelijkheden voor overnachtingen. Enerzijds kan je in een staatshotel verblijven, anderzijds kan je kiezen voor een casa particularis.
De staatshotels zijn vaak nogal duur en zeker niet beter dan de B&B casa’s.
Een casa particularis kost gemiddeld tussen 20 en 30 CUC per nacht. De goedkoopste zijn 15 CUC per kamer of 8 CUC per persoon (als je het niet erg vindt om met andere gasten te slapen).

Een casa of hotel is heel moeilijk vooraf te boeken. Via websites zoals AirBNB kan je tegenwoordig wel al kamers zoeken en boeken in Cuba, maar de keuze is wel vrij beperkt.
Probeer je eerste accommodatie zeker op voorhand te regelen, maar doe daarna gewoon beroep op je casa mama. Zij heeft heel wat kennissen met casa’s over het hele land. Een simpel telefoontje van haar volstaat om je volgende plekje te reserveren.

Eten – Trinidad is heel erg klein en toeristisch. Geen idee waar de locals gaan eten, maar zelf vond ik nooit heel goedkope restaurants of eetgelegenheden in Trinidad. Het goedkoopste dat ik vond was pizza voor 3 à 4 CUC per persoon. In restaurants betaal je tussen zes en tien CUC per persoon. Probeer zeker eens de lekkere kreeft (tussen 10 en 14 CUC).

Vervoer – In Trinidad zelf heb je geen vervoer nodig. Er is zelfs geen openbaar vervoer, dus dat vertelt je meteen hoe klein dit stadje wel is.
Om een stukje buiten Trinidad te gaan (naar het strand bijvoorbeeld) neem je het best een taxi. Met hoe meer je bent, hoe goedkoper het wordt. Regel vooraf de prijs en ding altijd af.

Als je vanuit Trinidad naar een andere stad wilt reizen kan je ofwel de viazul bussen nemen, ofwel een taxi collectivo. Beiden zijn gelijkaardig in prijs, maar het ene is al wat comfortabeler dan het andere.

Uitzicht op het Plaza Mayor in Trinidad.

Uitzicht op het Plaza Mayor in Trinidad.

 Tips om geld te besparen in Trinidad

Regel Trinidad zelf – In plaats van dure uitstapjes te boeken kan je Trinidad maar beter zelf regelen. Het enige wat je moet doen is eigenlijk de Viazul bus vast te leggen en dan… Go with the flow! Aan het busstation in Trinidad staan er altijd wel enkele eigenaars van casa’s die toeristen maar al te graag aan een overnachting willen helpen.

Afdingen – Neem je een taxi of ga je souvenirs kopen op een marktje? Verlaag de originele prijs dan een beetje. Afdingen helpt bijna altijd. Al is het maar één CUC. Na een tijdje worden dat er een hele hoop!

Bovenaan de San Francisco kerk in Trinidad krijg je een overweldigend uitzicht over de stad.

Bovenaan de San Francisco kerk in Trinidad krijg je een overweldigend uitzicht over de stad.

  Wat te doen in Trinidad

Verken het dorp – Het dorp werd UNESCO erfgoed in 1988 en dat wilt natuurlijk wat zeggen… Het prachtige stadje is volgebouwd met prachtige, Spaanse villa’s en koloniale gebouwen.
Ga zeker naar de Plaza Mayor om er de mooie Iglesia Parroquial de la Santisima te aanschouwen, of ga ernaast op de altijd drukke trappen zitten om mensen te kijken.
Betreedt de San Francisco kerk dat werd omgebouwd tot een museum die Cuba verheerlijkt. Helemaal boven, in de klokkentoren, krijg je een prachtig uitzicht over de terracotta daken van Trinidad.

Ancon strand – Cuba maakt natuurlijk deel uit van de Caraïben, en dat betekent natuurlijk paradijselijke stranden! Het Ancon strand is er zo eentje van. Vanuit Trinidad is het strand een kleine vijftien, twintig minuten rijden. Parasols hoef je niet mee te nemen, aangezien ze al gratis ter beschikking worden gesteld.
De taxirit kost tussen acht en tien CUC voor een enkele rit. Als je dat te duur vind kan je ook een fiets huren voor 4 CUC per dag. Met de fiets kom je er in ongeveer een uurtje.

Javira watervallen – De tocht naar deze 62 meter hoge waterval kan soms een beetje vermoeiend zijn, maar eens je de top hebt bereikt vergeet je dat al gauw. Verkoel jezelf onder de prachtige waterval en geniet tijdens je klimtocht ook van het prachtige uitzicht.
Toegang kost 9 CUC per persoon. Probeer ‘s morgens te vertrekken zodat je niet hoeft te klimmen wanneer het te heet wordt.

Ga uit in Disco Ayala – Als je Trinidad omhoog stapt kom je uit bij Disco Ayala. Een ondergrondse discotheek die, jawel, in een grot is. Het is er vaak heel lang aanschuiven om binnen te mogen, maar gelukkig kan je onderweg al heel wat kraampjes met heerlijke mojito’s of andere alcoholische versnaperingen vinden om de tijd wat in te korten.
De entree kost 5 CUC, maar daar zit ook al één drankje bij. Laat je gaan op de mix van salsa, pop en reggaeton. Echt een aanrader, want zeg nu zelf… Wie zou nu niet in een ondergrondse grot willen feesten?!

De San Francisco kerk van Trinidad is het hoogste gebouw van de stad.

De San Francisco kerk van Trinidad is het hoogste gebouw van de stad.

  Vermijden in Trinidad

Straten oversteken zonder te kijken – Het verkeer in Trinidad is grotendeels onbestaand en in een groot deel van de stad mogen geen auto’s langs. Toch moet je altijd opletten voor voorbijkomende voertuigen! Elektrische brommertjes (ze maken géén geluid!!!) of paarden deden mij af en toe opschrikken.

Kraantjeswater drinken – Zoals overal in Cuba is het opletten geblazen met kraantjeswater. Er bestaan geen zuiveringsbedrijven en je zou dus best wel eens ernstig ziek kunnen worden als je te veel water van de kraan opdrinkt.

Reisgids thuislaten – Internet is heel erg beperkt in Cuba. In je hotel of casa kan je niet snel even opzoeken welke top bezienswaardigheden er in de omgeving zijn te bezichtigen. Neem dus een reisgids mee, of plan in ieder geval al wat op voorhand.

Trinidad, met zijn authentieke weggetjes en huizen.

Trinidad, met zijn authentieke weggetjes en huizen.

 Meer info over Trinidad

5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Einde van mijn reis door de Caraïben!

Varadero in Cuba
Na een gigantisch ontbijt sliep iedereen nog steeds. Ik besloot om de stad te gaan verkennen want het was immers alweer mijn laatste dag in Trinidad. Trinidad vond ik een van de leukste stadjes. Deels omdat het zo klein was, deels omdat het zo authentiek was. Eens je in het centrum komt, vind je
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam