Varadero

Varadero reisgids

Een van Cuba's populairste bestemmingen is Varadero. De noordelijk gelegen stad is een schiereiland van Cuba en staat bekend om zijn prachtige stranden. Volgens veel Cubanen zijn dit trouwens de mooiste stranden van het volledige land! Naast de paradijselijke stranden en de erg rustige zee is er in Varadero niet heel veel te doen. Als je genoeg hebt van de wondermooie stranden kan je op twee à drie uur naar Havana trekken.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Een prachtig uitzicht over het strand in Varadero.

Een prachtig uitzicht over het strand in Varadero.

  Gemiddelde kosten in Varadero

In Cuba kan het wel eens ingewikkeld worden… Weet je niet wat ‘CUC’ of ‘CUP’ betekent? Lees dan ook even snel het artikel over geld in Cuba.

Vlucht + verblijf – Alles op voorhand regelen is geen slecht idee, want in Cuba heb je immers geen internet en kan je dus niet altijd iets boeken. Vanuit België zijn er rechtstreekse vluchten die meerdere malen per week richting Varadero vertrekken. Als je graag een heen-en-weer vlucht boekt met accommodatie inbegrepen (sterrenhotel), zit je per persoon om en bij 1000 tot 2000 euro voor een weekje. Klik hier om de aanbiedingen te bekijken.

Accommodatie – Goed nieuws voor mensen die liever wat op voorhand plannen! In Varadero kan je heel wat hotels of casa’s op voorhand huren (Op heel wat plekken kan dat niet omdat er geen of erg beperkt internet in Cuba is).
Hotels die worden gerund door de staat zijn het duurst. Al heel snel ben je tussen zestig en honderd euro per persoon kwijt.
Zelf raad ik aan om in een casa particular te verblijven. Deze Cubaanse B&B’s zijn een pak goedkoper, erg verzorgd en je komt er in contact met de locals.
Varadero is over het algemeen wel een pak duurder dan andere steden in Cuba. Per persoon betaal je minstens toch 20 à 25 CUC.
Ontbijten kost nog eens 5 CUC extra.
Online kan je kijken op TrivagoAirBNB of HostelsClub om je accommodatie al op voorhand te boeken.

Eten – Vreemd genoeg waren er niet heel veel plekjes om uit eten te gaan in Varadero. De restaurants kosten tussen 6 en 15 CUC per persoon, maar als je een beetje verder stapt vind je veel goedkopere plekken. Zin in lekkere, goedkope pizza’s? Neem een kijkje op Calle 47 bij El rápido. De pizza’s kosten 1,5 CUC en een drankje kost 0,5 of 1 CUC.

Vervoer – Nog zo’n heikel punt in Cuba. Er is wel openbaar vervoer, maar het is erg oncomfortabel en het is vaak erg moeilijk bereikbaar voor toeristen. Als je een beetje zoekwerk verricht betaal je wel heel weinig! Eén lokale CUP voor een ritje naar waar je wil…
Taxi’s zijn heel wat duurder. Een ritje naar de luchthaven, bijvoorbeeld, kost je tussen 20 en 30 CUC.
Er is ook een hop-on-hop-off bus in Varadero. Deze bus kost 5 CUC voor een volledige dag en is perfect om het schiereiland te gaan bezichtigen.

Sommige stukjes strand zijn nog niet aangetast door het groeiende toerisme.

Sommige stukjes strand zijn nog niet aangetast door het groeiende toerisme.

 Tips om geld te besparen in Varadero

Stap rond voor je gaat eten – Varadero is duur! Maar dat hoeft niet overal zo te zijn… Hoef je elke dag echt op restaurant te gaan? Overal in Varadero heb je wel enkele lokale food courts waar je heel goedkoop voedsel kan kopen. Pizza’s voor 1,5 CUC en drankjes voor 0,5 CUC.
Een van deze food courts heet El Rápido en is te vinden op Calle 47.

Blijf in een casa – Laat de hotels links liggen en kies in plaats daarvan voor een casa. Voor 20 of 25 CUC lukt het je wel om een kamertje te vinden. Zelf al is de kamer niet erg luxueus… Je gaat toch naar Varadero om van het strand te genieten?!

Neem de Viazul bus naar de luchthaven – Op geregelde tijdstippen vertrekt de Viazul bus vanuit Varadero naar de internationale luchthaven van Varadero. Hier betaal je maar 7 CUC voor. Met een taxi betaal je 25 à 35 CUC, dus het is toch een vrij grote besparing.

Betaal niet voor een strandstoel – Met bijna twintig kilometer zandstrand zijn er heel wat plekjes die geen verplichte strandstoelen aanbieden. Als je die luxe niet noodzakelijk hoeft kan je je gewoon ergens anders neerpoten. Het zachte strand ondersteunt je bips wel!

Wissel geen dollars om – Om de lokale betaalmiddelen in Cuba te verkrijgen, moet je naar een wisselbureau of bankautomaat gaan. Bij wisselbureau’s ruil je best meteen om van euro’s naar CUC want op dollars betaal je een aanzienlijke surplus.
Bij bankkaarten die gelinkt zijn aan een Amerikaanse bank wordt ook een extra vergoeding gerekend.

Cuba staat bekend om zijn oldtimers. En in Varadero zie je die natuurlijk ook overal!

Cuba staat bekend om zijn oldtimers. En in Varadero zie je die natuurlijk ook overal!

  Wat te doen in Varadero

Zon, zee, zand – Tijdens mijn trip door de Caraïben stond ik verstelt van de schoonheid van dit strand. Er valt voor de rest niet heel veel te beleven, dus geniet vooral met volle teugen van dit prachtige strand. Het kalme, doorzichtige water doet zeker een gigantische smile op je gezicht verschijnen!

Duiken of snorkelen – Vissen en andere waterdieren houden duidelijk ook van de warme wateren rond Varadero! Breng ze een bezoekje en ga even snorkelen of duiven tussen de beestjes. In de omgeving zijn prachtige koraalriffen te vinden. Voor wie niet zo graag zwemt zijn er gelukkig ook heel wat boottochten die je kan ondernemen.

Rondtouren in een oldtimer – Cuba staat natuurlijk bekend voor zijn vele, prachtige old timers. De meeste daarvan vind je in Havana, maar ook in Varadero paraderen ze toeterend rond.
Doe een ritje in een auto zonder dak en ga Varadero verkennen. Zeker de moeite waard!

Daguitstap of meerdaagse uitstap naar Havana – Vanuit Varadero is het maar twee tot drie uur rijden naar de hoofdstad van Cuba; Havana. Ga zeker eens langs in deze bruisende stad. In één dag kan je al heel wat zien, maar om de toffe vibe van de stad op te vangen raad ik minstens twee dagen aan.
Je kan georganiseerde tours regelen, maar de Viazul bussen (of taxi collectivo’s) zijn stukken goedkoper!

Strand, turquoise zee en palmbomen. Wat hoeft een mens nog meer?

Strand, turquoise zee en palmbomen. Wat hoeft een mens nog meer?

  Vermijden in Varadero

Reisadaptor vergeten – In Cuba maken ze gebruik van de reisadaptors met twee platte pinnetjes in plaats van ronde pinnetjes. Je telefoon zal dan wel niet zo snel leeglopen door wi-fi of 3G, maar toch is het handig om je elektronische hebbedingetjes af en toe op te laden!

Mastercard en maestro – In Cuba kan je niet betalen met maestro / cirrus kaarten en moet je dus wel een mastercard of visa bij hebben. Het probleem met een mastercard is dat ze slechts in heel weinig plekjes worden geaccepteerd en dat het een hele zoektocht wordt om toch die ene plaats te kunnen vinden.

Kraantjeswater drinken – Het smaakt niet lekker en erg schoon is het ook al niet… Kraantjeswater wordt niet gezuiverd in Varadero (of Cuba…) en is dus absoluut niet aan te raden.

Kan je het strand niet meer aan? Waai dan even uit in het Josone park.

Kan je het strand niet meer aan? Waai dan even uit in het Josone park.

Reizen en aanbiedingen Cuba

 Meer info over Varadero

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Einde van mijn reis door de Caraïben!

Varadero in Cuba
Na een gigantisch ontbijt sliep iedereen nog steeds. Ik besloot om de stad te gaan verkennen want het was immers alweer mijn laatste dag in Trinidad. Trinidad vond ik een van de leukste stadjes. Deels omdat het zo klein was, deels omdat het zo authentiek was. Eens je in het centrum komt, vind je
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam