Viñales

Viñales reisgids

Over Viñales wordt weleens gezegd dat het de favoriete plek is van Fidel Castro, de ex-president van Cuba. Ik kan hem geen ongelijk geven want dit is zonder twijfel een van de mooiste plekjes in Cuba.
De Vinales vallei ligt ongeveer vier uur ten westen van Havana en is vooral bekend als de plek waar de Cubaanse sigaar wordt gemaakt. De tabak- en koffieplantages strekken zich kilometers lang uit en op de achtergrond vind je altijd wel enkele prachtige rotsen en bergen terug. Vinales is een absolute aanrader. Je kan de volledige vallei te voet of met de hulp van een paard bezoeken. Eén dag is voldoende, maar blijf gerust wat langer want Vinales is echt een prachtig stukje Cuba.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Het centrale plein van Viñales. Hier komen de Viazul bussen eveneens aan.

Het centrale plein van Viñales. Hier komen de Viazul bussen eveneens aan.

  Gemiddelde kosten in Viñales

In Cuba zijn er twee betaalmiddelen. De CUC en de CUP. Lees zeker dit artikel over geld en kosten in Cuba. Houd ook in je achterhoofd dat je in Vinales geen Mastercard kan gebruiken om betalingen te doen of geld af te halen. Visa lukt normaal gezien wel.
Als je alleen een Mastercard hebt moet je geld afhalen in Havana (of een andere grote stad) bij een internationale bank.

Accommodatie – Op voorhand een kamer boeken kan tegenwoordig wel, maar je hebt slechts een erg beperkte keuze. Via AirBNB kan je op voorhand al kamertjes boeken. Het gaat hierbij om een casa particular, een soort bed en breakfast dat erg typisch is voor Cuba.
Als je je via deze link aanmeldt bij AirBNB krijg je bovendien gratis €18 tegoed voor je eerste boeking.

Via AirBNB vind je alleen de duurdere casa’s terug. Als je meer met een budget reist, kan ik je vertellen dat je in Cuba zelf ook casa’s kan vinden voor 8 CUC per persoon (of 15 CUC voor een tweepersoonskamer). Je kan op voorhand geen foto’s zien en dus moet je ter plekke beslissen of je al dan niet blijft.

Een andere optie is om een staatshotel te boeken. Dat moet ook ter plekke gebeuren. Deze staatshotels zijn vaak heel duur en de prijs-kwaliteitsverhouding is niet recht evenredig.
Nog een mogelijkheid is om je kamer te boeken via Trivago.
Hostels of jeugdherbergen kan je dan weer boeken via HostelsClub.

Eten – Viñales is vrij toeristisch en bijgevolg ook duurder dan bepaalde wijken in Havana. Het centrum is niet heel erg groot en veel keuze is er daarbuiten ook niet.
In het centrum vind je eten tussen 5 en 10 CUC per persoon. Als je in een Casa blijft is de prijs gelijkaardig. Voor een ontbijt in je casa betaal je tussen drie en vijf CUC per persoon.

Vervoer – Om in Vinales te geraken moet je een bus nemen. Wellicht doe je dat vanuit Havana, maar ook andere grootsteden hebben regelmatige bussen naar deze stad.
Vanuit Viñales kan je ofwel de bussen voor toeristen (ingelegd door de overheid) gebruiken (Viazul) ofwel een taxi collectivo. Deze laatste zijn kleine busjes of wagens van de locals die je oppikken en je dan aan je casa of hotel afzetten.
De Viazul bussen pikken je op aan het busstation in Havana en zetten je af aan het busstation in Vinales. Voor de viazul bussen moet je vaak wel op voorhand reserveren. Als er geen viazul bussen meer zijn, zijn er altijd wel enkele taxi collectivo’s voor handen. Ze zijn iets minder comfortabel maar wel iets sneller.
Beiden kosten 12 CUC per persoon.

In Viñales zelf is geen vervoer nodig omdat het stadje zo klein is. Je kan zelf door de vallei stappen maar een gids weet de belangrijkste plekjes veel vlotter te vinden en kost je amper vijf CUC voor een volledige dag.
Als je graag paard wilt rijden kan dat voor 5 CUC per uur per persoon. Toen ik in Cuba was, lukte het ons om de prijs te verlagen naar 3 CUC per uur.

De beste manier om de tabaksplantages van Cuba te ontdekken is met behulp van een paard.

De beste manier om de tabaksplantages van Cuba te ontdekken is met behulp van een paard.

 Tips om geld te besparen in Viñales

Regel je casa via een andere casa – Blijf je in een casa particular slapen? Probeer dan de casa al op voorhand te regelen via je casa mama. Zij kan vaak een iets goedkopere prijs voor je regelen dan wat ze normaal zouden vragen.
Aan het station waar de viazul bussen aankomen kan je vaak ook goedkope accommodaties vinden. Als je een beetje zoekt zijn er kamers van 15 CUC te vinden (of 8 CUC per persoon bij twee personen).

Koop geen souvenirs – Het viel me op dat de souvenirs van Cuba hier het duurst waren. In elke grote en kleine stad zijn er marktjes te vinden die exact dezelfde souvenirs aanbieden (hoeden, sigarendoosjes, juwelen, …). Viñales was gemiddeld één tot twee CUC duurder per product.

Ding af – Vinales is toeristisch en dat weten de inwoners ook. Daarom vragen ze vaak een vrij hoge prijs, terwijl het eigenlijk ook voor wat minder kan. In plaats van 3 CUC per sigaar te betalen, betaalde ik 2 CUC. In plaats van 5 CUC per uur voor de paarden, betaalde ik 3 CUC.
Het scheelt al gauw enkele tientallen CUC als je veel korting kan krijgen.

Betaal geen inkom voor de bergschildering – De befaamde mural de la prehistoria is een bekend zicht in Viñales. Om vlakbij de muur te komen moet je 3 CUC (inclusief drankje) betalen.
De muur is gigantisch en je ziet hem perfect van op de straatkant. Er is trouwens ook een weggetje (het ‘Mirador trail’) dat er naast loopt en die je een prachtig zicht over de beschilderde berg geeft.

De Mural de la prehistoria. Een gigantisch kunstwerk op vraag van Fidel Castro.

De Mural de la prehistoria. Een gigantisch kunstwerk op vraag van Fidel Castro.

  Wat te doen in Viñales

Ritje op een paard – Viñales kan je ofwel te voet ofwel te paard verkennen. Als je niet meteen wilt zweten of uitgeput zijn, raad ik een ritje op een paard zeker aan. Je overbrugt een grotere afstand en ziet meer en het is best leuk om door dit western-achtige landschap te rijden met je trouwe ros.
Als je niet gewend bent om met een paard te rijden raad ik aan om niet langer dan vier / vijf uur te nemen. Je kont begint immers aardig pijn te doen na enkele uurtjes…
De kostprijs voor een paard met gids ligt tussen drie en vijf CUC per uur.

Sigaren roken – Viñales is dé plek in Cuba waar sigaren worden gerold. Het is dan ook dé plek om er zelf eentje te roken! Als je een begeleide uitstap doet ga je sowieso naar een tabakboer. Daar zal je de mogelijkheid hebben om een sigaar te roken en als je ze lekker vindt te kopen. Per sigaar vragen ze twee tot drie CUC.

Stap omhoog – Een stukje buiten het centrum kan je helemaal omhoog stappen. Je komt al snel terecht in een meer lokale buurt, maar van daar krijg je ook meteen een prachtig uitzicht over Vinales. Als je de mogelijkheid hebt om daar een casa te huren; zeker doen. Het uitzicht dat je daar ’s avonds hebt is prachtig!

In deze hut wordt tabak gedroogd en bewerkt vooraleer het tot een Cubaanse sigaar wordt gerold.

In deze hut wordt tabak gedroogd en bewerkt vooraleer het tot een Cubaanse sigaar wordt gerold.

  Vermijden in Viñales

Kraantjeswater drinken – Kraantjeswater in Cuba is niet gezuiverd. Als je liever geen diarree wilt, raad ik je aan om water in flessen aan te schaffen. Vaak kan je die bij je casa ook krijgen.

Te kort of te lang verblijf – Alles hangt een beetje af van wat je voorkeur draagt. Mensen die van natuur houden kunnen hier makkelijk vier dagen doorbrengen. Mensen die sneller reizen of eerder van steden houden hebben aan één à twee dagen zeker voldoende.
Reken zeker dat je een volledige dag nodig hebt om de vallei te verkennen.

Bezoek met allergieën – Natuurlijk kan je Viñales een bezoek brengen als je bepaalde allergieën hebt, maar neem zeker voldoende medicijnen mee. Er zijn heel wat dieren (honden, paarden en ander vee) en pollen in de lucht.

De Viñales valei in Cuba heeft prachtige landschappen en perfect voor te ontsnappen aan het drukke Havana.

De Viñales valei in Cuba heeft prachtige landschappen en perfect voor te ontsnappen aan het drukke Havana.

Reizen en aanbiedingen Cuba

 Meer info over Viñales

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Vinales, het favoriete plekje van Fidel Castro

Omdat je in Cuba geen internet hebt kan je niet echt op voorhand plannen en dus lieten we onze ‘Casa mama’, Magnolia, van de casa particular in Havanna de vorige avond bellen naar een vriendin in Vinales die ook een casa had. In Cuba zijn casas particulares heel populair. Het zijn in feite b
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam