Kyrenia

Kyrenia reisgids

Kyrenia of Girne is één van de grootste steden langs de Turks Cypriotische kant. De kronkelweggetjes die je langs de Turkse vlaggen sturen die op de bergen staan afgebeeld leiden je op een half uurtje van Nicosia naar Kyrenia.
De wegen zijn een pak minder aangelegd en krotterige gebouwen zijn ook een typisch zicht. De Turkse zijde heeft duidelijk een pak minder geld en toerisme inkomsten. Maar dat is net ook wat het zo mooi maakt. Kyrenia is veel minder aangetast door de internationalisering en biedt een mooie kijk op het alledaagse leven van de Turken aan deze kant van het eiland. Stap door het centrum en vergeet zeker niet om het Kyrenia kasteel te bezoeken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 02 april, 2019

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De haven van Kyrenia. Overvol met bootjes, vissen en afval...

De haven van Kyrenia. Overvol met bootjes, vissen en afval…

  Gemiddelde kosten in Kyrenia

Accommodatie – Verblijfplaatsen zoeken in Girne is erg moeilijk, aangezien het veel moeilijker is om er rechtstreeks te geraken. De meeste toeristische verblijfplaatsen zijn aan de Grieks Cypriotische zijde van het eiland. De beste keus is dan ook om een verblijfplaats te kiezen rond Nicosia. Dit is de dichtste plek bij Kyrenia.

Eten – Voeding is hier veel goedkoper dan aan de Grieks Cypriotische kant van het eiland. In het centrum van Kyrenia durven ze nog eens door te rekenen, maar over het algemeen vallen de prijzen goed mee. Let juist op dat de omwisseling van Turkse Lyra naar Euro wel juist gebeurd. Vaak is het in Lyra goedkoper.

Een hoofdgerecht kost je tussen vijf en vijftien euro.

Vervoer – Er is openbaar vervoer in Kyrenia, maar veel kunnen we daar niet over zeggen. De bussen vertrekken immers op heel onregelmatige tijdstippen en het is dus altijd een beetje gokken. Prijzen veranderen met het humeur van de chauffeur maar zullen nooit erg duur zijn. Een ticketje van Nicosia naar Kyrenia kost je tussen vier en acht Turkse Lira voor een enkele rit (€1,5 – €3). Tours vanuit het zuiden zijn ook mogelijk. Prijzen beginnen bij dertig tot vijftig euro voor een daguitstap. Een huurautootje komt je vaak goedkoper uit. Zeker als je met meerdere personen rondtrekt. Voor één dag betaal je tussen twintig en dertig euro voor de goedkoopste huurauto. Let wel op: je kan niet zo maar door via iedere grenspost met je auto. De meest centraal gelegen grenspost om Kyrenia te betreden is de Agios Dometios post. Je GPS stuurt je niet altijd via deze weg, hou daar dus rekening mee.

Aan de grenspost is het verplicht om een aparte verzekering te nemen voor je auto voor het Turkse gedeelte. Voor drie dagen kost dat je twintig euro. Voor één week 35 euro.

Het gigantische kasteel van Kyrenia! Daal af in de diepe kelders, beklim de omwallingen en geniet van het uitzicht.

Het gigantische kasteel van Kyrenia! Daal af in de diepe kelders, beklim de omwallingen en geniet van het uitzicht.

   Tips om geld te besparen in Kyrenia

Studentenkaart – Om het fort te betreden hoef je maar gauw een pasje tonen en zeggen dat je student bent om een korting te krijgen. Studenten betalen 1,5 euro. Anders betaal je drie euro per persoon.

Betaal niet voor te plassen – Om te gaan plassen moet je in openbare toiletten één euro betalen. Toiletten in het kasteel zijn gratis en netjes, net zoals in de vele restaurants van Kyrenia.

Op de heuvels die rond de stad liggen werd de Turkse vlag gigantisch groot geschilderd.

Op de heuvels die rond de stad liggen werd de Turkse vlag gigantisch groot geschilderd.

   Wat te doen in Kyrenia?

Kyrenia Kasteel – Het leukste om te doen in Kyrenia is zeker het kasteel. Het gigantische fort dat aan de zee ligt torent enkele tientallen meters boven de stad uit en is moeilijk te missen. Een toegangsticket kost drie euro of anderhalve euro voor studenten. Stap zeker bovenop de volledige omwalling om een prachtig uitzicht te krijgen over de stad en de baai. Bezoek ook enkele exhibities en musea binnenin het kasteel. Deze zijn gratis bij de toegangsprijs.

Rondwandelen – Stap ook eens langs de dijk, net voor het kasteel. Hier zie je de kleine haven van Girne gevuld met kleine en minder kleine bootjes. In het heldere water zie je heel wat visjes voorbij zwemmen.

Klooster / kerk in Bellapais – Op vijf minuutjes rijden van het centrum van Girne ligt Bellapais. Helemaal in de hoogte. Het biedt een uitstekend uitzicht over Kyrenia en er is een erg mooi klooster te bezoeken.

Luxueuze en minder luxueuze boten dobberen rond het kasteel van Kyrenia.

Luxueuze en minder luxueuze boten dobberen rond het kasteel van Kyrenia.

   Vermijden in Kyrenia

Engels stopcontact vergeten – Cyprus maakt gebruik van Engelse stopcontacten. Vergeet dus je Engelse of wereldstekker niet thuis. Als je ter plekke nog een stekker moet aanschaffen betaal je vaak vrij veel.

Geld omwisselen – Het meest courante betaalmiddel in Kyrenia is de Turkse lyra, maar iedereen accepteert ook euro’s, ponden en soms zelf dollar’s. Het enige waar je een beetje op moet letten zijn de wisselkoers tarieven. Vaak weten de handelaars zelf niet goed hoeveel lyra gelijk is aan één euro. Lyra’s zijn meestal goedkoper dan euro’s.

Vanop de kasteelomwalling van het kasteel van Girne zie je de mooie zee.

Vanop de kasteelomwalling van het kasteel van Girne zie je de mooie zee.

Citytrips en aanbiedingen Cyprus

 Meer info over Kyrenia

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam