Nicosia

5/5 - (1 stemmen)

Nicosia reisgids

De laatste hoofdstad in de wereld die in tweeën wordt gespleten door een grens is Nicosia. Na de val van de Berlijnse muur blijft deze muur na meer dan dertig jaar nog steeds in tact. Het noordelijke deel wordt ingenomen door de Turkse bezetter, terwijl het zuidelijke deel bewoond wordt door de Grieks Cyprioten en vluchtelingen uit de nu Turkse Cypriotische Republiek. De trieste geschiedenis van Nicosia is zeker niet mooi, maar het maakt een uitstap naar de stad wel de moeite waard. Vergeet je pasport of identiteitskaart zeker niet. Vanuit het centrum kan je makkelijk te voet de grens over.
De twee aparte stadsdelen kunnen niet verschillender zijn. Het Grieks Cypriotische deel is duidelijk een pak rijker, verzorgder en Westerser. Het Turkse deel is arm en lijkt nog het meest van al op een bezette legerbasis.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Een uitkijk boven de rode daken van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus.

Een uitkijk boven de rode daken van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus.

   Gemiddelde kosten in Nicosia

Accommodatie – Accommodatie in Nicosia is het duurst in vergelijking met de rest van Cyprus. Gelukkig is dan nog steeds veel minder prijzen dan de meeste andere Europese landen. Een beetje buiten het seizoen kan je al accommodaties vinden vanaf 30 à 35 euro per nacht. Boek je niet voldoende op voorhand? Dan zijn de minima ongeveer 40 euro per nacht.
Sterrenhotels kosten 55 tot 150 euro per nacht.
Een overzicht van alle accommodaties in Nicosia vind je op deze pagina of via deze vergelijkingssite.

Voeding – De hoofdstad van Cyprus biedt langs beide kanten heerlijk en heel betaalbaar eten aan. De Turkse kant is over het algemeen iets goedkoper maar biedt een pak minder eetgelegenheden. Langs de Griekse zijde zijn er heel wat overheerlijke plekjes die je nog geen tien euro per persoon kosten voor een tongstrelend menu die je propvol achter laat.

Vervoer – Zelf nam ik nooit het openbaar vervoer in Nicosia omdat ik niet buiten de omwalde stad ben geweest. Als je dat toch wilt doen kan dat voor anderhalve euro. Nachttarief is 2,5 euro. Taxi’s zijn ook een mogelijkheid, maar deze zijn heel erg duur.
Een huurauto is een andere goedkope optie als je op jezelf ook de grens over wilt steken. Let er wel op dat je voor een verzekering aan de Turkse kant ook wat extra moet betalen. Voor drie dagen kost het je vijfentwintig euro, voor één week vijfendertig. De beste deals vind ik meestal door prijzen te vergelijken tussen Happy Car en Sunny Cars. Dit laatste bedrijf verhuurt alleen all-in huurauto’s (volledig verzekerd), dus die zijn vaak wel iets duurder.

Vluchten – Vanuit België kan je rechtstreekse vluchten naar Cyprus boeken, maar niet naar Nicosia. Ofwel boek je je vliegticket naar Paphos (via TuiFly kan dat voor €69), ofwel vlieg je naar Larnaca. Vergelijk de prijzen van TuiFly eens met de resultaten van SkyScanner. Daar vind ik meestal ook wel mooie prijsjes.

Tours en excursies – In Nicosia kan je heel veel zien in de oude stad en het Turkse gedeelte. Ik raad dan ook aan om dat zeker te bezoeken. Als je graag een daguitstap naar een ander deel van Cyprus maakt, dan kan je eens kijken op websites zoals GetYourGuide of Viator.

Vlakbij de St. Jan's kerk (St. John's church) in Nicosia.

Vlakbij de St. Jan’s kerk (St. John’s church) in Nicosia.

   Tips om geld te besparen in Nicosia

Betaal niet voor een parkeerplaats – Als je een autootje hebt gehuurd in Cyprus zal je meteen opmerken dat de Cyprioten het niet zo nauw nemen met de regels. Auto’s worden overal geparkeerd en de politie geeft er helemaal niets om. In plaats van twee tot vijf euro voor een parkeerplekje te betalen parkeer je je gewoon ergens achter een andere auto.

Eet Cypriotisch – Musaka, mezze’s, kebab’s, … Zijn over het algemeen veel goedkoper dan andere gerechten. Bovendien zijn ze heel lekker.

Vraag een bordje bij voor kinderen – Als je kids geen grote eters zijn kan je gewoon een bordje bij vragen in Cyprus. Vaak wordt dat vanzelf al gedaan.

Een van de (spijtig genoeg) vele verboden zones van Nicosia.

Een van de (spijtig genoeg) vele verboden zones van Nicosia.

   Wat te doen in Nicosia

Grens oversteken – Ga absoluut de grens over. Hiervoor hoef je geen auto te hebben, want vanuit het centrum kan je ook te voet naar het Turkse deel. De twee delen van Nicosia kunnen niet verschillender zijn. Houd je in het Turkse deel niet alleen binnen de ommuurde stad. Daarbuiten zie je pas echt hoe de Turken leven. Het lijkt net alsof je in een vluchtelingenkamp of een belegerde stad bent terecht gekomen.

Kyrenia (Girne) – Via de Agios Dometios grenspost kan je met de auto ook over de grens naar Kyrenia. De stad wordt in het Turkse deel ’Girne’ genoemd en wordt vooral gekenmerkt door zijn gigantische fort aan zee.

Een entree voor het fort kost je 2,5 euro en laat je makkelijk enkele uren bezig. Stap de gigantische omwallingen op en krijg een prachtig uitzicht over de baai. Ook de binnentuin en de donkere hallen van het kasteel zijn erg leuk om te ontdekken. Binnenin het kasteel zijn ook enkele exhibities en tentoonstellingen te zien. Ga zeker naar het ‘Shipwreck Museum’.

Büyük Han – Nadat je de grens bent overgestoken is het slechts vijf minuten stappen naar Büyük Han. Een mooi gebouw die pas interessant wordt als je onder de toegangspoort stapt. Binnenin zijn er tal van restaurantjes en kleine winkeltjes.

Selimiye Moskee – Je kan de moskee betreden, maar je moet wel je schoenen uitdoen. Als je bang bent dat ze gestolen zouden worden kan je ze ook binnenin een gratis kastje verstoppen. De moskee was vroeger een kerk, maar is volledig omgevormd tot een moskee.

St. Johns – Vanbuiten lijkt het op eender welke andere Griekse kerk, maar vanbinnen is het prachtig. De hele kerk is beschildert met taferelen uit de bijbel en er hangt heel wat goud- en zilverwerk doorheen de kitscherige kerk. Foto’s maken zijn verboden, maar als je geluk hebt is de opzichter even onoplettend en kan je toch enkele afbeeldingen snappen.

Wandel door de ommuurde stad – De leukste plek om te verblijven en rond te lopen in Nicosia is de oude stad. Stap de omwalling af of slenter door de smalle straatjes. Er is heel veel te zien en er is altijd een gezellige sfeer.

Ga buiten de omwalling aan de Turkse kant – Binnen de stadsmuren aan het Turkse deel van de stad is er vooral in het begin veel te zien. Daarna heel wat minder.
Als je een beetje doorloopt kom je terecht in de echte Turkske kant van Nicosia. Het lijkt net alsof je in een belegerd gebied zit. Geef je ogen de kost en aanschouw de krotten, de legerposten, de prikkeldraad en de verlaten spookwijken.

Eten in “Piatsa Gourounaki” – Authentieke Cypriotische keuken uit de handen van dé topchef van Cyprus. En dat tegen een ongelooflijk goedkope prijs. Bestel de vlees- of kipschotel voor twee personen en eet jezelf propvol. De schotel kost je maar achttien euro, of negen euro per persoon.
Reserveren is aangeraden, want anders zal je toch een half uurtje tot een uurtje moeten wachten voor je een plekje krijgt. Begin alvast te watertanden door het menu hier te bekijken.

De Selimiye Moskee staat langs het Turkse deel van Nicosia. Vergeet je paspoort niet om de grens over te steken!

De Selimiye Moskee staat langs het Turkse deel van Nicosia. Vergeet je paspoort niet om de grens over te steken!

   Vermijden in Nicosia

Kant innemen – Vermijd om de Grieks Cypriotische of Turks Cypriotische kant in te nemen als je het over de splitsing van Cyprus hebt. Het vraagstuk ligt erg gevoelig en er is duidelijk haat tegenover elkaar te voelen.

Engels stopcontact vergeten – Vroeger was volledig Cyprus bezet door de Britten. Een overblijfsel daarvan is het Engelse stopcontact met drie pinnen. Neem dus zeker een omvormer mee als je je elektriciteitsbehoevende spullen wilt opladen.

Foto’s nemen van grensposten – Áls je het toch doet, doe het dan onopvallend en snel. De legerdiensten houden er niet van om gefotografeerd te worden. In sommige gevallen komen ze naar je toe en vragen ze je om de foto’s te verwijderen.

Büyuk-han aan de Turkse zijde van de Cypriotische hoofdstad.

Büyuk-han aan de Turkse zijde van de Cypriotische hoofdstad.

Citytrips en aanbiedingen Cyprus

 Meer info over Nicosia

 

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam