Puerto Plata reisgids

Op ongeveer vier uur en een half van Santo Domingo ligt Puerto Plata. Een grote stad aan de noordzijde van de Dominicaanse Republiek. Deze stad is erg verschillend van de hoofdstad. Meteen wanneer je aankomt zie je honderden motoconcho’s (taxi motorfietsen) die naar alles en iedereen toeteren. Vanuit Santo Domingo kan je ofwel een vlucht nemen naar Puerto Plata, ofwel een bus. Caribe tours is de goedkopere maar ook de drukste bus. Metro tours is iets duurder maar ook iets sneller. In Puerto Plata hoef je zeker niet te lang te blijven. Er zijn niet heel veel dingen te bezichtigen. Toch is een daguitstap of twee dagen naar deze mooie plek zeker aangeraden. Hier zie je immers het echte leven van de Dominicaanse Republiek.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Fortalezze San Felipe in Puerto Plata.

Fortalezze San Felipe in Puerto Plata.


  Gemiddelde kosten in Puerto Plata

Accommodatie – Aangezien Puerto Plata geen ongelooflijk toeristische locatie is, zijn er weinig budget opties. Een echt hostel bestaat bijvoorbeeld niet. De goedkoopste plek die ik kon vinden kostte me ongeveer dertig dollar per nacht (Villa Carolina). Hiervoor kreeg je een kamertje in de achtertuin van een Dominicaanse familie.
In de rest van de stad zal je voornamelijk dure ressorts en luxe hotels terugvinden. Dit alles is natuurlijk iets duurder.
In de nabijgelegen steden Sosúa en Cabarete vind je veel meer accommodaties.
Voor een volledige lijst aan accommodaties kan je hier kijken, of hier.
Kijk ook eens op HostelsClub voor de beschikbaarheid van hostels.

Eten – Eten is over het algemeen spotgoedkoop in Puerto Plata. Westerse keuken is er niet echt te vinden, maar het Dominicaanse eten is dan ook erg lekker. Voor een bord uit de typisch Dominicaanse buffet restaurants betaal je tussen 100 en 220 Dominicaanse pesos.
In het grote shopping center aan de dijk kan je lekkere pizza’s eten voor ongeveer 500 pesos. Toch vind ik dat wel wat duur als je vergelijkt met de lokale eetgelegenheden.

Vervoer – Helaas is de Uber app hier niet toegankelijk en moet je ofwel te voet, ofwel met de moto concho’s verkennen.
De afstanden tussen de verschillende monumenten en bezienswaardigheden zijn op zich wel te doen, maar zijn telkens toch enkele kilometers… Als je een motorfiets wilt gaan gebruiken, spreek dan ook meteen de prijs af. Zo kom je niet voor veel te dure verrassingen staan.
Guagua’s zijn een andere, spotgoedkope, mogelijkheid. Echter zijn deze niet heel betrouwbaar in Puerto Plata.

Caya Paraiso of het paradijs eiland, op iets verder dan een uur van Puerto Plata.

Caya Paraiso of het paradijs eiland, op iets verder dan een uur van Puerto Plata.

 Tips om geld te besparen in Puerto Plata

Neem geen georganiseerde tours – Georganiseerde tours zijn, zoals overal in de DR, ongelooflijk duur. Een dagtrip naar de 27 watervallen kost je minstens €65. Als je weet dat een toegangsticket voor deze uitstap slechts tussen 250 en 500 Dominicaanse pesos (= tussen €3,5 en €11) kost is dat toch een beetje veel…
Het transport is meestal waar het schoentje knelt. Vaak kan je wel naar een van de bezienswaardigheden geraken met de guagua of motoconcho. Maar eens je daar bent kost het vervoer terug je vaak veel geld, omdat de chauffeurs weten dat je geen ander transport terug hebt.

Eet in lokale restaurants – Het is lekker en belachelijk goedkoop. Waar in België krijg je een boordevol bord met kip, rijst, gefrituurde yucca, gefrituurde plantanen en bananen  én een frisdrank voor vier à vijf euro? Nergens.
Ga je naar een toeristische bar of restaurant? Dan betaal je al gauw het dubbele.

Neem de bus naar Puerto Plata – Vanuit Santo Domingo zijn er twee mogelijkheden om in Puerto Plata te geraken. Ofwel neem je de Caribe tours bus (320 RD$ =  +/- €7,5), ofwel neem je de Metro Bus (400 RD$ = +/- €9). Beiden zijn erg comfortabel en brengen je op ongeveer vier tot vijf uur naar Puerto Plata. Bovendien komen beide bussen erg centraal aan. Metro bus ligt pal in het centrum, Caribe tours op ongeveer anderhalve kilometer.
Neem wel een jasje mee en doe een lange broek aan. De airconditioning in de bussen koelt je al gauw af!
Er is ook een luchthaven in Puerto Plata, maar deze is uiteraard veel duurder.

Spreek op voorhand een prijs af – Als je een taxi of guagua neemt in Puerto Plata moet je altijd de prijs op voorhand afspreken. Als de chauffeurs zien dat je geen local bent zullen ze je sowieso te veel vragen.

Christoffel Columbus ontdekte op deze plek de Dominicaanse Republiek.

Christoffel Columbus ontdekte op deze plek de Dominicaanse Republiek.

  Wat te doen in Puerto Plata

Fortalezza San Felipe – Persoonlijk vond ik dit de mooiste kant van Puerto Plata. Het San Felipe fort staat aan de westelijke kant van de stad. Het volledige domein is uitzonderlijk goed onderhouden en grenst aan een woest opspattende zee.
De toegang tot het eerder kleine fort kost je €2,5. Daarvoor krijg je van de audio guide de gehele geschiedenis vertelt en een prachtig uitzicht over de baai van Puerto Plata.
Het fort ligt aan de zee, let dus op met waar je terecht komt. Want in de stad is er ook een gevangenis die Fort San Felipe noemt!

Téléferico – Het beste uitzicht over heel Puerto Plata vind je op de Isabel de Torres berg. Daar geraak je alleen door de kabeltram of téléferico te nemen.
Net zoals bij het San Felipe fort is het hier ook belangrijk dat je naar de juiste plek gaat. Google Maps brengt je niet altijd naar de juiste plek.

Malécon – Een wandeling langs de dijk van Puerto Plata is zeker de moeite waard. Vanuit het San Felipe fort kan je makkelijk enkele kilometers lopen langs de palmboom en mangrove gevulde stranden. Ik vond dat de stranden hier vaak erg mooi waren omdat ze nog heel natuurlijk zijn.

Cayo Levantado / Cayo Paraiso – Of Paradise Island. Dit kleine eilandje van enkele vierkante meters groot ligt op iets meer dan een uur rijden van Puerto Plata en is een toeristische trekpleister. Na de rit langs de naburige steden van Puerto Plata kom je aan aan een rustig stukje strand van waaruit je met de speedboat naar het eiland vertrekt. Rond het eiland zijn prachtige koralen te zien! Om terug op te warmen worden er daarna alcoholische en niet-alcoholische drankjes voorzien.

Sosúa en Cabarete – De meeste toeristen blijven eerder in deze nabijgelegen steden. Het is hier duurder, maar er zijn wel betere voorzieningen voor toeristen. Aan de stranden vind je heel wat ressorts en watersport mogelijkheden terug.

De 27 Watervallen – De topattractie in Puerto Plata zijn de 27 watervallen. Dit natuurlijke domein ligt op ongeveer twintig kilometer van Puerto Plata en bestaat uit -uiteraard- 27 natuurlijke watervallen.
Maak de avonturier in jezelf wakker en spring, glijdt en duik van al deze watervallen.
Dichte waterschoenen zijn verplicht. Eventueel kan je ze daar ook huren.

Het centrale plein van Puerto Plata.

Het centrale plein van Puerto Plata.

  Vermijden in Puerto Plata

Bepaalde tours boeken – Voor Cayo Paraiso kan je niet anders, maar voornamelijk voor de 27 watervallen is het afgeraden om een tour te boeken.
Probeer zelf je vervoer te regelen en je bespaar gigantisch veel geld op deze uitstap.

Zo maar de straat oversteken – Je zal het meteen merken als je daar bent. Soms moet je lang wachten voor je de straat over kan steken. Honderden moto’s per minuut razen je voorbij en doen geen aanstalten om je door te laten. Kijk dus altijd goed uit in het verkeer!

Lang verblijf – Er is niet heel veel te doen in Puerto Plata. Je kan deze stad dus perfect bezichtigen als een tweedaagse trip. Eén dag is wat kort omdat je al zo lang in de bus moet zitten om er te geraken.

Eén van de vele koloniale woningen in Puerto Plata.

Eén van de vele koloniale woningen in Puerto Plata.

Reizen en aanbiedingen Dominicaanse Republiek

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Puerto Plata

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam