Santo Domingo reisgids

Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Vanuit België zijn er wekelijks enkele vluchten met o.a. Tui. Op Ongeveer tien uur vliegen kom je aan in de hoofdstad van dit Caraïbische eiland.
Verwacht je aan een cultuurshock. Santo Domingo is hoe de Dominicaanse Republiek er echt uit ziet. Hier heb je geen paradijselijke stranden en luxueuze ressorts. De Zona Colonial is het toeristische gedeelte, maar daarbuiten vind je heel wat armzalige woningen terug. Toch is het zeker de moeite waard om een daguitstap of enkele dagen in deze mooie stad door te brengen.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 15 mei, 2017

5/5 - (2 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek heeft heel wat te ontdekken in zijn historische centrum.

Alcazar de Colon in Santo Domingo. Hier heeft Christoffer Columbus voor een tijdje gewoond.


  Gemiddelde kosten in Santo Domingo

Accommodatie – Santo Domingo is een goedkope plek voor ons Belgen. De goedkoopste vorm van verblijfplaats zijn jeugdherbergen. Deze kosten tussen negen en twintig euro per nacht.
Erg duur zijn de verblijfplaatsen hier nooit.
Voor een budgethotel waar je wel privacy hebt betaal je tussen twintig en dertig euro. Voor wat meer luxe betaal je vanaf vijfendertig euro per nacht (drie sterren) of €65 voor viersterrenhotels. Prijzen lopen op tot iets meer dan honderd euro voor luxehotels.
Kijk hier voor een lijstje met alle accommodaties in Santo Domingo of vergelijk via Trivago.
Jeugdherbergen in Santo Domingo vind je hier.

Eten – Lekker eten hoeft niet duur te zijn. Lokale gerechtjes zijn het goedkoopst, maar vergen vaak wel een basiskennis van het Spaans. Tenminste… Als je wilt weten wat je op bord krijgt. Populair zijn vaak de buffets met Dominicaans eten waar je plantanen, gefrituurde kip, rijst en andere lekkernijen kan kopen. Voor een overvol bord betaal je in deze plekjes tussen drie en acht euro.
Als je eerder de voorkeur geeft aan westers eten betaal je natuurlijk iets meer. Reken tussen tien en vijftien euro voor vaak heel lekker eten. Fooi geven hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd. Bovenop de kost van het eten zijn er vaak allerlei extra ‘belastingen’ en dergelijke.

Vervoer – Openbaar vervoer in Santo Domingo is onbestaand. Of je neemt een krakkemikkige bijna uit elkaar gevallen taxi, of je neemt een guagua. Of… Je neemt goedkope en comfortabele Uber auto’s.
De Guagua’s zijn spotgoedkoop, maar vereisen wel dat je een beetje Spaans kan als je wilt weten waar je naartoe moet gaan.
Guagua’s zijn kleine busjes die overal stoppen. Je zal ze gauw herkennen aangezien ze propvol zitten met mensen (en soms dieren) en vaak met een open deur voorbij rijden waar iemand uithangt die vraagt of je naar een bepaalde plek moet. Meestal kosten deze busjes amper 50 Dominicaanse pesos (1,1 euro) voor een aanzienlijke afstand te overbruggen.
Taxi’s zijn heel duur voor toeristen. Probeer ze dan ook te vermijden, want ze zijn gewoon oneerlijk voor toeristen. Als je toch een taxi neemt dan moet je de prijs op voorhand al vastleggen.

Mijn persoonlijke voorkeur was om Uber te gebruiken om ergens naartoe te geraken. Uber is een smartphone app waarmee je beroep doet op locals en hun auto’s.
Via de app kan je een auto naar jou laten sturen die jou dan naar een bepaalde locatie brengt. Je kan het tarief laten schatten en vaak kost het niet meer dan twee euro per rit. Bovendien zijn alle auto’s gecontroleerd en ben je er zeker van dat het moderne wagens zijn. In tegenstelling tot de taxi’s en guagua’s…

Uber kan je hier downloaden. Als je de kortingscode “lpwyzue” ingeeft krijg je bovendien je eerste rit, tot $20 dollar, gratis. Om te betalen moet je wel beschikken over een kredietkaart. Sowieso een goed idee als je in de Dominicaanse Republiek bent, want geld afhalen met Maestro lukt nergens.

De Zona Colonial is heerlijk om door te lopen in de zonnige hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

De Zona Colonial is heerlijk om door te lopen in de zonnige hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

 Tips om geld te besparen in Santo Domingo

Gebruik uber of guagua’s – De Dominicaanse Republiek is een goedkoop land, maar de locals profiteren nogal van toeristen. Een taxi of motor kost je veel geld. Zeker als toerist! Gebruik in plaats daarvan de Guagua’s (lokale busjes, ideaal voor een héél erg Dominicaanse ervaring).
Nog steeds spotgoedkoop, maar privaat, luxueus en sneller is om gebruik te maken van Uber. Een smartphone app die met vaste prijzen per kilometer werkt.

Betaal niet voor tours – In Santo Domingo kan je bepaalde zaken bezoeken met behulp van georganiseerde trips. Zo kan je een stadstoer doen, of naar het Tres Ojos National Park gaan.
Vaak kosten deze tussen veertig en zeventig euro. Maar als je je vervoer en je entree zelf betaald betaal je makkelijk tien keer minder. Ik nam een Uber taxi naar Los Tres Ojos (heen en terug voor vijf euro) en betaalde zelf de toegang van 2,2 euro. Maar liefst tien keer goedkoper dan een tour te regelen!

Goedkoop internetten – Er zijn verschillende telefoon operators in de Dominicaanse Republiek die internet sim kaartjes aanbieden. Orange en Claro zijn de bekendste.
Ik nam een Orange sim kaartje vanuit de luchthaven. Voor 250 MB gedurende 7 dagen betaal je maar 100 Dominicaanse pesos (€2,2). Let wel op: ze proberen je vaak véél meer te vragen om dan een groot deel in hun eigen zak te steken.

Wandel – Santo Domingo is dan wel een grootstad met enkele miljoenen inwoners, toch is het leukste deel de zona colonial. Dit kleine stadsdeel is perfect te voet te doen. Gebruik alleen guagua’s of uber auto’s voor sidetrips naar enkele andere bezienswaardigheden. Door te stappen zie je veel meer van de lokale cultuur en koloniale gebouwen.

Parque de Colon, in de zona colonial van Santo Domingo. Dominicanen zijn duidelijk dol op Columbus!

Parque de Colon, in de zona colonial van Santo Domingo. Dominicanen zijn duidelijk dol op Columbus!

  Wat te doen in Santo Domingo

Zona Colonial – Het meest toeristische en mooiste deel van Santo Domingo. Dit oude stadsdeel is gevuld met oude, koloniale gebouwen. De highlight is ongetwijfeld het vroegere huis van Christoffer Columbus (= Alcazar de Colon), maar ook de Parque de Colon en de vele andere pleintjes zijn de moeite waard om te verkennen.
Ga zeker ook eens binnen in de Fortaleza Ozama en bezichtig het Nationale paleis.

Los Tres Ojos – Een mooi natuurpark op enkele kilometers van de Zona Colonial. Er zijn vele tours die je naar hier kan regelen, maar het komt stukken goedkoper uit als je alles zelf regelt. Een toegangsticket kost 100 Dominican Pesos en dan kan je afdalen en naar de drie ondergrondse meren kijken. Stap zeker ook een stukje verder om de omliggende natuur en het vierde meer te bezichtigen.

Malecon – De dijk van Santo Domingo. Verwacht geen prachtige azuurblauwe wateren, maar wel woest klotsende golven die enkele meters hoog vliegen. Vaak zijn er mensen aan het vliegeren op de Malecon.

Grupo Bonye – Iedere zondagavond, rond 19u, wordt een heus stadsfeest gehouden in de Zona Colonial. Een lokale band (Grupo Bonye) speelt live merengue, jazz en allerhande soorten latino muziek, terwijl toeristen en locals heerlijk zitten te dansen. Met heerlijke cocktails (mojito’s, margharita’s, …) voor amper 2,5 euro per stuk begin je trouwens al snel zoals de locals met je heupen te wiegen.
Het feest vindt plaats aan de Ruinas del Monasterio de San Francisco.

Het Los Tres Ojos park op enkele kilometers van Santo Domingo.

Het Los Tres Ojos park op enkele kilometers van Santo Domingo.

  Vermijden in Santo Domingo

Georganiseerde tours – Dominicanen hebben het niet erg breed (het minimumloon is amper 200 à 300 USD per maand) en profiteren maar al te graag van de toeristen.
Bijna elke georganiseerde trip kost je tien keer meer dan wat het eigenlijk kost als je de toer zelf regelt. Bovendien hoef je je dan niet te haasten.

Opjagen – Je bent in de Caraïben en de mensen genieten er met volle teugen. Dat betekent ook dat er geen stress is. Ga je naar een restaurant? Erger je dan niet als het langer dan een uur duurt om je eten te krijgen, en dan nog eens een kwartiertje te wachten op je rekening.

Erg lang verblijf – Als je een beetje voortmaakt, heb je met een daguitstap naar santo Domingo zeker genoeg. Toch is het ook leuk om enkele dagen te blijven om zo de typische cultuur van Santo Domingo op te snuiven en de leuke parkjes, pleintjes en straatjes door te slenteren. Voor mij was drie dagen wel genoeg.

‘s Avonds alleen lopen – Zeker als je alleen bent kan het een beetje gevaarlijk zijn om ‘s avonds alleen te lopen. Zelf had ik nooit problemen, maar heel af en toe zijn er problemen tussen locals en toeristen. In de zona colonial zou je geen problemen moeten hebben, maar een beetje daarbuiten is dat wel mogelijk. Let dus op en loop niet te koop met je rijkdom.

de Malecon (de dijk) van Santo Domingo.

de Malecon (de dijk) van Santo Domingo.

Reizen en aanbiedingen Dominicaanse Republiek

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Santo Domingo

5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam