Finland

Finland reisgids

Finland met zijn vele meren, rotsige eilanden en gigantische wouden strekt uit over enkele duizenden kilometers. Het gaat er van koud naar koudst, want in het noorden van het land zit je al een pak hoger dan het begin van de arctische cirkel.
Tijdens de wintermaanden is het er knus vertoeven in de gezellige designrestaurants, bars en cafeetjes. En in het zuiden bloeit het leven op als nooit tevoren wanneer de middernachtzon het land van de duizend meren non-stop verlicht en in een warme gloed laat baden. Het meest oostelijk gelegen land van Scandinavië is een geweldige introductie voor wie van plan is de andere peperdure landen ook te bezoeken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.3/5 - (6 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Plaatsen in Finland

Helsinki  |  Porvoo  |  Rovaniemi

De rode hutten van Porvoo worden voorgedragen als UNESCO werelderfgoed.

De rode hutten van Porvoo worden voorgedragen als UNESCO werelderfgoed.

   Gemiddelde kosten in Finland

Accommodatie – Finland ligt in Scandinavië en deze regio is peperduur! Met een beetje geluk vind je een vijfsterrenhotel voor tweehonderd euro, en heel veel geluk zelf voor €150 (kijk hier). Even zoeken naar een betaalbaar viersterren hotel levert een minimumprijs van ongeveer €120 per nacht op.
Drie sterren gaan de deur uit aan €80 – €100 per overnachting.
Gelukkig zijn er ook budget accommodaties voor diegenen die al die luxe niet hoeven. Een hostel kost twintig tot dertig euro per nacht (slaapzaal) en een eenpersoonskamertje begint bij vijftig euro.
Vergeet niet dat avontuurlijke zielen ook hun kampeertenten kunnen opzetten in de mooie Finse natuur. Dit is helemaal gratis maar vergt uiteraard wel een beetje ervaring…
Vergelijk aanbiedingen en prijzen op Booking.com en Trivago. Zo krijg je gegarandeerd de laagste prijs voorgeschoteld.

Eten – Het gebied rond Helsinki is veel duurder voor voeding dan andere delen van het land. Voor fastfood of goedkope restaurants betaal je in Helsinki minstens €12,5 à €15 per maaltijd. De goedkoopste pizza kost je vijftien à twintig euro, voor andere gerechten betaal je snel meer dan twintig euro.
Een klein belegd boordje kost vijf euro, en voor een cakeje betaal je bijna drie euro.
In andere gebieden in Finland heb je voor €15 à €20 al een glaasje prik en een maaltijd in een goed restaurantje.

Vervoer – De kost van het openbaar vervoer hangt af van de afstand die je aflegt. Korte afstanden zijn drie euro per rit, voor langere trajecten betaal je vijf euro. Lange afstandsbussen beginnen bij vijftien euro per persoon. Taxi’s worden al snel onbetaalbaar met een basisbedrag van vijf tot tien euro en enkele euro’s per afgelegde kilometer.
De ferry van Finland (Helsinki) naar Tallinn kost minstens twintig euro (kijk hier voor prijzen en tijdstippen).

Rovaniemi is de perfecte locatie in Lapland om aan arctische activiteiten te doen!

Rovaniemi is de perfecte locatie in Lapland om aan arctische activiteiten te doen!

   Tips om geld te besparen in Finland

Kook zelf – Je betaalt je blauw als je elke dag op restaurant gaat in Finland. Met gemiddelde prijzen van €25 per maaltijd kan je natuurlijk beter zelf koken! In de supermarkten vind je heel wat kant-en-klare maaltijden en je kan er bovendien ook eenvoudig zelf je lunch maken (broodjes, kaas, groentes, …). In sommige winkels zijn er ook microgolfovens die je kan gebruiken om je maaltijd op te warmen.

Buffet – Als je zelf niet kan of wil koken kan je (vooral ‘s middags) heel wat buffetrestaurants vinden in Finland. Voor een vast bedrag kan je zo veel eten als je wilt en vaak is het niet zo duur.

Reis in groep – Wacht met naar Finland te gaan tot je met vrienden, kennissen of familie kan reizen. Als je het land doorreist met andere betalende gasten kan je alle kosten splitsen. Zo worden hotels of appartementen in een klap een stuk goedkoper.

Kraantjes- en tafelwater – Het zuiverste water ter wereld stroomt doorheen de Scandinavische landen. Je kan dus gerust je flesje blijven opvullen met kraantjeswater! Vraag in je restaurant gerust ook wat ‘tap water‘, gratis kraantjeswater die je helpt besparen in de dure restaurants.

Pre-drinks – Alcohol is ontzettend duur in Helsinki. Bars, clubs en restaurants rekenen al snel tien euro voor een biertje en nog veel meer voor wijn of een glaasje bubbels. Doe net zoals de locals en koop alcoholische drankjes in de supermarkt en ga licht beschonken de Finse clubs binnen.

Daguitstap Helsinki – Heb je alleen interesse om Helsinki te zien? Regel dan een daguitstap vanuit Tallinn met de ferryboot. Je kan de Finse hoofdstad makkelijk in één dag zien, en met de ferryboot van Tallinn hoef je geen overnachting te betalen en kan je eventueel wat eten uit het goedkope Estland meesmokkelen.

Kamperen – Het ‘Everyman’s right‘ of ‘allemansrecht’ (Jokamiehen Oikeus) van Finland zorgt ervoor dat iedereen er mag wildkamperen. Zo lang je op respectabele afstand van andere huizen blijft mag je overal (zelfs op heel wat private domeinen!) je tentje opzetten. (lees ook: de beste tenten van dit moment)
Een perfecte oplossing om te besparen op de dure accommodaties en bovendien een droom voor de avontuurlijke natuurliefhebbers. Bessen plukken mag ook, en in sommige gevallen mag ook op wild worden gejaagd. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede waterfilter bij hebt, een powerbank met voldoende wattage en een droogshampoo. Tijdens het wildkamperen zal je immers nauwelijks (gefilterd) water of elektriciteit tegenkomen.

Vooraf boeken – Hotels, excursies, vluchten, … Bijna alles raakt ontzettend snel volzet in Finland. En eens dat gebeurd is, zijn er alleen nog maar dure overschotjes te vinden. Probeer alvast enkele zaken vast te leggen voor je naar Finland trekt, want het gaat al snel over (enkele) honderden euro’s.

De domkerk van Helsinki. Wellicht het bekendste bouwwerk van de hoofdstad.

De domkerk van Helsinki. Wellicht het bekendste bouwwerk van de hoofdstad.

  Wat te doen in Finland

Helsinki – De hoofdstad van Finland is een leuke daguitstap. De moderne stad is relatief klein en is voornamelijk tijdens de zomer aangenaam om in rond te wandelen. De witte domkerk van Helsinki torent hoog uit boven de stad, maar ook iets verder buiten het centrale punt van de stad zijn enkele toffe attracties en bezienswaardigheden te spotten. Veel langer dan één dag heb je echt niet nodig.

Porvoo – Vanuit Helsinki krijg je de mogelijkheid om het schattige Porvoo te gaan verkennen. Het ligt ongeveer één uurtje verder. De stad is bezaaid met de typische en schattige rode hutten van Finland. Vooral het oude deel van de stad is leuk om te zien. Klim zeker naar boven, want van daar krijg je een goed uitzicht over de stad en de omliggende natuur.

Eilanden verkennen – Wie dacht dat island hopping alleen in de Caribbean kon, is verkeerd! Voor de kust van Finland liggen honderden kleine eilandjes. Tijdens de zomer worden ze drukbezocht door toeristen en locals. Sommigen van de eilandjes hebben prachtige stranden, natuurparken of historische gebouwen op zich staan. Het kan er frisjes worden door de zee, neem dus altijd wat extra kledij mee.

De wilde natuur in! – Finland bestaat voor 90% uit natuur. Het prachtige arctische noorden, de heerlijk geurende loofwouden in het zuiden en de duizenden meren die daartussen liggen. Kom tot rust in een van de mooiste natuurplekken ter wereld.

Aurora Borealis – Het noorderlicht of de aurora borealis is een uniek spektakel waar je nooit genoeg van kan krijgen. Het groene dansende licht speelt zich vooral af in het hoge noorden tussen november en maart. Het is niet makkelijk om dit schouwspel met eigen ogen te kunnen zien, want alle weersomstandigheden moeten meezitten. Als je het ziet zou het best kunnen dat het het mooiste natuurfenomeen is dat je ooit zal zien.

Middernachtzon – Eens de aurora zich gedeisd begint te houden, beginnen de dagen langer en langer te worden in Finland. Twee maanden lang gaat de zon nooit helemaal onder. Een unieke natuurvertoning met een ongelooflijk kleurenpalet en een opleving van de natuur zoals je nergens anders in de wereld kan zien.

Uitzweten in de sauna – Finland is hét land van de sauna. Bijna iedereen in Finland (één op drie!) heeft een eigen sauna. Als toerist moet je je dan ook laten onderdompelen in dit lokale cultuurfenomeen. Er zijn meer dan genoeg openbare sauna’s, en bovendien kan je daarna lekker afkoelen in een van de meren. Beste gevoel ooit!
Voor enkele toffe adresjes kan je dit artikel doornemen.

Ontmoet de kerstman – Wist je dat het officiële adres van de kerstman in Finland ligt? Net boven de arctische grenscirkel ligt Rovaniemi. Het dorp in Fins lapland trekt jaarlijks heel wat toeristen aan die een bezoekje bij de echte kerstman wel zien zitten. Ben jij braaf genoeg geweest dit jaar en durf je het aan om de vrolijke man te gaan bezoeken?
Er zijn trouwens nog wel meer leuke dingen om te doen in Rovaniemi!

Eerst alles uitzweten in de stomende sauna en daarna in ijskoud water plonzen? Het is een must als je in Finland bent!

Eerst alles uitzweten in de stomende sauna en daarna in ijskoud water plonzen? Het is een must als je in Finland bent!

  Vermijden in Finland

Kleren in elke sauna uitdoen – Ga je naar de sauna? Wacht dan even met onmiddellijk al je kleren op een hoopje te gooien. In de meeste openbare sauna’s waar mannen en vrouwen samen zitten (mixed) wordt gevraagd om een zwempak aan te doen. Hou je wel van een beetje nudisme? Vaak zijn bepaalde uren of dagen alleen toegankelijk voor één bepaald geslacht.

Alleen voor het noorderlicht gaan – Het noorderlicht is magisch, fenomenaal en doet je wegdromen. Maar het is vooral heel onvoorspelbaar. Een groot aantal wolken in de lucht, mist, te veel lichtvervuiling of gewoon een erg lage aanwezigheid kan allemaal roet in je eten strooien. De kans dat je de aurora borealis in Lapland ziet is erg groot, maar vergeet niet ook andere activiteiten in te plannen. Je kan immers nooit voldoende op voorhand weten hoe het weer die dag zal zijn.

De aurora borealis of het noorderlicht. Finland is één van de weinige landen waar je dit mooie spektakel kan gadeslaan.

De aurora borealis of het noorderlicht. Finland is één van de weinige landen waar je dit mooie spektakel kan gadeslaan.

 Meer info over Finland

4.3/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam