Porvoo

Porvoo reisgids

Het idyllische dorpje Porvoo ligt op amper een uur rijden vanuit Helsinki. Het is de perfecte (halve)daguitstap om het echte leven van Finland te leren kennen. De tweede oudste stad van Finland wordt doorkruist door de Porvoonjoki rivier en dit is ook meteen wat de stad tot een kleine toeristische trekpleister maakt. Aan de rivier huist immers het oude stadscentrum van de stad. De prachtige en schattige roodhouten hutjes zijn 's winters en 's zomers geweldig om naar te kijken. Achter deze chalets vind je de rest van de oude stad terug. Doorkruist door hobbelige kasseipaden vind je er gezellige winkels, grandioze kerkjes en lekker geurende restaurants. Wil je even ontsnappen aan de drukte van Helsinki? Dan is dit knusse stadje de beste vluchtpoging.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

's Zomers kan je uitrusten in de cafeetjes en restaurants van de rode hutjes.

‘s Zomers kan je uitrusten in de cafeetjes en restaurants van de rode hutjes die Porvoo sieren.

   Gemiddelde kosten in Porvoo

Accommodatie – Wil je dicht bij Helsinki verblijven, maar zoek je toch wat rustigers? Dan is Porvoo perfect voor jou! De prijs van vier sterren in deze stad kan tussen €120 en €200 per nacht schommelen. Eén ster minder ligt rond diezelfde prijs, maar er zijn ook wel enkele mogelijkheden voor ongeveer de helft van die prijs. Het goedkoopste dat je kan vinden in Porvoo ligt rond €50 per nacht. Een overzicht aan accommodaties vind je op Booking.com en om even te dubbelchecken kan je ook altijd terecht op Trivago.

Eten – Zoals overal in Finland is lunch betaalbaar in Porvoo. Voor een appetijtelijke lunch betaal je tien tot vijftien euro. Een uitgebreider gerecht begint bij ongeveer twintig euro per persoon. Voor zoetigheden betaal je toch €7,5 extra.

Vervoer – De kans is groot dat je hier komt als een daguitstap vanuit Helsinki. Met een reisorganisatie kan dat voor zo’n €55 p.p. Zelf kan het voor ongeveer €20 met de bus vanuit het centrale busstation in Helsinki (twee keer +/- €9 enkel).
Verblijf je in Porvoo en wil je het openbaar vervoer nemen? Dan kost dat tussen €3,30 en €3,90.

Helemaal vanboven krijg je een prachtig uitzicht over Porvoo en zijn natuur!

Helemaal vanboven krijg je een prachtig uitzicht over Porvoo en zijn natuur!

   Tips om geld te besparen in Porvoo

Regel zelf je uitstap – In plaats van dure excursies te regelen (€55) kan je ook vrij makkelijk zelf naar Helsinki pendelen. Met een bus vanuit het centrale busstation van Helsinki ben je er op ongeveer vijftig minuten. Een heen-en-weer ticket kost net geen twintig euro.

Verblijf niet in Porvoo – De ‘stad’ is piepklein waardoor er niet zo veel accommodaties te vinden zijn. Daardoor zijn ze vaak snel volboekt én worden de prijzen een pak hoger… De hoofdstad van Finland heeft veel meer keuze en vaak tegen aanzienlijk lagere prijzen.

Vermijd alcohol – Zoals overal in Finland is alcohol hier ook erg prijzig. Geniet van een kopje koffie, een theetje of een frisdrank maar laat alcohol even links liggen. Je bespaart makkelijk enkele euro’s per drankje.

Je hebt het historische centrum van de Fins-Zweedse stad zo doorgestapt.

Je hebt het historische centrum van de Fins-Zweedse stad zo doorgestapt.

  Wat te doen in Porvoo

Oude stadscentrum – De reden waarom Porvoo toeristen over de vloer krijgt is natuurlijk het schattige historische centrum van de stad. Het kleurrijke centrum gaat op en neer en de kasseistenen laten je al snel een klein beetje verloren lopen. Het dorp met tientallen houten hutjes en gebouwen staat te popelen om opgenomen te worden op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Porvoo kathedraal – Bovenaan de historische stad zie je de gigantische kathedraal van Porvoo uittorenen. De domkerk van Porvoo is de hoofdzetel voor de Evangelische-Lutheranen van Finland, waar vooral Zweedstaligen deel van uitmaken. In 2006 werd de kerk nog met opzet in brand gestoken, maar gelukkig werd ze ondertussen in haar voormalige glorie hersteld.

Het huis van Runeberg – Johan Ludvig Runeberg was een befaamde Finse en Zweedse schrijver en poëet en de man zorgde zelfs voor het Finse volkslied. Het literaire genie woonde zijn hele leven lang in Porvoo en zijn voormalige woonst is nu te bezoeken voor liefhebbers van de nationale lievelingsdichter.

Söderskär Majakka – De vuurtoren van Porvoo staat op een rotsige ondergrond aan de Porvoonjoki rivier. Het pastelkleurige bouwwerk hielp vroeger boten aan land te krijgen en een oogje in het zeil te houden. Door allerlei moderniseringen is dit niet meer nodig, maar de charmante structuur is zeker enkele foto’s en een bezoek waard.

Kasteelheuvel – Dit is de tweede oudste stad van het Finse rijk. Op de heuvel die nu naast het historische centrum ligt blijft niet veel meer over van het ooit statige houten fort die daar over de regio heerste. De heuvel is nu bezaaid met bomen, maar de informatiebordjes en een beetje fantasie maken makkelijk duidelijk hoe het er ooit moet hebben uitgezien. Geschiedenisfan of niet, met een wandeling op deze lage berg krijg je een mooi uitzicht én een frisse neus.

Om de kasteelheuvel te betreden moet je wel even klimmen!

Om de kasteelheuvel te betreden moet je wel even klimmen!

  Vermijden in Porvoo

Alleen Porvoo – Het is hier leuk, schattig en er hangt een leuk sfeertje. Toch kan je het dorpje in enkele uren gezien hebben. Daardoor zou het zonde zijn om geen andere delen van Finland te verkennen. Helsinki ligt vlakbij en het hoge noorden lonkt! Wees avontuurlijk en blijf niet te lang hangen.

De kleurrijke straatjes van Porvoo, met links en rechts vele winkels en restaurants.

De kleurrijke straatjes van de tweede oudste stad van Finland, met links en rechts vele winkels en restaurants.

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

11 bezienswaardigheden in het mooie Tallinn

Bezienswaardigheden Tallinn
Als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van deze Baltische staat is dit museum exact wat je zoekt. Het bestaat uit maar liefst 76 gebouwen, uitgestrekt over 80 hectaren bosgebied en land, die het verhaal van honderden jaren geschiedenis vertellen. Het is zelfs zo groot dat er e
Lees verder  


Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!