Hongarije

Hongarije reisgids

De Republiek Hongarije kende stevige verliezen tijdens wereldoorlog twee. Wanneer de verlosser eindelijk kwam, bleken zij de volgende bezetter te worden. Het communistische regime in Hongarije werd nooit als 'extreem' beschouwd (Gulag kampen, anyone?), maar het duurde nog steeds tot 2004 eer de Hongaren tot de Europese Unie konden toetreden. Tegenwoordig is Hongarije een moderne natie geworden die vele toeristen aantrekt met de lonkende natuur, de grandeur van de grote steden en de spotgoedkope bars, feesten en festivals. Vanuit België is het net geen twee uur vliegen naar het land van de art-nouveau, de relaxte thermale baden en de verrassend lekkere keuken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.6/5 - (7 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 Plaatsen in Hongarije

 Boedapest

De Esztergom basiliek van Hongarije. Deze kerk is de hoofdzetel van de katholieke kerk in Hongarije.

De Esztergom basiliek van Hongarije. Deze kerk is de hoofdzetel van de katholieke kerk in Hongarije.

  Gemiddelde kosten in Hongarije

Lokaal geld – Eén euro is ongeveer 250 à 300 Hongaarse forint (HUF). Voor de exacte waarde ten opzichte van de euro kan je op deze website kijken. Via websites zoals Travelex.be kan je op voorhand ook al euro’s omwisselen naar Hongaarse forinten zonder daar commissie op te betalen. Het geld haal je dan af in een wisselkantoor of op de luchthaven zelf.
Natuurlijk kan je ook Hongaarse forinten bij je bank bestellen, maar doe dit wel op tijd want dit is een valuta die zelden op voorraad is. Bovendien vragen banken wel commissie.

Accommodatie – De prachtige hotels in Hongarije zijn best betaalbaar! Voor vijf sterren hoef je niet al te diep in de portefeuille te tasten. De prijs voor één nacht in al deze luxe kost tussen €85 en €200.
Vier sterren kan soms al vanaf €50, maar gemiddelde prijzen beginnen bij ongeveer €70 per nacht. Een doorsnee driesterrenhotel begint bij €40 en kan oplopen tot €100 per nacht.
Budget reizigers kunnen in Hongarije heel wat deals vinden! Een één- of tweepersoonskamer, studio of appartement kan je al huren voor twintig euro per nacht.
Voor een overzicht aan accommodaties en kortingen kan je hier kijken. Vergelijk ook met Trivago om zeker te zijn dat je de laagste prijs hebt gevonden.

Eten – Ga gerust elke dag op restaurant, want Hongarije heeft lekker eten en is helemaal niet duur! De duurdere restaurants schotelen je een maaltijd voor vanaf 4000 Hongaarse forinten (ongeveer €13). Lekkere pasta’s kunnen al voor 1500 à 2000 HUF per persoon. Een dessert kost 750 tot 1500 HUF.
Voor een snelle burger betaal je vanaf 1000 HUF (+/- €3,25), voor gourmet burgers betaal je 2500 HUF (+/- €8).
Een lekkere cocktail kost maximaal vijf euro, een biertje vaak niet meer dan één euro.

Vervoer – Een enkel ticket op de bus kost je in Hongarije tussen 300 en 450 HUF. Vaak kan je ook tickets in bulk aankopen. Voor tien tickets betaal je dan veel minder in totaal, tussen 2000 en 3000 HUF.
In grotere (of meer toeristische) steden zijn er ook tickets om 24u of 72u onbeperkt gebruik te maken van het OV. In Boedapest kosten die tickets 1650 HUF voor 24u, en 4150 HUF voor 72u.

Het Lővér Kalandpark is één van de grootste natuurreservaten van Hongarije en ligt vlakbij de Oostenrijkse grens.

Het Lővér Kalandpark is één van de grootste natuurreservaten van Hongarije en ligt vlakbij de Oostenrijkse grens.

  Tips om geld te besparen in Hongarije

Haal geld af bij banken – Hongarije krijgt heel wat toeristen over de vloer en daar proberen bepaalde bedrijven veel geld uit te slaan… Haal je Hongaarse forinten altijd uit een bankautomaat die aan een bank grenst. De kleine machines die her en der verspreid staan (meestal van het bedrijf ‘Euronet) vragen vaak (!) 10% extra wisselkoers. Vermijd de Euronet bankautomaten dus altijd!

Haal geld af zonder wisselkoers berekening – Nog zo’n trucje die sommige pinautomaten durven proberen bij toeristen… Op het eindscherm krijg je een scherm waarop gevraagd word of je het geld aan de ‘voordelige’ wisselkoers wilt afhalen, of liever hebt dat je bank zijn eigen wisselkoers voorziet.
Kies altijd voor de optie ZONDER omrekening. Weer zo’n 10% uitgespaard!

Betaal zoveel mogelijk cash – Eens je het geld hebt afgehaald betaal je best ook zo veel mogelijk cash. Op het betalen met bankkaarten wordt in vele winkels, taxi’s en restaurants extra commissie aangerekend.

Betaal nooit in euro’s – Veel zaken accepteren ook euro’s in Hongarije. Handig, want zo hoef jij geen HUF af te halen. Echter worden bijna altijd onjuiste wisselkoersen gehanteerd, en betaal je snel 10 tot 20% meer in euro’s dan wat je zou betalen in de lokale munteenheid.

Neem een bus, shuttlebus of de trein van/naar de luchthaven – Land je in Boedapest? Regel dan op voorhand (of op de luchthaven) een shuttlebus (Minibud). Dit kost je €7 per persoon, per rit.
Je kan ook de lijnbus in combinatie met de metro nemen. Nog goedkoper, maar je bent wel langer onderweg. Van terminal 1 kan je vlotjes naar de trein wandelen. Voor 365 HUF word je naar het station van Nyugati gebracht.
Een taxi naar het stadscentrum kost minstens 7000 HUF (+/- €22).

Pre-drinks – Alcohol is spotgoedkoop in clubs, bars en restaurants. Maar nóg goedkoper wordt het als je op voorhand al enkele drankjes koopt. Een fles jägermeister voor minder dan acht euro? Alleen in Hongarije!

Gratis musea – Musea doorheen Hongarije zijn helemaal gratis op bepaalde feestdagen. Ben je toevalling in Hongarije op 15 maart, 20 augustus of 23 oktober? Spurt dan snel naar de dichtstbijzijnde musea voor een gratis en informatief bezoek.

Het Sziget festival is een gigantisch festival met de grootste sterren en trekt jaarlijks zo'n half miljoen mensen aan!

Het Sziget festival is een gigantisch festival met de grootste sterren en trekt jaarlijks zo’n half miljoen mensen aan!

  Wat te doen in Hongarije

Boedapest – Je kan Hongarije onmogelijk leren kennen zonder een bezoek aan de hoofdstad. De prachtige architectuur van het befaamde parlement van Boedapest, de Burcht van Boeda dat hoog boven de stad uittorent, de immense kettingbrug die de twee waterkanten met elkaar verbindt, … Er is ongelooflijk veel te zien en te beleven in Boedapest. Een bezoek aan de stad van de art-nouveau is niet compleet zonder even te weken in één van de vele badhuizen in Boedapest. Mijn persoonlijke favoriet was het Széchenyi bad; mooi vanbinnen en vanbuiten. Natuurlijk zijn er nog wel meer dingen om hier te doen. Lees zeker ook mijn blog over de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest.
Boek gerust een extra koffer voor je terugvlucht, want ook shopaholics kunnen hun hartje ophalen in de Hongaarse hoofdstad.

Balatonmeer – Het grootste meer van Midden-Europa bevindt zich in het westen van Hongarije, op ongeveer 100 kilometer van Boedapest. Tijdens de zomer lijkt er een heuse volksverhuizing plaats te vinden naar dit meer. De azuurblauwe wateren hebben bijna een constante temperatuur van 25°C, waardoor heel wat waterratten dol zijn op deze gigantische ‘Hongaarse zee‘.
Naast de mooie stranden en waters vind je ook heel wat ydillische dorpjes en steden aan de rand van het balatonmeer die te bezoeken zijn. Siófok, Balatonfüred, Tihany en Veszprem zijn wellicht de mooiste en meest bezochte.

Heviz baden – In het noordwesten van het land liggen de Heviz baden. Een gigantisch domein met thermale wateren die het volledige jaar de perfecte temperatuur lijken te hebben. Het water is lichtjes radioactief, maar wees niet bang! Naar het schijnt is dat zelf goed voor de gezondheid! Een plons in het warme water is heerlijk, maar ook de omgeving er rond is grandioos.

Baradla grotten – Temidden van het Aggtelek nationale park ligt de baradla grot en vele andere ondergrondse hollen. Sta versteld van de gigantische stalagtieten en stalagmieten die als interieur van deze grot dienen. Het zijn zelfs de grootste van Europa!

Sziget – Bijna een half miljoen feestvierders trekken jaarlijks naar Sziget in Hongarije. In Augustus wordt dit eiland omgevormd tot een party-eiland van ongeziene proporties. Het festival duurt 7 dagen en geeft podia aan de grootste sterren van de wereld. In het verleden traden o.a. Rihanna, Lily Allen, Iron Maiden, Robbie Williams, Major Lazer, Netsky, Korn, The Prodigy, Kasabian, 30 Seconds to Mars, Armin van Buuren en vélé anderen op. Tickets zijn helemaal niet duur in vergelijking met onze eigen festivals. Tickets voor 7 dagen kosten €299 en een dagticket kost €65.
Ga je voor enkele dagen feest vieren? Bekijk dan ook deze handige checklist voor een festival camping.

Thermale baden – Verspreid over Hongarije, maar vooral in de hoofdstad, vind je heel wat thermale baden. De warme baden -met een zwavelgeurtje- zijn uitstekend voor de gezondheid en relaxerende zwemsessies. Maar wat ze pas echt speciaal maakt zijn de prachtige plekken waar ze in ondergebracht zijn! Gigantische gebouwen met subliem versierde gevels en verbazingwekkende interieurs. De Szechenyi baden zijn wellicht de bekendste, maar ook de Gellertbaden zijn buitengewoon.

Esztergom – Esztergom was vroeger de hoofdstad van Hongarije. Deze stad is dan wel niet zo levendig en groots als Boedapest, toch zijn er veel dingen te zien en te doen. Ga zeker langs de grootste kathedraal van Hongarije: de Esztergom basiliek.

Szentendre – Tijdens de zomer is Szentendre heel populair bij dagtoeristen. Dit kleine stadje heeft veel charme en lijkt zelfs een beetje op een mediteraans dorpje maar dan in het midden van Hongarije. De kleurrijke gebouwen, kasseistenen en nabijgelegen baden maken het een publiekslieveling.

Het Balaton meer is een van de grootste toeristische trekpleisters van het land voor zowel toeristen als locals.

Het Balaton meer is een van de grootste toeristische trekpleisters van het land voor zowel toeristen als locals.

   Vermijden in Hongarije

Openingsuren restaurants vergeten nakijken – Musea zijn bijna overal ter wereld op maandag gesloten, maar in Hongarije lijken restaurants die gewoonte ook overgenomen te hebben. Kijk altijd de openingsuren na vooraleer je richting restaurants stapt.

Zwembroek vergeten – Een reis naar Hongarije zonder een van de thermale baden te bezoeken? Not done! Om in één van deze aangename plekjes te vertoeven moet je wel je zwembroek meenemen. Niet vergeten dus!

Theaters bezoeken in de zomer – Wil je een theatervoorstelling bijwonen of gewoon naar het imposante interieur van een theatergebouw gaan kijken? Dat kan niet in de zomer! Door de hitte sluiten de theaters gedurende twee maanden (juli en augustus) hun deuren.

De Szechenyi baden van Boedapest zijn heerlijk om naar te kijken en nog heerlijker om in te relaxen!

De Szechenyi baden van Boedapest zijn heerlijk om naar te kijken en nog heerlijker om in te relaxen!

 Meer info over Hongarije

4.6/5 - (7 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam