Boedapest

Boedapest reisgids

Boedapest wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd. Een naam die toch wat moet betekenen! De Hongaarse hoofdstad is zonder twijfel één van de mooiste én goedkoopste steden van Europa. Het stadscentrum wordt in tweeën gespleten door de traag voorbij stromende Donau van waar je de grandioze stad alleen nog maar beter leert kennen. De fabelachtige monumenten zijn versierd met overdadige decoraties en bladgoud en ze laten de stad in een heerlijke sfeer baden. Boedapest is de stad van de thermale baden, de art-nouveau, gezellige koffiehuizen en eindeloze wandelingen. Een perfecte citytrip bestaat niet, maar Boedapest komt toch verdomd dichtbij...

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (3 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Het parlement van Boedapest baadt 's avonds in een gouden gloed.

Het parlement van Boedapest baadt ‘s avonds in een gouden gloed.

  Gemiddelde kosten in Boedapest

Lokaal geld – In de Hongaarse hoofdstad wordt betaald met de Hongaarse forint (HUF). Eén euro is ongeveer gelijk aan 280 HUF, maar de wisselkoers durft weleens te schommelen. Ga goed voorbereid op reis en wissel alvast wat geld om. Dat kan zonder commissie en tegen goede tarieven via Travelex.be.

Accommodatie – Wil je in één van de prachtige art-nouveau gebouwen van Boedapest slapen? De prijzen zijn best betaalbaar! Voor een vijfsterrenhotel betaal je tussen €90 en €200 per nacht. Eén ster minder kan je soms al vinden voor vijftig euro, maar reken toch eerder om €70 te betalen. Drie sterren begint bij €40 en loopt op tot €120 per nacht. Ook voor backpackers en budgetreizigers zijn er in Hongarije tal van mogelijkheden. Een goedkoop appartement, studiootje of één/tweepersoonskamer kan al voor €20.
Kijk zeker eens op booking.com en trivago voor een groot aanbod en acties en kortingen met de regelmaat van de klok.

Eten – Boedapest is iets duurder dan de rest van Hongarije, maar het eten is er nog steeds erg betaalbaar. Een uitstekend restaurant rekent meestal niet meer dan 5000 HUF (+/- €16) voor topgerechtjes. Meestal ligt het eerder rond 3000 à 4000 HUF.  Een snelle hap zoals een pasta of hamburger kan al voor iets minder dan 2000 Hongaarse forinten.
Ga gerust ook even pintelieren in een van de leuke bars, clubs of cafeetjes. Een pint kost je €1, een sublieme cocktail €3 tot €5.

Vervoer – Een enkel ticket op de bus kost 350 HUF als je het op voorhand koopt en 450 als je het van de buschauffeur aanschaft. Als je plant om regelmatig van het openbaar vervoer gebruik te maken, kan je ook meteen tien kaartjes kopen voor 3000 HUF.
Vergeet niet voor een ‘transfer ticket’ te vragen als je meerdere bussen moet nemen om naar je eindbestemming te komen. Zo’n ticket kost 530 HUF. 24u onbeperkt rondreizen in de hoofdstad kost 1650 HUF, en 72u kost je 4150 HUF.

Het overdadige interieur van de Sint-Stefanusbasiliek.

Het overdadige interieur van de Sint-Stefanusbasiliek.

  Tips om geld te besparen in Boedapest

Goedkoper bezoek aan het parlement – Vergeet je EU identiteitskaart niet mee te nemen als je een bezoekt wilt brengen aan het Parlement van Boedapest! Een normaal ticket kost 5200 HUF. Op vertoon van een identiteitskaart van de Europese Unie betaal je slechts 2000 HUF per persoon.

Trein, shuttlebus of bus & metro van/naar luchthaven – Taxi’s van/naar de luchthaven zijn duur! Je betaalt snel €25, terwijl een shuttlebus maar €7 per persoon kost. Je kan ook de goedkopere bus en metro nemen, maar dat duurt nogal lang. Vanuit het Nyugati station in Boedapest kan je ook een rechtstreekse trein nemen naar de luchthaven.

Goedkope riviercruise – Een boottocht langs de prachtige gebouwen van Boedapest moet je zeker doen! Om veel centjes uit te sparen op die dure riviercruises kan je evengoed de openbare ferries gebruiken. Deze varen van 1 mei tot 31 augustus en kosten bijna niets. Je krijgt er evenwel geen (saaie) bandopname die je vertelt langs welk gebouw je voorbijvaart, maar met een beetje googlen kom je dat snel zelf ook te weten.

Let op met geldautomaten – Haal alleen geld af bij geldautomaten die aan banken grenzen. De kleinere machines die je overal in de stad ziet troggelen je extra geld af door allerlei onnodige commissies. Soms wel tot 10% extra!
Kies ook altijd voor de optie: “geen wisselkoers omrekening”, de tarieven die je bank hanteert zijn altijd goedkoper.

Betaal cash en in euro – Bij het gebruik van debetkaarten of kredietkaarten wordt vaak extra commissie gerekend. Haal dus beter geld af met je kaart en betaal alles in cash.
Veel zaken laten je ook met euro’s betalen, maar laat die toch maar thuis. Ook zij hanteren belachelijk hoge wisselkoersen.

Ga te voet naar de burcht van Boeda – Nadat je de kettingbrug bent overgestoken kom je uit aan de burcht van Boeda. Van daaruit kan je de kabeltram naar boven nemen (1100 HUF enkel), maar het vergt echt niet veel klimwerk om naar boven te stappen. Laat de kabeltram voor wat het is en stap liever door het mooie park links daarvan.

De Szechenyi baden. Grandioze thermale baden voor zachte prijsjes!

De Szechenyi baden. Grandioze thermale baden voor zachte prijsjes!

  Wat te doen in Boedapest

Heb je meer inspiratie nodig? Lees dan ook dit artikel: Wat te doen in Boedapest?

Szechenyi baden – Boedapest staat bekend om de vele thermale baden die je in de stad kan vinden, maar geen één is er zo mooi als de Szechenyi baden. Dit gigantische badencomplex heeft zowel binnen- als buitenbaden en is het volledige jaar geopend. Het felgele gebouw is een lust voor het oog terwijl je jezelf kan onderdompelen in de heerlijk warme helende wateren van de baden. Raak verdwaald in de vele zwembaden en kom tot rust terwijl je het prachtige interieur in je opneemt. Voor een hele dag betaal je ongeveer €20. Er is ook de mogelijkheid tot het nemen van sauna’s of massages (tegen betaling).
Kan je geen genoeg krijgen van de baden? Bezoek dan ook het Gellertbad, nog zo’n fraai badhuis.

Bezoek het parlement – Het bekendste uitzicht van Boedapest is het Hongaarse parlement. Het mooi versierde gebouw loopt enkele tientallen meters langs de Donau en zowel voor- als achterkant zijn erg mooi. Ga zeker binnen in het parlement en laat je rondleiden door de mooie zalen die dit gebouw huist. Inwoners van de EU krijgen een fikse korting op de toegangsprijs. Vergeet je identiteitskaart dus niet!

Burcht van Boeda – Aan de overkant van de rivier, aan de Boeda zijde, vind je de burcht van Boeda. Nog zo’n groots gebouw dat je doet mijmeren aan de lang vervlogen romantiek. Het geheel van paleizen en kastelen houd je zeker voor enkele uren zoet. Vergeet het vissersbastion niet te bezoeken, want dit is volgens mij één van de mooiste plekjes van Boedapest. Van hier krijg je een ongeëvenaard uitzicht over de overkant van Boedapest, aan de Pest zijde.

Loop langs de Donau – De hele stad ligt langs de almachtige Donau rivier. Je moet dus echt wel langs het water stappen om Boedapest volledig te kunnen verkennen. Langs de rivier krijg je enkele van de mooiste uitzichten over de stad en kan je ook de schoentjes aan de Donau gadeslaan. Een triest gedenkmonument ter ere van de honderdduizenden Hongaars-joodse slachtoffers van wereldoorlog twee.

Kettingbrug – Als je de burcht van Boeda of de kasteelberg gaat bezoeken is de kans groot dat je de kettingbrug overloopt. Deze majestueuze brug heeft brede voetpaden en geeft je, wederom, een mooi uitzicht over de koningin van de Donau.

Gellert heuvel – Een tweede monumentaal gebied langs de Boeda zijde is de gellert heuvel, het hoogste punt van waar je de stad kan aanschouwen. Haal een frisse neus op in het vele groen terwijl je geniet van het verrukkelijke panorama aan de overkant.

Terrorhaza – Het huis van de terreur is één van de indrukwekkendste en interessante musea van Hongarije. Het handelt over de erg recente en vaak gruwelijke geschiedenis van Hongarije. Het land kwam in handen van de nazi’s en enkele jaren later was het de terreur van de communisten die aan vele Hongaren (vooral joden) het leven kostte. Het museum werd ondergebracht in het voormalige hoofdkwartier van de ‘pijlkruisers’ (nazi’s in Hongarije) en nadien de communistische staatspolitie.
Het vele beeldmateriaal, de ongelooflijke anekdotes en de gereconstrueerde verhoorkamers en cellen laten niet veel aan de verbeelding over. Een must-see in Boedapest!

De burcht van Boeda torent hoog uit boven Boedapest en staat aan de Boeda zijde van de stad.

De burcht van Boeda torent hoog uit boven Boedapest en staat aan de Boeda zijde van de stad.

   Vermijden in Boedapest

Theaterbezoek in de zomermaanden – In juli en augustus wordt het snikheet in de Hongaarse hoofdstad. Bijna alle theaters, ja ook het Budapest opera house, sluiten gedurende de zomermaanden.

Museum- en restaurants op maandag – Musea zijn meestal gesloten op maandagen, maar in Boedapest sluiten ook heel wat restaurants op die dag de deuren! Voor je je helemaal verlekkert op een bepaald restaurant kijk je dus maar beter naar de openingsuren!

Zwempak thuis laten – Wil je lekker relaxen in een van de heerlijk hete thermen? Vergeet dan zeker je zwempak niet! De meeste baden zijn open voor zowel mannen als vrouwen en dus wordt gevraagd om een zwempak aan te doen.

Het uitzicht vanop de Gellértberg van Boedapest is het beste dat je over de stad krijgt!

Het uitzicht vanop de Gellértberg van Boedapest is het beste dat je over de stad krijgt!

 Meer info over Boedapest

5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam