Ijsland

IJsland reisgids

Het land van vuur en ijs. Een benaming voor dit mysterieuze die niet juister kan zijn. Dit gigantische eiland herbergt slechts 330.000 inwoners maar heeft een landmassa die vele malen groter is dan België. Het immer veranderende landschap doet je denken aan een buitenaardse wereld. Geen wonder dat Ijsland decor staat voor zoveel films! Laat je verwonderen door de prachtige natuur in dit uitzonderlijk mooie land en ga op reis zoals je nog nooit eerder hebt gedaan.
Het land van de vikingen wordt gekenmerkt door hoge bergtoppen en diepe kloven, 's winters gevuld met ijs en gletsjers, 's zomers afgekoeld door zachte lentetemperaturen een heropleving van de natuur zoals je nog nooit zag.
Ijsland doet wegdromen.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Plaatsen in IJsland

Reykjavík

Het noorderlicht in Ijsland. Een prachtig natuurspektakel. Eens je het ziet hoop je dat het nooit ophoudt!

Het noorderlicht in Ijsland. Een prachtig natuurspektakel. Eens je het ziet hoop je dat het nooit ophoudt!

  Gemiddelde kosten in IJsland

Lokaal geld – in IJsland betalen ze met de IJslandse kroon. Honderd IJslandse kroon is grof geschat één euro. Voor de exacte waarde ten opzichte van de euro kan je eens kijken op deze website. Het is ook geen slecht idee om op voorhand al wat IJslandse kronen af te halen. Via websites zoals Travelex.be kan dat zonder provisie en het geld zelf kan je afhalen op de luchthaven of in een kantoor in België. Natuurlijk kan je ook geld bestellen bij je bank, maar reken daarbij wel een commissie en vaak ook een hoge provisie. Vergelijk dus!

Accommodatie – Voor al dat moois moet je wel wat over hebben. Een overnachting in Ijsland doet je portefeuille meteen wat lichter aanvoelen. Hostels of jeugdherbergen kosten niet veel in vergelijking met hotels. Prijzen liggen tussen zestien en vijfendertig euro per nacht. Als je van plan bent om naar Ijsland te gaan boek je deze hostels best zo snel mogelijk. Ik boekte reeds twee maanden op voorhand en alle hostels waren volledig uitverkocht…
Hotels hoeven niet per se heel veel te kosten. Ik had een budget hotel voor 32 euro per nacht. Prijzen verschillen vaak. Maar meer dan 50 euro zul je toch niet moeten betalen voor zo’n budget hotel.
Hotels en prijzen vergelijken in Ijsland kan je doen via deze en deze link.

Eten – De kost waar ik, nog steeds, verstelt van stond was voeding. Tot twee, drie keer duurder dan wat we in België en Nederland gewoon zijn. Zelf koken is de goedkoopste optie, maar zelf dan kan je eten je duur uitkomen. Voor een kant-en-klare lasagne van 500 gram uit de supermarkt betaalde ik twaalf euro. Voor een kleine diepvriespizza vier euro.
Op restaurant krijg je, gelukkig, waar voor je geld. Het is dan ook duur genoeg… Een kippenfilet met aardappeltjes en gestoofde groentjes kostte me omgerekend 28 euro. Lamsvlees met groentjes en puree kostte me bijna 38 euro!
Vis is meestal het duurst. De populaire schotels waarbij je verschillende typisch Ijslandse gerechten krijgt vullen je maag goed. Voor een prijskaartje van iets meer dan zeventig euro mag dat ook natuurlijk!

Vervoer – Het openbaar vervoer in Ijsland is uitstekend. Een enkel ticketje krijg je voor 400 ISK. Dat is ongeveer drie euro. Een dagkaart krijg je voor 1000 ISK, dus afhankelijk van wat je allemaal wilt zien kan dit goedkoper zijn. Vanuit Reykjavík zijn er vrij goede verbindingen met omliggende dorpen en steden. Om naar het noorden van Ijsland te gaan kan je een vliegtuig nemen of gebruik maken van bussen. Strætó en Trex zijn de twee bedrijven die richting de Highlands rijden. Tickets kosten tussen 7000 en 13.000 ISK.

Vluchten – IJsland mag dan wel een duur land zijn, de vluchten er naartoe zijn dat niet. Vanuit België kan je al een enkele vlucht naar gids boeken voor amper €50 per persoon via zoekrobots zoals SkyScanner.

Tours en excursies – Er is héél veel te doen en te zien in IJsland! Wat dacht je bijvoorbeeld van het noorderlicht zien? Of misschien wil je wel gigantische walvissen spotten? Dit en nog veel meer excursies beginnen bij +/- €50 per persoon. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is? Kijk dan eens naar deze website.

.

Elk seizoen in Ijsland is helemaal anders, en elk seizoen is een bezoek aan dit land waard.

Elk seizoen in Ijsland is helemaal anders, en elk seizoen is een bezoek aan dit land waard.

  Tips om geld te besparen in Ijsland

Drink kraantjeswater – Het water in Ijsland wordt door de natuur gefilterd met behulp van lavastenen. Hierdoor kan je -echt waar!- het water gewoon van stroompjes drinken. Er is maar één regel voor drinkbaar water: als het water doorzichtig is zodat je de bodem kan zien, dan kan je er ook van drinken. Een flesje water kost al gauw drie euro. Gebruik en hergebruik het dan ook.

Vermijd alcohol – Alcoholverslaafden kunnen veel geld verliezen in Ijsland. Door de hoge taxatie op alcohol kost een biertje je al snel vijf – zes euro. Wijn en korte drank nog veel meer. Als je dan toch echt alcohol nodig hebt koop je die best op de luchthaven. Daar zijn de alcoholische drankjes veel goedkoper.

Kook zelf – Als je kan. Niet overal zijn er keukens te gebruiken. Zelf koken doet je voedingskost al gauw dalen met 50 tot 75%.

Meerdaagse tour in plaats van aparte tours – Vreemd genoeg zijn sommige tours van enkele dagen goedkoper dan als je alle activiteiten van dag tot dag zou boeken. Bij deze meerdaagse tours zit overnachting en ontbijt ook inbegrepen. Dus dat kan een pak geld uitsparen. Bovendien kan je vaak ook meer zien doordat je geen al te grote afstanden moet afleggen.

Bus pass – Tijdens de zomermaanden kan je voor driehonderd euro een bus pass kopen die je onbeperkt op de bus laat springen (in één richting). Zo kan je van 7 juni tot 7 september zelf je route uitstippelen en alles op je dooie gemak bezichtigen. Stukken goedkoper dan bustours te regelen.

De ijsgrotten onder Ijsland zien er ieder jaar weer anders uit. Dit was één van mijn mooiste excursies die ik ooit deed!

De ijsgrotten onder Ijsland zien er ieder jaar weer anders uit. Dit was één van mijn mooiste excursies die ik ooit deed!

  Wat te doen in Ijsland

Golden circle – Wellicht de populairste daguitstap vanuit Reykjavík is de Golden Circle. Vanuit de hoofdstad trek je centraal Ijsland binnen en bezoek je Þingvellir, de Gullfoss waterval en de vader van alle geisers: Geysir. De gehele route is ongeveer driehonderd kilometer lang en laat gegarandeerd je mond openvallen.

Ondergrondse ijsgrotten – Laat je betoveren door een ondergronds ijspaleis. Deze tours zijn vaak heel duur (vanaf €150 pp). Maar ze zijn het geld meer dan waard. Het prachtig blauwe ijs vormt zich ieder jaar opnieuw en zorgt voor grote ruimtes waar je vol verwondering in kan neerdalen.

Gletsjerwandeling – Duizenden, miljoenen laagjes ijs dat op elkaar gestapeld is. Een gletsjer heeft wel iets weg van een woeste, bevroren zee. Doe ijzers rond je schoenen en betreed een spekgladde gletsjer temidden van kilometershoge bergen. Prachtige ervaring verzekerd!

Jökulsárlón Bekend van de James Bond films. In deze zee drijven gigantische en minder grote ijsschotsen. Elke dag ziet het landschap er anders uit doordat de ijsformaties afbreken, botsen of wegspoelen richting open zee. Her en der zie je ook enkele nieuwsgierige zeehonden opduiken.

Blue Lagoon – De befaamde blue lagoon zijn gigantische natuurlijk thermen waar je makkelijk een volledige dag in kan doorbrengen. Helemaal afgelegen van het stedelijke Reykjavík en omgeven door mooie bergformaties kom je hier zeker tot rust. Heerlijk!

Walvissen kijken – In Ijsland komen jaarlijks meer dan twintig verschillende soorten walvissen langs. Vertrek vanuit Reykjavík richting open zee en zie de speelse walvisstaarten, bekken en vinnen. Als je heel veel geluk hebt springt één van deze tientonners ook even voor je uit het water. Adembenemend zijn deze majestueuze rezen van de zee! Een walvis safari in IJsland kost je tussen €70 en €100+ per persoon.

Noorderlicht zoeken – Hoewel de kans in zuid-Ijsland klein is, kan je toch maar proberen! De Aurora Borealis is veel beschaamder in Ijsland in vergelijking met Noorwegen maar wanneer het licht in Ijsland danst… Is het absoluut de moeite waard!
Wil je zeker zijn dat je het noorderlicht ziet? Kies dan voor een noorderlicht excursie. Dat kan al voor €40 per persoon.

Zoek je naar nog meer dingen om te doen in IJsland? Lees dan zeker ook deze blogpost.

Honderden watervallen denderen met een ongeziene kracht naar beneden in Ijsland.

Honderden watervallen denderen met een ongeziene kracht naar beneden in Ijsland.

   Vermijden in Ijsland

Lang verblijf in Reykjavík – Vrienden van me zeiden het al: “Blijf niet te lang in Reykjavík. Er is niets te zien!” Maar dat geloofde ik natuurlijk niet. Twee dagen bleef ik er. Véél te lang! Op minder dan een dag kan je de hoogtepunten van de stad gezien hebben. Boek gerust tours vanuit Reykjavík, dan heb je ’s avonds of ’s morgens nog altijd voldoende tijd om de stad te verkennen.

Groenlandse gefermenteerde haai uitproberen – Een stukje haai uitproberen lijkt exotisch en spannend, toch? Vergeet het. Kokhalsneigingen gegarandeerd! Neem gerust een plakje haai mee voor je schoonmoeder. Ze zal er verzot op zijn!

Paraplu’s – Vijf minuten en je wordt de nieuwe Marry Poppins. Er is heel veel wind in Ijsland. In plaats van een paraplu kies je best voor een goeie kap.

Zwarte stranden? Ja, ze bestaan! In Ijsland natuurlijk.

Zwarte stranden? Ja, ze bestaan! In Ijsland natuurlijk.

Citytrips en aanbiedingen Ijsland

 Meer info over Ijsland

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
CheckOutSam: Reisblog met reistips voor over de hele wereld!