Israel

Israel reisgids

Israel lijkt voor velen een gevaarlijke vakantiebestemming, maar ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. De titels 'hoogste levensverwachting' (2009) en 'hoogste levensstandaard' (2014) krijg je immers niet zo maar.
In 1948 werd het land onafhankelijk verklaard, maar tot op heden zijn er nog steeds strubbelingen met de buurlanden en de Palestijnse gebieden. Dit schrikt heel wat toeristen af, tot spijt van de ongelooflijk vriendelijke Israelis. Met zijn ongelooflijk interessante cultuur, overheerlijke eten en prachtige natuurfenomenen is dit erg moderne en toegankelijke land een aanrader voor iedereen die van reizen houdt.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 november, 2018

5/5 - (2 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Plaatsen in Israel

Jeruzalem  |  Nazareth  |  Tel Aviv

De skyline van Tel Aviv. De moderne en open-minded hoofdstad van Israel.

De skyline van Tel Aviv. De moderne en open-minded hoofdstad van Israel.

  Gemiddelde kosten in Israel

Accommodatie – Israel is geen budget bestemming. Dat merk je aan de prijzen van de accommodaties in dit prachtige land. Een hostel is, zoals altijd, de goedkoopste optie als je het niet erg vindt om je privacy even te moeten missen. Voor één persoon betaal je tussen twintig en dertig euro.
Een budget tweepersoonskamer start al bij vijftig euro. Een hotel met drie of meer sterren start bij €100 per persoon. Indien je ook kleinere steden in Israel wilt gaan bezoeken, kan de prijs iets duurder -of minder duur- uitvallen. Afhankelijk van het beschikbare aanbod.
Voor een uitgebreid aanbod + prijzen in Israel klik je best verder naar booking of trivago.

Eten – Het eten in Israel is overheerlijk! Vreemd genoeg is fastfood erg duur (Een menu bij Mc Donalds kan €20 kosten!) terwijl een broodje falafel amper €4 kost.
Andere, lekkere Israelische gerechten zoals shoarma kosten niet veel meer.
Lunchen kan makkelijk voor tien à twaalf euro, avondeten kost je net iets meer. Een glaasje prik op een terras of in een restaurant kost ongeveer €3. Een biertje begint bij €4 à €5 (probeer zeker Goldstar – lekker!).

Vervoer – Israel is een erg modern land en er is dus een uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer en taxi’s.
Met de taxi vanuit Ben Gurion Airport naar Tel Aviv kost je tussen €30 en €40. Om naar Jeruzalem te taxi’en betaal je €70.
Zelf raad ik af om de taxi te veel te nemen, aangezien ze toch wel prijselijk zijn. Ook omdat het openbare vervoer uitstekend werkt en niet veel kost. In Tel Aviv kost een busrit 10 shekels (= +/- €2,2), in Jeruzalem kost een ritje op de tram je ₪5,9.
Vergeet niet dat er tijdens de Shabbat GEEN openbaar vervoer rijdt! Van vrijdagnamiddag (18u) tot zaterdagavond zijn er geen bussen of trams. Er zijn taxi’s beschikbaar, maar die rekenen extra aan omdat ze op een feestdag werken.

De vele stranden van Tel Aviv komen pas echt tot leven tijdens de Shabbat. Met de heerlijke water temperatuur is het ook perfect om even te zwemmen.

De vele stranden van Tel Aviv komen pas echt tot leven tijdens de Shabbat. Met de heerlijke water temperatuur is het ook perfect om even te zwemmen.

  Tips om geld te besparen in Israel

Eet lokaal eten – Falafel, hummus en shoarma zijn overheerlijk en kosten niet al te veel geld. Als je even rond kijkt kan ja al een van deze gerechten eten voor €3 à €4. Fastfood zoals Mc Donalds kost veel meer geld, dus laat dat maar links liggen.

Taxi? Zet de meter aan! – Neem je een taxi? Vraag dan altijd om de meter aan te zetten. De chauffeur zal je in sommige gevallen proberen vertellen dat het goedkoper is om op voorhand een prijs af te spreken, maar meestal is dat niet waar. Vergeet ook niet dat je bij taxi’s voor de tijd in de auto betaalt, niet voor de afgelegde kilometers. Vermijd dus drukke momenten!

Drink kraantjeswater – Het kraantjeswater in Israel is perfect drinkbaar. Je moet voldoende water drinken in dit warme land, en dus loopt de kost van flessenwater al gauw hoog op. Door kraantjeswater te drinken bespaar je gauw enkele tientallen euro’s per week.

Shabbat – Tijdens de shabbat wordt al het werk neergelegd. Behalve… De taxi’s. Dit vervoermiddel kost anders al meer dan genoeg, maar tijdens deze feestdag wordt je nog een extra percentage aangerekend.

israel-nazareth

israel-nazareth

  Wat te doen in Israel

Tel Aviv – Vanuit de Ben Gurion luchthaven is Tel Aviv het dichtste bij. Deze metropool van Israel is perfect om tot rust te komen op de uitgestrekte stranden met turquoise warme wateren. De stad bruist van het leven. Zelf noem ik het steevast het ‘Berlijn van het Midden-Oosten’, want iedere avond zijn er wel enkele clubs of feestjes die honderden feestvarkens uit de bol laten gaan.

Jeruzalem – Zelfs voor diegenen die alleen naar Israel gaan om te feesten, raad ik aan om een dagtrip naar Jeruzalem te doen. Je zal je ogen niet kunnen geloven! Deze prachtige stad bruist van de cultuur en geschiedenis en ‘s avonds kan je buiten het historische centrum ook veel plezier beleven.

Dode zee – Het gevoel dat je krijgt als je in de dode zee plonst is onbeschrijfelijk. Breng gerust enkele uren door in dit zoute, heerlijk warme, water. Vergeet niet om je ook even in te smeren met het slijk van dit gigantische meer; naar het schijnt heeft de modder heel wat voordelen voor je gezondheid.

Natuurparken – In Israel is er heel veel natuur te aanschouwen. Van de uitgestrekte woestijnen tot heuse oases, je vindt het er allemaal. Bezoek het Ein Gedi park vlakbij de dode zee en verkoel je in een van de vele watervalletjes, of ga kamelen rijden in de uitgestrekte woestijn. Ook onder water vind je heel wat prachtige natuur. Duiken doe je het best in Eilat.

Breng een bezoek aan een Kibbutz – Een Kibbutz is een gemeenschap die een klein beetje volgens een communistich / socialistisch systeem leeft. Laat je onderdompelen in hun levenswijze en sta versteld van hoe goed ze het hebben.

Steek de grens over naar Jordanië – Israel is relatief klein en je geraakt binnen enkele tientallen kilometers makkelijk in Jordanië. Als je één of twee dagen extra hebt, raad ik zeker aan om Petra of Jerash te gaan bezoeken. Voor mij waren het twee van de hoogtepunten van mijn reis.

De Rotskoepel of Dome of the Rock in Jeruzalem. Een prachtige moskee in het moslim gedeelte van de stad.

De Rotskoepel of Dome of the Rock in Jeruzalem. Een prachtige moskee in het moslim gedeelte van de stad.

   Vermijden in Israel

Te snel akkoord gaan met een prijs – In Israel zijn er heel veel marktjes. Initieel zullen ze altijd een veel te hoge prijs vragen. Vergeet dus niet om een beetje van de prijs te halen, wellicht betaal je zelfs nog te veel…

Jezelf grondig scheren voor de dode zee – Auch. Het zoute water wurmt zich tussen de vers onthaarde poriën en ik kan uit eigen ervaring spreken: het prikt!

Ga niet zelf op verkenning in bepaalde gebieden – Voornamelijk aan de Golanhoogten (Golan heights) kan het gevaarlijk zijn. Blijf waar de toeristen zijn en hang niet de held uit. In sommige delen liggen immers nog mijnen of andere onaangename oorlogstuigen.
Hetzelfde geldt ook in de dode zee.

Geen aangepaste kledij meenemen – Heel wat religieuze plekken zijn alleen te betreden met bedekkende kledij. Schouders, knieën en te diepe decolletés zijn een no-go. Israel kan heel warm worden, dus neem twee setjes kledij mee als je van plan bent om een tour te doen. In de busjes blaast de airco vaak ook onaangenaam koud.

De golanhoogtes in Israel. Dit is het grenspunt tussen Israel en Syrië.

De golanhoogtes in Israel. Dit is het grenspunt tussen Israel en Syrië.

Reizen en aanbiedingen in Israel

 Meer info over Israel

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Dode zee

de dode zee in Israel
[widgets_on_pages id=\"ADTOP\"] Masada of Massada is een vierhonderd meter hoge rots die strategisch werd ingepalmd door Koning Herodes en zijn volgers. Door de Romeinse bezetting van Jeruzalem moest de Joodse gemeenschap wel vluchten, en waar beter dan in een geïsoleerde woestijn waar niets
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam