Jeruzalem

Jeruzalem reisgids

De hoofdstad van Israel is erg belangrijk voor heel wat verschillende religies. Vooral in het oude stadsdeel zie je daar veel van terug. Pelgrims of nieuwsgierige toeristen zoeken hun weg door de smalle, overdekte straatjes van deze gigantische historische stad terwijl de vele souvenirwinkeltjes hen allerhande goddelijke souvenirs proberen aansmeren.
Ook buiten het historisch stadscentrum is er erg veel te zien. De olijfberg, de dode zee, Massada, Palestina, ... Zijn ook allemaal erg interessante bezienswaardigheden en liggen op vrij korte afstanden van deze prachtige stad. Vergeet zeker niet om ook buiten het historisch centrum op verkenning uit te gaan. Het modernere deel van Jeruzalem bruist 's nachts van het leven!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 november, 2018

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De immer bezige straatjes van Jeruzalem zijn bezaaid met toeristen, pelgrims en handelaars.

De immer bezige straatjes van Jeruzalem zijn bezaaid met toeristen, pelgrims en handelaars.

  Gemiddelde kosten in Jeruzalem

Accommodatie – Hoofdsteden zijn altijd duurder in vergelijking met de rest van het land. Voor backpackers raad ik het Abraham hostel in Jeruzalem zeker aan. Voor +/- twintig euro per nacht kan je er al een slaapplekje regelen, en voor Israel is dat echt spotgoedkoop.
Indien je liever wat meer privacy wilt, boek je beter een private tweepersoonskamer. Die beginnen in Jeruzalem rond €70, maar lopen al gauw op tot meer dan €120 per nacht.
Voor luxe betaal je nog een pak meer, omdat er niet heel veel hotels zijn met zoveel sterren in Jeruzalem. Een vier- of vijfsterrenhotel begint bij €400 per nacht, maar je krijgt er natuurlijk wel een heleboel voor terug…

Een volledig overzicht aan verblijfplaatsen in deze heilige stad vind je op deze pagina of via Trivago.
Jeugdherbergen kan je bekijken op deze pagina.

Eten – In Jeruzalem heb je zowel budget opties als culinaire opties. Lekker én goedkoop eten kan in de vele kleine restaurantjes en zaken die falafel, shoarma en hummus aanbieden. Voor 15 – 25 shekels kan je daar je buikje al rond eten.
In een restaurant betaal je iets meer. Gemiddeld €15 per persoon, maar dat hangt natuurlijk wel af van wat je wenst te spenderen.

Vergeet niet dat het vanaf vrijdagmiddag tot zaterdag shabbat is in Jeruzalem! Heel wat restaurants doen dan de deuren toe. Toch hoef je niet te wanhopen, want in de Armeense en Moslimbuurt zijn er nog heel wat plekjes die overheerlijke, authentieke gerechten serveren.

Vervoer – Jeruzalem is vrij uitgestrekt, maar niet zo dat je het niet te voet zou kunnen doen. De meeste bezienswaardigheden en interessante monumenten liggen erg dicht bij elkaar.
De tram rijdt er heel regelmatig (niet op de Shabbat!) en kost je iets meer dan één euro (actuele prijslijst) voor een enkele rit zonder overstap. Dit vervoersmiddel brengt je het vlotst naar de vele bezienswaardigheden.
Wil je vanuit het oude deel van Jeruzalem graag een overzicht krijgen over de stad (De mount of olives viewpoint)? Dan ben je verplicht om een taxi te regelen. Dat kost je tussen 150 en 200 shekels. Heel prijzig dus…

De klaagmuur van Jeruzalem. Indrukwekkend om te bezoeken tijdens de Shabbat!

De klaagmuur van Jeruzalem. Indrukwekkend om te bezoeken tijdens de Shabbat!

  Tips om geld te besparen in Jeruzalem

Drink kraantjeswater – Het grootste deel van het jaar is Jeruzalem erg warm. Daardoor raad ik aan dat je erg veel drinkt! Een flesje water kost al snel twee euro en op termijn kost dat toch echt wel wat geld. Bespaar door je flesjes telkens opnieuw op te vullen in je verblijfplaats! Het leidingwater van Israel is perfect drinkbaar.

Verblijf buiten het historische centrum – Natuurlijk is het leuker om binnen de stadsomwalling van Jeruzalem te vertoeven, maar de prijs binnen deze historische muren neemt ook drastisch toe! De meeste hotels of accommodaties liggen nooit verder dan twintig minuten stappen van het oude deel van de stad.

Ding af bij souvenirwinkels – Alle kleine of grote souvenirwinkeltjes in Jeruzalem kunnen je een veel betere prijs geven als je een beetje doorzet bij het afdingen. Bij de meeste winkeltjes vind je dezelfde spulletjes, dus als het niet lukt bij de ene kan je het elders ook nog proberen.

Lokale keuken – Fastfood is niet goedkoop in Jeruzalem. Een koosjere Mc Donalds maaltijd mag dan wel een leuk item zijn voor je bucket list, je moet er wel twintig euro voor neertellen… Voor een lekker broodje falafel, shoarma of hummus betaal je maar €4 à €5 en ze zijn veel lekkerder (en gezonder!).

Vermijd feestdagen – Accommodatie en zelfs restaurants worden duurder tijdens de grote Joodse feestdagen. Pasen, Sukkot en de High Holy days. Probeer tijdens deze periodes buiten Jeruzalem (of andere grote steden) te boeken.

De prachtige Rotskoepel (Dome of the Rock) is volgens mij het mooiste monument in Jeruzalem.

De prachtige Rotskoepel (Dome of the Rock) is volgens mij het mooiste monument in Jeruzalem.

  Wat te doen in Jeruzalem

Westmuur – Een van de bekendste uitzichten in Jeruzalem is zonder twijfel de westmuur. Misschien doet het niet meteen een belletje rinkelen, maar het synoniem die niet-joden aan deze muur geven vast wel: de klaagmuur.
Dit deel van de muur is het enige overblijfsel dat na de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen nog over is gebleven.
Deze muur is niet alleen voor de joden belangrijk, maar ook voor de moslims.
Zelf raad ik zeker aan om de muur te bezoeken op vrijdagavond, wanneer de shabbat van start gaan. Honderden joden trekken naar het plein waar deze muur zich bevindt en tegen de vroege avond borst er een gigantisch religieus feest los.

Rotskoepel – Aan de andere kant van de westmuur staat een van de oudste moslimgebouwen ter wereld. De Dome of the Rock of de Rotskoepel is een prachtig monument met zijn befaamde gouden koepel. Dit is geen moskee maar een gedenkplaats. Naast dit gebouw staat een van de heiligste moskeeën ter wereld: de Al-Aqsamoskee.
Als niet-moslim mag je geen van beiden betreden, maar gelukkig mag je wel de buitenkant aanschouwen. De bezoekuren zijn wel gelimiteerd, dus plan reeds op voorhand.
Open voor niet-moslims van zondag tot donderdag van 07:00 tot 11:00 en terug van 13:30 tot 14:30.

Olijfberg – Op de olijfberg hebben heel wat bijbelse gebeurtenissen plaatsgevonden, en voor veel pelgrims is deze heuvelrug die op enkele honderden meters van Jeruzalem ligt dan ook een bezoekje waard. Bovendien is hier ook het ‘Jerusalem viewpoint‘ te vinden. Van hier krijg je een prachtig uitzicht over de omwalde stad van Jeruzalem.
Als je je, zoals mij, afvraagt wat de keien en stenen op de vele graven op het Joodse kerkhof doen; zij fungeren als vervanging van bloemen.

Heilige grafkerk – De heilige grafkerk (soms ook wel de verrijzeniskerk genoemd) is één van de belangrijkste kerken van het Christendom. Volgens de Christenen is deze kerk gebouwd op de plek waar Jezus Christus gekruisigd en begraven werd. Ondertussen zijn er al heel wat nieuwe kerken op deze plek gebouwd, maar die dat er nu staat, stamt al af sinds de twaalfde eeuw.
Binnenin de kerk zie je heel wat pelgrims en is het vaak ook aanschuiven geblazen om een van de heilige monumenten of voorwerpen te mogen aanschouwen.

Andere religieuze sites en jeruzalem bezienswaardigheden – Alle religieuze sites opsommen en voorzien van meer info zou een beetje saai worden, maar toch zijn er heel wat aanraders die je ook moet gezien hebben.
De Via Dolorosa is een deel van de weg waar Jezus zijn tocht aflegde om vervolgens aan het kruis te worden genageld. De graftuin is een monument waarvan wordt gedacht dat Jezus hieruit zou zijn herrezen, maar ook in de chapel of the ascension ligt een steen waar men denkt dat Jezus uit is opgestegen naar de hemel. Ook de Church of Visitation, Mount Zion en vele anderen zijn interessant

Dode zee – Jeruzalem ligt erg dicht bij de dode zee. Dit zoute meer heeft een oppervlakte van meer dan duizend vierkante kilometer maar slinkt ieder jaar een beetje.
Op aarde is dit het laagst gelegen punt, omdat het 429 meter onder zeeniveau ligt. Eens je het slijk hebt doorsparteld kan je in het zoute water plonzen zonder bang te zijn van een verdrinkingsdood. Door de hoge concentratie aan zout (meer dan 30%!) blijf je immers, in welke positie dan ook, mooi aan de oppervlakte van het water drijven.
Vergeet niet om je ook in te smeren met het slijk van de dode zee. Het bevat immers heel wat mineralen en kristallen die erg goed zijn voor je lichaam.

Massada – Niet erg ver van de dode zee ligt het mythische Massada. Nadat de Romeinen Jeruzalem hadden overgenomen, was dit de laatste Joodse ‘nederzetting’ die stand bleef houden. Dit plekje staat enkele honderden meters in de hoogte, op een gigantische heuvel in het midden van de woestijn. De inwoners van Massada wouden niet eindigen als slaven of martelaars en besloten daarom om massaal zelfmoord te plegen. Je kan Massada te voet beklimmen via het slangenpad (gestoord!) óf via de speciaal aangelegde kabelbaan.

Ein Gedi – Ein Gedi is eenvoudig samen te bezoeken met Massada omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. Ein Gedi is een groot natuurreservaat waar heel wat frisse watervalletjes doorstromen en heel wat Israelisch wildlife te zien valt. De klim is dodelijk vermoeiend, maar het uitzicht die je van hier krijgt is adembenemend.

Uitgaan – Zelf had ik het niet verwacht, maar Jeruzalem is een uitstekende plek om het nachtleven te verkennen. Tijdens het weekend vind je -buiten het oude stadsdeel- heel wat hippe restaurants, clubs en bars die tot in de vroege uurtjes muziek in alle stijlen door hun speakers laten spelen.
De grootste concentratie aan deze verderfelijke feestpaleizen vind je rond Talpiot.

De dode zee strekt zich uit over Israel en Jordanië. Drijf op het zoute water en geniet van een kuur met het dode zee slijk!

De dode zee strekt zich uit over Israel en Jordanië. Drijf op het zoute water en geniet van een kuur met het dode zee slijk!

   Vermijden in Jeruzalem

Opvallend foto’s maken tijdens shabbat (Joodse kwartier) – Tijdens de shabbat (vrijdagnamiddag tot zaterdagnamiddag) móét je de klaagmuur bezoeken. Honderden joden komen dan hun religie in de bloemetjes zetten aan dit heilige monument. Als toerist wil je natuurlijk wel enkele plaatjes maken van deze festiviteiten, maar dat is eigenlijk verboden. Heel wat joden knijpen een oogje toe, maar er zijn er ook meer dan genoeg die erg boos worden en soms de telefonen uit je handen durven trekken als je niet stopt met foto’s nemen.
Betuig je respect en probeer je telefoon of camera zo min mogelijk boven te halen.

Verblijf binnen de omwalling – Een verblijf binnen de omwalling is veel duurder dan daarbuiten, maar het zou ook best kunnen dat je na een bepaald uur niet meer buiten mag. Er is -soms- immers een avondklok van kracht in het historische centrum.

Religieuze voorwerpen bij een bezoek aan de rotskoepel – De prachtige rotskoepel en de Al-Aqsamoskee zijn vrij te bezichtigen voor niet-Joden, maar er wordt wel van je verwacht dat je alle religieuze symbolen thuis laat liggen. Voor je dit plein betreedt wordt je streng gecontroleerd.

Geen aangepaste kledij – Bepaalde tempels, moskeeën, synagogen en kerken mogen niet worden betreden als je geen bedekkende kledij draagt. In de meeste gevallen moeten knieën, schouders en een te diepe decolleté worden bedekt.

Openbaar vervoer tijdens de shabbat – Tijdens de shabbat zijn heel wat winkels en restaurants gesloten. Hetzelfde geldt voor het openbare vervoer. Vanaf vrijdagnamiddag tot zaterdagnamiddag rijden er geen trams en bussen meer. Taxi’s tijden nog wel, maar zij rekenen een extra kost aan.

Een dagelijks tafereel binnenin de Heilige Grafkerk. Vrouwen knielen neer op de graftombe van Jezus.

Een dagelijks tafereel binnenin de Heilige Grafkerk. Vrouwen knielen neer op de graftombe van Jezus.

Reizen en aanbiedingen in Jeruzalem

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Jeruzalem

5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Dode zee

de dode zee in Israel
[widgets_on_pages id=\"ADTOP\"] Masada of Massada is een vierhonderd meter hoge rots die strategisch werd ingepalmd door Koning Herodes en zijn volgers. Door de Romeinse bezetting van Jeruzalem moest de Joodse gemeenschap wel vluchten, en waar beter dan in een geïsoleerde woestijn waar niets
Lees verder  

Citytrip Jeruzalem

citytrip jeruzalem
Drie uurtjes was het ongeveer rijden, inclusief verplichte pitstop aan een souvenirwinkeltje, eer we aankwamen aan de Allenby Bridge grensovergang. Alles verliep dit keer vrij vlot en op iets langer dan een uur werd de hele groep terug toegelaten tot Israel. Nu ja, Israel is eigenlijk fout.
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam