Tel aviv

Tel Aviv reisgids

Tel Aviv is de tweede grootste stad van Israel en ligt vrij centraal in het land. Door zijn nabijheid aan de kust heeft de stad een erg aangenaam klimaat en kunnen strandliefhebbers er het hele jaar door genieten van de mooie kustlijn. Tel Aviv is heel modern, maar het aangrenzende Jaffa zorgt ook dat geschiedenisfanaten en cultuurliefhebbers aan hun trekken komen.
In 2011 werd de stad uitgeroepen tot dé homostad van de wereld. Met de grootste gay pride ter wereld hoeft dit dan ook niet te verwonderen.
De stad krijgt ook soms bijnamen zoals 'The city that never sleeps' of 'Party Capital'. Je mag dus zeker zijn dat deze stad een uitstekende bestemming is voor levensgenieters en party animals!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De dijk van Tel Aviv.

De dijk van Tel Aviv.

  Gemiddelde kosten in Tel Aviv

Accommodatie – Israel staat slechts één plaatsje lager dan België in de duurste landen ter wereld, dus de prijzen zijn heel gelijkaardig als in België.
Voor een hostel betaal je tussen €20 en €35 per persoon. Zelf verbleef ik in het Abraham Hostel, en dat was toen ook het goedkoopste dat ik kon vinden (€20 / nacht).
Voor een budget hotel tel je ongeveer €50 neer voor een tweepersoonskamer. Een ongelooflijk luxueus hotel van vier of vijf sterren begint bij iets meer dan €200 per nacht.
Een volledig overzicht van de accommodaties in Tel Aviv vind je hier en hier.

Eten – Fastfood is heel duur in Tel Aviv. Een menu in McDonalds kost je makkelijk twintig euro per persoon.
Het goedkoopste eten vind je op een van de marktjes in Tel Aviv, zoals bijvoorbeeld in de Carmel Market. Hier vind je broodjes falafel, shoarma, hummus en andere Israelische specialiteiten voor veel minder geld. Afhankelijk van wat je neemt betaal je €3 à €4. Een versgeperst vruchtensap kost je tussen €2 en €4 per drankje.
Op restaurant betaal je 40 tot 100 shekels (+/- 10 tot 20 euro) voor een lekkere maaltijd.
Voor een overheerlijk -maar prijzig- ontbijt, raad ik aan om naar Benedict te gaan. Door locals aangeraden voor hét beste ontbijt die je kan vinden in Tel Aviv.

Vervoer – Vanuit de Ben Gurion luchthaven naar Tel Aviv betaal je tussen 140 en 170 shekels per rit. In de stad zelf is er gelukkig ook openbaar vervoer, want taxi’s zijn nogal prijzig.
Het openbaar vervoer kost je 10 shekels voor een korte tot middellange rit. Van het strand naar Rotshild Boulevard met de taxi kost tussen 40 en 50 shekels.
Wil je Tel Aviv een beetje persoonlijker leren kennen? Huur dan een fiets! Per dag betaal je 17 ILS (€4) (voor drie dagen 48 ILS, wekelijks 70 ILS). Dan kan je die voor een half uur gebruiken. Als je hem toch langer gebruikt betaal je daar nog een kleine vergoeding extra voor. Kijk voor meer info op de website van Tel-O-Fun.

Het begin van de stranden in Tel Aviv, met uitzicht op Old Jaffa.

Het begin van de stranden in Tel Aviv, met uitzicht op Old Jaffa.

  Tips om geld te besparen in Tel Aviv

Afdingen aan de Carmel Market – Heel wat toeristen en locals zijn gek op de Carmel Market in Tel Aviv. De prettige sfeer, maar ook de goedkope prijzen hebben daar zeker wat mee te maken. Vergeet niet dat je de prijs op deze markt vaak nog een hele hoop naar beneden kan halen. Ding dus gerust af.

Drink kraantjeswater – Israel is een modern land en overal stroomt er perfect drinkbaar kraantjeswater door de leidingen. In plaats van telkens twee euro per fles te betalen, vul je die beter telkens opnieuw op. Je bespaart er al gauw enkele tientallen euro’s mee! Zeker omdat je je vochtniveau regelmatig moet aanvullen bij deze warme temperaturen.

Kies voor de lokale keuken – De Israelische keuken is overheerlijk en veel minder duur dan fastfood of de westerse keuken. Ga gerust op restaurant, maar kies dit keer voor een gerechtje met humus. Lekker en véél minder duur.

Laat je GSM links liggen – Als je iedere foto onmiddellijk wilt delen op je sociale media accounts, raad ik aan om een lokale sim kaart aan te kopen. Telefoontjes ontvangen kost je met een Belgische simkaart €2,5 per minuut, zelf bellen kost je €6/minuut, een berichtje versturen 75 cent en een belachelijke €13 per MB internet die je gebruikt.

Boek via Tui – Vanuit België is het erg goedkoop om naar Israel te vliegen. Met Tui zijn er regelmatig acties waarbij je voor €150 al heen-en-terug (!) kan vliegen naar Tel Aviv. Zoek hier je vluchten.

De Carmel markt in Tel Aviv is een favoriet onder locals en toeristen!

De Carmel markt in Tel Aviv is een favoriet onder locals en toeristen!

  Wat te doen in Tel Aviv

In Tel Aviv uitgaan! – De naam ‘Party Capital’ krijg je niet zo maar! Elke dag (ja, ook tijdens de week.) zijn er tientallen feestjes her en der verspreid over Tel Aviv. De open minded geest van de stad zorgt voor enkele van de beste feestjes in de wereld!

Carmel Market – Als je houdt van een echte local experience kan je de Carmel Market niet links laten liggen. Deze gigantische overdekte markt verkoopt alles wat je je maar kan inbeelden. De geurige kruiden, zoete drankjes, kitscherige souvenirs en roepende marktkramers zijn een lieveling bij vele toeristen. Bovendien kan je hier heel goedkoop en héél lekker eten.

Levinsky markt – Nog zo’n marktje die zeker de moeite waard is om te bezoeken is de Levinsky markt. Hier vind vrijwel alleen winkels terug die allerlei gedroogde kruiden, specerijen en fruit aanbieden. Het is misschien iets minder gezellig dan de Carmel Market, maar de tropische geuren doen je zonder twijfel watertanden.

Old Jaffa – In feite noemt Tel Aviv volledig Tel Aviv Jaffa, en dus maakt dit deel ook nog steeds uit van de stad. Van hier groeide de stad tot zijn uiteindelijke proporties. Hier vind je dan ook de grootste concentratie aan culturele en geschiedkundige informatieve plekjes in Tel Aviv. Er zijn ook heel wat leuke marktjes, winkeltjes en kerkjes te bezoeken.

Strand, strand, strand! – Tel Aviv heeft prachtige stranden die in totaal meer dan tien kilometer lang zijn. Het azuurblauwe water is heerlijk warm en alleen op Shabbat wordt het er erg druk. Persoonlijk vond ik de stranden in Israel adembenemend mooi en perfect om tot rust te komen. Door de zachte briesjes oververhit je ook nooit echt.

Oud Jaffa, of Tel Aviv Jaffo is het historische centrum van Tel Aviv.

Oud Jaffa, of Tel Aviv Jaffo is het historische centrum van Tel Aviv.

   Vermijden in Tel Aviv

Niet afdingen op de markten – Ga je naar Carmel market of Levinsky market? Accepteer dan nooit onmiddellijk de prijs. Afdingen is altijd mogelijk. Vaak kan je tot wel de helft minder betalen dan wat oorspronkelijk wordt gevraagd.

Openbaar vervoer op vrijdag en zaterdag – Vanaf vrijdagnamiddag tot zaterdagnamiddag is het shabbat in Tel Aviv. Tijdens deze feestdag wordt al het openbaar vervoer stopgezet. Als je echt nog ergens moet geraken, zal je dat moeten doen via een taxi en deze vragen tijdens de shabbat een extraatje.
Hetzelfde geldt trouwens voor het meeste dagelijkse leven. De meeste winkels worden gesloten, net zoals de restaurants.

Fietsen en wandelaars kunnen ongestoord langs de dijk van Tel Aviv wandelen.

Fietsen en wandelaars kunnen ongestoord langs de dijk van Tel Aviv wandelen.

 Meer info over Tel Aviv

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Dode zee

de dode zee in Israel
[widgets_on_pages id=\"ADTOP\"] Masada of Massada is een vierhonderd meter hoge rots die strategisch werd ingepalmd door Koning Herodes en zijn volgers. Door de Romeinse bezetting van Jeruzalem moest de Joodse gemeenschap wel vluchten, en waar beter dan in een geïsoleerde woestijn waar niets
Lees verder  

Dag twee in Tel Aviv

carmel market tel aviv
Samen met een van de overblijvers (bijna iedereen was die dag al vertrokken), dacht ik dat het leuk zou zijn om nog een marktje te gaan opzoeken. Natuurlijk waren we even vergeten dat het nog steeds Shabbat was. Eens we de doodstille straten van het anders erg drukke Tel Aviv aanschouwden, wiste
Lees verder  


In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!