Florence

Florence reisgids

Florence of Firenze is een van de meestbezochte bestemmingen van Italië, en misschien zelfs ter wereld!
Dat hoeft niet te verwonderen, want deze prachtige stad staat bol van de activiteiten en bezienswaardigheden. Ik zag nog nooit een stad zoals Florence, die zo veel cultuur, geschiedenis en kennis in zich schuilhoudt!
Firenze is zeker geen bestemming voor iedereen. Als musea, Europese geschiedenis en kunst je niets zeggen, dan kan je hier niets doen.
Benieuwd geworden naar het bijzondere Florence? Lees er hieronder alles over.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

florence firenze

De prachtige skyline van Florence! Om bij weg te dromen, vind je niet?

  Gemiddelde kosten in Florence

Accommodatie – Doordat Florence zo’n drukbezochte stad is, kunnen prijzen voor hotels en jeugdherbergen snel oplopen. Voor een jeugdherberg betaal je tussen €20 en €30 per nacht, maar boek wel op voorhand. Want de goedkopere hostels zijn snel volboekt! Een budgetkamer kan al voor €30 à €40 per nacht, maar dan moet je zeker enkele maanden op voorhand boeken. Anders lopen de prijzen snel op tot ongeveer €60 per nacht.
De prijzen van een hotels met één ster liggen sterk uit elkaar. Reken zeker op €50, maar prijzen lopen al snel op tot €100 per nacht. Twee sterren kan vanaf +/- €60 per nacht en drie sterren hebben een basisprijs tussen €60 en €70.
Wil je nog iets meer luxe? Voor een vier- of vijfsterrenhotel spendeer je zo’n 250 à 500 per nacht.

Eten – Een eenvoudig broodje met lekkere Italiaanse ham of kaas kost tussen €5 en €10.
Ga je uit eten? Dan betaal je voor een voorgerecht tussen €8 en €15. Een hoofdgerecht begint rond de €18 en een heerlijk dessertje kost je nog eens €7 à €15.
Een lekkere fles Italiaanse wijn kost doorgaans tussen €20 en €30. Vergeet trouwens ook de ‘coperto’ niet! Een soort van verplichte fooi die ze overal vragen. Dat bedrag ligt tussen €2 en €5 per persoon.

Vervoer – Florence is een vrij grote stad, maar als je een beetje goed plant liggen alle bezienswaardigheden van Firenze dicht bij elkaar en kan je makkelijk van de ene naar de andere stappen. Als je toch het openbaar vervoer wilt nemen, dan kost je dat €1,20 als je het op voorhand koopt en €2 als je het op de bus zelf koopt. Een 24u kaart kost €5, een pas voor drie dagen kost €12 en een ticket voor 7 dagen kost je tenslotte €18.

Om van de luchthaven naar je hotel te worden gebracht kan je een shuttlebusje boeken vanaf €9 per persoon.

Als je alleen een citytrip naar Firenze plant, dan zou ik geen auto huren in Italië. Als je er een road trip van wilt maken, vind ik dat dan wel weer een goed idee.

Goedkope vluchten – De goedkoopste vluchten die ik vond van Brussel naar Florence beginnen rond €30 à €40 voor een enkele vlucht. Vanuit Amsterdam zijn de prijzen gelijkaardig, maar heb je vaak wel iets meer beschikbare data voor deze lage prijzen. Wil je weten hoe je altijd de laagste prijzen kunt vinden? Lees dan zeker dit artikel.

Excursies – Firenze of Florence heeft honderden musea die de moeite waard zijn om te bezoeken! Denk daarbij aan de fenomenale Galleria degli Uffizi of de adembenemende Galleria dell’Accademia. Voor €17 kan je al een skip-the-line ticket kopen (en geloof me… Dat is nodig!) voor het Uffizi. Voor €20 per persoon kan je ook de Galleria dell’Accademia bezoeken.

Probeer zeker de dom van kathedraal van Florence te bezoeken. Als je zelf geen tickets meer kan reserveren (ze zijn vaak dagen op voorhand uitverkocht), kan je een rondleiding krijgen voor €49. Als je van plan bent om veel dingen te bezoeken in Florence, dan raad ik aan om de Firenze Card aan te schaffen. Met deze totaalbundel mag je héél veel musea en bezienswaardigheden bezoeken, 72u lang.

uffizi florence firenze

Het Uffizi. Eén van de mooiste musea ter wereld!

 Tips om geld te besparen in Florence

Vermijd het openbaar vervoer – Het openbaar vervoer is niet héél duur in Florence, maar je hebt het echt niet nodig… De meeste bezienswaardigheden liggen erg dicht bij elkaar en zijn makkelijk te voet te doen. De enige plek die enige inspanning vergt is de Piazzale Michelangelo en de omliggende bezienswaardigheden (Giardini di Boboli, bvb.), maar al de overige musea en activiteiten liggen erg centraal in de stad.

Koop een Firenze Card – De kans is groot dat je veel gaat bezoeken in Florence. Als je daar drie dagen of meer bent, raad ik aan om een Firenze Card aan te schaffen. Met deze kaart mag je 72 uur lang 72 bezienswaardigheden bezoeken. Het lijkt op het eerste zicht veel geld, maar vergeet niet dat de entreeprijs veel duurder uitkomt als je alle musea apart bezoekt. Als je het Uffizi en de Galleria dell’Accademia gaat bezoeken zit je al meteen aan de helft van dat bedrag… Bovendien krijg je ook nog enkele extra voordelen met deze kaart.

Boek op voorhand – Firenze is een ontzettend populaire vakantiebestemming. Hotels en vluchten raken snel volboekt en daardoor blijven alleen de duurdere opties nog over. Plan je reis al een beetje op voorhand en je kan makkelijk honderden euro’s besparen. Probeer om toegangstickets en excursies ook al op voorhand te regelen. Deze prijzen veranderen wel niet, maar ze raken wel snel uitverkocht… En het zou zonde zijn om sommige dingen te missen als je in deze mooie stad bent!

Ga niet uit eten in de toeristische delen – Vermijd toeristische pleintjes en straten. Daar is het eten vaak van minder goede kwaliteit, en je betaalt er ook veel meer. Vergeet ook niet dat er bovenop de prijzen altijd nog een ‘coperto’ komt. Een klein bedrag die extra wordt aangerekend per persoon. Meestal ligt dat tussen €2 à €4.

Drink je koffie al staand – Ben je fan van koffie? Dan zal je in Italië niet te klagen hebben! De lekkerste espresso’s vind je zowat overal in Florence, maar wist je ook dat het goedkoper is om je koffie al staand op te drinken? In plaats van je neer te ploffen, blijf je beter gewoon aan de bar staan. Per koffie scheelt het soms wel €1! En als je veel koffietjes drinkt… Gaat het al snel om véél euro’s!

kathedraal florence firenze

De drie onderdelen van de kathedraal van Firenze: de kathedraal, de klokkentoren en het baptisterium.

  Wat te doen in Florence

Lees zeker ook het artikel over alle bezienswaardigheden in Florence.

Het Uffizi – Eén van de meest indrukwekkende musea dat ik ooit zag! In dit kunstmuseum zie je schilderijen, beeldhouwwerken, fresco’s en zowat alles wat je maar kan bedenken. Heel veel van deze werken zijn afkomstig van ’s werelds grootste en bekendste kunstenaars, en je mag er dus zeker van zijn dat je onder de indruk geraakt van al deze mooie kunstwerken van het Uffizi museum! Probeer een skip-the-line ticket te bemachtigen, want de wachtrijen zijn hier soms ontzettend lang…

Galleria dell’Accademia – Het tweede meest bezochte museum van Florence is de Galleria dell’Accademia, en daar is eigenlijk maar één reden voor. Hier staat immers dé David. Eén van de bekendste werken van Michelangelo. Dit museum is eigenlijk vrij klein, maar toch vind je er ook een mooie kunstcollectie terug. Je ziet er voornamelijk beeldhouwwerken, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan religieuze schilderijen.

De kathedraal van Florence – De kathedraal van Florence bestaat uit drie delen. De kathedraal zelf met de indrukwekkende koepel, de klokkentoren en het baptisterium. Alle drie deze onderdelen zijn héél indrukwekkend. De buitenkant is fenomenaal mooi, maar de binnenkant van alles is minstens even mooi. Ga zeker ook de koepel verkennen, maar vergeet niet om je tickets al enkele dagen op voorhand te reserveren, want anders kan je er niet op.

Palazzo Vecchio – Het lijkt wel alsof Florence alleen maar prachtige gebouwen heeft! Het Palazzo Vecchio ziet er vanbuiten niet heel mooi uit -althans volgens mij!-, maar de binnenkant is gewoon… WOW! Alle kamers zijn rijkelijk versierd met meesterwerken, bladgoud en gedetailleerd uitsnijwerk. Vanuit de toren van het Palazzo Vecchio krijg je bovendien ook nog een fenomenaal panorama over Firenze. Je mag dit zeker niet overslaan dus!

Ponte Vecchio – Deze oude brug ziet er nog net zo uit als vele eeuwen geleden. Dit charmante bouwwerk is tegenwoordig de plek waar je alle juweliers van Florence vindt, maar ooit vond je hier alleen maar slagers. Omdat er een geheime gang boven de Ponte Vecchio loopt waar de steenrijke Medici familie over liep, eisten zij dat alle slagers (met hun stinkend slachtafval) een ander onderkomen zochten en… Zo geschiede! Dit is werkelijk een van de mooiste bezienswaardigheden van Florence.

Boboli tuinen – Wil je graag kunst combineren met natuur? Ga dan naar de Boboli tuinen! Dit grote park is bezaaid met lekker ruikende bloemetjes en heel wat groen, maar je vindt er ook enkele prachtige beeldhouwwerken. Van op de top krijg je trouwens een erg mooi uitzicht over Florence.

Piazzale Michelangelo – Voor het beste uitzicht over Florence moét je naar de Piazzale Michelangelo. Het is een stevige klim, maar het uitzicht van hier is fenomenaal mooi. Als je een mooie zonsondergang wilt meemaken, moet je zeker naar hier komen. Het kan wel erg druk worden, dus kom op tijd als je een goed plekje wilt!

Mercato centrale – Wie houdt van eten en lokale marktjes mag de Mercato Centrale zeker niet overslaan. Dit overdekte marktje vindt iedere dag plaats en is een streling voor al je zintuigen! Hier kan je trouwens ook erg lekker en goedkoop eten. Op de tweede verdieping vind je zelfs een volledige etage met alleen maar restaurants! Op de eerste verdieping vind je bakkerijtjes, slagerijen, bloemenverkopers, maar ook andere leuke hebbedingen worden hier aangeboden.

Palazzo Medici Riccardi – Als je geen genoeg kan krijgen van majestueuze paleizen met rijkelijk versierde interieurs, dan moet je ook nog naar het Palazzo Medici Riccardi. Lang geleden woonde de invloedrijke Medici familie hier, en met hun onmetelijke rijkdom zorgen zij ervoor dat ook dit gebouw prachtig werd versierd. Voor mij waren er twee hoogtepunten in dit gebouw: de kamer met de geschilderde wereldkaarten en de gouden kamer.

Basilica di Santa Croce – Er zijn ontzettend veel mooie kerkjes, kathedralen en basilieken in Florence, maar de Basilica di Santa Croce is toch echt een van de mooiste. Vanbuiten spreekt deze kerk me al erg aan, maar vanbinnen is ze eingelijk nog mooier. In de kerk zelf vind je prachtige glas-in-lood raamwerken en een mooi binnenpleintje.

Overweeg een daguitstap naar Cinque Terre en Pisa – Zoals je ziet is er héél veel te doen in Florence, maar ook in de omgeving valt er iets te ontdekken! Ga de toren van Pisa bezoeken of trek je beste wandelschoenen aan en zak af naar de Cinque Terre: twee prachtige plekjes die heel vlot te bereiken zijn vanuit Florence.

david michelangelo florence firenze

Eén van de beroemdste beeldhouwwerken ter wereld: De David!

  Vermijden in Florence

Te veel plannen in weinig tijd – Er zijn meer dan honderd musea in Florence. Ze allemaal bezoeken zou onbegonnen werk zijn, maar zelfs als je er maar een handjevol bezoekt heb je veel tijd nodig. In de twee bekendste musea, Gallerdia dell’Accademia en het Uffizi, heb je al gauw enkele uren nodig. Er is zo veel te zien dat je aandacht verdient, ga dus niet te snel en geniet!

Niets op voorhand vastleggen – Of het nu gaat om accommodaties, vluchten of excursies: probeer alles al een beetje vast te leggen. Hotels en vluchten zijn veel goedkoper als je ze -minstens- enkele weken op voorhand boekt. Excursies schelen in prijs niet veel, maar ze raken wel vliegensvlug uitverkocht… Ik herhaalde het in deze gids al verschillende keren, maar als je de koepel van de Duomo van Florence wilt bezoeken móét je die op voorhand reserveren, anders kom je er nooit op.

Tijd verspillen met wachten – Firenze is razend populair. Daardoor zijn de wachtrijen voor vele bezienswaardigheden, musea en activiteiten vaak erg lang. In plaats van te wachten kan je vaak al een bezoek plannen op een vast tijdstip, of voor een kleine meerprijs een skip-the-line ticket kopen. Zo’n ticket kost niet veel meer en is de prijs meer dan waard! Koop je ticket alvast online en bespaar zo tijd.
Met een Firenze Card mag je bepaalde wachtrijen ook gewoon voorbij lopen.

Geen bedekkende kledij – Je gaat in Florence ongetwijfeld enkele kerkjes of godsdienstige plekken bezoeken. Ze zijn hier bijlange niet zo streng als ik Rome, maar toch wordt er gevraagd om knieën en schouders te bedekken. Neem dus altijd een extra kledingstuk mee als je op verkenning gaat in deze magische stad.

Geen comfortabele schoenen dragen – Fashionista’s opgelet: hoge hakken dragen in Florence is een slecht idee! De wegen zijn bezaaid met kasseien, maar ook de grote afstanden die je te voet aflegt zijn veel aangenamer met platte schoenen. Draag dus comfortabel schoeisel voor een comfortabele citytrip. Kijk ook eens naar dit lijstje met de beste wandelschoenen van dit moment.

Huur geen auto – Florence is dan wel geen kleine stad, het openbaar vervoer is uitstekend en er is hier meer dan genoeg te doen om een midweek te vullen. Alleen als je een rondreis door Italië maakt, zou ik aanraden om een wagen te huren. Zo kan je meteen ook enkele uitstapjes maken naar o.a. Cinque Terre, Bologna en Pisa!

Basilica di Santa Croce

De Basilica di Santa Croce. Volgens mij één van de mooiste kerken in Florence.

 Uitstapjes naar Florence

» Alle tours en excursies in Florence

 

Citytrips en aanbiedingen naar Florence

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Florence

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam