Venetië

Venetië reisgids

Het prachtige Venetië is een droombestemming voor heel veel mensen. Logisch! Want de gezellige straatjes die langs het zacht kabbelende water lopen zijn uniek op deze aardbol. Romantischer kan bijna niet!
Tijdens de lente- en zomermaanden is Venetië een perfecte bestemming. Het is er lekker warm en je kan genieten van de authentieke sfeer die er hangt. Net zoals jij, zijn er heel veel mensen die denken aan een bezoek naar Venetië. Daardoor kan het soms heel druk worden in deze mooie stad. Gelukkig is Venetië erg groot en is het eenvoudig om je te verstoppen van de massa's. En als dat niet lukt, dan spring je toch gewoon de boot op naar een ander eiland in de Venetiaanse lagune?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 03 juni, 2020

4.4/5 - (16 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Citytrip aanbiedingen

rialtobrug venetie

De prachtige Rialtobrug. Je ziet het niet meteen, maar deze brug is heel breed! Er is zelfs een winkelstraat op gemaakt!

  Gemiddelde kosten in Venetië

Accommodatie – Als je een beetje zoekt, dan zijn hotels of verblijfplaatsen in Venetië erg betaalbaar. Veel hangt natuurlijk af van de plek waar je overnacht.
Voor een jeugdherberg in het centrum betaal je tussen €25 en €30 per persoon. Voor ampel enkele euro’s meer heb je al een kleine eenpersoonskamer. Als je het niet erg vindt om de bus te nemen richting Venetië, dan kan je ook in de onmiddellijke omgeving verblijven. Daar zijn enkele kleine hotels en campings, die je vanaf €15 per nacht aan een slaapplek kunnen helpen.
Wil je graag wat meer luxe? Voor vijf sterren betaal je tussen €250 en €350 per nacht, maar je krijgt er natuurlijk wel wat voor terug. Eén ster minder kan al voor €80 per nacht, maar gemiddeld kost een viersterrenhotel rond de €150. Driesterrenhotels in Venetië beginnen bij €50, en accommodaties met twee sterren  kunnen soms al voor €30 (evenveel als de meeste jeugdherbergen!).
Vergelijk prijzen en beschikbaarheid in Venetië op AgodaBooking en Trivago.

Eten – Prijzen van restaurants verschillen sterk in Venetië.  Hoe dichter je bij bekende trekpleisters gaat dineren, hoe duurder het meestal wordt. Als je houdt van lekkere pasta, maar er geen fortuin aan wilt spenderen zijn er voldoende take-away mogelijkheden. Voor een goedgevulde maag betaal je hier ongeveer €10. Ga je toch liever in een restaurant zitten? Reken dan tussen €10 à €20 voor je eten, en tussen €3 en (!) €5 voor een frisdrankje. Bier kost je nog meer! Vergeet ook niet dat heel wat restaurants een ‘coperto’ vragen. Een soort van verplichte fooi. Per persoon is dat nog eens €3 à €6 extra.
Ben je op zoek naar lekkere restaurants in Venetië? Lees dan ook even mijn ervaringen over enkele (niet zo dure) lekkere restaurants.

Vervoer – Venetië is best groot, en ik raad dan ook aan om het openbaar vervoer te gebruiken als je veel wilt zien. Door de kanaaltjes kan je immers niet overal oversteken, en soms moet je daardoor een grote omweg maken. Als je gebruikt wilt maken van al het openbaar vervoer (de vaporetto boten binnen Venetië en de bussen buiten Venetië) dan kan je een ACTV kaart kopen. Voor één dag betaal je €20, twee dagen €30, drie dagen €40 en 7 dagen €60. Een enkel ticket is maar geldig voor 75 minuten en kost je €7,5… Je komt dus al snel voordeliger uit met een dagkaart.
Iedereen die tussen 6 en 29 jaar is kan een voordeeltarief krijgen. In plaats van een gewoon ACTV kaartje te kopen, moet je vragen naar een ‘Rolling Venice‘ kaart. Deze kaart is drie dagen geldig op het openbaar vervoer en geeft je heel wat kortingen in de stad. Voor een Rolling Venice pass betaal je €29.

Excursies – Er zijn heel veel dingen om te doen in Venetië. Door de vele toeristen is het soms erg lang aanschuiven voor je ergens binnen kan. Gelukkig kan je vaak al tickets op voorhand aanschaffen. Denk daarbij aan een bezoek aan het Dogepaleis, een visite aan de San Marco basiliek, een gondelvaart in Venetië maar even goed vervoer van de luchthaven.
Voor €8 regel je een shuttlebus van Marco Polo Airport (of met de watertaxi voor €32!), voor €12 vanuit Treviso. Voor meer rondleidingen, tours en excursies kijk je best eens naar het aanbod van Getyourguide.

reisgids venetie

Venetië staat bomvol met mooie gebouwen. Je weet niet waar je eerst naar moet kijken!

 Tips om geld te besparen in Venetië

Neem dagkaarten voor het OV – De kans is groot dat je naar Venetië komt voor enkele dagen. In plaats van telkens opnieuw tickets te kopen voor de vaporetto (boot die als openbaar vervoer gebruikt wordt) koop je beter meteen een dagkaart, of tickets voor enkele dagen. Een kaartje voor eenmalig gebruikt kost immers al €7,50 en een eendagskaart kost maar €20. Hoe meer dagen je neemt, hoe voordeliger het ticket is.

Verschillende tarieven voor gondola’s – Als je graag mee wil varen met een gondel in Venetië, weet dan wel dat je daarvoor diep in je geldbeugel moet tasten. Voor 30 à 40 minuten betaal je €80 voor een gondelvaart. Daar mogen maximaal zes mensen in de boot mee. De prijs blijft hetzelfde, ongeacht het aantal passagiers. Wil je een romantische rondvaart bij zonsondergang? Na 19u kost een gondelvaart van 40 minuten je honderd euro. Reis je alleen of met twee en wil je niet de volle pot betalen? Voor €30 kan je met enkele andere toeristen in een bootje kruipen.

Eet nooit rond de toeristische trekpleisters – Vermijd de buurt rond het San Marcoplein als je op restaurant gaat. De prijzen van restaurants schieten hier de hoogte in en het eten is hier vaak veel minder lekker dan elders in Venetië. Soms lijken de prijzen oké, maar dan word je plots verrast met een gigantische ‘coperto‘ (verplichte fooi)…

Vermijd de drukste periodes – ‘s Zomers en in schoolvakanties wordt het nog drukker dan anders in Venetië. Dat betekent dat hotels vaker volzet zijn en ook veel duurder zijn. Zelfs restaurants lijken hun prijzen aan te passen. Venetië is ook mooi in de wintermaanden! September en oktober hebben trouwens ook nog veel zonnige en warme dagen.

Drink je koffie al staand – Als je gewoon even een opkikkertje nodig hebt is het een goed idee om een Italiaanse espresso te bestellen. Drink hem al staand op aan de bar en je betaalt veel minder dan wanneer je gaat neerzitten!

burano venetië

Sla het kleurrijke Burano niet over en pik het gezellige Murano ook meteen mee. Deze twee eilandjes liggen op een beugschoot van Venetië, en maken deel uit van de Venetiaanse lagune.

  Wat te doen in Venetië

Heb je nog meer inspiratie nodig? Lees dan ook dit artikel: Bezienswaardigheden en dingen om te doen in Venetië.

De kanalen – Venetië werd op het water gebouwd. Het is dan ook niet vreemd dat er zoveel waterweggetjes tussen de straten lopen. Het water klotst zacht tegen de huizen en op de drukste knooppunten zie je op ieder moment van de dag tientallen boten elkaar kruisen. Het is een hele belevenis om deze kanaaltjes met je eigen ogen te zien. Ga zeker eens op de Rialtobrug staan om daar het drukste punt gade te slaan. Natuurlijk moet je ook eens in een bootje zitten om de Venetiaanse lagune zelf te verkennen. Dat kan met het openbaar vervoer, maar veel romantischer is natuurlijk met een gondel door Venetië varen!

Burano – Venetië bestaat uit veel meer eilandjes dan alleen het centrum! Burano is volgens mij het mooiste eiland dat in de Venetiaanse lagune ligt. Het hele eiland staat vol met felgekleurde woningen. Ook hier lopen heel wat kanaaltjes door de stad, maar dit keer zijn ze omringd door flashy huisjes. Zonder twijfel is dit een van de mooiste bezienswaardigheden van Venetië!

Murano – Wie graag een iets rustiger deel van Venetië wilt ontdekken, moet de vaporetto richting Murano nemen. Dit eiland staat bekend voor zijn glasblazers en het mooie Venetiaanse glas, maar ook de straatjes en het centrum zijn een lust voor het oog. Het is hier veel rustiger dan in Venetië zelf en op z’n minst even mooi!

Het Dogepaleis – Venetië is altijd een rijke stad geweest. Dat maakt het Dogepaleis wel duidelijk! Dit gebouw is al indrukwekkend vanbuiten, maar wacht maar tot je het ook vanbinnen ziet. Gouden plafonds, onschatbare kunstwerken en heel wat verhalen van macht en intrige. De wachtrijen voor het Dogepaleis kunnen soms lang aanslepen, dus ik raad aan om je tickets al op voorhand aan te schaffen.

T Fondaco dei Tedeschi – Een stad vanuit de lucht zien is altijd leuk. Vanaf de bovenste verdieping van het T Fondaco dei Tedeschi krijg je een panoramisch uitzicht over het machtige Venetië. De rode daken worden afgewisseld door blauwe kanaaltjes met honderden gondola’s in de weer om toeristen rond te varen. Het T Fondaco dei Tedeschi is een gigantisch shopping center, maar wees niet bang: je moet er niks kopen om naar de bovenste verdieping te gaan!

San Marcoplein – Je kan Venetië natuurlijk niet verlaten zonder op het San Marcoplein te hebben gestaan. Dit is zonder twijfel het belangrijkste punt van Venetië. Het is hier vaak wel erg druk. Dat komt trouwens niet alleen door de mensen, want er zijn ook altijd wel enkele honderden duiven te vinden! Hier zie je ook heel wat bezienswaardigheden zoals de San Marcobasiliek en het Dogepaleis. Van hieruit krijg je ook een mooi uitzicht over de Basiliek van Santa Maria della Salute aan de overkant van het kanaal.

De verschillende bruggen zien – Om al die kanaaltjes over te steken moeten er natuurlijk veel bruggen zijn. Volgens mij is er geen enkele brug die lelijk is of er gewoon uit ziet in Venetië! Probeer zeker eens op de Rialtobrug te lopen en het verhaal achter de Brug der Zuchten te weten te komen. Beiden zijn prachtig!

Libreria Acqua Alta – Een boekenzaak lijkt misschien geen geweldige activiteit om te doen in Venetië, maar niets is minder waar. Deze unieke boekenwinkel lijkt wel ontploft! Duizenden boeken staan kriskras door elkaar en liggen her en der verspreid. Temidden van deze drukte staan ook enkele bootjes (ja, ook een gondel!). Ga zeker eens naar buiten. Daar vind je een trapje gemaakt van boeken. Als je daarop stapt krijg je een leuk uitzicht over één van de kanalen die naast de Libreria loopt.

kanalen van venetie

Zeg nu zelf… Venetië is toch adembenemend mooi?

  Vermijden in Venetië

Geef vogels geen eten – De duiven op het San Marcoplein zijn een attractie op zich, maar sinds enkele jaren is het verboden om de vogels te eten te geven. Als je wordt betrapt kan je zelfs boetes krijgen!

Eet of drink niet op het San Marcoplein – En dat om twee redenen. Enerzijds is het er veel te duur en de kwaliteit is niet denderend, anderzijds krijg je een boete als je rondloopt met eten in de hand. Zet jezelf neer op één van de bankjes of aan de trappen en eet daar je snack rustig op… Of ga ergens anders eten! Er zijn veel betere plekjes om je maaltijd te nuttigen in Venetië.

Ergeren aan de gigantische toestroom aan toeristen – Venetië is een van de drukst bezochte plaatsen ter wereld! Daardoor zijn er op elk moment van het jaar heel veel toeristen. Als je daar niet van houdt, raad ik aan om drukke plekken zoals het San Marcoplein te vermijden. Venetië is groot genoeg om te kunnen genieten van rustige plekjes!

gondelvaart venetie gondola reisgids

En voor wie het heel romantisch wilt maken… Een gondelvaart neemt je mee langs de mooiste locaties van Venetië!

 Uitstapjes naar Venetië

» Alle tours en excursies in Venetië

 

Citytrips en aanbiedingen naar Venetië

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Venetië

4.4/5 - (16 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Citytrip Venetië: Tips en meer info

citytrip venetie
Citytrips bekijken Vliegtickets bekijken Hotels bekijken Tours bekijken Venetië is een bijzonder mooie stad. Toegegeven: in het seizoen is het hier erg druk en vaak moet je lang in de rij staan om ergens binnen te komen, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de stad
Lees verder  


Hoe goedkoop vliegen naar Venetië?

vliegen naar venetie
Dankzij onderstaand advies en handige tips wordt jouw zoektocht naar goedkope vliegtickets Venetië heel wat efficiënter en mèt resultaat. All aboard! Eerder zocht ik al vliegtickets naar Venetië bij goedkope aanbieders als Momondo.be maar ook bij Google Flights. Meestal vond ik wel enkele mo
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam