Dogepaleis van Venetië bezoeken: Info, weetjes & rondleidingen

Het Dogepaleis en Venetië worden vaak in één adem genoemd en dat is niet verwonderlijk. Met recht en reden is het één van de prachtigste bezienswaardigheden van Venetië.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 17 januari, 2024

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Tickets voor het Dogepaleis

Het Dogepaleis is één van de drukstbezochte monumenten van Venetië. Daardoor is het geen slecht idee om je tickets al op voorhand aan te schaffen. Zo hoef je niet meer aan te schuiven, maar anderzijds kan je ook al meteen een gegidste rondleiding boeken. Als je tours of tickets via GetYourGuide boekt, mag je bovendien meestal tot 24u op voorhand gratis annuleren.

 

Dogepaleis Venetië

De buitenkant van het Dogepaleis. Eén van de indrukwekkendste gebouwen op het San Marcoplein.

Korte geschiedenis van het Dogepaleis

Il Palazzo Ducale zoals het zo mooi in het Italiaans wordt genoemd, is het paleis van de doge, de leider die meer dan 1,100 jaar over de Meest Serene Republiek van Venetië heerste. Hij besloot dat bij dergelijke prominente functie een passend gebouw moest horen. Daarom gaf hij in 1340 het bevel om aan de bouw te beginnen van het paleis dat werd gebouwd op fundamenten uit de negende eeuw.
In 1483 werd een groot deel van het Venetiaans-gotische gebouw verwoest door een brand, dus moest men gaan renoveren. De architect Antonio Rizzo gaf een mooie renaissance-toets aan het gebouw, waardoor het er vandaag de dag nog altijd zo prachtig uit ziet. Later zouden er nog enkele brandjes uitbreken, waarbij enkel een deel van de binnenkant schade opliep. Sinds 1923 doet het officieel dienst als museum.

uitzicht dogepaleis kanaal venetie

Het uitzicht op het grote kanaal van Venetië vanuit het paleis.

Wat kan je allemaal zien in het Dogepaleis?

Uiteraard is het niet enkel de buitenkant die er schitterend uitziet, je kan ook de magnifieke binnenkant bewonderen. Vergeet wel niet dat je toegangstickets nodig hebt om het Dogepaleis te bezoeken! Voor €23 per persoon krijg je voorrangstickets en voor €28 per persoon krijg je voorrangstickets met een gids, wat ik trouwens zeker aanraad want dan mag je ook kamers binnen die anders niet te zien zijn.

Dit zijn alvast vijf blikvangers die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan het Dogepaleis:

 • De Zaal van de Grote Raad (Sala del Maggior Consiglio)
  Deze gigantische kamer was het toneel van een democratie avant la lettre. Op deze plek besloten mannen van de belangrijkste Venetiaanse patricische families over het lot van de Republiek. De Doge mocht dan wel de leider van Venetië zijn geweest, zonder hun goedkeuring kon hij niets beslissen. De Zaal van de Grote Raad is versierd met friezen van de eerste 76 doges, met uitzondering van een zwart-gesluierd borstbeeld van Marin Faliero. Deze heerser probeerde in 1355 tevergeefs de Raad ten val te brengen. Dat leverde hem niet alleen de doodstraf op, maar hij werd ook veroordeeld tot “damnatio memoriae”; oftewel complete vernietiging uit het geheugen van de geschiedenis.
 • De rechtszalen (Sala del Magistrato alle Leggi)
  In tegenstelling tot het grootste deel van Italië, dat ondergeschikt was aan het Romeinse rechtssysteem, kon Venetië zelf over haar wetgeving beslissen. Hierdoor kon hun handelssysteem ook floreren. Het Dogepaleis deed dus niet enkel dienst als vertrek van de doge, maar het was ook hier dat men besliste over de wetten en nakeek of deze werden nageleefd. In deze kamer hangt ook een prachtig drieluik van Hieronymus Bosch.
 • De vertrekken van de doge (Appartamento Ducale)
  Hoewel hij werd beschouwd als de opperste leider van de Republiek, was hij ook een diender van de staat. Dit is waarom zijn privé kamers in het paleis verrassend klein en nederig zijn. Blikvanger hier is de schildkamer, waar je een verzameling landkaarten kunt zien die toont hoe enorm expansief de Venetiaanse Republiek eigenlijk was. Daarnaast zijn er ook prachtige schilderijen en twee gigantische wereldbollen die het 18de eeuwse wereldbeeld tonen.
 • De wapenkamer (Armeria di Palazzo)
  Om haar heerschappij over de maritieme handelsroutes te verzekeren moest men de nodige wapens hebben om jaloerse tegenstanders af te schrikken. De Venetiaanse legermacht was op elk moment beschikbaar om een mogelijke aanval tegen te gaan. Het grootste deel van de wapens die hier werden geherbergd werden in het Arsenaal gemaakt, dat ook zeker het bezoek waard is. Verder vind je hier onder meer zwaarden, kruisbogen en harnassen maar ook…de “kist van de duivel”. Dit is een heuse booby trap waarbij vier pistolen en een giftige pijl werden afgeschoten naar de pechvogel die deze kist opende.
 • De geheime kamers (Stanze segrete)
  Deze naam werd gegeven aan een aantal vertrekken waar zaken plaatsvonden die het daglicht niet mochten zien. Voornamelijk gaat het hier over de ondervragingskamers en cellen. Deze laatsten bestaan uit de pozzi (kleine, vochtige kamers voor de gewone criminelen) en de piombi (iets comfortabelere cellen voor meer voorname gevangenen). Het was uit een van deze piombi dat de bekende verleider Casanova wist te ontsnappen. De geheime kamers bevatten verder een martelkamers waar men de gevangenen met behulp van een hangende strop zo snel mogelijk wou doen bekennen.
 • De Nieuwe Gevangenis en Brug der Zuchten (Prigione Nuovo en Ponte dei Sospiri)
  In de zeventiende eeuw besloot Antonio da Ponte, de architect die onder meer de Rialtobrug ontwierp, om de gevangeniscellen te verplaatsen van het Dogepaleis naar een aanliggend gebouw aan de andere kant van het kanaal. Om dit huis van bewaring met de ondervragingskamers te verbinden, belastte hij zijn neefje Antonio Contino met de taak de Brug der Zuchten te ontwerpen. Een aantal eeuwen later werd dit de beroemdste brug ter wereld, die haar naam te danken heeft aan een donker kantje. Het was namelijk hier dat de gevangenen een laatste glimp konden opvangen van de buitenwereld en niets anders konden doen dan zuchten.
interieur dogepaleis

De binnenkant van het Dogepaleis is het indrukwekkendst. Prachtige muurschilderingen en plafondschilderingen tonen de rijkdom van Venetië!

interieur dogepaleis venetie bezienswaardigheid

De Sala del Maggior Consiglio. Hier werden de belangrijkste beslissingen in Venetië gemaakt!

rechtszalen dogepaleis sala del magistrato alle leggi

De rechtszalen van het Dogepaleis moeten niet onderdoen voor de rest van het paleis.

wapenkamer dogepaleis

Zelf de wapens die de Venetianen gebruikten waren prachtig, alhoewel ik ze toch liefst niet van té dichtbij zou willen zien…

prigione nuovo dogepaleis nieuwe gevangenis

De Prigione Nuovo of de nieuwe gevangenis ziet er een pak minder grandioos uit, toch?

Wat kost een bezoek aan het Dogepaleis?

Volwassen betalen twintig euro voor een kaartje en kinderen tussen zes en veertien jaar dertien euro. Studenten van vijftien tot vijfentwintig jaar en senioren leggen eveneens dertien euro neer voor een bezoek aan dit magistrale gebouw. Kinderen tot vijf jaar mogen gratis binnen.
Als je de lange wachtrijen liever wil overslaan, dan raad ik aan om een skip-the-line ticket te kopen (€3 meer, oftewel €23 per persoon) of een gegidste rondleiding inclusief voorrangstickets te kopen (€28 per persoon). Dat laatste raad ik trouwens zeker aan, want zonder gids is een bezoek aan het Dogepaleis niet half zo interessant.

Met je kaartjes mag je eveens het Museo Correr, het Museo Archeologico Nazionale en de monumentale kamers van de Biblioteca Nazionale Marciana bezoeken. Kaartjes zijn geldig tot drie maanden na aankoop maar je kan ze slechts één keer gebruiken.

binnenplein dogepaleis

Het binnenplein van dit monument is versierd met prachtige kunstwerken en rijkelijk versierde gebouwen.

Openingstijden Dogepaleis

Let op dat er verschillende openingstijden zijn voor het hoog- en laagseizoen.

 • Hoogseizoen: Van 1 april tot 31 oktober is het paleis open van 8:30u tot 19u waarbij de laatste bezoekers om 18u binnen mogen.
 • Laagseizoen: Van 1 november tot 31 maart is het paleis open van 8:30u tot 17:30u waarbij de laatste bezoekers om 16:30u binnen mogen.

Op 25 december en 1 januari is het Dogepaleis gesloten.

Nadat je het Palazzo Ducale hebt bezocht, is een bezoekje aan de San Marco basiliek ook ten zeerste aangeraden. Daarna wil je vast even ontsnappen aan alle drukte en kan je gewoon heerlijk verdwalen in een van de vele steegjes. Venetië is een prachtige stad en de kans is groot dat het niet bij één bezoek zal blijven.
Als je voorlopig de stad der bruggen niet kunt bezoeken, kan je er altijd virtueel in rondlopen in de game Assassin’s Creed II. Hierin kan je ook het Dogepaleis beklimmen, waarna je zeker Venetië wil bezoeken!

venetie bezienswaardigheden dogepaleis

Vanop de tweede verdieping krijg je een mooi uitzicht over het binnenplein. Valt het je ook op dat de zuilen langs beide kanten er anders uitzien?

Tickets, gidsen en combitours

Zelf raad ik aan om een rondleiding te nemen met een gids. Ze zijn veel interessanter dan de audio guides, en bovendien kan je ook al je dringende vragen bij hen kwijt.
Een ticket voor het Dogepaleis is in vele gevallen combineerbaar met andere bezienswaardigheden of activiteiten in Venetië. Kijk voor combitickets of tickets inclusief gids eens naar deze aanbiedingen:

» Alle tours en excursies in Venetië

5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Citytrip Venetië: Tips en meer info

citytrip venetie
Citytrips bekijken Vliegtickets bekijken Hotels bekijken Tours bekijken Venetië is een bijzonder mooie stad. Toegegeven: in het seizoen is het hier erg druk en vaak moet je lang in de rij staan om ergens binnen te komen, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de stad
Lees verder  


Hoe goedkoop vliegen naar Venetië?

vliegen naar venetie
Dankzij onderstaand advies en handige tips wordt jouw zoektocht naar goedkope vliegtickets Venetië heel wat efficiënter en mèt resultaat. All aboard! Eerder zocht ik al vliegtickets naar Venetië bij goedkope aanbieders als Momondo.be maar ook bij Google Flights. Meestal vond ik wel enkele mo
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam